Facturare servicii de legalizare
Thread poster: Mihai Badea (X)

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Mar 2, 2005

Am nişte clienţi mai vechi care doresc să le legalizez două contracte. E prima oară când trebuie să fac treaba asta, aşa că nu ştiu exact cum se procedează. Pe numele cui emite notarul factura? Pe de altă parte, legalizarea e un serviciu suplimentar care mă costă şi pe mine nişte timp. Cum aş putea introduce pe factura mea treaba asta?

 

Ioana Costache  Identity Verified
Romania
Member (2007)
English to Romanian
Un caz Mar 2, 2005

Mihai Badea wrote:

Pe numele cui emite notarul factura? Pe de altă parte, legalizarea e un serviciu suplimentar care mă costă şi pe mine nişte timp. Cum aş putea introduce pe factura mea treaba asta?


La biroul notarial unde legalizez eu de obicei (nu foarte des), notarul emite factura pe numele clientului. Daca ma ocup eu de toata procedura si sunt neinsotita de client, notarul scrie pe chitanta ca am achitat eu in numele clientului. Scrie asa: Ioana Costache, pentru XY, cu domiciliul in.... (XY este clientul, domiciliul este tot al clientului, nu al meu). Cel mai bine este sa intrebi la biroul notarial, fiindca am impresia ca fiecare isi face reglementarile interne (cate bordeie, atatea obiceie...). Am mai lucrat si cu alte birouri, dar asta a fost acum cativa ani si nu-mi mai amintesc cum procedau.
In ce priveste timpul pe care-l pierzi tu cu toata alergatura, cred ca poti sa-l incadrezi in pretul total pe care il percepi. Orientativ, eu cer pentru o ora de timp pierdut (deplasare, asteptare, legalizare)jumatate din tariful pe care-l cer pentru o ora de prestare a serviciului in sine (daca e ceva ce facturez pe ora, de exemplu interpretariat sau traducere in powerpoint).


 

Marcella Magda  Identity Verified
Local time: 22:57
English to Romanian
+ ...
Pe numele clientului Mar 2, 2005

Ceea ce spun mai jos e valabil pentru clienţii din România:

Notarul face factura pe numele clientului, ca sa-şi poată deconta şi clientul cheltuiala. Dacă clientul e persoană fizică, e suficientă o chitanţă. Chitanţă + factură se dau pentru firme. Pentru ambele trebuie să ştii toate datele clientului (tot ce se cere în chitanţă şi factură, I mean TOT, pentru că în ultimul timp au devenit foarte scrupuloşi la datorie cei de la finanţe). La "delegat" te treci pe tine. Cât despre efortul tău, apreciezi tu cât valorează şi te înţelegi cu clientul (dacă ai cu cineicon_wink.gif): poţi, de exemplu, să îl "taxezi" în pagini pe care le-ai fi tradus în timpul cât ai umblat cu legalizarea. În fond e timpul tău. Sau, tot la mica înţelegere, pui suma respectivă ca o mică taxă de urgenţă. Asta ca să nu ieşi din domeniul de activitate pentru care ai autorizaţia de PFA.

Şi încă ceva: pentru legalizare e bine să ai documentul original. Notarul poate legaliza şi după fotocopie sau fax, însă în orice caz trebuie să specifici pe spatele traducerii sub ce formă a fost documentul după care ai tradus: original, fotocopie etc. (Îmi cer scuze dacă am spus lucruri pe care le ştiai dejaicon_smile.gif)

Dacă mai ai nelămuriri, feel free to ask!

Succes!


 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
M-aţi scos din încurcătură Mar 3, 2005

Vă mulţumesc frumos pentru informaţii, Ioana şi Marcella. În privinţa lucrurilor pe care le ştiam, o confirmare e întotdeauna utilă. Pe de altă parte, sigur vor fi persoane care vor aprecia inclusiv informaţiile pe care eu le ştiam. Cu cât mai multe informaţii (mai ales când sunt precise şi la obiect ca ale voastre), cu atât mai bineicon_smile.gif.

Vă mulţumesc încă o dată pentru ajutor.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Facturare servicii de legalizare

Advanced search


BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »
SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search