noile facturi
Thread poster: Raluca Ion

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 13:24
English to Romanian
+ ...
Jan 22, 2003

Dragi colegi,

Am auzit (din surse care mai de care mai neclare) ca vechile formulare de facturi nu ar mai fi valabile, si ca trebuie sa ne procuram formularele noi, cu holograma &Co (chiar daca unii dintre noi, grijulii, mai au acasa un bloc-doua de facturi model vechiicon_smile.gif). Nu am reusit sa dau de textul legii, ordonantei sau ce o fi ea, cert este ca un client ma amana cu plata pana apar cu factura noua. Am fost astazi la administratia finaciara si am depus cererea pentru certificatul fiscal, insa nu am reusit sa o intreb prin deschizatura aceea minuscula pe...doamna care este situatia, pentru ca mi-e frica de ea, plus ca mai erau in spatele meu cateva zeci de oameni care erau gata sa linseze pe oricine statea la ghiseu mai mult decat era cazulicon_biggrin.gif. Voi ce stiti?

Raluca


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 15:24
English to Romanian
+ ...
true but irritating Jan 22, 2003

Adevarat si enervant. Nici nu putea surveni intr-un moment mai nepotrivit pentru mine.

Se pare ca trebuie sa depunem declaratia de venit din activitatile independente pana in 31 ian a.c. Basca!

Facturierele si chitantierele au devenit nule si neavenite incepand cu minunata data de 1 ian??!! Asadar, va trebui sa facem o coada ordonata in fata ghiseelor de la finante si sa predam aceste vechi docomente sa ni se emita ceva hartiuta pe baza careia sa ne ridicam noile facturiere chitantiere etc.

Daca cineva stie mai multe va rog sa ma contraziceti, for the love of GOD!


 

Astrid C  Identity Verified
Romania
Local time: 15:24
English to Romanian
+ ...
Adevarat! Jan 24, 2003

Vechile facturi sunt nule. Nu stiu daca trebuie predate, eu stiu ca trebuie anulate si pastrate. (cel putin pentru firme, nu stiu daca si pentru independenti.)

Noile facturi sunt autocopiative, pe exemplarele 2 si 3 scrisul va aparea verde. Costa 150000 topul A4, si trebuie sa stai la coada pentru ele!

Ce prostie au mai inventat - sunt scarbita.

icon_frown.gif


 

Astrid C  Identity Verified
Romania
Local time: 15:24
English to Romanian
+ ...
Si ce am uitate sa spun: amenzi mari pentru folosirea facturilor vechi!!! Jan 24, 2003

Atentie!

 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 15:24
English to Romanian
+ ...
de fapt Jan 24, 2003

Acum ma intorsei de finante cu informatii proaspete. Se pare ca v-am dezinformat complet, deoarece si eu am fost la randu-mi dezinformata.

Cum sta treaba: facturierele si chiattierele vechi le bagati la arhiva. Opriviti facturatul pe ele de la sfarsitul anului trecut si gata. Nu trebuie facut nimic cu ele, trebuie pastrate. Pe baza codului numeric personal care in cazul persoanelor fizice autorizate este si cod fiscal ne ducem la comerciantii care vand facturiere si chitantiere si cumparam altele noi. Si gata.

Pentru Clujeni, nu va stresati, oricum nu sunt facturiere fara TVA si nici chitantiere de nici un fel. Ca noroc ca nu sunt de mancare, ca altfel... ar fi grav.

Doi. declatatiile pe venit din activitatile independente pana la 31 martie, de fapt.

Mult noroc in cautatul facturierelor.


 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 15:24
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
Sigur? Jan 24, 2003

1. Termenul de depunere a declaratiilor de venit din activitati independente pentru 2002/amticipative pe 2003 este sigur 31 martie? Raluca spunea ca 31 ianuarie. Ar fi o mare diferenta...


2. Pentru noile facturi te poti prezenta pur si simplu la firma cu buletinul, stampila si autorizatia ca sa le cumperi? Nu mai trebuie nu stiu ce chichite de adm. financiara? Ar fi prea frumos sa fie adevarat...


 

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 13:24
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
din nou despre facturi Jan 24, 2003

Din greseala am facut un nou topic din continuarea epopeii finaciare. Asadar :

Am fost astazi din nou la administartia financiara, sa-mi iau certificatul respectiv, ca sa-mi pot cumpara noile minuni ale stiintei si tehnicii. Am aflat ca facturile vechi trebuiesc barate si pastrate. Mai am un top si jumatate nefolosite, asadar stiu ce voi face in serile lungi de iarna...voi face claca cu familia si vom bara facturi.

In alta ordine de idei, intr-adevar luna aceasta trebuie depuse delaratiile de venit pt 2002, precum si declaratiile estimative pentru 2003. Luati-va nervii la voi, nu stiu cum e administratia financiara in alta parte, dar la mine e frumos de tot...not!

Raluca


P.S. pentru a-ti putea cumpara facturi, trebuie sa primesti de la administratia financiara un \"certificat fiscal\". Nu e mare lucru, se completeaza un formular, se adauga timbru fiscal de 20.000, si se asteapta. La sectorul 2 a durat 2 zile, la sectorul 5 doua saptamani. Dumnezeu cu mila. In ceea ce priveste depunerea declaratiilor, mie mi-au spus \"luna asta\". dar dat fiind ca e o debandada totala acolo, n-as baga mana in foc. Eu le-am depus si mi-am incheiat socotelile cu ei pe anul acesta. Mult succes! 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 15:24
English to Romanian
+ ...
facturi, termene Jan 24, 2003

Facturile si chitantele se cumpara pe baza codului fiscal si atat, confirmat de finante si de magazinul de vanzare a tipizatelor cu regim special. Sigur, dac aveti ce cumpara. Momentan Clujul e in standby.

In privinta termenului de depunere al declaratiilor pe venitul din activitati independente, de la finante am aflat ca 31 martie, de la Tv si eu stiam ca 31 ianuarie. Nu ciudat, dar adevarat, cei de la finante sustin ca nu au primit nici macar formularele tip si instructiunile darmite sa se mai si apuce de lucru pe aceasta tema.

In primul rand va trebui sa completam un formular in dublu exemplar de declarare a veniturilor din activitati independente, pe baza facturilor si cheltuielilor, etc. Acesta va servi si la completarea fisei fiscale pe 2003 unde exista o casuta cu aceste venituri. Termnenul care mi s-a confirmat este 31 martie, dar ce pot sa va spun...

Repet, acest lucru este valabil pentru traducatorii autorizati persoane fizice.

Am auzit ca prin alte locuri procedura e mai complicated si se pare ca unor traducatori autorizati li se face cinste numai cu chitantiere si nu si cu facturiere?????

Daca cineva mai afla ceva, poate ne vom lamuri intr-un sfarsit.


 

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 13:24
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
cate bordeie atatea obiceie... Jan 24, 2003

in mod evident administratiile financiare fac ce le taie capul. Situatia la Bucuresti este asa cum am descris-o, la Cluj se pare ca e cu totul alta mancare de peste... Dar nu ma mir, administratii financiare aflate la 2 statii de autobuz distanta au proceduri diferite...

 

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 13:24
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
multe lucruri noi pe frontul de est... Jan 27, 2003

Formularul 204 \"Declaratie speciala privind veniturile din activitati independente-profesii liberale\" (adica si noi) trebuie depus, el singur, pana pe data de 31 ianuarie. Dupa care, la un moment dat nespecificat (pana in aprilie) trebuie depusa si declaratia de venit global, la care se ataseaza o fotocopie a acestui formular 204. Declaratia de venit global trebuie depusa chiar daca venitul din activitatea de traducator autorizat este singurul. Sursa: administratia financiara sect. 2 bucuresti, maria rosetti. De pe frontul facturilor-am vazut azi o coada ca pe vremuri la mandarine si unt. N-am avut curaj sa raman, dar se vorbea despre bonuri de ordine, liste, si 5 dimineata. Actiunea se intampla pe Fainari, daca stie cineva un loc in bucuresti unde nu e asa, please share!Sper sa va ajute informatiile.

Raluca


 

Raluca Ion  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 13:24
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
ultimul episod... Jan 30, 2003

dupa care promit ca tacicon_smile.gif. Am intrat in posesia facturilor. Nu tu holograma, elemente de siguranta, si alte asemenea prafuri in ochi. Arata exact la fel, cu mica deosebire ca facturile acum sunt autocopiative si perforate pe marginea dinspre cotor, si atat pe ele cat si pe chitante scrie ca sunt in conformitate cu hotararea numarul XYZ/2002. Si cu si mai mica deosebire ca un facturier si un chitantier (sau cum se numesc) costa, impreuna, 223.000 lei. Nu sunt sigura, dar anul trecut parca era un zero mai putin. In concluzie, nu e decat o alta inventie pentru a mai scoate niste bani de la noi. A, si daca va pregatiti sa treceti prin aceasta aventura, RTC nu accepta certificate fiscale cu o vechime mai mare de 48 de ore!

 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 15:24
English to Romanian
+ ...
Felicitari!!!! Jan 31, 2003

Congrats si la mai mare! Bine cai ai reusit sa gasesti, draga! In cluj tot nu exista dar daca ai reusit sa gasesti poate intr-un tarziu vor ajunge si pe aici.

Nu i-ai zis vreo cateva la ala/aia de la RTC? mare e gradina Domnului!


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

noile facturi

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search