Off topic: donatii pentru dezastrul din Asia
Thread poster: Elvira Stoianov

Elvira Stoianov  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 01:26
German to Romanian
+ ...
Jan 7, 2005

Am stat mult sa ma gandesc daca sa scriu sau nu, dar in final am hotarat sa o fac.
Nu stiu cati dintre voi v-ati gandit sa donati sau ati donat pentru cei afectati de dezastrul din Asia.
Eu am hotarat sa donez si in timp ce mai uitam pe siturile unor mari organizatii (msf, unicef, etc.) m-am gandit ca poate ar trebui sa imi fac un obicei si in fiecare luna sa donez o suma mica unei organizatii.
Ma gandesc ca toti cei care suntem pe proz castigam mai bine decat majoritatea populatiei si poate ar trebui sa ne gandim si la altii. Chiar acum, in timp ce scriam, spuneau la stiri ca Romania este ultima in "topul" celor care au donat pentru Asia.
Cei care doresc sa doneze, pot sa acceseze firul de discutie pentru care este un link pe home page. Din cele citite acolo, mi se pare ca intr-adevar cel mai bine este ca donatiile sa se faca unei organizatii mari, care prin natura activitatii ei stie deja foarte bine ce trebuie sa faca in asemenea situatii.
Eu zic ca macar acum sa nu ne gandim la datoriile, cheltuielile, etc. pe care le avem. Chiar daca 5-10 euro vi se par putini, ei se aduna.
Cristina, daca crezi ca postingul nu e in linie cu regulile proz, poti sa opresti publicarea lui.
Nu doresc discutii pe tema aceasta, doream doar sa va trezesc acest gand, in caz ca nu l-ati avut deja.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 02:26
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
donatii catre organizatii Jan 7, 2005

Este posibil si ca o parte din impozitul pe venit datorat statului (cred ca este 2% in prezent) sa fie directionati catre un ONG: Pentru asta este nevoie sa completati niste casute in plus pe declaratiile de impunere cu date furnizate de ONG-ul in cauza.

Cred ca sunt multe cauze si multe eforturi in Romania care merita sustinere. Ca inside information, in strainatate mult peste 60% din bugetul unei asociatii este asigurat de contributiile membrilor, in Romania se pot numara pe degete asociatiile care pot sa se descurce din contributiile membrilor sau simpatizantilor si trebuie sa gaseasca surse de finantare in alte parti, efort mult ingradit si de legislatie. Se vede si in statistica donatiilor catre victimele calamitatii din Asia. De aceea, sustin apelul Elvirei. Legislatia romaneasca a lasat o oportunitate pentru ca fiecare roman sa-si manifeste sustinerea fata de o cauza pe care o considera demna. Aceasta contributie, mai mult, nu implica cheltuieli suplimentare, ci o simpla redirectionare a unei parti din impozitul pe venit (care ar fi mers la stat oricum). Eu zic ca merita sa ne folosim de ea.

Chiar daca ni se pare ca tot ce putem dona noi este putin (5-10 euro sau 2% din impozit), vorba Elvirei, se aduna banut cu banut si poate ajuta foarte mult.

Ca o ilustratie a ceea ce poata insemna o suta de mii pentru unii. Am tradus pentru un ONG social cu cativa ani in urma sute de pagini de documente despre situatia unor familii nevoiase din cateva sate si am ramas socata de conditiile in care traiau si de bugetul lor lunar, care se rezuma la alocatia copiilor. Pe atunci alocatia era 100.000 si multe familii traiau din aceasta suma, singurul venit constant. Fiecare pagina de tradus era de fapt o familie, pentru ca finantatorii cerusera acest lucru: situatia unei familii trebuia prezentata intr-o foaie si descrisa pe puncte specifice: locuita, utilitati, familie, buget etc.

Numai bine.


[Edited at 2005-01-07 20:27]


 

Maricica W.  Identity Verified

English to Romanian
+ ...
Gust amar Jan 7, 2005

Cred ca este nepotrivit sa incercam redirectionarea donatiilor de la tarile din Asia, unde cativa bani pot salva vieti, la societatea civila romaneasca. Inteleg si admir eforturile traducatorilor reprezentanti ai societatii civile in sustinerea profesiei, dar cred ca momentul si contextul sunt nefericit alese.

Nu ar fi bine sa blocam threadul daca Elvira a cerut expres sa nu discutam despre propunerea pe care a facut-o? Se poate deschide un thread separat cu avantajele fiscale la donatii catre ONGuri si alte informatii relevante.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 02:26
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
ai inteles gresit Jan 7, 2005

Link-ul catre firul de discutie mentionat de Elvira este: http://www.proz.com/topic/27926

Un alt proiect interesant caritabil gazduit de proz si adresat copiilor din toata lumea poate fi consultat la: http://www.proz.com/forum/98

Veronica, e vorba de organizatii non-profit in general si de o lege relativ noua (Codul Fiscal modificat recent) care permite ajutorul respectiv. Organizatii non-profit sunt de foarte multe feluri (de altfel iti atrag atentia ca eu nu am mentionat nici un fel de organizatie). Mai multe detalii poate obtine fiecare de la organizatia pe care doreste sa o sustina. De asemenea, consider ca nu este nevoie sa intram si in legislatia ONG in acest forum pentru ca nu are nici un fel de legatura cu traducerile si sunt locuri mult mai potrivite.

Eu am mentionat o alta posibilitate de sustinere care e destul de la indemana si in contextul in care vin impunerile pe venit in curand. Nu vad de ce trebuie sa fie gresit interpretata aceasta trimitere si prin ce anume. Am considerat ca este o informatie generala utila, mai ales ca atat Elvira cat si eu ne gandim cum putem ajuta diverse organizatii. In Romania nu se poate dona direct prin debit card. Eu am facut in trecut contributii la mai multe organizatii, nu numai banesti, inclusiv traduceri gratuite, cand mi-au fost solicitate de catre un orfelinat.

Veronica, sa stii ca si in Romania se incearca sa se salveze vieti, exista organizatii care lupta impotriva cancerului, impotriva SIDA, impotriva incalcarii drepturilor umane, pentru protectia sanatatii, a copilului si asa mai departe. Cred ca si efortul lor este la fel de meritoriu ca cel al celor care ajuta in Asia si este pacat ca putina lume il apreciaza.

Numai bine.

[Edited at 2005-01-07 19:08]

[Edited at 2005-01-07 19:11]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Off topic: donatii pentru dezastrul din Asia

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search