Reguli ortografie - probleme?
Thread poster: Ioana Bantescu
Ioana Bantescu
Local time: 17:48
English to Romanian
+ ...
Apr 26, 2005

Salut tuturor,

sint noua pe aici si am o nelamurire pe care poate ma ajutati sa o clarific. Eu inca scriu cu "î" şi nu folosesc deloc "â" şi nici "sunt" in loc de "sînt". Sa fiu sincera, nu imi plac deloc noile reguli si nu mi se par necesare. Ma intreb daca acest lucru poate fi considerat greseala in cazul unui test. Va multumesc pentru raspunsuri.


Direct link Reply with quote
 

Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 17:48
English to Romanian
Depinde de test, presupun Apr 27, 2005

Nu am de unde să ştiu la ce test te referi, există teste şi teste. Pot doar să spun că pe vremea când am dat eu bacalaureatul, în 1996, scrierea cu "î" acolo unde nu trebuia sau folosirea lui "sînt" se penaliza cu 0,05 puncte. Aşa că m-am obişnuit repejor să scriu conform noilor reguli...
Mi se pare normal să respectăm nişte reguli, indiferent dacă ne convine sau nu. Opinia personală e una, în corespondenţa personală nu ne controlează nimeni cum scriem, dar regulile există şi trebuie respectate măcar în textele oficiale, în traduceri, în texte de genul acesta.
Unii clienţi, fiind probabil păţiţi cu alţi traducători care au altă "politică" de abordare a ortografiei limbii române, nu uită să-mi pună în vedere să scriu cu "â" şi "sunt", iar unii chiar mi-au atras atenţia să folosesc diacriticele în limba română Se vede treaba că unii sunt păţiţi rău de tot
Sunt curioasă şi ce sfaturi vei primi de la alţi colegi, dar cred că ar fi util să precizezi şi la ce gen de test te referi. Succes, oricum!


Direct link Reply with quote
 

Elvira Stoianov  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 16:48
German to Romanian
+ ...
da, in mod clar Apr 27, 2005

limba oficiala este cea cu noua ortografie, indiferent ca ne place sau nu. Noi fiind traducatori, lucram cu limba, deci avem obligatia sa folosim varianta corecta din punct de vedere oficial. Eu cand am avut teste la corectura, am taxat folosirea ortografiei vechi.

Plus sa nu uitam ca "noile" reguli sunt in vigoare de mai bine de 12-13 ani (inca de pe vreamea cand eram inca la scoala), asa ca nu sunt atat de noi, incat sa se justifice nefolosirea lor

[Edited at 2005-04-27 18:03]


Direct link Reply with quote
 
xxxMihai Badea  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Trebuie folosite regulile actuale Apr 27, 2005

Modificarea regulilor ortografice a fost puternic contestată, inclusiv de lingvişti, dar ea a fost adoptată de Academia Română. Marea majoritate au acceptat-o, aşa că acum scriem după regulile modificate.

Unii au încercat să se împotrivească noilor reguli, dar în cele din urmă au fost nevoiţi să le accepte. Un exemplu: Editura Humanitas.

„O paranteza. La inceputul anilor 90, Humanitas si-a stabilit normele de editare. In 1993 sau 1994, cand Academia Romana a hotarat noua ortografie a limbii romane (sunt in loc de sint etc.), urmand opinia unor distinsi filologi -- Mioara Avram si Flora Suteu, ca sa mentionam doar doua nume, Humanitas a ramas la ortografia veche. Au trecut 10 ani... In 2004, in ciuda argumentelor stiintifice ale filologilor, ortografia "noua" n-a cazut, iar noi ne-am zis ca luptam pentru o cauza pierduta -- si am inceput sa o folosim in cartile noastre.” http://www.humanitas.ro/cititori/?pag=1


Direct link Reply with quote
 
Ioana Bantescu
Local time: 17:48
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
multumesc Apr 28, 2005

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Ma refeream la teste pe care le dai pentru agentii. Pina acum nu am avut reprosuri, si cei pentru care am mai lucrat nu s-au sesizat in acest sens, e drept ca am facut mai mult retroversiuni
Publicatia la care lucrez nu foloseste noua ortografie, si nu numai ea, mai sint si altele, inclusiv edituri, insa e clar ca trebuie sa ma adaptez la noile cerinte chiar daca nu imi plac si nu mi se par logice, dar asta e situatia.


Paste fericit tuturor!


Direct link Reply with quote
 

Bogdan Honciuc
Romania
Local time: 17:48
Romanian to English
+ ...
Sînt / Sunt Apr 28, 2005

Eu, după cum probabil au observat colegii, scriu cu "sînt" şi cu "î" în loc de "â" - din raţiuni personale. Însă nu e mai puţin adevărat că în traduceri folosesc doar ortografia "nouă", fără să mi se pară asta a fi o problemă.

Trebuie să-i întrebi pe clienţi însă ce fel de ortografie folosesc. Multe reviste şi ziare folosesc încă ortografia veche, de exemplu. S-ar putea să ai o surpriză plăcută.


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Reguli ortografie - probleme?

Advanced search


BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »
SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search