impozit PFA 2016
Thread poster: mara_cojocaru

mara_cojocaru
Romania
Local time: 20:07
English to Romanian
+ ...
Nov 25, 2015

Bună,

Ce știți despre noua grilă de impozitare pe 2016 a clădirilor? Dacă sunt înregistrată ca PFA cu adresa de acasă, unde îmi desfășor activitatea ca traducător, s-ar putea să plătesc impozit până la de 20 de ori mai mare?

Din ce am găsit pe net, înțeleg că se aplică în cazul PFA-urilor cu activități economice, care își decontează cheltuielile cu întreținerea, dar nu sunt sigură. Ca PFA traducător, se aplică impozite mai mari dacaă nu îmi decontez cheltuielile cu întreținerea?

Iată ce am găsit:
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20395885-taxele-locuinte-cresc-20-ori-2016-prin-relaxare-fiscala.htm

„Ce se intampla daca numai o camera este sediul de firma, PFA, profesii independente?
In situatia descrisa, cand apartamentul este folosit atat in activitati economice cat si ca spatiu de locuit, impozitarea se realizeaza diferentia, in regim mixt, avandu-se in vedere cat din aceasta suprafata este destinata activitatii economice si cat din suprafata apartamentului este detinata locuintei.

Practic, impozitul total se determina prin insumarea unui impozit redus aferent suprafetei utilizate pentru locuit cu un impozit majorat aplicabil numai pentru suprafata in care se desfasoara activitati economice. Aceasta procedura de impozitare este reglementata de art. 459 din proiectul de Cod fiscal.

Desigur, impozitarea majorata pentru fiecare dintre aceste camere, proportionala cu suprafata, se va realiza daca si respectiva firma/PFA desfasoara activitati economice in aceasta incinta. De aici toti putem sa facem supozitii in sensul ca poate sa existe un sediu de societate intr-o camera dintr-un apartament iar asociatul unic al acelei societati desfasoara activitate numai la sediul clientilor. Este greu de spus daca avem activitate economica sau nu avem o activitate economica in incinta acestei camere.

Legiuitorul ne da un singur indiciu in acest sens, spunand ca prezuma desfasurarea unei activitati economice daca cheltuielile cu intretinerea respectivei locatii sunt decontate de respectiva societate sau respectivul PFA, conform art. 159 alin. (3) lit. b) din proiectul de Cod fiscal.”

Voi ce știți despre acest subiect?
Mulțumesc!


Direct link Reply with quote
 

Mihaela Buruiana  Identity Verified
Romania
Local time: 20:07
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
Impozit pe casă majorat Dec 9, 2015

Bună,

Se pare că din 2016 impozitul pe casă se va majora (în București până la 1500%) dacă domiciliul este și sediu. O soluție ar fi să nu se mai deducă cheltuielile cu întreținerea și utilitățile (care reprezintă un procent destul de mare din cheltuielile deductibile).

Doar una dintre veștile „bune” legate de noul cod fiscal...


Direct link Reply with quote
 

Sorana_M.
Romania
Local time: 20:07
English to Romanian
+ ...
Situatie aparte Dec 12, 2015

Pentru o situatie aparte, unde se pot cere lamuriri, tot la Finante?

Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

impozit PFA 2016

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search