Pages in topic:   [1 2] >
din nou despre bani...
Thread poster: Raluca Ion

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 14:25
English to Romanian
+ ...
Oct 10, 2002

Dragilor,

eu sunt mai noua aici, si nu prea am habar cum functioneaza chestia asta cu clientii din strainatate si cu banii. Daca ati putea sa-mi impartasiti din experienta voastra, mi-ar fi de mare ajutor. Faceti un \'contract\' inainte? Cum vi se trimit banii? Ii declarati la Fisc? icon_smile.gif Ok, la asta nu ma astept neaparat la un raspuns icon_biggrin.gif
Gracias

Raluca


 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
Despre bani Oct 11, 2002

Draga Raluca,

Cu clientii din strainatate este bine sa ai o intelegere scrisa, sau un contract. Agentiile serioase au, de regula, propriul lor contract cadru pe care trebuie sa-l semnezi. Contractul contine o multime de clauze, referitoare la calitate, confidentialitate, termeni de plata etc., etc... Pe urma, in baza contractului respectiv, primesti comenzi, iar la fiecare comanda primesti un \"work order\" sau ceva de genul acesta, in care se specifica termenul de predare al lucrarii respective si, posibil, alte conditii, de la caz la caz.

Daca relatia nu este cu o agentie, ci cu un client direct, este bine sa ai si cu ei o intelegere scrisa care sa contina tot ce trebuie, in special cu privire la conditiile de plata. La fel, este de dorit sa-ti trimita, in scris (fax, e-mail etc.), o comanda ferma. Cel mai bine este ca plata sa o primesti prin transfer bancar, in propriul tau cont (in valuta). Nu te incurca cu cecuri, daca nu vrei sa ai dureri de cap. Cat despre fisc... e mai bine, zic eu, sa nu incerci sa-i pacalesti.

Succes!


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
English to Romanian
+ ...
arunca o privire si pe forumuri Oct 11, 2002

Sustin cele mai sus expuse de Dl. Albu. Administratia este absolut esentiala si trebuie sa ai spatele acoperit (cu hartii) pentru binele tau.

Iti pot fi de folos si discutiile de pe forumurile ProZ:

Getting established:

http://www.proz.com/?sp=bb/viewforum&forum=15&1234

Being idependent

http://www.proz.com/?sp=bb/viewforum&forum=18&1089


O sa-ti ia cateva ore bune sa treci prin discutiile de aici, dar te vei simti ca si cum ai facut un curs intensiv in aceasta meserie. Gasesti aici mii de sfaturi, linkuri, pareri, experiente.

Sfatul meu: fa-ti un CV beton in fiecare limba pe care vrei sa mergi, fa-ti un website, pe geocities sau pe lycos, unde sunt gratis si inscrie-te la toate listele de Payment Practices existente.

In cazul in care incepi sa lucrezi cu un nou client din strainatate verifica-l listele de PP ce fel de client este. Daca ai cea mai mica indoiala, mai bine da-i papucii decat sa umblii cu lunile dupa bani.

Cecurile... OOOOHHH! orice banca din Romanezia onoreaza cecurile la 5 saptamani dupa ce le depui, iar clientii iti vot trimite cecul la minim 30 de zile, plus cat face pe posta, plus ca s-ar putea sa nu-ti ajunga! Un calcul simplu... esti platita la 90-120 de zile, cand prin transfer poti primi banii in 30 de zile + 3-4 zile necesare transferului.

Contul la banca: fa-ti un cont de rulaj, nu de depozit in valuta, te costa 150.000 lei si poti primi direct in orice valuta din lume, ceea ce iti poate evita neplaceri,la banca mea folosesc acelasi cont pentru toate transferurile si in lei si in valuta.


Daca ai nelamuriri asupra vreunui subiect, apleleaza la forumurile de traducatori si de pe ProZ. Aici, la orice ora din zi si din noapte vei primi raspuns. 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
English to Romanian
+ ...
16 puncte Oct 11, 2002

Discutie interesanta si foarte cuprinzatoare, pentru cei care nu au vazut-o inca si pentru noii nostri colegi:

http://www.proz.com/?sp=bb/viewtopic&topic=556&forum=18&16 

Cristina Moldovan do Amaral  Identity Verified
United States
Local time: 06:25
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
$$$ Oct 11, 2002

Draga Raluca,

Am vrut inca de ieri sa- ti raspund la intrebare, insa am asteptat ca niste colegi din tara sa faca primul pas. Sa- ti spun cum procedez eu. De cele mai multe ori semnez un contract cu agentia respectiva inainte de a incepe sa fac traducerea. La inceput esti pus sa semnezi un \"Non- Disclosure Agreement\" si abia dupa aceea primesti textul si o \"Project Order\" pe care trebuie sa o semnezi si sa o trimiti inapoi prin fax inainte de a incepe sa faci traducerea.

Eu prefer sa primesc cecuri (aici merge foarte repede) sau \"money orders\". Cum spunea si Cristiana, banii iti pot fi transferati si in cont.

Eu zic ca e bine sa fii cinstita si sa declari toate veniturile. N- are rost sa risti.

Succes!


 

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 14:25
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
multumesc Oct 11, 2002

Va multumesc foarte mult, m-am mai lamurit. Cat despre treaba cu cecul, deja am unul pe drum icon_smile.gif, pentru ca mi s-a oferit fie aceasta varianta, fie sa mi se transfere banii in cont, dar sa platesc eu taxa respectiva de transfer bancar. Fiind o suma nu foarte mare, am preferat varianta cec. Prostia mea ca n-am clarificat lucrurile dinainte. In ceea ce priveste Fiscul, nu m-am exprimat corect. Si mie imi place sa dorm linistita noaptea, si nu imi place sa risc. Dar dat fiind ca totul aici se desfasoara cu hartii \'virtuale\', ma gandesc ca nu stiu cu ce hartii as putea eu sa apar la administratia financiara sa le demonstrez ca intr-adevar am castigat niste $ de undeva din lume. In cazul celor din tara e simplu, apar cu cotorul facturierului, dar aici... Asta era de fapt nedumerirea mea, m-am exprimat gresit icon_smile.gif
Inca o data, multumesc mult pentru lamuriri. 

Alexandru Pojoga
Romania
Local time: 16:25
Japanese to English
+ ...
Intrebare pentru Cristina Oct 12, 2002

Ce inseamna mai concret money order si cum se procedeaza?

 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
English to Romanian
+ ...
Impozite, taxe Oct 13, 2002

Eu m-am dus la ghiseu la dragutza domna de la finanate si am intrebat-o ce trebuie sa fac eu care nu ma pricep la contabilitate ca persoana fizica ca sa fiu in regula cu impozitele. M-a pus sa declar o suma pe care sper eu s-o realizez in anul urmator si sa-mi procur chitantier, facturier, etc. Pe baza sumei pe care am declarat-o platesc un impozit in avans dupa care atunci cand vine vremea de duci cu facturierul si platesti impozitul cuvenit statului pe baza facturilor emise.


In plus se pare ca suntem platnici de TVA. dar, dupa cum se stie, lucrurile astea se pot schimba foarte usor... 

Cristina Moldovan do Amaral  Identity Verified
United States
Local time: 06:25
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
money order Oct 14, 2002

Draga Alexandru, money order seamana foarte mult cu un cec.Am vazut ca in dictionarul englez - roman Bantas & Levitchi termenul a fost tradus prin \"mandat postal\". Nu e chiar asa. Sa zicem ca vreau sa te platesc cu 200 USD pentru o traducere. Merg la benzinarie, tutungerie, posta, supermarket si platesc cei 200 USD si un mic comision. Voi primi un fel de cec pe care il voi completa cu numele tau. Cu acest cec poti sa mergi la banca si sa incasezi banii. Exista si international money orders. Banuiesc ca sunt acceptate de bancile din Romania.

 

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 14:25
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
TVA? Oct 14, 2002

Cristiana, nu ma speria si cu TVA-ulicon_smile.gif. Eu stiu ca nu avem TVA, de altfel si facturierul pe care il am eu este fara TVA...ca asa mi-a spus aceeasi draguta de doamna de la financiar. Asta mai lipsea...

 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
TVA! Oct 15, 2002

Dupa cate stiu, Legea TVA-ului prevede ca devine platitor de TVA cine are incasari de peste 50 de milioane de lei. Nu stiu daca prevederea s-a schimbat, dar merita intrebat.

 

Elvira Stoianov  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 15:25
German to Romanian
+ ...
din cate stiu eu, baremul s-a ridicat si este mult mai mare Oct 15, 2002

cred ca e 1 miliard, dar nu sunt sigura

 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
Asa este, baremul s-a marit Oct 15, 2002

Am gasit textul Legii TVA la

http://www.mfinante.ro/lege%20tva.htm. Puteti consulta legea in intregime la aceasta adresa. Citez, mai jos, partea care mi s-a parut mie a fi mai interesanta pentru noi...

\"Art. 5 ...

(3) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata activitatile persoanelor impozabile cu venituri din operatiuni taxabile declarate, sau dupa caz realizate anual, de pana la 1,5 miliarde lei inclusiv. In situatia realizarii unor venituri superioare plafonului de impozitare de 1,5 miliarde lei in cursul unui an fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa solicite inregistrarea ca platitori de taxa pe valoarea adaugata in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Dupa inscrierea ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, persoanele impozabile respective nu mai beneficiaza de scutire chiar daca ulterior realizeaza venituri inferioare plafonului de 1,5 miliarde lei. Persoanele impozabile inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, care in anul 2001 au realizat venituri din operatiuni taxabile sub plafonul de 1,5 miliarde lei, pot solicita scoaterea din evidenta ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.


(4) Plafonul de impozitare de 1,5 miliarde lei stabilit la alineatul (3) este valabil pentru anul fiscal 2002. De la 1 ianuarie pana la 31 decembrie 2003 plafonul de impozitare se stabileste la suma de 1,7 miliarde lei, iar de la 1 ianuarie 2004 si in continuare plafonul de impozitare se stabileste la 2 miliarde lei. \" 

Oana Dorobantu  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
English to Romanian
+ ...
ce se intampla cu TVA pentru clientii straini? Oct 16, 2002

Eu platesc TVA, fiind inregistrata ca SRL. Pentru platile in tara, este mult mai avantajos, se deduce TVA-ul din cheltuieli samd.

Dar ce ne facem cu clientii straini? In mod normal, serviciile externe sunt scutite de TVA, dar nu stiu exact care e practica.

Ce documente sunt necesare ca sa fim acoperiti in fata fiscului? Stie cineva?


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 16:25
English to Romanian
+ ...
scuzeeeeeee. Typo. Nu platim TVA Oct 17, 2002

Din pacate in graba de a scrie cat mai repede cred ca am omis doua litere esentiale frazaei. Pot confirma ca nu platim TVA, ca traducatori PF.

 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

din nou despre bani...

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search