Un traducător profesionist trebuie să se ocupe și de terminologie
Thread poster: Bernd Müller

Bernd Müller
Germany
Local time: 10:44
German to Romanian
+ ...
Jun 28, 2013

Un traducator profesionist n-are incotro; trebuie sa se ocupe si de terminologie/ munca terminologica- sau ... mai bine se lasa de meserie!

Asta, nu numai in situatia dict. f. slabe existente in RO, pt. diversele perechi de limbi; dar si in RFG n-ai incotro, trebuie sa clarifici contextul terminologic posibil al unui termen, daca nu vreio sa facio trad, gresite- si doar azi le ai pe toate la dispozitie, gratuit, in net: Duden, DEX, Wikipedia etc.- deci o serie mare de DOCUMENTE DE REFERINTA, VALABILE 99,99%- nu ca dict. care adesea nu-s corecte decat pe la 90%, sau chiar mai putin- adica, tot la zece perechi de termeni tradusi, unul contine o greseala- micuta, de ortografie- sau chiar GRAVA DE TOT, de sens fals, etc.!

O foarte buna posibilitate de a-ti da seama cat de mic/ LIMITAT este bagajul propriu de terminologie pe care-l stapanesti LA PERFECTIE este colaborarea, din cand in cand macar, 5 minute pe zi, de ex., la ceva activitati din internet- onorifice/ neplatite- de ex. dicționarul relativ bun, dar cu lipsuri (nu tocmai putine) dict.cc. Daca colaborezi acolo, si te străduiesti sa introduci NUMAI, EXCLUSIV termeni verificati 100% cu DEX sau Duden, pt. lb. DE, f. repede constati ca, totusi, cunostintele tale de lb. MATERNA sunt TARE LIMITATE- chiar daca ai 50, 60 sau chiar 70 de ani!!!!

Cei care nu fac asemenea exercitii si se cred stapani pe lb. cu care lucreaza, mai bine s-ar lasa de meserie (ca doar, oricum, nu o practica la nivel de profesie intelectuala)- inainte ca piata sa-i elimine!

2. Desigur, ca orice trad. n-are incotro sa stranga termenii pe care nu-i gaseste in dict. sigure 100%, dupa ce i-a clarificat cu siguranta de 100%, intr-o baza de date/ tabel Word, Excel, access etc.) pt. e le avea la dispozitie data viitoare- poate peste cativa ani macar- cand a uitat deja problema.
Cel care n-o face, va cauta din nou- munca de Sisif, evitabila, deci!

Tocmai pt. ca trebuie mereu facute acticitati terminologice, ma tot mira ca la DE/ RO se pun atat de putine intrebari. iar raspunsuri ca acel "inseamna ca sunt atat de buni traducatporii" sunt bune doar pt. copii de gradinita; o dovedesc doar ztrad. lor, sau intrebarile care arata o completa lipsa a cunostintelor de baza, tehnice, de exemplu, atunci cand cineva intreaba despre un termen de specialitate, tehnic, de baza, cum a fost astazi "standard/ specificatie".

[Editat la 2013-06-28 09:37 GMT]


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Un traducător profesionist trebuie să se ocupe și de terminologie

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search