Modalitati de plata folosite frecvent de clientii extern
Thread poster: Oana Apetrei

Oana Apetrei  Identity Verified
Romania
Local time: 13:35
English to Romanian
+ ...
Jun 3, 2004

Salutare tuturor!
Poate va plictisesc, caci imi inchipui ca subiecte de genul asta s-au mai discutat pe proz, dar daca am apelat la forum e ca sunt intr-adevar in ceata!
Care sunt modalitatile cele mai frecvente pe care le acceptati pentru a fi platiti atunci cand lucrati cu un client din exterior? E de preferat transferul bancar (cum se face asta?) sau cecurile? - avantaje si dezavantaje
Unii dintre voi lucreaza poate cu moneybookers sau paypal. Poate cineva sa-mi explice cum funtioneaza?
Voi cum faceti?
Va multumesc anticipat pentru opiniile voastre si sper sa primesc cat mai multe pentru a reusi sa-mi fac o idee!
Spor la traduceri!
Cu respect,
Oana


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 13:35
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
cont bancar Jun 3, 2004

Pentru a primi sau trimite bani prin tranfer bancar ai nevoie de un cont bancar. Trebuie mai intai sa te interesezi cu atentie ce banca iti convine mai mult (sfatuieste-te cu contabilul/a) si dupa aceea trebuie sa te decizi ce fel de cont iti convine (in functie de forma de organizare): adica pe persoana fizica, persoana fizica autorizata sau SRL, conditiile sunt diferite. In functie de alegerea ta trebuie sa-ti deschizi un cont curent sau de rulaj (in care poti primi si din care poti face operatiuni). De obicei contul principal se deschide in lei si costa intre 80-150.000 lei deschiderea, dupa care iti poti deschide conturi in valuta gratuit. Functionarul de la banca iti va da toate datele necesare pentru realizarea transferurilor catre tine (numele si adresa bancii, numarul de cont, numele titularului, codul SWIFT etc). Trebuie sa dai aceste date clientilor si trebuie sa ai grija sa fie cat mai complete, in lipsa lor nu se poate realiza transferul.

Cecurile ti le trimit clientii prin posta (ai grija sa soliciti o forma de posta inregistrata, par avion etc) si le depui la banca (orice banca, nu e nevoie sa fie la banca la care ai deschis contul). De remarcat ca nu vei obtine banii pe loc ca in filme, ci trebuie sa astepti o perioada intre 30 si 90 de zile in functie de valuta si de tara de provenienta a cecului. Eu pana acum nu am avut probleme cu cecurile, insa se pare ca cecurile in USD sunt platite de banca mai repede decat cele in euro (nu exista explicatie oficiala).

Exista riscul in cazul cecurilor ca acestea sa fie refuzate de banca clientului etc, dar acestea sunt deja ilegalitati pentru ca in nici o tara nu poti emite legal cecuri neacoperite, nici macar in paradisurile fiscale, cred. Exista si posibilitatea ca cecurile sa-ti intarzie cu saptamanile sau sa se piarda prin posta. Insa si in cazul transferului exista riscul sa nu fii platit daca nu ti-ai luat masurile de siguranta de rigoare.

In ceea ce priveste Paypal, nu functioneaza in Romania, iar Moneybookers persoanl nu am folosit, dar imi amintesc ca exista un fir de discutie anterior si acolo exista si cateva impresii ale utilizatorilor.

Numai bine.


 

Dan Marasescu  Identity Verified
Romania
Local time: 12:35
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Cecuri Jun 3, 2004

Daca clientul nu insista foarte tare, nu accepta cecuri. Nu numai din cauza intarzierii foarte mari, dar si pentru ca sunt mai scumpe pentru tine decat transferul. La unele banci poti sa platesti pana la 20 euro pentru primire + comisioanele bancilor intermediare. In plus, daca cecul nu e in engleza, o sa se uite la banca ca mata in calendar. Eu am primit cateva in catalana si foarte greu s-au lasat convinsi sa le primeasca.

 

Elvira Stoianov  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 12:35
German to Romanian
+ ...
ai cautat in forum? Jun 4, 2004

cred ca a fost o discutie exact pe tema asta, relativ recent (max. 2-3 luni)

P.S. uite doar unul dintre link-uri

http://www.proz.com/topic/19722

[Edited at 2004-06-04 08:07]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Modalitati de plata folosite frecvent de clientii extern

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
SDL Trados Studio 2017 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2017 helps translators increase translation productivity whilst ensuring quality. Combining translation memory, terminology management and machine translation in one simple and easy-to-use environment.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search