KudoZ – renunțăm complet la „agree” și „disagree”?
Thread poster: Bernd Müller (X)

Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 21:46
German to Romanian
+ ...
Mar 13, 2013

Pe lângă faptul că se pun f. rar întrebări, la KudoZ, perechea DE/ RO, mai nou văd că tot mai des apare fenomenul că la f. multe răspunsuri nu se dă niciun agree sau disagree. Deci, stai şi te uiţi la răspuns , întrebându-te: oare are dreptate sau nu? Şi de ce n-au aprobat/ dezaprobat colegii răspunsul? Nu ştiu nici ei, nu sunt siguri, sau??

Este o modă f. dăunătoare- chiar dacă-i comodă- că drept urmare am putea renunţa şi la glosarele Kudoz! Pentru mine cel puţin, un răspuns care a primit 2 agree-uri este de 2 ori mai valoros şi mai sigur decât cel fără niciun agree! Iar unul fără agree de la vreun coleg, primit de la un coleg necunoscut, este cel puţin la fel de nesigur ca un termen pe care nu-l găsesc în niciun DEX/ Duden etc., sau pe care-l găsesc într-un dicţ. bilingv online oarecare, de genul hello, everest etc.pp. pe care le ştiu drept tare nesigure.

Şi dacă văd multiplele cazuri de termeni traduşi greşit din glosarele KudoZ, NU MĂ MAI MIRĂ CUM AU AJUNS ACOLO: NU S-A DERANJAT NIMENI SĂ OPREASCĂ, CU UN DISAGREE, PRELUAREA LOR!

Nu ne ajutăm cu atitudinea asta; ne tăiem singuri craca, dragi colegi- că data viitoare eşti tu sau este ea cea care stă şi se întreabă!

Iar să nu se întrebe de loc, cineva, vreun coleg la un răspuns fără agree-uri - asta cred că se poate mai repede la Yahoo- Tineri traducători; la profesioniştii de la ProZ.com cred că, totuşi, avem oameni mai critici, mai buni, care nu acceptă albul drept negru fără comentarii!
Sau greşesc cumva??


 

catalina savu  Identity Verified
Romania
Member (2005)
German to Romanian
+ ...
Ai mare dreptate Mar 13, 2013

Buna Bernd,

Da, suntem în general comozi şi nu suntem oameni de echipă (mă număr şi eu printre aceştia). De regulă eu nu intru pe KudoZ-uri decât atunci când ştiu răspunsul dintr-o privire. De cele mai multe ori nici nu mă uit la termenul în chestiune, nicicum să-l deschid şi să văd ce răspunsuri are.

Uite, o să încerc să schimb atitudinea asta. Peste 2 săptămâni revin şi confirm dacă mă pot ţine de cuvânt sau nu.

O zi bună


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 22:46
German to Romanian
+ ...
Agree vs. argumente Mar 21, 2013

Până acum a fost destul de rar nevoie să întreb ceva, nu fiindcă le-aş şti eu pe toate cel mai bine, ci fiindcă foarte multe chestii deja le-au întrebat alţi colegi înaintea mea şi există deja răspunsuri la ele, care pot fi găsite căutând în glosarele kudoZ.

Sincer, pentru mine când caut ceva în glosare şi se întâmplă să am de ales între mai multe răspunsuri date, principalul criteriu de selectare a răspunsului corect pentru contextul care îmi trebuie mie nu este atât numărul de agreeuri de la un răspuns sau altul, ci argumentele pe care respondentul le aduce în favoarea răspunsului dat: exemple, linkuri, explicaţii etc.

Am întâlnit cazuri în care askerul a selectat răspunsul cu cele mai multe agreeuri, deşi mie îmi era evident că nu acela era cel corect în contextul askerului; şi spun asta absolut neutru, nu fiindcă askerul nu ar fi selectat un răspuns de-al meu, eu oricum nefiind niciunul dintre respondenţii la întrebarea în cauză. Alteori şi askerul şi-a dat seama că nu răspunsul cu un cârnat interminabil de agreeuri e cel bun, ci altul, pe care l-a şi selectat ca fiind corect. Depinde acuma.

Altă posibilă situaţie: uneori vine un răspuns imediat ce a fost postată întrebarea şi toată lumea se buluceşte să dea agreeuri la el. După multe ore, sau uneori chiar zile, poate veni un alt răspuns, sau mai multe, de la respondenţi care au fost ocupaţi, plecaţi etc. şi nu au apucat să vadă întrebarea imediat ce a fost postată; iar cei care s-au bulucit să dea agreeuri la primul răspuns nu mai revin la întrebarea în cauză, să vadă că între timp au apărut şi alte răspunsuri, care uneori pot fi mai bune decât primul, cel la care dăduseră agreeuri multe; iar noile răspunsuri astfel rămân fără agreeuri, că nu le mai citeşte nimeni, decât atunci când caută careva termenul respectiv prin glosare.

De asemenea, se mai poate întâmpla ca oamenii să se ia unii după alţii când dau agree unui răspuns, adică X vede că a dat agree şi Y, pe care îl cunoaşte şi are încredere în părerea lui Y şi îşi zice ok, dacă Y a dat agree la răspunsul ăsta că e ok, hai să dau şi eu; şi la fel face şi Z etc.

Eu de regulă dau agree numai dacă sunt sigur eu însumi că respondentul are dreptate; dacă acest lucru este evident imediat, atunci şi agreeul îl dau tot imediat, dacă ştiu sigur dinainte că într-adevăr acela e răspunsul corect, sau dacă argumentele respondentului sunt convingătoare.

Însă uneori argumentele respondentului nu sunt suficiente sau nu sunt suficient de convingătoare, sau respondentul nu a avut timp să furnizeze şi argumente, adică linkuri, exemple etc. În situaţia asta, întâi mă documentez, caut şi eu şi dacă găsesc argumente convingătoare, îi dau respondentului agree, dacă nu, nu. Uneori nu am când să fac asta, fiindcă ori am foarte multă treabă şi abia apuc să caut ce îmi trebuie mie, ori sunt pe picior de plecare, iar când mă întorc acasă, ajung să mă iau cu altele şi uneori nu mai apuc să mă întorc la întrebarea cu pricina.

Sau unele întrebări sunt puse în domenii la care nu mă pricep deloc - de ex. tehnic - iar în asemenea situaţii, prefer să nu mă amestec; deci nici nu iau lucrări niciodată pe aşa ceva, nici nu dau agreeuri sau disagreeuri la alţii.

Dar în orice situaţie, la mine rămâne regulă că argumentele aduse în favoarea unui răspuns sunt mai importante decât numărul de agreeuri sau cine sunt persoanele care dau acele agreeuri.


 

Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 21:46
German to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
OK, OKatz! Cum scria catalina savu Mar 21, 2013

De acord cu cam toate, Ovidiu!

Cum scria colega Catalina Savu , România , suntem comozi, apoi nu prea avem timp.

Totuşi, ar fi util ca colegii să se mai uite la întrebările care încă nu au fost închise- chiar dacă pare a fi prea mult ce cerem de la ei.! E drept că, din păcate, anumiţi colegi lasă întrebările neînchise cu săptămânile, după ce au primit răspunsul util- ce să le faci? -

Dar, eu pronesc de la ideea că întrebări din domeniile care mă interesează mai trebuiesc citite încă odată, mai ales dacă askerul e unul care obişnuieşte să închidă întrebări când a primit răspunsuri considerate de el drept corecte (iar pe cele 2 categ. de askeri le-am cam identificat între timp, noi cei care suntem mai activi la KudoZ).

Şi pornesc totodată de la ideea că o întrebare- şi răspunsul corect- îmi pot fi de ajutor MIE, dacă ele-s din domeniile mele de activitate, cândva, când sunt presat de timp- mai utile şi imediat accesibile, decât dacă le pun eu din nou, pt. că aveau doar răspunsuri nesatisfăcătoare- pt. cazul meu concret de tradus.


 

Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 21:46
German to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Cu dis-/agree n-ar trebui să se termine/ sfârşească ajutorul! Exemplu elocvent: Mar 24, 2013

Cu dis-/agree n-ar trebui să se termine/ sfârşească ajutorul! Iată un Exemplu elocvent (pe un grpp f. bun de trad,. jur., DE):

http://de.groups.yahoo.com/group/juristische_uebersetzer/?yguid=235338550

Eu am pus o întrebare ref. la responsabilitatea/ răspunderea interpretului în cazul interpretării la notar, pt. un contract de vânzare/ cumpărare. Şi au venit, într-o singură zi, peste 20 de răspunsuri, tot unul mai util ca celălalt, care au clarificat toate problemele conexe aşa că n-am mai fost nevoit nici să mai poun încă 5-6 alte întrebări- dacă-mi treceau prin minte, cu timpul.

Astfel lucrezi mult, incomparabil mai rapid, la termeni/ trad. dificile- colegii de la acel grup, chiar DACĂ SUNT CONCURENŢI ÎNTRE EI- LA FEL CA ŞI LA kUDOZ SAU FORUMUL RO, LA PROZ- totuşi se ajută, pt. că au învăţat că astfel profită, cu toţii, în timp, mult mai mult decât prinztr-o politică de izolare/ încochiliere!

Poate mai învaţă şi alţii ceva de aici, cu timpul!


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

KudoZ – renunțăm complet la „agree” și „disagree”?

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search