Preturi pentru proofreading
Thread poster: mirona goina
mirona goina
Local time: 06:08
Romanian to German
+ ...
Aug 9, 2006

Buna,
ma poate ajuta cineva cu niste preturi standard/ medii pentru proofreading? Din germana in romana.
Cum se tarifeaza, pe ora sau pe pagina?
Voi cum faceti?


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 06:08
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
preţuri corectură/revizie Aug 10, 2006

În primul rând, ar trebui să te înţelegi cu clientul dacă are nevoie de o corectură (proofreading) sau de o revizie (editing). Eu am tarife diferite pentru cele două. În cazul corecturii se fac verificări gramaticale, de punctuaţie, se confruntă cu textul original pentru a nu exista omisiuni sau adăugiri, modificări de format, aplicarea unor eventuale instrucţiuni ale clientlui pt. proiect etc. La revizie, în afara verificărilor de mai sus, se fac verificări amănunţite din punct de vedere terminologic, stilistic etc. În special pentru proiecte în care există glosare terminologice, memorii de traducere şi instrucţiuni sau ghiduri stilistice, se cere revizie în orice caz. În majoritatea cazurilor, clienţii au nevoie de revizie, dar e bine să verifici.

De asemenea, recomandarea mea este să fixezi tariful numai după ce vezi textul pe care trebuie să-l verifici sau să te înţelegi cu clientul pentru un tarif pe primele pagini până când îţi dai seama de nivelul textului. De regulă după primele pagini îţi dai seama dacă traducerea este bună sau mai puţin şi poţi confirma tariful final.

Tariful este în general cuprins între 1/3 şi 2/3 din preţul tău de traducere pentru tipul respectiv de text. Eu aplic 1/3 din tariful meu de traducere pentru corectură, explicând clientului ce verificări sunt cuprinse în corectură. În general, clienţii optează pentru revizie, chiar dacă tariful este mai mare.

Poţi tarifa la oră sau la cuvânt, însă tariful ar trebui să conducă la aceeaşi sumă în final. Calculul este destul de simplu la cuvânt, la oră se consideră că se pot revizui circa 3 pagini pe oră (aproximativ 1000 de cuvinte). S-ar putea ca şi clientul să aibă preferinţe în această privinţă, însă trebuie să-ţi calculezi ambele tarife (pe oră şi pe cuvânt) ca să fii pregătită.

În cazul în care ţi se cere să faci şi un QA (evaluare), adică există un tabel sau o fişă în care să notezi numărul de greşeli de un tip sau altul, trebuie să bugetezi şi timpul pe care-l petreci completând tabelul de evaluare. Poate părea exagerat, dar am avut proiecte în care am stat mai mult să completez tabele de evaluare decât să corectez traducerea. Iar la proiecte de amploare, timpul de completare a fişelor de evaluare este semnificativ.

Baftă.

[Editat la 2006-08-10 10:20]


Direct link Reply with quote
 
mirona goina
Local time: 06:08
Romanian to German
+ ...
TOPIC STARTER
Multumesc mult! Aug 10, 2006

Buna!

Iti multumesc mult de tot.
Chiar sunt mai multe detalii decat speram. Si sun foarte clare.
Multumesc


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Preturi pentru proofreading

Advanced search


Across v6.3
Translation Toolkit and Sales Potential under One Roof

Apart from features that enable you to translate more efficiently, the new Across Translator Edition v6.3 comprises your crossMarket membership. The new online network for Across users assists you in exploring new sales potential and generating revenue.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search