Despre editarea întrebărilor KudoZ
Thread poster: Valentin Alupoaie

Valentin Alupoaie  Identity Verified
Romania
Local time: 10:35
English to Romanian
+ ...
Aug 2, 2005

Citind topicul "Falşii traducători specializaţi, o problemă deontologică", mi-am adus aminte de o problemă de-a mea - enunţată în titlu şi în plus legată de criteriile de încadrare a unei întrebări într-un anumit domeniu (de către cel care întreabă pe de o parte şi de către cel care în final primeşte KudoZ).

Întrebarea mea pentru veteranii ProZ se referă la falşii termeni. Exemplu (domenii restrânse): răspund la o întrebare calificată de asker ca fiind din management, însă nu e nici pe departe un termen propriu-zis din domeniu, ci o sintagmă uzuală, anume "în foarte mică măsură" (vezi http://www.proz.com/kudoz/1089494). Înţeleg că apare într-un text din domeniul respectiv, dar un răspuns corect poate veni din partea oricui, deoarece nu necesită experienţă în management. Nu pretind în nici un caz că am experienţa respectivă şi evident nici nu mă interesează să-mi apară în profil domeniul ăsta. Nu ar fi logică o încadrare de genul General / Conversation / Greetings / Letters??? - vezi de ex. http://www.proz.com/kudoz/998626; nici "locuri special amenajate" nu e ceea ce înţeleg eu prin "termen" şi ar putea să apară în texte dintr-o multitudine de domenii (fapt pt care aprob General/Conversation)...

Din cauza acestor falşi termeni am şi bifat la un moment dat TOATE domeniile (nu doar cele în care mă declar bazat)la email notifications...

Revenind la exemplele de mai sus (sunt sigur că oricine poate oferi şi altele), consideraţi că ar fi incorectă editarea primei întrebări menţionate din Management în General / Conversation / Greetings / Letters? Şi încă o întrebare privind libertatea de a edita: aceste editări trebuie la rândul lor validate de moderatori?

Bănuiala mea e că nu (numărul lor ar putea fi imens), iar asta ar putea lăsa loc unui tip de abuz: editarea "frauduloasă" a întrebărilor care nu sunt relevante pentru domeniile în care pretindem o oarecare experienţă: în avântul iniţial (sau permanenticon_smile.gif) de a câştiga KudoZ şi ca urmare a clasificărilor improprii de care vorbeam, lumea răspunde la întrebări dintr-o multitudine de "domenii". Ce l-ar împiedica pe un prozian să mute toate întrebările din domeniile irelevante pentru profilul său (nu vrea nimeni să apară ca expert în "Other"icon_biggrin.gif) în domeniile în care pretinde că are experienţă?

Exemplu (domenii generale): pledam mai sus pentru reclasificarea "în foarte mică măsură" din Management în General / etc. ca field (specific). În schimb, spre nefericirea mea, sintagma nu prea se pretează la vreun alt field (broad) decât Other. Ar fi chiar culmea să îl pun la Art/Literary (şi din nou, presupunând lipsa oricăror scrupule, ce mă împiedică? Clienţii se uită la totalul punctelor din domenii, nu verifică fiecare întrebare în parte!) Pe de altă parte, aş putea să îl trag de păr pe "locuri special amenajate" şi să-l plasez frumuşel la Tech/Engineering (broad), Construction/Civil engineering (specific), atribuindu-i statut de "termen" şi demonstrând astfel ce tare sunt în domeniu.

Observ că m-am lungit destul de mult; sper că nu e un mesaj prea prolix şi că nu plictisesc pe nimeni cu problemele mele existenţialeicon_biggrin.gif Please bear with me! Oferirea de explicaţii cât mai clare unui tânăr derutat e întotdeauna o faptă bună. God bless you in advance (GBYIA)icon_smile.gif

[Subject edited by staff or moderator 2005-08-02 13:28]


 

Dan Marasescu  Identity Verified
Romania
Local time: 09:35
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Foarte pe scurt Aug 2, 2005

Orice modificare a unei întrebări este semnalată moderatorului "competent". Acesta va acţiona negreşit în cazul unei tentative de fraudă. Altfel, reclasificarea corectă a întrebărilor trecute este încurajată de ProZ.com, dar nu oricine poate să o facă.

Salutări,
Dan

[Edited at 2005-08-02 13:28]


 

Valentin Alupoaie  Identity Verified
Romania
Local time: 10:35
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Hmm Aug 2, 2005

Şi eu care mă plângeam de prea multe notificări pe mail... Trebuie că e cumplit să fii moderatoricon_biggrin.gif Dacă se trezeşte vreun user cu mii de KudoZ şi ceva timp liber să editeze o să fie o zi tristă pt. moderatorul "competent"icon_smile.gif

Cum adică nu oricine poate să reclasifice? Eu mă refer la editarea întrebărilor pt. care primeşti puncte. Pt. celelalte mai înţeleg...


 

Dan Marasescu  Identity Verified
Romania
Local time: 09:35
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Limita Aug 2, 2005

Nici eu nu mai ştiam care e limita, aşa că m-am uitat la Help:

When you reach a certain number of KudoZ points (100 or 500), certain options will appear for making corrections to questions posted by others. If a question should be Spanish to English but is listed as English to Spanish, go ahead and make the correction.

Cred că e 100 pentru Platinum şi 500 pentru ceilalţi.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Despre editarea întrebărilor KudoZ

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search