COntabilitate PFA
Thread poster: geo71209

geo71209
French to Romanian
+ ...
Jan 20, 2005

1. Cine stie care este plafonul de deduceri agreat de Circa Fin. Sect. 2 Buc. pe 2005?
2. Cine stie cum se opereaza(in clar) introducerea datelor in reg. jurnal de inc. si plati?
a.) si anume cheltuieli
b.) si incasari
3. Cine stie cu adevarat cat platim noi (PFA)
impozit (ori 1.5 ori 16%) in cazul in care PFA-ul si activitatile conexe de traduceri reprezinta singura sursa de venit?

Va multumesc anticipat!


 

Oana Apetrei  Identity Verified
Romania
Local time: 04:30
English to Romanian
+ ...
16% Jan 25, 2005

Impozitul pentru PFA este de 16%. Cel de 1.5 e pentru societati comerciale. Sunt doua chestii distincte.
Poate altcineva stie mai multe.
Succes.


 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
3% pentru IMM-uri Jan 25, 2005

Ca să compenseze pierderile la buget cauzate de introducerea cotei unice de impozitare de 16% (pe profit), s-a decis mărirea impozitului (pe cifra de afaceri) pentru IMM-uri de la 1,5% la 3%. Eu chiar mă gândeam să-mi deschid o firmă, ca modalitate de a plăti mai puţine impozite. Mă întreb însă dacă, în condiţiile actuale (micşorare impozit pentru PFA, majorare impozit pentru IMM), mai merită.

[Edited at 2005-01-25 11:29]


 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 04:30
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
3% impozit Jan 25, 2005

Mihai, impozitul nu este 3% pentru IMM-uri, ci doar pentru microîntreprinderi. Celelalte firme care nu se încadrează în această categorie plătesc 16%. Problema este alta: impozitul de 3% nu este pe profit, ci pe "veniturile întreprinderii", care va să spună că, dacă profitul este mic sau foarte mic, dar cifra de afaceri e mare, mai repede plăteşti 16% impozit pe profit. Din câte ştiu, guvernul a dat firmelor posibilitatea să opteze pentru această din urmă variantă. Buticarul de unde mă aprovizionez cu cele de toate zilele mi-a spus că preferă să plătească 16%, pentru că profitul lui este foarte mic. Oricum, nici microîntreprinderile nu vor plăti acest impozit de 3% decât până la data aderării la UE, după care vor plăti impozitele ca orice altă firmă, fie ea mică sau mijlocie. Părerea mea este că, dacă ai volum mare de muncă şi poţi da şi altora de lucru, merită să-ţi înfiinţezi o microîntreprindere, dar îţi trebuie cel puţin un angajat. Şi chiar dacă nu vei subcontracta lucrările, tot merită să plăteşti 3% decât 16%, că mai sunt cel puţin doi ani până la aderareicon_wink.gif Pe de altă parte, ca PFA nu ai dreptul să-ţi subcontractezi lucrările.

 

Ciprian Dumea  Identity Verified
Local time: 03:30
English to Romanian
+ ...
+ Jan 25, 2005

Plus faptul ca in calitate de PFA raspunderea ta civila se extinde la toate posesiunile tale, pe cand in cazul SRLurilor se extinde doar la capitalul social al societatii. Nu ca stiu de multe procese civile impotriva traducatorilor, dar trebuie sa te gandesti la viitor si prin prisma "celui mai rau scenariu".

 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
3% pentru microîntreprinderi Jan 25, 2005

Mulţumesc pentru rectificare, Andrei. Şi pentru informaţii. Şi ţie, Ciprian, pentru precizarea legată de răspunderea civilă. E de reţinut.

Am observat că termenii „impozit pe venituri” şi „impozit pe cifra de afaceri” se folosesc în paralel. La http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_1699/Impozit/de/3.html este citat un articol din Capital, în care se folosesc ambii termeni.

[Edited at 2005-01-25 11:46]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

COntabilitate PFA

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search