Ocupatii din Romania - pe cand si terminologul, revizorul et.al.?
Thread poster: Ciprian Dumea

Ciprian Dumea  Identity Verified
Local time: 22:47
English to Romanian
+ ...
Jun 25, 2005

Aglomeratoristul, hahamul, marangozul calafatuitorul, matarul - ocupatii din Romania

Vestitor, valet, fascinar, gauritor, aburitor pluta, pompagiu, imam, hipnotizator, predicator, preparator mustar, gonaci, incinerator, tratamentist, telefaxist, topitor-grasimi-comestibile, ungator, ghemuitor, autopsier la ecarisaj, actuarist, acoperitor-invelitor, arhondar, agent de tranzit sau albitor pasta hartie, antrenor cabaline, aprod, ascutitor, aspirant, automatist, acompaniator sunt meserii cuprinse in catalogul ocupatiilor din Romania. Acest catalog e plin de meserii care nu apar in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Pe lunga lista a meseriilor ne lovim de denumiri ca "marangoz calafatuitor" sau "marangoz calatachelagiu" - meserii de care multi dintre noi n-au auzit in viata lor. De fapt, este vorba despre dulgheri specializati in prelucrarea lemnariei navelor sau a barcilor. "Fascinarul" este un om care munceste in cadrul constructiilor de drumuri, cai ferate si linii de tramvai. Fie ploaie, ninsoare, vant sau soare, respectivul da cu tarnacopul si sapa santuri. "Aglomeratoristul" reprezinta cu totul altceva decat inspira denumirea. El este operator la cuptoarele pentru minereuri. Un "concierge" este receptioner si administrator in unitati private de turism de capacitate mica. "Aburitorul pluta" se ocupa cu instalatiile de prelucrare a lemnului, iar "discotecarul" arhiveaza discuri. "Corhanitorul" transporta bustenii fasonati pana la locul unde vor fi prelucrati, iar "haham"-ul este un muncitor specialist in taierea rituala a vitelor si a pasarilor, la mozaici. Treibar, melamed, hatip, chevrasames sau majghian, ar fi doar o mica parte dintre meseriile despre care Codul Ocupatiilor nu da explicatii mai clare asupra fiecareia dintre ele, marginindu-se sa le incadreze in grupe de baza, in functie de nivelul de instruire. La litera "A" intalnim o serie de ocupatii extrem de interesante, pe care le putem usor banui: aburitor textile, agent deratizare, dezinfectie, dezinsectie, dar si agent garda de corp, agent literar, imobiliar, de schimb, paza si protectie, maritim, argintar, agricultor in culturi vegetale, arzator email, acrobat, animator socio-educativ, antreprenor servicii funerare sau anchetator politie. Conform COR, in tara noastra inca se mai practica frumoasele meserii de "acar", "caraus" sau "matar".

Dana Fodor , Razvan Mateescu
Adevarul, luni 20 iunie 2005

[Edited at 2005-06-25 08:02]


Direct link Reply with quote
 

Ioana Costache  Identity Verified
Romania
Member (2007)
English to Romanian
+ ...
din care deducem lecturile jurnalistilor Jun 25, 2005

Marangozul (din specia 'calafatuitor') figura la loc de cinste prin 'Toate panzele sus', iar imamul poate fi reperat prin carti de bucate. De ceilalti trebuie sa recunosc ca n-am auzit - cu exceptia acarului (Paun)
Ce sa ne mai minunam ca nu exista revizorul si terminologul, daca traducatorul este asimilat activitatilor de secretariat si corespondenta... Mai faci o traducere, mai scrii o adresa pe un plic...


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 23:47
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
COR Jun 25, 2005

Am verificat şi eu COR-ul şi există intrarea "lingvist", care este posibil să includă activităţile de terminologie, revizie, deşi ar fi de preferat să fie separate.

Se impune o clarificare, profesia de traducător nu este "asimilată" activităţilor care sunt incluse în CAEN-ul respectiv, pe lângă activităţile de traducere şi corectură, ci pur şi simplu s-au pus la gramadă în acel cod CAEN nişte activităţi care nu prea au legatură între ele şi pe care posibil nu ştiau unde să le bage. În baza codului respectiv îşi desfăşoară activitatea multe copy shop-uri, deşi de companii de secretariat încă nu am auzit pe la noi (prin alte ţări am auzit). Dar CAEN-ul este o problemă diferită de COR.

COR-ul cuprinde ocupaţii neaoşe (care au existat sau există departe de lumea zbuciumată a conferinţelor de presă), tradiţionale sau noi, categorisite conform unor grupe internaţional valabile (dacă bine am reţinut). COR-ul poate fi consultat în întregime pe situl web al Ministerului Muncii. Este destul de stufos şi dificil de parcurs, dar all in all, interesant.

După mine CAEN-ul suferă de alinierea la CAEN-ul din alte ţări, bineînţeles deficitară, pentru că poate în alte ţări există multe entităţi care au obiect activităţi necalificate de secretariat, însă la noi nu există. Copy shop-urile sunt o categorie care probabil e dezvoltată peste tot, dar la noi există cu mult mai mulţi lingvişti şi traducători ca în alte ţări.


Direct link Reply with quote
 

Paula Dana Szabados  Identity Verified
Romania
Local time: 23:47
Member (2005)
English to Romanian
+ ...
Academia Catavencu, 22-28.06.2005. Jun 25, 2005

Am scanat fotografia respectiva, dar vad ca n-o pot incarca. Sa v-o "povestesc":
Magazin imbracaminte & Traduceri legalizate - Apostile Haga (prefectura, supralegalizari (Curtea de apel), legalizari, urgente, caziere.


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 23:47
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
a b(l)ooming business Jun 25, 2005

Am pomenit şi mai rău

Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Ocupatii din Romania - pe cand si terminologul, revizorul et.al.?

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search