Limba de peste Prut
Thread poster: Cristiana Coblis

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 06:06
English to Romanian
+ ...
Sep 13, 2002

Din pacate, istoria a indepartat romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. Am avut cateva colege de facultate de dincolo de Prut si se poate spune ca limba vorbita peste Prut este diferita de limba romana. Este un amalgam istoric interesant si cred ca pentru mine ar fi imposibil sa traduc in aceasta limba, pe care auzind-o vorbita pe viu, cu toata culoarea ei locala, cu greu o pot intelege. De altfel, ca orice limba este influentata de niste realitati cotidiene care mie personal imi scapa.

Personal, ma axez pe ce ma pricep cel mai bine sa fac. Altfel, cred ca pe piata globala a traducatorilor este loc pentru toata lumea, inclusiv pentru traducatorii de limba moldava.

Sa aveti parte de un sfarsit de saptamana placut. 

Inga Murariu
Moldova
Local time: 06:06
English to Romanian
+ ...
oamenii si limba de peste Prut Sep 13, 2002

Cristina, stiu ca sunt moldoveni care nu fac impresii bune in Romania, sunt si romani care dau cu batu\'n balta prin Europa. Sa nu judecam un popor dupa cateva \"exemplare\". Eu am studiat la Cluj (1994-199icon_cool.gif si majoritatea colegilor mei din Moldova erau persoane de exceptie, de cea mai buna pregatire.


Cat despre \"limba de peste Prut\", ce si cat poti cere de la o mana de oameni disputati, tradati si aruncati cand la stanga, cand la dreapta? Ii multumesc lui Dumnezeu ca dupa vremuri grele de deportari, curatare etnica, studierea \"limbii moldovenesti\" cu grafie chirilica, istoriei Republicii Moldova ce incepea cu 1924 (care se studia prin clasa a 7-a, iar manualul avea vreo 100 de pagini), persecutari care continua si in prezent, in Moldova se vorbeste romaneste. Cu specific local.


Am impresia ca va ganditi la RM ca la \"the last frotier\". E adevarat ca pe noi nu ne invita nimeni in UE sau NATO, totusi, oamenii de aici sunt valorosi. Chiar va invit la Chisinau, poate organizam un powwow ...


Inga
[addsig]


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 06:06
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Limba moldoveneasca, inca Sep 14, 2002

Cred ca putin exagerezi, in pledoaria ta, Inga. Motivele imi scapa. De altfel realitatea socio-politica insasi te contrazice. Inca in Moldova se vorbeste limba moldoveneasca, constitutional. Se va vorbi limba romana atunci cand legile acestui stat independent, recunoscute de UE si de toate forurile internationale ca atare, vor spune acest lucru. A ne incapatana intr-un nationalism exacerbat nu este de nici un folos. Este un FAPT de drept, recunoscut de orice for international ca in Moldova se vorbeste limba moldoveneasca. Oricat de absurd ar parea unora, ofertele pe care le primim de a traduce in/din limba Moldoveneasca sunt corecte din punct de vedere al realitatilor politice. 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Limba de peste Prut

Advanced search


memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »
SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search