Limba de peste Prut
Thread poster: Cristiana Coblis

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 07:27
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Sep 13, 2002

Din pacate, istoria a indepartat romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. Am avut cateva colege de facultate de dincolo de Prut si se poate spune ca limba vorbita peste Prut este diferita de limba romana. Este un amalgam istoric interesant si cred ca pentru mine ar fi imposibil sa traduc in aceasta limba, pe care auzind-o vorbita pe viu, cu toata culoarea ei locala, cu greu o pot intelege. De altfel, ca orice limba este influentata de niste realitati cotidiene care mie personal imi scapa.

Personal, ma axez pe ce ma pricep cel mai bine sa fac. Altfel, cred ca pe piata globala a traducatorilor este loc pentru toata lumea, inclusiv pentru traducatorii de limba moldava.

Sa aveti parte de un sfarsit de saptamana placut.Direct link Reply with quote
 

Inga Murariu
Moldova
Local time: 07:27
English to Romanian
+ ...
oamenii si limba de peste Prut Sep 13, 2002

Cristina, stiu ca sunt moldoveni care nu fac impresii bune in Romania, sunt si romani care dau cu batu\'n balta prin Europa. Sa nu judecam un popor dupa cateva \"exemplare\". Eu am studiat la Cluj (1994-199 si majoritatea colegilor mei din Moldova erau persoane de exceptie, de cea mai buna pregatire.Cat despre \"limba de peste Prut\", ce si cat poti cere de la o mana de oameni disputati, tradati si aruncati cand la stanga, cand la dreapta? Ii multumesc lui Dumnezeu ca dupa vremuri grele de deportari, curatare etnica, studierea \"limbii moldovenesti\" cu grafie chirilica, istoriei Republicii Moldova ce incepea cu 1924 (care se studia prin clasa a 7-a, iar manualul avea vreo 100 de pagini), persecutari care continua si in prezent, in Moldova se vorbeste romaneste. Cu specific local.Am impresia ca va ganditi la RM ca la \"the last frotier\". E adevarat ca pe noi nu ne invita nimeni in UE sau NATO, totusi, oamenii de aici sunt valorosi. Chiar va invit la Chisinau, poate organizam un powwow ...Inga
[addsig]


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 07:27
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Limba moldoveneasca, inca Sep 14, 2002

Cred ca putin exagerezi, in pledoaria ta, Inga. Motivele imi scapa. De altfel realitatea socio-politica insasi te contrazice. Inca in Moldova se vorbeste limba moldoveneasca, constitutional. Se va vorbi limba romana atunci cand legile acestui stat independent, recunoscute de UE si de toate forurile internationale ca atare, vor spune acest lucru. A ne incapatana intr-un nationalism exacerbat nu este de nici un folos. Este un FAPT de drept, recunoscut de orice for international ca in Moldova se vorbeste limba moldoveneasca. Oricat de absurd ar parea unora, ofertele pe care le primim de a traduce in/din limba Moldoveneasca sunt corecte din punct de vedere al realitatilor politice.Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Limba de peste Prut

Advanced search


LSP.expert
You’re a freelance translator? LSP.expert helps you manage your daily translation jobs. It’s easy, fast and secure.

How about you start tracking translation jobs and sending invoices in minutes? You can also manage your clients and generate reports about your business activities. So you always keep a clear view on your planning, AND you get a free 30 day trial period!

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search