Pages in topic:   [1 2] >
Off topic: Articol despre România şi Bulgaria scris de reporteri francezi
Thread poster: Bianca Fogarasi

Bianca Fogarasi  Identity Verified

French to Romanian
+ ...
Oct 10, 2006

Mie mi-a plăcut în special pentru faptul că descrie corect şi nepăritinitor, zic eu, cum apare România în ochii unui occidental european după ce face o călătorie prin această ţară.

Eu l-am imprimat ca să-l arat socrilor mei după care îl voi pune în albumele foto despre România. Nu e tocmai un articol flatant, dar... prezintă adevărul, n-are rost să idilizez prea mult imaginea României când un prieten sau altul îmi cere să răsfoiască albumele, la un pahar de ţuică.

http://www.taurillon.org/article.php3?id_article=1052#top


 

Valentin Cirdei  Identity Verified
Romania
Local time: 04:39
Member (2006)
English to Romanian
+ ...
Oh, the Ro(u)manity! Oct 10, 2006

Bianca Fogarasi wrote:

Nu e tocmai un articol flatant, dar... prezintă adevărul, n-are rost să idilizez prea mult imaginea României când un prieten sau altul îmi cere să răsfoiască albumele, la un pahar de ţuică.

http://www.taurillon.org/article.php3?id_article=1052#top


Dacă tot veni vorba :
http://www.adevarulonline.ro/2006-09-29/Prima%20Pagina/ambasada-sua-arunca-romania-la-gunoi_200041.html

Probabil că l-aţi citit, nu ştiu dacă a mai apărut linkul pe vreun forum. Sincer să fiu, pe mine mă cam exasperează angoasele astea culturale debordante (din articolul cu profesorii Fulbright, mai ales). Dar dacă zic ei, aşa o fi. No need to rub it in, thoughicon_smile.gif


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 04:39
English to Romanian
+ ...
Apa şi drumurile Oct 10, 2006

Ehem... După ce mi-au murit zeci de peşti din cauza apei de la robinet, trebuie să fiu de acord. Nici eu nu ştiu ce-i în ea, dar de fiecare dată am remuşcări când pun apă la animalele de prin casă. În acelaşi timp, în liceu când am mers în Franţa, gazdele mele m-au avertizat în legătură cu apa de la robinet fără a le fi ruşine. Cred că e valabil în multe ţări, chiar şi în Franţa: apa de la robinet nu e sănătoasă. Nu ştiu în SUA cum stă situaţia, poate la ei e mai "potabilă". Oricum, comentariile cititorilor m-au lăsat fără grai! Mă dezgustă controversele geografice infinite pe tema "la noi iarba e mai verde!" Dar mă rog, fiecare trece prin viaţă cum poate. Nu toţi putem fi americani, dar măcar oameni poate merităicon_biggrin.gif

Legat de taxele acelea de drum din articolul în franceză... Le recomand eu un drum în Franţa celor doi reporteri (am înţeles că sunt francezi?) unde numai să treci o dată te costă 30 de euro! Aşa că, numai ei să nu se plângă de taxe pe drumuri! Altfel, interesant articol şi fair sub multe aspecte.


[Editat la 2006-10-10 16:34]


 

Bogdan Honciuc
Romania
Local time: 04:39
Romanian to English
+ ...
Apă de la robinet? Ba pardon... Oct 10, 2006

Cristiana Coblis wrote:

Ehem... După ce mi-au murit zeci de peşti din cauza apei de la robinet, trebuie să fiu de acord. Nici eu nu ştiu ce-i în ea, dar de fiecare dată am remuşcări când pun apă la animalele de prin casă.


Cum, dragă, să le dai apă de la robinet? Pisica mea nu ştie altceva decât apă platăicon_biggrin.gif - nici nu mi-a dat prin cap să-i dau să bea apă de la robinet, aşa cum nu mi-a dat prin cap mie să beau.


Cât priveşte comentariile: comentariile LA ORICE articol din presa româneasca de pe internet îţi ridică părul măciucă în cap şi îţi dă măsura exactă a poporului alături de care ne ducem traiul.

(După articolul acela din Adevărul, un comentator se declara oripilat şi dădea ca şi contraargument faptul că în capitala Americană sunt 80% negri... I mean, come on. Trebuie să fugim din ţara asta, nu să plecăm!)


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 04:39
English to Romanian
+ ...
apa şi cât de în serios e luată problema Oct 11, 2006

Bogdan Honciuc wrote:
Cum, dragă, să le dai apă de la robinet? Pisica mea nu ştie altceva decât apă platăicon_biggrin.gif - nici nu mi-a dat prin cap să-i dau să bea apă de la robinet, aşa cum nu mi-a dat prin cap mie să beau.


Scuzaţiicon_biggrin.gif Pisicile sunt aristocrateicon_smile.gif Eu nu mai am pisici (am avut două), doar câini, papagal şi peşti. La peşti ar trebui cam 60 l apă pentru o schimbare...

Dar, revenind, după cum o dovedeşte şi articolul, puţini sunt conştienţi la noi că apa de la robinet nu e chiar "potabilă". Faţă de alte ţări, unde oamenii iau în serios faptul că apa e aşa cum e, se pare că jurnaliştii români (care ar trebui poate să studieze mai îndeaproape problema cu apa de la robinet şi să facă nişte eforturi să popularizeze chestiunea) se scandalizează la auzul acestui avertisment normal. În unele localităţi ţevile de apă sunt încă din plumb, metal cu cunoscute efecte cancerigene (ne putem imagina că bem o infimă cantitate de otravă în fiecare zi toată viaţa - ca în filmele după Agatha Christie). Pentru a nu mai vorbi de filtre de apă şi tot arsenalul, pe care fiecare ar trebui să şi le instaleze pentru binele propriu. Chiar dacă nu le pot oferi apă plată câinilor mei, măcar am înlocuit ţevile din casă (cele mari din zonă au fost înlocuite de municipalitate, dar mă îndoiesc că în tot oraşul) şi am instalat filtre de apă.

Aşa încât, îmi permit să numesc finalul apoteotic al articolului din Adevărul pură inconştienţă din partea jurnalistului.


 

Mihaela Marandis
Romania
Local time: 04:39
English to Romanian
+ ...
Că tot vorbim despre cum văd alţii Romania.... Oct 11, 2006

http://www.9am.ro/revistapresei/Actualitate/44796/

Dacă noi credem sau măcar sperăm că statele membre ale UE ne asteaptă cu braţele deschise, ne cam inşelăm.

Sunt foarte curioasă cum sunt priviţi românii plecaţi in ţări străine şi care muncesc cui forme legale.

Mama prietenului meu a fost anul acesta in vacanţă in Germania şi cine a auyit că e româncă a început să se ferească de ea şi să nu'i mai vorbească nici măcar în germană. Ca să nu mai spun că şi acum sunt întrebaţi unii români dacă au acasă televizor color sau mai ştiu eu ce alt obiect care să demonstreze că totuşi suntem cât de cât în pas cu civilizaţia sau cu "descoperirile" din diverse domenii.


 

Mihaela Marandis
Romania
Local time: 04:39
English to Romanian
+ ...
Chiar nimeni nu vede partea frumoasă a României?!?! Oct 12, 2006

Salut. Nu ştiu dacă nu ar f trebuit să deschid alt fir, dar deocamdată postez aici acest link.
Doar ce am vorbit cu o prietenă care lucrează în Polonia de ceva vreme şi mi-a trimis pe messenger următorul link:
http://www.youtube.com/watch?v=FpJ6SeDwxLc&NR
Din curiozitate, l-am accesat si am văzut o reclamă la Sibiu, viitoarea capitală culturală europeană. Sincer, nu prea m-a încântat, pentru că începe cam sinistru. In dreapta paginii am observat că pot găsi mai multe clipuri cu Sibiul. Ok. am mai deschis vreo două clipuri, just for fun. Şi uite aşa am dat peste următorul clip: http://www.youtube.com/watch?v=Kcd9Swk8MwU&mode=related&search=
În cazul în care nu merge link-ul, clipul se numeşte "Around Sibiu". Bineînţeles că m-am supărat un pic când l-am vizionat: prezintă Sibiul dintr-o perspectivă care nu ne favorizează. Am auzit si ceva voci la începutul clipului şi ghici cine l-a făcut /:) of course, A foreigner.

Eu locuiesc în Sibiu de vreo 5 ani şi mă tot plâng de el, mai ales că acum este în şantier, dar nu sunt totuşi de acord ca cineva să promoveze o imagine aşa de proastă, pentru că totuşi văd că sunt ceva îmbunătăţiri (măcar la clădirile istorice). This is my opinion!
În rest....
Spor la traduceri şi o zi cât mai faină!


 

Cristina Moldovan do Amaral  Identity Verified
United States
Local time: 18:39
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
apa din SUA Oct 14, 2006

Nici aici nu bea nimeni apa de la robinet. Dupa mine, apa din Romania e mult mai buna decat cea de aici. Eu o filtrez sau imi cumpar apa la sticla. Americanii astia au o obsesieicon_smile.gif.

 

cameliaim  Identity Verified
Spain
Local time: 03:39
Member (2005)
Spanish to Romanian
+ ...
nici cea din Spania Oct 14, 2006

Cristina M. Zali wrote:

Nici aici nu bea nimeni apa de la robinet. Dupa mine, apa din Romania e mult mai buna decat cea de aici. Eu o filtrez sau imi cumpar apa la sticla. Americanii astia au o obsesieicon_smile.gif.


Si eu cumparam in canistre, pana a venit tehnicianul (sau laborant, ce-o fi fost) si ne-a aratat ca cea imbuteliata contine si mai multe "ciudatenii" decat cea de la robinet, doar pt a-i acoperi mirosul de clor. Eu am o terasa plina de plante, iar dupa o luna de udat toate au suprafata pamantului alba. Ca sa nu mai vorbim de gustul sarat.


 

Mihaela Marandis
Romania
Local time: 04:39
English to Romanian
+ ...
Europenii habar n-au de aderarea României şi Bulgariei Oct 15, 2006

http://zzum.ro/stiri/55_Europenii-habar-n-au-de-aderarea-Romaniei-si-Bulgariei.html

Enjoy!


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 04:39
German to Romanian
+ ...
Apa potabilă Oct 15, 2006

Nici în Germania apa de robinet nu e potabilă. La cazarea în cămin, dacă vede că eşti Ausländer, Hausmeisterul îţi face un instructaj centrat pe două probleme vitale. Problema nr. 1 acolo e aruncarea sortată a gunoiului, fiindcă nemţii sunt obsedaţi de reciclare, refolosire etc. mai rău ca noi pe vremea lui Ceauşescu, toate se aruncă sortat, fiecare la tomberonul corespunzător etc., iar dacă nu eşti sigur unde trebuie să arunci o anumită chestie, o laşi pe un regal din bucătărie, că o aruncă Putzmannul acolo unde trebuie. A doua problemă e cea a apei: ţi se zice că nu e potabilă şi că _nici măcar la gătit_ nu se recomandă folosirea ei. Aşa că îmi cumpăram Tafelwasser, la cutii de carton cu dop de plastic de ăla ce îl ridici în sus şi apoi iar îl laşi în jos, ca să am pentru cafeaua de dimineaţă şi foarte rar pt. supă din plic. Dar am văzut lume din cămin că fierbea inclusiv ouă în apă cumpărată.

Nişte români din cămin mi-au zis că nemţii ăştia sunt maniaci şi că ei nu sunt bolunzi să cheltuiască bani pe apă şi că ei beau de la robinet că e bună şi n-are nimica. Am gustat şi eu, dar am văzut că e sălcie şi nasoală. Ba mai rău decât atât, am putut constata că e plină de calcar. Cum eu de ani de zile nu mai suport nesul, că e prea tare, iar cafeaua normală trebuie musai să fiarbă, iar la ibric e complicat de făcut, că se tot duce în foc, aşa de iute, de te uiţi la ea şi n-o mai prinzi, mi-am luat o cafetieră imediat ce m-am instalat. Obiect indispensabil, aşa că am luat una bună, de marcă, nu no name, ce am găsit şi io la preţ redus. Una identică, deci aceeaşi marcă, acelaşi model, din acelaşi magazin, şi-a luat o cunoştinţă din cămin. A ei s-a stricat după nici 2 luni, dar o folosea cu apă de robinet, că zicea că ea nu dă bani pe apă chioară, şi praf s-a făcut de la depuneri de calcar. A mea cafetieră merge şi în ziua de azi, dar nu am băgat apă de robinet în ea.

Cât despre apa din România, aşa e cum zice articolul cu pricina. Nu-i de-a bea apă de la robinet, mai ales în anumite zone. La bunică-mea la Arad era apă bună, dar Constanţa cred că e printre oraşele cu cea mai nasoală apă din ţară, iar vara e şi mai nasoală, că bagă o groază de clor în ea. Până şi cafeaua făcută cu aşa apă are gust de clor, iar knorrbiţa devine... clorbiţă, trebuie s-o arunci, că nu se poate mânca. Uneori şi pâinea care o cumperi are gust de clor, de la apa cu care e făcută. Există filtre de apă ce se pot instala, woody-mea s-a lăsat convinsă şi a adus un om de a instalat unul sub chiuveta de la bucătărie, ce filtrează apa rece. După vreo 6 săptămâni, jetul de apă rece, cu robinetul dat la maxim, e ultrasubţire, un firicel de apă care abia curge. E semn că trebuie curăţat filtrul. Care nu zic ce de mizerie are în el! Deci e clar că apa de robinet nu-i bună.

[Bearbeitet am 2006-10-15 12:12]


 

lucca
Romania
Local time: 04:39
English to Romanian
Apa, o nouă problemă Oct 15, 2006

Chestia cu knorrbiţă/clorbiţă m-a dat gataicon_smile.gif
În Bucureşti (la nevoie) apa de la robinet se poate chiar bea (de către cei care s-au adaptat la ea), dar nu prea e bună la gust. Calcar are (nu foarte mult; în schimb, are alte porcării - nisip, rugină...), dar destul ca să fie nevoie de un anticalcar la maşina de spălat. Filtrul de cafea are filtru anticlor, dar sigur cel mai bun lucru e să pun în el numai apă plată.
Filtru la chiuveta in bucătărie... la asta nu mă gândisem până acum. Partea cea mai proastă e cu centrala termică, dar am să încerc să o rezolv şi pe ea.
Mulţumiri Ovidiu!


 

Valentin Cirdei  Identity Verified
Romania
Local time: 04:39
Member (2006)
English to Romanian
+ ...
Apa şi forumurile Oct 15, 2006

OvidiuKatz wrote:

Nici în Germania apa de robinet nu e potabilă.


În WG-ul în care am stat eu nemţii beau apă cu ghiotura de la robinet şi nici nu-mi amintesc să fi văzut bidoane de 5 L cumpărate de la magazin. E adevărat, la cursuri îi vedeai tot timpul cu flaconaşul de Evian după eiicon_biggrin.gif. Administratorul de cămin nu zicea nimic, era român şi el, săracu'.

Că nu e bună în România, nici nu mă îndoiesc. M-am trezit şi eu cu un lichid galben-purulent care se insinua prin robinet acum câteva zile. Surprinzător, aveam o altă părere despre apa din zona asta.

În privinţa comentariilor de pe forumurile ziarelor, eu am renunţat la arhitext acum mult timpicon_biggrin.gif. Totuşi, au un susţinător aici:
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=138&cmd=articol&id=3721

Articolul mi se pare exagerat de optimist, but it's worth a shot. A parting shoticon_smile.gif


 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 03:39
Member
English to Hungarian
+ ...
Funny Oct 18, 2006

E bine sa mai intru pe aici, ca e motiv de ras.icon_smile.gif
Am fost recent si eu in Romania, mai precis am ajuns pana aproape de Cluj, dar am avut un accident de masina, deci peste 2 zile a trebuit sa ma intorc la Budapesta (unde apa de la robinet se poate bea, dar eu m-am obisnuit de un timp cu apa minerala, deci o folosesc numai la gatit). (Cât despre accident: am derapat într-o curbă, şi am alunecat cu maşina într-un şanţ, dar nu am păţit nimic, şi am fost scos de cca. 15 oameni plus o maşină şi o frânghie. Oameni săritori.)

Ce să vă mai spun?
Sunt semne clare de progres, şi să sperăm că tendinţa va continua. Micile hoteluri clujene (aflate pe deasupra în zone în construcţie) sunt cam scumpe, dar personalul e drăguţ şi politicos.
În Cluj am găsit şi un salon public unde am putut folosi internetul la preţ moderat. Ceea ce te întristează: oamenii sunt îmbrăcaţi cam sărăcăcios, nu par prea bine hrăniţi, dar acelaşi lucru îl vezi şi pe alocuri în Ungaria, în unele zone.

Serviciul Assistance mi-a oferit două posibilităţi:
- bilet de avon până acasă şi reparaţia maşinni la Cluj (marcă japoneză), sau
- transportul maşinii la autoservice din Budapesta, dar trebuie să plătesc diferenţa de cca. 100 euro.
Am ales varianta a doua, pentru a economisi al doilea drum, pe care trebuia sa-l fac in primul caz ca să-mi ridic maşina după reparaţii. Plus, omul are intotdeauna incredere mai mare in reparatorii auto pe care îi cunoaşte mai bine.

Ce m-a deranjat: am uitat acasă încărcătorul de la celular, şi am intrat în singurul magazin mai mare deschis duminica, Sora, să cumpăr altul. Mi s-a spus că nu este. M-am plimbat prin oraş, dar nu era nici un alt magazin de specialitate deschis, deci m-am întors, şi am încercat să conving vânzătoarea că nu e nevoie să scrie în mod explicit pe ambalaj marca celularului meu, hai să încercăm unul care la formă se potriveşte. Şi aşa a fost, am găsit unul cu capătul corespunzător.
Altminteri, în Cluj sunt, după părerea mea, prea puţine cafenele şi restaurante, dar se poate că priveam locul prea mult din perspectiva turistului.
Deci, după nici 2 zile m-am întors acasă cu un trailer, cu un şofer de treabă, care nu s-a obosit nici după 9 ore de condus, dar ce-i drept a băut 1 litru de cafea pe drum.icon_smile.gif Înainte de plecare m-a invitat la el acasă (trebuia să-şi ia lucrurile pregătite pentru drum) unde am fost servit cu mâncare şi cafea de nevasta lui, care a fost foarte drăguţă. (Amândoi erau români.)

Ei, dacă nu ştiam româna, poate că nu m-aş fi descurcat aşa de bine, dar cu tot accidentul păţit m-am întors cu bine, şi cu impresii cât de cât plăcute.
Încă un lucru: am uitat să anunţ poliţia imediat după accident, dar am rezolvat a doua zi cu procesul-verbal (legea prevede 48 de ore maxim), agentul de circulaţie a fost înţelegător, deşi a ţipat puţin la telefon, dar la faţa locului nu mai era supărare. Pe urmă, am fost şi eu ... recunoscător.
icon_smile.gif

[Módosítva: 2006-10-18 21:38]

[Módosítva: 2006-10-18 21:42]


 

Ruxi
German to Romanian
+ ...
Fiecare tara are si bune si rele Oct 20, 2006

Mai intai sa nu generalizam.
Pe urma fiecare tara are lucruri bune si lucruri rele. Nimeni nu este perfect.
Ceea ce am eu de observat:
1. In Germania apa de la robinet este potabila si unele locuri este chiar f.buna.
In general, in orice tara, calitatea apei depinde si de sursa ei, nu numai de conducte si tratare.
Cu Romania am urmatoarele experiente:
a. in Calarasi de ex. apa a fost salcie intotdeauna din cauza sursei, care nu cred ca este un izvor de adancime ci mai degraba Dunarea (?). Eu acolo n-am putut sa beau apa.
b. in Bucuresti apa a capatat un gust rau si n-a fost asa inainte. Nici prea aspectuoasa nu este.
Si in alte tari exista zone cu apa mai putin potabila.
In ceea ce priveste apa de la magazin eu am impresia ca a devenit si o moda peste tot sa bei numai asa ceva.
Eu personal n-am inteles ideea cu apa plata, mai ales in zonele in care apa de la robinet este buna. Da, am inteles ideea cu apa minerala carbogazoasa. Inainte vreme cand spuneai apa minerala te refereai numai la cea cu CO2, alta nu exista in tara.
2. Drumurile din tara necesita intr-adevar reparatii, la fel ca si cele din orase. Taxele pot constitui un mod de finantare, dar numai dupa ce drumurile au si o anumita calitate.
3. Inca suntem mai putin admirati si cunoscuti in strainatate, dar sper ca asta sa treaca.
Si mie mi s-au pus o serie de intrebari care m-au si deranjat, dar nu este numai vina lor.
Eu am avut in general experiente bune. Nu m-a evitat nimeni, mi-am facut prieteni, am fost admirata din multe puncte de vedere. Depinde cum te prezinti tu insuti.Si depinde si de tara, de oamenii ei. Fiecare cu felul lor, unii mai reci, altii mai calzi.
Singura problema care ma deranjeaza si care nu stiu cand si cum se va rezolva este cu recunoasterea pregatiri noastre profesionale si angajarea. Dar si aici probabil ca depinde de tara.
In general ideea este ca nu suntem ca ei.
In fine, iata ca zilele astea a aparut si vorbe frumoase la adresa romanilor: cei doi necunoscuti care au ajutat oamenii in accidentul de metrou din Roma. Asa da!
Ca vom intra in UE stie lumea.
Nu stiu inca multe lucruri despre noi, mai ales din cele bune. Trebuie sa le aratam si sa le inmultim.
Exista realitati triste in orice tara.Daca v-as spune ce saracie este si in Vest si ce situatii...
Eu mai sper in bine si in UE.


 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Articol despre România şi Bulgaria scris de reporteri francezi

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search