[Autorizaţie MJ] RECOMANDARE privind buna reputatie profesionala sau sociala
Thread poster: robo_sr (X)

robo_sr (X)
Local time: 01:32
English
Jul 24, 2006

RECOMANDARE privind buna reputatie profesionala sau sociala

Salut,
Printre hartiile solicitate autorizare traducatori este si o "recomandare privind buna reputatie profesionala sau sociala eliberata de o institutie cu care a colaborat sau de un cadru universitar".

Ar putea cineva sa ma ajute cu un astfel de document? As avea nevoie de un format al unei astfel de recomandari. Am cautat pe nenumarate site-uri dar nu am reusit sa gasesc ceva particularizat pentru domeniul traduceri.

Multumesc,
Robert


[Titlu editat de un membru al personalului sau de un moderator 2006-08-18 11:39]


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 01:32
German to Romanian
+ ...
Recomandare de bună reputaţie Jul 24, 2006

Nu ştiu să existe un format standard. În 2000 când m-am autorizat eu, se cerea şi atunci asemenea recomandare. De la registratura Ministerului Justiţiei mi s-a zis că ar fi cel mai bine să fie de la şeful meu direct. Cum lucram în învăţământul universitar pe vremea aceea, recomandarea mi-a dat-o şefa de catedră; mi-a dictat-o repede şi am scris-o în agendă şi mi-a zis să o scriu eu pe calculator şi să i-o duc s-o semneze. Mai am agenda veche prin casă şi iacătă modelul:

"Subsemnata, conf. univ. dr. ..., cunosc pe ... (numele tău) de la data de..., când s-a angajat prin cconcurs în catedra noastră. Este un cadru didactic serios, care îşi îndeplineşte exemplar toate atribuţiunile de serviciu. Participă la toate activităţile didactice şi de cercetare ştiinţifică ale instituţiei noastre. Participă la elaborarea programelor analitice şi a altor materiale didactice necesare procesului de învăţământ şi efectuează cu succes traduceri şi interpretariat pentru instituţia noastră ori de câte ori este nevoie. Nu are abateri disciplinare la locul de muncă, iar în general activitatea este spre deplina satisfacţie a şefilor şi colegilor. Având în vedere cele sus-menţionate, recomandăm acordarea dreptului de a efectua traduceri autorizate."

Aşa mi-a dat, şi a fost bună, fiindcă am obţinut autorizaţia de la M.J.

Dacă nu iei de la unul din şefi, poţi lua de la un cadru universitar de la fosta ta facultate, cu care te ai mai bine. Cel mai bine e să fie cu funcţie cât mai mare, deci nu preparator sau asistent, ci prof. dr. sau cel poţin conf, ca să fie vorba de o semnătură cu greutate.

Dacă ai deja autorizaţie pe altă limbă sau alte limbi şi soliciţi autorizaţie acuma pe o limbă în plus, poţi să mai ceri recomandare ori de la un birou de traduceri autorizate pt. care ai lucrat deja pe limbile pe care ai deja autorizaţie, dar şi mai bine ar fi de la un notariat, asta e cel mai credibil, notarul e persoană cu greutate şi credibilitate mare, reputaţie bună etc. Sau de la un cabinet de avocat. Adică să zică că ai făcut şi faci în mod curent traduceri pt. notariatul / cabinetul respectiv pe limbile X, Y, ... etc., spre deplina satisfacţie a sa şi a clienţilor săi şi că este convins(ă) că vei lucra cu acelaşi profesionalism şi pe limba Z, pe care vrei să te autorizezi acuma. Problemă: nu merge dacă nu ai nici o autorizaţie, pe nici o limbă, fiindcă nu aveai cum să lucrezi pe traduceri autorizate fără autorizaţie, asta e.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

[Autorizaţie MJ] RECOMANDARE privind buna reputatie profesionala sau sociala

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search