Facturare clienți străini
Thread poster: lindacrisan

lindacrisan
Local time: 10:29
English to Romanian
+ ...
Jan 29

Salutări,

Am câteva întrebări legate de facturare înainte să-mi fac un PFA în România, ca să nu am probleme mai încolo. E strict legat de clienți străini UE sau non-UE.

1. Folosiți un software de facturare?

2. Emiteți factura în engleză/altă limbă și o traduceți apoi în română? Sau emiteți una bilingvă?

3. În factură treceți echivalentul valutei în RON la data facturării?

4. Dacă nu aveți un contract de colaborare, cum "dovediți" că factura nu e fictivă? De exemplu cereți ca factura pe care o emiteți să fie ștampilată și semnată de client? Sau aveți un text model pentru fiecare job unde specificați detaliile job-ului și cereți semnarea lui de către client? Sau pur și simplu folosiți e-mail-ul unde vi se cere job-ul și îl atașați facturii corespunzătoare?

Mulțumesc anticipat!


 

Victorita Toderita
Romania
Local time: 10:29
German to Romanian
+ ...
Clienti UE Jan 31

Buna,

eu am clienti din Europa, deci nu pot discuta de cei non-UE. Pentru asta poate te ajuta alti colegi.

1. Eu personal am inca facturier, dar stiu destui care fac facturile direct in excel sau folosesc alt soft. Si in privinta softurilor te pot ajuta alti colegi.

2. Eu scriu factura in romana (pe facturier) si o "dublez" cu cea in engleza (o fac in excel si o salvez ca pdf), pe care o trimit clientului. Facturile au acelasi numar si data iar pe cea in romana trec si cursul de schimb din ziua respectiva. Iar factura in engleza contine si fraza "Operations not subject to Romanian VAT pursuant to art. 278(2) Law No. 227/2017. (Neimpozabil în România conf. art. 278 alin. 2 din Legea nr. 227/2017)". Pentru clientii care au platforma/portalul lor pentru facturi, fac factura in engleza direct pe platforma lor si o dublez cu cea in romana pe facturier, pastrand numarul si data.

3. Da, factura in romana reprezinta echivalentul in lei a sumei in euro din ziua respectiva. (Si evident trebuie depus formularul D390 pana in 15 a lunii urmatoare.)

4. Eu primesc un ordin de comanda (PO) pentru fiecare lucrare, iar datele de facturare trebuie sa corespunda cu cele din PO. Ma refer la suma, numar de cuvinte si data de livrare. Daca nu exista, poti imprima e-mailul ca dovada.

Sper sa-ti fi fost de ajutor!
Victoria


 

lindacrisan
Local time: 10:29
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Mulțumesc, Victoria! Feb 1

Mi-au fost de ajutor răspunsurile, într-adevăr. Mulțumesc că ți-ai luat timpul să mi le scrii și sper că vor fi de folos și altora.

 

Victorita Toderita
Romania
Local time: 10:29
German to Romanian
+ ...
Legea e din 2015, nu 2017 Feb 5

Scuze, am gresit anul in care a aparut legea. Am incercat sa editez postarea, dar nu ma lasa. Deci e vorba despre legea nr. 227/2015.

 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Facturare clienți străini

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search