Plafon depasit TVA
Thread poster: Anca Petrescu

Anca Petrescu  Identity Verified
Romania
Local time: 22:29
Italian to Romanian
+ ...
Jan 11, 2013

Buna seara. Tocmai am primit o adresa de la ANAF cum ca am depasit plafonul de TVA pentru anul 2011???!!! si ca trebuie sa ma duc la sediul lor sa inregistrez mentiunile de inregistrare in scopuri de TVA.

Momentan nu sunt platitor de TVA si, din ce am inteles din alte discutii pe aceasta tema, daca prestez servicii intracomunitare, cota de TVA este 0. Am inteles bine?

Totodata, la depasirea plafonului se iau in considerare si facturile la intern si cele la extern?

Poate ma ajutati cu lamuriri ca, sincer, nu inteleg mare lucru. Nu m-am mai confruntat cu o astfel de situatie...

Va multumesc.

[Edited at 2013-01-11 17:16 GMT]

[Edited at 2013-01-11 17:44 GMT]

[Edited at 2013-01-11 21:01 GMT]


Direct link Reply with quote
 

Paula Dana Szabados  Identity Verified
Romania
Local time: 22:29
Member (2005)
English to Romanian
+ ...
e bine ca te-au anuntat Jan 11, 2013

Calculul se va face pe baza tuturor facturilor: intern + extern incepand cu momentul depasirii plafonului TVA. Imi pare rau ca iti dau vestea asta. Partea pozitiva este ca te-au anuntat, partea negativa e ca trebuie sa pregatesti banii pentru plata TVA retroactiv. Vor veni in control si iti vor trimite decizia pentru plata. Iti recomand folosirea serviciilor unui contabil pe viitor. Cele de mai sus se bazeaza pe experienta proprie.

Direct link Reply with quote
 

Annamaria Amik  Identity Verified
Local time: 22:29
Romanian to English
+ ...
Plafon depăşit la TVA Jan 11, 2013

Din păcate, aşa e cum spune Paula.
Te vor înscrie la plătitori de TVA din oficiu şi îţi vor aplica retroactiv TVA începând cu factura cu care ai depăşit plafonul, adică cifra de afaceri de 35.000 euro la cursul din data aderării pentru 2011. Mă tem că se vor aplica şi ceva penalizări de întârziere.

În calculul cifrei de afaceri se iau în considerare atât facturile la intern, cât şi cele la extern.

Într-adevăr facturile la extern pentru servicii de traduceri sunt scutite de TVA în România, ÎNSĂ pentru a beneficia de această scutire, trebuie să fii înregistrată în Registrul Operatorilor Intracomunitari cu un cod de înregistrare fiscală în scopuri TVA valabil şi clientul la rândul lui trebuie să-ţi indice şi el codul său (EU VAT number). Ai dreptul la scutire - adică la taxarea şi declararea TVA în ţara clientului, de către client - numai după ce verifici în sistemul VIES dacă e valid codul clientului. Altfel, trebuie să aplici TVA şi pe facturile către extern.
Din acest motiv, situaţia e puţin mai delicată decât pare la prima vedere. Te-ai aştepta să-ţi aplice TVA doar pe facturile la intern, însă deoarece cele la extern nu au fost emise corect pentru a beneficia de scutire, vor aplica TVA şi la acele facturi (o colegă a păţit-o). Poţi încerca să argumentezi că doar facturile la intern ar fi fost purtătoare de TVA chiar dacă erai înregistrată - s-ar putea ca inspectorul fiscal să accepte argumentul (s-a întâmplat să accepte, deşi e cam şubred argumentul).
O altă observaţie: dacă vrei să amâni plata prin atacarea deciziei, atenţie mare să respecţi procedura, adică să nu o ataci direct la judecătorie, ci mai întâi la ei, în termenul indicat în decizie.

Ceea ce poţi face să-ţi uşurezi situaţia e să te pregăteşti şi să ceri o eşalonare a datoriei (necesită un grafic de eşalonare, o motivare cum că nu ai banii necesari acum şi o garanţie de ex. scrisoare de garanţie bancară).

Îmi pare rău că nu am veşti mai bune.

Succes!

Annamaria


Direct link Reply with quote
 

Adriana Sandru  Identity Verified
Romania
Member
German to Romanian
+ ...
Consultarea unui expert contabil Jan 12, 2013

În această situaţia, cel mai bine ar fi să solicitaţi sfatul unui expert contabil.
La calcul cifrei de afaceri se iau în considerare toate facturile emise, şi cele emise intern, şi cele emise extern. Aplicarea TVA-ului este totuşi diferită.
Din ceea ce ştiu eu, vă pot spune că serviciile de traducere de texte sunt reglementate de articolul 9 alineatul (2) litera (e) din Directiva 77/388/CEE. Acest articol se referă la locul tranzacţiilor impozabile, amănunt care vă este foarte util în această situaţie.
Potrivit acestui articol Dvs. aţi prestat un serviciu intracomunitar pentru care este aplicabilă regula generală de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform căreia locul prestării serviciului este considerat locul unde este stabilit beneficiarul. Indiferent de faptul că beneficiarul serviciului este sau nu este o firmă înregistrată în scopuri de TVA, prestatorul din Romania aplică acelaşi tratament fiscal considerând că prestează un serviciu neimpozabil în România, dar impozabil la beneficiar conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun de TVA.
Obligaţia Dvs., ca prestator de servicii din România este de a raporta valoarea serviciului prestat prin declaraţia cod 390 VIES. Această declaraţie se depune numai în luna calendaristică în care realizează astfel de operaţiuni. Aceasta presupune şi că aveţi obligaţia de a comunica fiecărui beneficiar din CEE codul de înregistrare în scopuri de TVA precedat de simbolul RO. Conform Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2010 aveţi posibilitatea de a corecta facturile emise.


Direct link Reply with quote
 

Anca Petrescu  Identity Verified
Romania
Local time: 22:29
Italian to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Intrebare Jan 13, 2013

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Am insa o nelamurire. In calculul plafonului se iau in considerare facturile emise in anul respectiv sau incasarile?
Am controlat si facturile emise in 2011 nu depasesc plafonul, dar incasarile il depasesc deoarece am incasat in 2011 niste facturi mari din 2010.

Multumesc din nou pentru ajutor


Direct link Reply with quote
 

Adriana Sandru  Identity Verified
Romania
Member
German to Romanian
+ ...
Cifra de afaceri Jan 13, 2013

Pentru stabilirea plafonului este definitorie cifra de afaceri.
Aici http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_31155/Cifra-de-afaceri-din-legislatia-contabila-difera-de-cea-din-norma-fiscala-Ce-risti-daca-le-confunzi.html#axzz2HrZBBXel găsiţi un articol interesant care vă explică diferenţa dintre cifra de afaceri din legislaţia contabilă şi cea din norma fiscală.
"„Cifra de afaceri fiscala include unele elemente care nu sunt cuprinse in cifra de afaceri contabila, ca de exemplu vanzarile de mijloace fixe, vanzarile de servicii pentru mai multe perioade - care se recunosc ca venturi amanate in balanta de verificare -, avansuri facturate dar, in acelasi timp, exclude anumite elemente din cifra de afaceri contabila si anume: veniturile facturate in perioadele trecute si recunoscute in perioada curenta folosind contul 472 „Venituri in avans“, venituri din subventii aferente cifrei de afaceri, venituri estimate pentru care exigibilitatea TVA-ului nu a avut loc si nu au fost inca facturate”, explica Ramona Sandu, Accounting Manager in cadrul Accace."
Totuşi revin la sugestia mea iniţială, aceea de a consulta un specialist în domeniul contabil. Indiferent care ar fi situaţia, un contribuabil are şi drepturi, nu numai obligaţii. De exemplu, atunci când aveţi obligaţia de a plăti TVA, aveţi şi dreptul de a deduce TVA-ul aferent facturilor primite de la furnizori. Însă toate acestea vi le poate explica mult mai bine o persoană care are calificarea necesară în domeniu.


Direct link Reply with quote
 

Anca Petrescu  Identity Verified
Romania
Local time: 22:29
Italian to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Intrebare Jan 14, 2013

Am consultat un expert contabil. Se pare totusi ca nu am depasit plafonul TVA.

Iata cum suna notificarea: \
"NOTIFICARE
PRIVIND INREGISTRAREA DIN OFICIU IN SCOPURI DE TVA
potrivit prevederilor art. 153 alin. (8)/art. 153^1 alin. (4) din Legea nr. 571 din 2003 privind codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare
............................................................................................
avand in vedere ca potrivit informatiilor si documentelor existente in evidentele organului fiscal aveti obligatia sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153/art. 153^1 din Legea nr. 571 din 2003 privind codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare."

Poate fi vorba de faptul ca nu m-am inregistrat ca platitor de tva cu cota 0% pt. extern? Care ar fi sanctiunile? In acest caz, se mai plateste TVA retroactiv?

Despre ce oare poate fi vorba? Aveti idee? Multumesc!

[Edited at 2013-01-14 20:15 GMT]

[Edited at 2013-01-14 23:17 GMT]


Direct link Reply with quote
 

Alina - Maria Chiteala  Identity Verified
Romania
Local time: 22:29
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
TVA UE Jan 15, 2013

Daca ai emis facturi externe in UE si esti neplatitor de TVA in RO, trebuie sa te inregistrezi in scopuri TVA. Asta nu inseamna ca in RO ai sa platesti TVA. Pur si simplu o sa apari in Registrul Operatorilor Intercomunitari si o sa ai un CUI cu RO in fata care poate fi verificat in VIES.

Direct link Reply with quote
 

Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 22:29
English to Romanian
TVA UE Jan 15, 2013

Alina - Maria Chiteala wrote:

Daca ai emis facturi externe in UE si esti neplatitor de TVA in RO, trebuie sa te inregistrezi in scopuri TVA. Asta nu inseamna ca in RO ai sa platesti TVA. Pur si simplu o sa apari in Registrul Operatorilor Intercomunitari si o sa ai un CUI cu RO in fata care poate fi verificat in VIES.


De acord cu tine, Alina-Maria.
Anca, din nota pe care ai primit-o nu rezultă nicidecum că ai fi depăşit plafonul. Tocmai că art. 153/art. 153^1 - adică indicele 1 - se referă la "înregistrarea în scopuri de TVA", dar asta fără să aplici TVA (cu excepţia cazului în care depăşeşti plafonul, desigur). Ştiu, sună ciudat, dar asta este. Caută articolul 153 din Codul Fiscal şi te vei lămuri imediat. De asemenea, există discuţii pe proz mai vechi pe aceeaşi temă. Caută "declaraţie VIES" şi vei găsi.
Succes.


Direct link Reply with quote
 

Annamaria Amik  Identity Verified
Local time: 22:29
Romanian to English
+ ...
Neînscrierea în ROI Jan 15, 2013

În principiu, pentru neînscrierea în ROI se aplică nişte amenzi.

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Cod_Procedura_Fiscala_2012.htm#_Toc315347694
Art. 219^2 Contravenţii şi sancţiuni la regimul «Registrului operatorilor intracomunitari»

(1) Constituie contravenţie efectuarea de operaţiuni intracomunitare de către persoanele care au obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari fără a fi înscrise, conform legii, în acest registru.

(2) Contravenţia pentru fapta prevăzută la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Nu sunt consultant fiscal, e doar o idee cam la ce te poţi aştepta.

Succes!

Annamaria


Direct link Reply with quote
 

Alina - Maria Chiteala  Identity Verified
Romania
Local time: 22:29
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
Are dreptate Annamaria Jan 16, 2013

Inainte de a emite orice factura externa UE tu trebuia sa te inregistrezi in VIES. Si de asemenea, cel caruia i-ai emis factura trebuia sa te caute. Daca nu te gaseste el nu isi poate face decontarea. Si invers e valabil, cazul in care tu primesti o factura din UE

Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Plafon depasit TVA

Advanced search


Across v6.3
Translation Toolkit and Sales Potential under One Roof

Apart from features that enable you to translate more efficiently, the new Across Translator Edition v6.3 comprises your crossMarket membership. The new online network for Across users assists you in exploring new sales potential and generating revenue.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search