Pages in topic:   [1 2 3] >
Măsuri de sigurantă pentru a evita predarea cu întârziere
Thread poster: Mihai Badea (X)

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Nov 21, 2005

Astăzi am întârziat cu o predare (una dintre extrem de puţinele astfel de situaţiiicon_biggrin.gif). Am fixat ora de trezire la 6.00, dar am uitat să mişc un buton la ceas şi, aşa, m-am trezit de voie, pe la 9 fără ceva. Am tras tare şi nu am întârziat decât o oră, ceea ce oricum m-a făcut să mă înfurii foarte tare pe mineicon_mad.gif .

Întâmplări de genul ăsta se pot evita destul de uşor, dar mă gândesc că sunt tot felul de alte lucruri care te pot face să întârzii cu o predare.

Vouă vi s-a întâmplat să întârziaţi? Din ce motive? Ce măsuri de siguranţă v-aţi luat ca să nu se mai întâmple?

Cred că ar fi interesant dacă am putea alcătui o listă a riscurilor la care suntem expuşi din acest punct de vedere. Ar fi super dacă ne-am gândi şi la metodele prin care putem minimiza aceste riscuri.

Eu ştiu ce-o să fac ca să nu mai păţesc ce-am păţit azi. În zilele în care am oră de trezire impusă de o predare (ceea ce mi se întâmplă destul de rar) îmi voi pune şi telefonul să sune. Măcar pe unul l-oi fi reglat cum trebuieicon_razz.gif.

[Edited at 2005-11-21 17:50]


 

lucca
Romania
Local time: 19:40
English to Romanian
Dublarea pentru siguranţă Nov 21, 2005

Trezirea la ora necesară este o problemă reală (pentru mine mai ales sâmbăta şi duminica).
Din proprie experienţă, a doua problemă, cel puţin la fel de importantă ca prima, este nefuncţionarea conexiunii la internet exact în momentele cele mai nepotrivite.
ISP-ul meu principal merge prost de câteva luni. Prietenii îmi spun că îmi trimit mail-uri şi sunt le respinse de server (pt. că acesta nu funcţionează). Subliniez că serverul de mail de la rds nu are un sistem anti-spam (lucru lăudabil), deci respingerea mesajelor nu este din cauză că le consideră spam.
În funcţie de cât de important este e-mail-ul pentru fiecare dintre noi, ar trebui să avem, dacă este cazul, o a doua posibilitate de conectare la internet, total independentă de cea obişnuită.
Mi-am pus Zapp Internet Express şi, când merge, merge excelent. Cuvintele-cheie sunt "când merge". Încă sunt în fază de test, poate că, totuşi, bug-ul este undeva pe calculatorul meu.


 

Bogdan Honciuc
Romania
Local time: 19:40
Romanian to English
+ ...
3 minute Nov 21, 2005

Am întârziat odată trei minute (trebuia să predau o traducere la 18:00 şi am trimis-o la 18:03) tot din cauza conexiunii la internet. Şi mi s-a făcut observaţie, de genul "Acum te iertăm, dar pe viitor..."

Lecţia mea - nu lăsa totul pe ultimul minut (mai ales la propriu!), chiar dacă eşti sigur că ai timp. Drept care, dacă-i posibil, prefer să-mi iau o marjă serioasă, pentru a evita întârzieri din motive obiective.

Referitor la ceasul deşteptător, eu am spaima că nu o să mă trezesc înainte de o conferinţă unde lucrez ca interpret.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 19:40
English to Romanian
+ ...
prea multe pe cap Nov 21, 2005

Mi se întâmplă când am prea mult de lucru şi prea multe predări în aceeaşi zi. Spre deosebire de tine, Mihai, majoritatea clienţilor mei fixează oră de predare. În unele zile am câte cinci-şase predări de diferite dimensiuni (întotdeauna luni şi miercuri, nu ştiu de ce) şi se mai întâmplă să apară şi urgenţe sau probleme. De exemplu, pană de curent, pană de Internet, probleme tehnice.

Cea mai tare fază de care îmi amintesc, m-am trezit într-o dimineaţă după 2 ore de somn din cauza unor lucrări, "gata" să mă apuc din nou de lucru şi să termin predările (sau măcar unele)... Curent ioc, telefonul fix nu mergea că e pe curent, bateria de la mobil mi se descărcase că îl pusesem la încărcat probabil cu câteva minute înainte de pana de curent... Nici măcar aragazul nu l-am putut aprinde să-mi fac o cafea că nu am avut chibriticon_frown.gif Parcă eram pe o insulă în mijlocul oceanuluiicon_lol.gif

În general eu intru în criză de timp pentru că lucrez la prea multe lucruri în acelaşi timp, dar m-am obişnuit şi măcar nu mă mai stresez - contraproductiv, deşi uneori trebuie să cer păsuireicon_smile.gif

Ştii ce se spune, timpul e singura resursă cu adevărat limitată şi trebuie folosită foarte bineicon_lol.gif


 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Accesul la e-mail Nov 21, 2005

Lucian Alexandrescu wrote:

ISP-ul meu principal merge prost de câteva luni. Prietenii îmi spun că îmi trimit mail-uri şi sunt le respinse de server (pt. că acesta nu funcţionează ). Subliniez că serverul de mail de la rds nu are un sistem anti-spam (lucru lăudabil), deci respingerea mesajelor nu este din cauză că le consideră spam.
În funcţie de cât de important este e-mail-ul pentru fiecare dintre noi, ar trebui să avem, dacă este cazul, o a doua posibilitate de conectare la internet, total independentă de cea obişnuită.Şi eu am avut probleme cu accesul la e-mail, atunci când aveam un singur cont de dial-up, iar de câteva ori era să întârzii din cauza asta. Acum, am Zapp Internet Express şi o conexiune de dial-up. Când nu merge una, merge cealaltă.

În privinţa e-mailului, cred că am povestit deja problemele pe care le-am avut cu pcnet. Acum am propriul meu domeniu, iar dacă furnizorul serviciilor de găzduire nu este serios, pot trece oricând la un alt furnizor.

Cu Zapp Internet Express am avut probleme cât am stat într-o cameră mai izolată, dar acum că am revenit în camera mea, pe unde undele pot circula mai în voie, e totul OK. Merge de la bine în sus.


[Edited at 2005-11-21 13:42]


 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Probleme legate de curent Nov 21, 2005

Cristiana Coblis wrote:

Spre deosebire de tine, Mihai, majoritatea clienţilor mei fixează oră de predare. În unele zile am câte cinci-şase predări de diferite dimensiuni ( întotdeauna luni şi miercuri, nu ştiu de ce) şi se mai întâmplă să apară şi urgenţe sau probleme. De exemplu, pană de curent, pană de Internet, probleme tehnice.


Păi nu, că şi ai mei fixează. Ce n-aş vrea eu să-mi zică "Mihai, ia lucrarea asta şi dă-ne-o când ai tu timp/chef de ea."icon_razz.gif . Dar eu prefer să termin tot ce urgent până să mă culc, chiar dacă stau până la 4-5 dimineaţa. Îmi place să mă scol boiereşte, pe la 10-11, în orice caz, nu mai devreme de 9icon_wink.gif .


Problemele legate de curent pot fi foarte serioase. Mie mi-a bubuit un calculator, iar recent mi s-a stricat placa de bază la noul calculator. Noroc cu garanţiaicon_smile.gif. Bine că de data asta nu mi s-a mai ars hardul. Am înţeles că hard-urile sunt destul de sensibile şi se pot arde la o simplă pană de curenticon_frown.gif. Este unul dintre motivele pentru care acum vreo 2 săptămâni mi-am cumpărat un UPS. Asta îl protejează împotriva fluctuaţiilor de tensiune. Iar dacă se opreşte curentul, calculatorul meu mai merge cel puţin 10 minute înainte de a face o închidere de siguranţă. Dar, de obicei nu aştept până atunci.[Edited at 2005-11-21 14:04]


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 19:40
English to Romanian
+ ...
urgenţe Nov 21, 2005

Mihai Badea wrote:
Îmi place să mă scol boiereşte, pe la 10-11, în orice caz, nu mai devreme de 9icon_wink.gif .


Adevărată boierie. Până în data de 12 septembrie mai îmi permiteam şi eu luxul ăsta, dar din această dată, am început o nouă viaţă, cea de şcolar şi nu mai ţine figura, că la 8.30 Andrei trebuie musai să fie în clasă, nu mai merge să mai întârziem o jumătate de oră că nu s-a trezit mamiicon_lol.gif

Las' că vezi tuicon_lol.gif

Revenind, nu mă refeream la urgenţele programate, adică la proiecte de azi pe mâine sau la cele anunţate cu câteva zile înainte dar la care întârzie fişierele din diferite cauze etc. Mă refeream la o pacoste a mea, unii clienţi (stabili) au joburi "mici" pe care le trimit din senin şi le vor în câteva ore... Evident sunt "mici" şi nu iau mult timp, dar un timp tot iau şi am descoperit că uneori sunt o mare pacoste şi consumă mai mult timp decât merită... După ce m-am prins de figură într-un final le-am spus că nu le mai iau dacă mi le mai trimit aşa din senin, măcar să mă anunţe din timp că le vor trimite... Să vedem ce efect va avea, au zis că vor ţine cont pe viitoricon_smile.gif

Până la urmă e vina mea că le permit să mi se urce în cap şi să-mi dea peste cap tot programulicon_frown.gif Acum m-am învăţat minte şi le spun că nu pot decât pe a doua sau a treia zi, oricât ar fi de mărunte. Este clar vina lor pentru că au un proiect care ştiu că va avea nevoie de diferite etape şi pot să anunţe din timp (chiar cu mult timp înainte), dar probabil nu se gândesc sau nu le pasă cum ar fi cazul şi se trezesc în ultimul moment. ŞI asta are un dezvăţicon_smile.gif


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 19:40
German to Romanian
+ ...
Lantul slabiciunilor Nov 21, 2005

La mine exista riscul sa nu predau lucrari la timp in primul rand din cauza lantului slabiciunilor. Adica: am deja lucrarea lui X in lucru, destul de urgenta, dar mai vine si Y, care mi-e prieten(a), hai ajuta-ma si pe mine cu asta, repede, ca e micuta, nu iti ia mult. Si ma abat de la lucrarea loui X ca sa fac lucrarea lui Y. Apoi vine Z, fata de care am niste obligatii, nu gluma, deci nu merge sa refuz, dar nici timp nu am. Ii dau lui Z un termen mult mai mare decat mi-ar lua de fapt, Z imi zice ca e prea mult, atunci eu ii zic lui Z "OK, Z, hai ca ma straduiesc sa ti-o fac pana la ora H, dar nu promit, iaca, acuma, daca mai intarzii un piculetz, asta e acuma, pricepe si tu, ca mai repede tot nu ti-o face nimeni". Iar ora H de care ii zic lui Z nu e nici ca mine, nici ca Z, ci e un termen intre. Si incerc sa-i dau lui X lucrarea la timp, fiindca X a venit primul si e normal sa o aiba primul. Apoi incerc sa dreg lucrurile cu lucrarea lui Z; de cele mai multe ori reusesc sa o dau asa cum ne-am tocmit, uneori, mai intarzii, rareori, dar intotdeauna a fost ok.

Am mai patit si eu belele cu calculatorul, de a trebuit sa-mi reistalez windowsul etc. Si am terminat lucrarea cu clienta in casa, ca venise deja dupa ea la ora stabilita si nu voia si legalizare la notariat.

Apropo de legalizari, ca tot veni vorba: uneori nu apuc sa fac legalizarile promise, fiindca imi vin multe si nu ma mai pot misca de la calczulaztor, ca pierd timp, desi notariatul unde merg de regula e la 2 blocuri de blocul meu. Le explic oamenilor care e treaba, le zic cum se ajunge la notariatul respectiv, le explic ca la altul nu se poate fiindca i-am pus numele astuia si adresa sediului biroului in formula de legalizare si ii zic omului ca oricum e la 2 pasi, ca sunt tare de treaba si ca lucreaza repede ca niciunde la alte notariate etc. Pana acuma nu s-a sukarit nimeni, ba dimpotriva, diversi Ygreci, Zeti, ... Ni mi-au multumit foarte mult ca i-am luat desi aveam lucrarea lui X in lucru, ba chiar mi-au dat mai mult decat pretul traducerii, desi s-au dus sa legalizeze singuri.

Am mai avut si probleme de hardware, odata mi s-a ars sursa la calculatorul vechi si altul nu aveam pe vremea aia; de altfel si acuma am unul singur, ca pe cel vechi l-am dat de pomana la un plod sarac, ca nu aveau bani parintii sa-i cumpere, asa ca m-am scapat de el din casa, cu monitor cu tot. Ei, atunci cand cu beleaua, am avut din fericire doar acte mici, invitatii de Germania sau Austria, declaratii, procuri, asa ceva, deci nu cu layout foarte complicat, tabele etc., asa ca le-am putut face la masina de scris electrica. Dar cand n-am curent, nici pe aia nu o pot folosi. Din fericire, probleme cu pene de curent sunt rare la noi aici, dar tot se mai intampla cateodata. Cum pica, actionez repede butonul rosu de la stecker, ca am un prelungitor din ala cu multe prize si cu buton rosu de oprit curentul, sa nu patesc vreo belea.

Cu trezitul de dimineata, e mai complicat, nici mie nu imi place. In zilele normale nici nu ma apuc de lucru inainte de 10:00 a.m. Dar sunt din ce in ce mai putine zilele normale in ultimul timp. Asa ca stau pana tarziu in noapte, pana catre ziua, si imi pun muzica mai tare, sa nu ma ia somnul la calculator. Am mai patit de astea. Uneori chiar simt ca nu mai rezist si ma duc la culcare, nu inainte de a imi pun telefonul sa sune dimineata, pe la 7:00, sa termin ce mi-a ramas. E mai bine asa, fiindca daca dorm un pic, am mintea mai odihnita. Cand esti obosit, nici randament nu prea dai, lucrezi mai incet, ti-e lene etc.

Cel mai bun mod de a evita intarzierile este sa te cunosti pe tine insuti foarte bine, sa stii cam cat poti lucra, deci sa nu iei niciodata mai mult decat poti duce. Sigur, tentatia e mare, sa iei tot ce pica, fiindca te gandesti: bai, daca maine am o zi nashpa si nu se imbulzeste lumea sa vina cu lucrari? E bine sa iei cat poti, dar NUMAI cat poti. Eu in general nu am avut probleme cu predarea lucrarilor, ca in general am stiut sa rezolv cu termenele de predare astfel ca sa fie bine pentru ambele parti, atat pentru mine, cat si pentru client.


 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Copiile de siguranţă Nov 21, 2005

Cred că o altă problemă ar fi legată de copiile de siguranţă. Un fişier Word se poate corupe pur şi simplu. Dacă ai lucrat o săptămână la un fişier şi nu-l mai poţi folosi, ai pus-o de mămăligăicon_lol.gif. Din fericire, asta nu mi s-a întâmplat până acum.

Din ce am citit pe subiectul ăsta, am văzut că unii recomandă să faci o copie la fişierul în lucru din oră în oră. Am făcut şi eu treaba asta o perioadă, cu ajutorul dischetelor, dar mi se pare prea greoaie soluţia. Scrierea pe dischetă e cam înceată. Mă întreb dacă scrierea este cumva mai rapidă pe un memory stick (cum s-o fi tradus asta în română?icon_confused.gif ). Ar putea fi o soluţie.

Voi cam la cât timp vă faceţi copii de siguranţă la fişiere?


[Edited at 2005-11-21 18:02]


 

Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 19:40
English to Romanian
Copii de siguranţă Nov 21, 2005

Eu fac copii de siguranţă cam la 2-3 pagini (cred că este cantitatea maximă pe care îmi pot permite să o pierd fără să înnebunesc).

La început a fost discheta... Apoi au apărut CD-urile. Apoi, DVD-urile (cred că este bine, cam la o lună, să-ţi colecţionezi toate lucrările pe un DVD). Dar memory stick-ul este chiar o invenţie genială. Este cea mai simplă soluţie pentru copiile de siguranţă. Are şi capacitate mare, merge pe orice calculator (cu dischetele sau CD-urile aveam probleme mereu, pentru că nu mergeau întotdeauna pe alt calculator, din varii motive), este uşor de transportat. Cred că nu am mai pus mâna pe o dischetă de luni de zileicon_biggrin.gif

Scrierea pe memory stick este foarte rapidă, nu se compară cu scrierea pe CD, în nici un caz. Durează doar cât un copy şi paste. Eu zic că merită investiţia, dar încă nu mi-am cumpărat unul, pentru că îl folosesc (abuziv) pe al tatălui meu.

O altă metodă pe care o folosesc, dar nu e tocmai indicată, este să îmi trimit mie însămi pe e-mail documentul. Asta merge când lucrez multe zile la aceeaşi traducere, în fiecare seară trimit documentul pe mail, pentru a putea să-l culeg de oriunde în caz că se întâmplă ceva cu calculatorul meu. Nu e prea comod, dar cred că merge în lipsă de memory stick, sau în cazul în care există pericolul ca memory stick-ul să fie ronţăit de pisică (nu poţi să ştii... lucrurile astea mici trebuie ţinute departe de orice animăluţ ).
Apropo de pisici, nu ştiu să existe rozătoare mai mari decât pisicile. Mi-au ronţăit toate cablurile mai subţirele, începând cu cablul de la boxe (nu ştiam de ce nu cântă...) şi terminând cu cablul de Internet (şi eu mă grăbeam să dau vina pe provider).

Ca să fac un mic rezumat al discuţiilor de până acum, cred că nu putem concepe să ne desfăşurăm munca în cele mai bune condiţii de siguranţă fără următoarele lucruri esenţiale (încerc să le pun în ordinea importanţei):
1. UPS (încă n-am unul, este pe lista de achiziţii)
2. o unitate externă de stocare (fie CD, fie memory stick, fie un alt calculator, un laptop, orice poate servi în acest scop)
3. soluţie alternativă de conectare la Internet
4. resursă alternativă de trezit din somn (mie telefonul mobil mi se pare cel mai sigur, nu a greşit niciodată până acum). La fel, un animal (câine, pisică, orice face zgomot sau sare pe tine) poate avea acelaşi efect (nu glumesc).

Eu am un avantaj faţă de alţi colegi, bănuiesc: mulţi dintre clienţii mei se află la distanţă de maximum o oră de mers de mine, deci, în caz de probleme cu Internetul, pot să le fac o vizită să le înmânez personal traducereaicon_wink.gif
Inutil să mai amintesc regula de bază: nu lăsa niciodată trimiterea pe ultimul moment, dar, dacă totuşi simţi că nu ai timp destul, măcar anunţă clientul dinainte şi încearcă să negociezi o extindere a termenului. Mi s-a întâmplat o dată să simt că nu pot termina la timp, când a fost o pană de curent care a durat câteva ore, dar am încercat să nu stau degeaba în acele ore şi am făcut o parte din traducere mental, ca apoi să o tastez mai repede, aşa că tot m-am încadrat în timp.
În general, am termen de predare dimineaţa, dar întotdeauna trimit traducerea seara, oricât de târziu. O dată am lăsat-o pentru dimineaţă şi exact atunci nu a mers Internetul, aşa că am mers personal până la client cu traducerea pe CD (dar m-am încadrat lejer în termenul stabilit).

Încă nu am întâlnit clienţi care să facă un caz din 3 minute, cum spunea Bogdan, dar nici nu le-aş fi dat motive.
Practic, ca să răspund la întrebarea lui Mihai, nu am întârziat niciodată. Chestie de pur noroc, dar şi de calcul riguros.

[Edited at 2005-11-21 19:51]


 

lucca
Romania
Local time: 19:40
English to Romanian
Şi eu am întârziat Nov 21, 2005

Am întârziat semnificativ de 2 ori, dar am anunţat şi renegociat.
Cele 4 puncte pe care le propune Maria sunt o realitate şi mi se par 100% utile.
Un sfat recent (pe forumuri nord americane din zone cu multe furtuni): în caz de furtună cu multe fulgere toate aparatele, inclusiv calculatorul, trebuie scoase temporar din priză, indiferent cât de protejate sunt (UPS, surge protectors etc), toate antenele trebuie deconectate de la toate TV-urile / receptoarele de satelit şi toate modemurile şi telefoanele trebuie deconectate de la linia telefonică exterioară. Trebuie închis telefonul mobil. Modemul de cablu - cablul care vine de afară la modem este mai greu de deconectat, se deconectează cablul de la modem la calculator sau la switch, router etc. Toate astea temporar, 15-30 minute, pana trec trăznetele. Din păcate, se pare că astfel de furtuni vor fi (deja sunt!) din ce în ce mai frecvente şi pe la noi.
Vara trecută a trăznit foarte aproape de mine (cam 100 de metri, zgomotul şi lumina au fost aproape simultane) şi am auzit un fel de zăngănit scurt din difuzoarele spate ale sistemului home-video (pretenţios spus, e de fapt un Genius Home Theater 5.1), care sunt legate de restul sistemului prin fire mai lungi, în care s-a indus tensiune mare. Am martori, a auzit şi soţia! După eveniment totul a funcţionat normal, dar putea să nu mai funcţioneze (nu are legătură cu antenele sau cu protecţia la surge, dar e o ilustrare că trăznetele nu sunt un mofticon_smile.gif Locuiesc pe dealul Filaret care, faţă de împrejurimi, este un fel de munte şi e foarte expus la traznete.
Acum cca. 2 ani mi s-a prăjit un PC Card de la laptop din cauza tot a unui trăznet în apropiere. Ieşisem cu laptopul pe internet, printr-o reţea locală cu switch. Culmea este că switch-ul a rezistat, chiar dacă i se aprinseseră toate LED-urile, arăta ca o pisică supărată. Switch-urile şi alte dispozitive de acest fel sunt mai sensibile la trăznete pentru că, de obicei, sunt conectate cu restul sistemului prin cabluri relativ lungi, în care se pot induce tensiuni mari. De fapt, tensiunea indusă este cea care a omorât cardul meu. Switch-ul a scăpat pt. că linia externă de acces la internet este cu fibre de sticlă (în care nu se induce nimic, dar şi ea are blindaje şi susţinere metalică).
Vă rog să nu uitaţi că astea mi s-au întâmplat aproape în centrul Bucureştiului, la 4 staţii de Piaţa Unirii, nu în Wild West! Reţeaua de alimentare cu curent şi cea telefonică din zonă sunt subterane, dar cea de internet şi de cablu TV sunt cu fire pe stâlpi.
Cea mai mare problemă este când vine furtuna atunci când nu suntem acasăicon_biggrin.gif
Fred Langa spune cam aşa: practic, în faţa sutelor de mii de volţi şi a miilor de amperi ai unui trăznet nu mai contează nici un UPS, nici o pastilă anti-surge şi nici chiar nici un întrerupător sau siguranţă. Cea mai sigură soluţie este decuplarea de la priză sau de la cablurile din afara locuintei a tuturor dispozitivelor din casă legate la aşa ceva (indiferent dacă au sau nu legătură cu calculatorul; orice are microprocesor se poate arde - maşină de spălat, cuptor cu microunde, unele frigidere etc).
HTBH


 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Un al doilea calculator poate fi util Nov 21, 2005

Maria Diaconu wrote:

1. UPS (încă n-am unul, este pe lista de achiziţii)
2. o unitate externă de stocare (fie CD, fie memory stick, fie un alt calculator, un laptop, orice poate servi în acest scop)
3. soluţie alternativă de conectare la Internet
4. resursă alternativă de trezit din somn (mie telefonul mobil mi se pare cel mai sigur, nu a greşit niciodată până acum). La fel, un animal (câine, pisică, orice face zgomot sau sare pe tine) poate avea acelaşi efect (nu glumesc).


De acord cu Lucian, ai sintetizat foarte bine. Cred că am mai putea adăuga un punct: dacă se poate, un al doilea calculator, fie el şi unul oarecum depăşit. Ştiţi cât a durat la mine înlocuirea plăcii de bază la calculatorul principal? O săptămânăicon_mad.gif. M-am chinuit cu vechiul calculator, însă dacă nu era el, rămîneam în pom. Aşa, mi-am făcut treaba cu el.

După cele povestite de Maria despre memory-stick, eu l-am adăugat pe lista mea de achiziţii.

Maria Diaconu wrote:

Apropo de pisici, nu ştiu să existe rozătoare mai mari decât pisicile. Mi-au ronţăit toate cablurile mai subţirele, începând cu cablul de la boxe (nu ştiam de ce nu cântă...) şi terminând cu cablul de Internet (şi eu mă grăbeam să dau vina pe provider).

Eu dacă aş avea o astfel de pisică, l-aş pune pe Azorel să rezolve problemaicon_razz.gif

[Edited at 2005-11-21 23:33]


 

lucca
Romania
Local time: 19:40
English to Romanian
Câteva precizări Nov 21, 2005

Mihai, mulţumesc pt. aprecieri. Maria, mulţumiri pentru postările foarte interesante.
UPS este strict necesar, cel mai util. Faptul că până acum nu s-a întâmplat nimic nu înseamnă că nu se poate întâmpla mâine (este suficient să survină o întrerupere a curentului în momentul în care se desfăşoară o operaţie pe hard-disk).
Este incredibil cât de util devine un memory stick din momentul în care îl ai. Este, pe bune, genial, unul din lucrurile despre care te întrebi "cum puteam să ma descurc înainte fără aşa ceva"?
Al doilea desktop pe care îl am este un Comrace Pentium I (unu!) la 150 MHz, "dus" la 166 MHzicon_smile.gif Are 64 MB RAM şi 2 hard-disk-uri, unul de 8,4 GB şi altul (Western Digital, cel iniţial) de 2 GB, cu 2 partiţii comprimate cu Drive Space. Slăbuţ rău, dar merge! Tocmai a împlinit 9 ani. Laptopul este un Compaq Armada M700, cu 196 MB RAM şi hard-disk de 12 GB. E doar puţin mai rapid decât Comrace, dar la vremea lui a fost ceva... Încă folosesc Win98SE (legal!) pe toate calculatoarele.
Un al doilea calculator face, din când în când, diferenţa între reuşită şi eşec.
Telefoanele ca deşteptătoare au avantajul (cel puţin pentru mine) că nu ratează niciodată şi că reuşesc să mă facă să le aud şi să mă trezesc. Probabil că cel puţin unele din sunetele folosite pt. trezire sunt studiate special, nu ca la deşteptătoarele obişnuite.
Încă un lucru: poate fi util să avem 2 telefoane mobile, pe cele 2 reţele majore şi cu liste de adrese distincte, în funcţie de reţeaua pe care o folosesc clienţii. Până la urmă, poate fi mai ieftin decât un singur mobil. Abonamentul la telefonul fix îl plătesc aproape degeaba. Ştiu pe cineva (persoană competentă, lucrează la magazin on-line respectabil) care recomandă ferm telefonia fixă prin internet oferită de unii ISP.
Am şi o întrebare: foloseşte cineva Mac? Cum e?


 

Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 19:40
English to Romanian
Al doilea calculator, al doilea maus, al doilea cooler Nov 22, 2005

Şi pe mine m-a salvat al doilea calculator. Şi dacă e nevoie şi de al treilea, pot să apelez la tataicon_biggrin.gif
Eu fiind total neştiutoare în ale tehnicii, cea mai mică defecţiune, pe care alţii o pot rezolva uşor, pe mine mă scoate din activitate.

Lucian are mare dreptate cu scoaterea din priză a aparatelor în caz de furtună, indiferent dacă ai sau nu UPS. Eu sunt prima care le scot din priză, nu mă joc cu natura.

Încă un amănunt mic, dar nu de neglijat: dacă nu aveţi 2 calculatoare prin casă, ţineţi măcar la îndemână un maus de rezervă. Am simţit pe pielea mea ce rău e să ai un calculator funcţional, dar mausul să dea ortul popii în mijlocul unei lucrări. Mai ales că eu am un talent deosebit în a strica mauşi (numai anul ăsta am distrus vreo patru). Aşa că am de rezervă.

Apropo de "bubuit", mie mi-a bubuit o boxă odată. Nu mi-a afectat lucrul, dar am tras o sperietură...

Eu am o spaimă, nu ştiu cât de întemeiată, că s-ar putea defecta cooler-ul (răcitorul?), ceea ce ar duce la prăjirea microprocesorului. Aşa că, dacă aud vreun bâzâit suspect, mai bine închid calculatorul până vine şi altcineva să-şi dea cu părerea. Oricum, am şi cooler de rezervă, în caz de ceva.
Acum mă întreb ce n-am eu de rezervăicon_biggrin.gif

Lucian Alexandrescu wrote:
Am şi o întrebare: foloseşte cineva Mac? Cum e?


Interesantă întrebare. Nu am văzut Mac niciodată la nimeni în România (doar laptopuri, la un post de televiziune ai căror prezentatori le afişează ostentativ pe pupitru). Parcă nici prin magazine nu am văzut. Nu ştiu exact dacă e foarte scump, dar mi-ar plăcea să încerc, mie îmi place să încerc tot felul de lucruri.

[Edited at 2006-02-04 12:20]


 

Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Off-topic Nov 22, 2005

Maria, sper că nu ţi-am jignit pisica. Glumeamicon_wink.gif . Ca să mă revanşez, uite un castron cu lăptic pentru ea . Se pare că-i placeicon_smile.gif.


[Edited at 2005-11-22 07:24]


 
Pages in topic:   [1 2 3] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Măsuri de sigurantă pentru a evita predarea cu întârziere

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search