Contract de prestari servicii cf. Cod Civil - este legal pentru remunerarea traducatorului?
Thread poster: Astrid C

Astrid C  Identity Verified
Romania
Local time: 23:07
English to Romanian
+ ...
Aug 13, 2007

Buna tuturor,

Banuiesc ca unii dintre voi mai lucreaza pe astfel de contracte civile, de aceea as dori sa va cer parerea in urmatoarea chestiune:

In ce masura este legal ca un traducator sa fie platit pe baza unui Contract de prestari servicii cf. Cod Civil, in cazul in care acesta nu este inregistrat ca PFA, dar are o diploma (licenta) in domeniu sau o diploma universitara intr-un alt domeniu (de ex. medicina)+ autorizatie de la MC?


Cu alte cuvinte: este obligatoriu sa fii PFA pentru a efectua traduceri neautorizate (ne-notariale?)

Mie mi se pare ca d.p.d.v. fiscal, nu este neaparat necesar.

M-am chinuit sa caut pe internet cateva texte de legi si desi m-am cam pierdut in "hatisul" lor, iata ce am gasit pana acum - vi le citez mai jos, poate va intereseaza :


1.activitatea de traduceri este incadrata la profesii libere:
(cf. Norme metodologice la Cod fiscal, art. 23, care zice ca: "23. Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, (...), de către: (...) traducători, (...), precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

profesiile libere sunt considerate / se impoziteaza ca activitati independente (cf. art. 46 Cod fiscal), cu 16%; Vezi: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal

Tot in aceste norme metodologice la cod fiscal (art 19 din norme) se spune:
Exercitarea unei activităţi independente presupune desfăşurarea acesteia în mod obişnuit, pe cont propriu şi urmărind un scop lucrativ. Printre criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente sunt: libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii; riscul pe care şi-l asumă întreprinzătorul; activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi clienţi; activitatea se poate desfăşura nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de întreprinzător în condiţiile legii.


2. Pe de alta parte, prestarile de servicii pe baza Conventiilor cf. Cod civil sunt considerate tot activitati independente, pentru care se retine un impozit la sursa (10%) iar prestatorul plateste restul de 6% la globalizare - deci tot 16%:
Vezi http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_1PAJ/.cmd/ad/.ar/sa.spf_ActionListener/.c/6_0_T39/.ce/7_0_1PGL/.p/5_0_1HJH/.d/0;jsessionid=0000uCqSrvbJUQPRfdfPSTWvZw5:v9jbjpn1?PC_7_0_1PGL_spf_strutsAction=!2fdetalii.do!3furl=!2fstatic!2f10!2fAnaf!2ffaq!2fimp_venit!2fconv_civile.htm#7_0_1PGL

unde exista un raspuns al Ministerului de Finante la intrebarea "Cum se aplica legislatia in cazul veniturilor obtinute de catre persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract sau conventie civila, incheiate potrivit Codului civil

Deci cu alte cuvinte, o activitate independenta (inclusiv traduceri) poate fi desfasurata fara probleme si pe baza unui Contract civil de prestari servicii, nefiind necesara inregistrarea ca PFA.As dori sa aflu parerea voastra despre acest lucru, poate unii dintre voi s-au interesat la Adm. Financiara sau poate cineva cu mai multa experienta in legislatie are o alta parere?

Salutari
Astrid


 

Eskarina
Local time: 23:07
English to Romanian
+ ...
aceeasi situatie+ insomniile debutantului Aug 15, 2007

si eu voi astepta cu nerabdare opiniile colegilor mai informati in aceasta privinta. am semnat de curand un contract de prestari servicii cu o firma de traduceri. intrucat nu sunt nici macar PFA, solutia propusa a fost sa incasez pur si simplu banii de la dumnealor pe un "stat de plata" iar cu impozitul "nu stiu exact".

mi s-a spus ca nu imi pot da exemplarul meu de contract fiindca "nu este dl director in firma sa il semneze", mi-l vor da curand oricum.

Dar in noaptea astaicon_biggrin.gif m-am prins de o neregula:
Cum voiau sa imi dea exemplarul meu de contract acasa fara stampila ITM? despre timpul de asteptare cu formalitatea asta nu au zis nici pis, eu eram super nedormita si nu am avut prezenta de spirit in acel moment.
Peste tot unde am lucrat legal, am semnat contractul aproape imediat dupa intrarea in firma daaaaaaar... am primit exemplarul meu mai tarziu, fiindca oamenii mi l-au dat abia dupa ce au obtinut stampila ITM pe toate exemplarele.

Si deocamdata ma framant:
sa astept sa vad exemplarul sau sa spun cand ma suna ei ca vin sa il iau numai dupa ce obtin stampila? se obtine avizarea ITM asa de repede, in 2-3 zile, pentru un contract de prestari servicii? ar face economie angajatorul daca ar stampila la ITM un singur exemplar din cele existente? e absurd!

si stiu ca un contract fara aceasta stampila se considera nul, iar eu, evident, vreau sa pot folosi exemplarul meu in orice situatie unde am nevoie de el- de ex cand merg la o banca si fac dovada vechimii in munca/ a veniturilor.

nostim (inca) este ca persoana care mi l-a dat la semnat numea contractul in fel si chip: de colaborare, conventie civila, de prestari servicii... desi pe el scria " de prestari servicii".

Si m-au mai pus pe ganduri doua chestiuni:
la ipoteza mea ca nu as putea oricand sa lucrez in weekend, de exemplu fiind plecata in alt oras, la rude, in concediu etc, mi s-a raspuns: "Exista internet-cafe-uri peste tot!"
iar cand am mai presupus ca uneori s-ar intampla sa refuz urgentele fiindca as fi la tara, in mijlocul naturii, sau pur si simplu sa nu-mi permita timpul, raspunsul a fost :"in regula, dar sa nu se repete prea des"

acum ma amuz: asadar traducatorul nu trebuie sa repete prea des drumurile la tara pentru o minima recreere, cumparaturile, un pui de somn furat miseleste, ceva neprevazut...

Of, sper din tot sufletul sa am o colaborare legala si cordiala cu aceasta firma, am doar obiceiul de a pune raul inainte si nu am somn de la 4 dimineataicon_biggrin.gif


 

Eskarina
Local time: 23:07
English to Romanian
+ ...
am aflat un detaliu Aug 15, 2007

Intre timp am obtinut un raspuns de pe un alt forum, din pacate se refera mai mult la situatia mea decat a lui Astrid.Citez:

"Contractul de prestari servicii nu este contract de munca, deci nu are nevoie de stampila ITM-ului. Atentie, neavand in baza acestui contract calitatea de salariat, nu beneficiezi decat de drepturile expres prevazute in contract, nu si de celelalte drepturi ale salariatilor prevazute in legislatia muncii - verifica daca ai prevazut ceva legat de concediu, plata contributiilor la sistemele de asigurari sociale, etc. "


 

Astrid C  Identity Verified
Romania
Local time: 23:07
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
confunzi Aug 15, 2007

Buna Eskarina,

confunzi contractul/conventia de prestari servicii incheiat cf. Cod Civil, cu contractul individual de munca.

Primul este un contract in care tu esti prestator iar ei sunt beneficiari, deci nu exista o relatie angajator/angajat intre voi; acesta NU se inregistreaza la ITM.

ITM reglementeaza doar contractele individuale de munca, deci cele in care exista o relatie angajator angajat.

deci contractul tau NU trebuie dus la ITM.

astrid


 

Astrid C  Identity Verified
Romania
Local time: 23:07
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Raspuns de la Ministerul Finantelor!!! - Contractele pe baza Codului Civil ilegale?! Aug 15, 2007

Dragi colegi,

imi raspund singura la intrebare, (intr-un fel, deoarece acest raspuns da nastere la alte nelamuriri, parca si mai mari...).

Dupa ce am postat intrebarea aici, am trimis si o intrebare pe email catre ministerul finantelor - dupa doua zile apare, nesperat de curand, si raspunsul. Iata-le mai jos.
Deja ma ingrijorez, deoarece si eu ca firma am incheiat astfel de contracte, ba am platit si impozitul de 10% la fisc, cf. legii.Întrebarea mea:

" Impozitare venituri din act. de traduceri

- Cum se impoziteaza veniturile realizate din
activitati de traduceri (in speta traduceri efectuate
in beneficiul intreprinderilor private si/sau
persoanelor fizice, deci altele decat cele
reglementate prin Legea nr. 178/1997 pentru
autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor
folositi de organele de urmarire penala, de instantele
judecatoresti, de birourile notarilor publici,de
avocati si de Ministerul Justitiei) ?

- Este necesar ca persoanele care desfasoara
activitatea mai sus mentionata sa se inregistreze ca
PFA in baza Legii 300/2004 privind organizarea si
desfasurarea unor activitati economice
de catre persoane fizice (si sa depuna Declaratia de
inregistrare fiscala - Formular 070) daca desfasoara
doar o activitate ocazionala in acest domeniu?

- Pentru o persoana fizica neautorizata (deci
neinregistrata ca PFA cf. Legii 300/2004) care
desfasoara activitati ocazionale de traducere de tipul
celor mai sus mentionate este legal ca aceste
activitati sa fie prestate fara inregistrare in
prealabil ca PFA, doar in baza unui contract civil
/conventie civila in baza Codului Civil, si astfel
impozitate la sursa cu 10% urmand apoi ca restul
impozitului sa fie calculat conform Declaraţiei
speciale privind veniturile realizate (cod 200)?
"


Raspuns

Referitor la e-mail-ul dvs. va comunicam urmatoarele:
In conformitate cu prevederile art.1 din Legea nr.300 din 28 iunie 2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice în mod independent, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice, cetateni români sau cetateni straini, care provin din statele membre ale Uniunii Europene si din statele apartinând Spatiului Economic European, pot desfasura activitati economice pe teritoriul României, în mod independent, sau pot constitui asociatii familiale în conditiile prevazute de legea mentionata.
Persoanele fizice si asociatiile familiale pot fi autorizate sa desfasoare activitati economice în toate domeniile, meseriile si ocupatiile, cu exceptia celor reglementate prin legi speciale.
Conform art.21 din legea mentionata constituie contraventia prevazuta de art. 1 lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei împotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se sanctioneaza, potrivit legii, începerea desfasurarii oricarei activitati comerciale înainte de obtinerea autorizatiei si a certificatului de înregistrare, prevazute de Lege nr.300/2004.
Depunerea formularului 070 Declaratie de înregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice în mod independent sau exercita profesii libere este obligatorie si daca activitatea este desfasurata ocazional.
Referitor la tratamentul fiscal al veniturilor din activitati independente acesta este reglementat de Titlul III cap.2 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pe care puteti sa-l consultati accesand portalul ANAF, modulul Legislatie, submodulul Codul fiscal

Cu stima,

Director Adjunct - Suzana Chiriac
Intocmit: Teodora Georgescu - consilier superior
Directia de indrumare si asistenta a contribuabililor"Concluzia:
- dpdv al Ministerului de finante, cel putin, trebuie autorizatie (adica PFA) pentru orice serviciu de traducere, chiar ocazional;

- pentru a putea incheia un contract de prestari servicii pe Cod Civil, este necesar sa fii autorizat (deci PFA).

... ceea ce mi se pare extrem de ciudat. Intrebarea care se naste din acest raspuns este: de ce mai inchei contract de prestari servicii pe Cod Civil, daca esti deja PFA (si poti elibera factura)?.

Deci toti care incheie astfel de contracte de prestari servicii pe cod civil fara a avea o autorizatie, sa fie oare in ilegalitate?? Pai atunci de ce mai exista astfel de contracte, daca sunt ilegale?

Nu mai inteleg absolut nimic ?!?

Cred ca este nevoie sa ne lamureasca pe toti cineva, in ce conditii se pot incheia astfel de contracte, ce forma trebuie sa aiba ca sa nu avem probleme, ce durata, daca sunt legale sau nu, un jurist poate, poate de la ATR?

Astrid

[Editat la 2007-08-16 07:37]


 

Radu2007
Local time: 23:07
Italian to Romanian
+ ...
PFA Aug 15, 2007

Pentru mine, e clar: nu pot sa incasez nici un ban daca nu sunt inregistrat la fisc ca PFA sau firma (SRL, SA etc).

Contractul de colaborare sau cel de prestari servicii intervine intre o persoana privata / firma si o PFA sau alta firma, nicidecum intre o firma si persoane neautorizate (si evident, neinregistrate la fisc).

Inafara acestui raport, nu ramane decat cel stabilit intre angajator si angajat. Deci firma angajatoare isi asuma plata indatoririlor fiscale pentru veniturile obtinute de angajat.

Alte venituri pentru persoane fizice, ar mai putea proveni din categoriile chirii, vanzari (si/ sau prin magazine de tip consignatie, etc).
Doar aceste venituri nu presupun autorizare prealabila, dar oricum, sunt impozitate succesiv.


 

Cristina Popescu (X)  Identity Verified
Romania
Local time: 23:07
English to Romanian
+ ...
Drepturile de autor Aug 15, 2007

Ar mai fi şi contractele pe drepturi de autor. Am întrebat şi eu la Administraţia Financiară în legătură cu acestea şi mi s-a spus că varianta cea mai bună ar fi să fiu PFA. Când am explicat că nu am cum să emit facturi dacă sunt plătită pe drepturi de autor, suma nefiind fixă şi data plăţii depinzând de publicare, nu mi s-a mai oferit nicio soluţie.
În plus, veniturile din drepturi de autor se impozitează cu 10%, fără recalculare ulterioară, iar ca PFA prestezi servicii, pentru care impozitul e de 16%. Am întrebat şi despre asta şi, iarăşi, oamenii au dat din umeri.
Deci nelămurirea persistă.


 

Radu2007
Local time: 23:07
Italian to Romanian
+ ...
Drepturi de autor Aug 15, 2007

Pentru impozitarea veniturilor din drepturi de autor, in cazul in care aceste venituri sunt rare, se poate face plata oarecumva asemanator impozitarii veniturilor din vanzarea unui imobil. Cand incasez venitul, dau fugutza la fisc (si la Casa de asigurari de sanatate!) si imi achit datoriile. Apoi ma bucur de sumele incasate (cele cate au mai ramas).

Parerea mea.


 

Astrid C  Identity Verified
Romania
Local time: 23:07
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
drepturi de autor Aug 16, 2007

Cel mai bine te uiti in codul fiscal: Articolul 52 unde scrie cum se impoziteaza drepturile de autor http://anaf.mfinante.ro/wps/portal

Art. 52: Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
(...)
(3) Impozitul ce trebuie reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul...[DE CATRE FIRMA, NU DE CATRE TRADUCATOR]

Norme metodologice LA Art. 52 COD FISCAL

61. Plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală [FIRMA CARE PLATESTE TRADUCATORUL] au obligaţia de a calcula şi de a reţine în cursul anului fiscal o sumă reprezentând 10% din venitul brut realizat de titularii de drepturi de proprietate intelectuală ca urmare a exploatării drepturilor respective. Această sumă reprezintă plata anticipată în contul impozitului anual datorat de contribuabili.

62. Plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cărora le revine obligaţia calculării şi reţinerii impozitului anticipat, sunt, după caz:

- utilizatorii de opere, invenţii, know-how şi altele asemenea, în situaţia în care titularii de drepturi îşi exercită drepturile de proprietate intelectuală în mod personal, iar relaţia contractuală dintre titularul de drepturi de proprietate intelectuală şi utilizatorul respectiv este directă;

- organismele de gestiune colectivă sau alte entităţi, care, conform dispoziţiilor legale, au atribuţii de gestiune a drepturilor de proprietate intelectuală, a căror gestiune le este încredinţată de către titulari. În această situaţie se încadrează şi producătorii şi agenţii mandataţi de titularii de drepturi, prin intermediul cărora se colectează şi se repartizează drepturile respective.

63. În situaţia în care sumele reprezentând venituri din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală se colectează prin mai multe organisme de gestiune colectivă sau prin alte entităţi asemănătoare, obligaţia calculării şi reţinerii impozitului anticipat revine organismului sau entităţii care efectuează plata către titularul de drepturi de proprietate intelectuală.

(..)
65. Impozitul anticipat se calculează şi se reţine în momentul efectuării plăţii sumelor către beneficiarul venitului.

66. Impozitul reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care se fac plata venitului şi reţinerea impozitului.

nu stiu in schimb ce trebuie sa faca beneficiarul venitului (traducatorul), daca trebuie sa depuna o declaratie, cred ca da, a se vedea site ANAF http://anaf.mfinante.ro

A SE VEDEA SI LEGEA DREPTULUI DE PROPRIETATE INTELECTUALA.

Astrid

[Editat la 2007-08-16 07:30]

[Editat la 2007-08-16 07:31]

[Editat la 2007-08-16 07:33]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Contract de prestari servicii cf. Cod Civil - este legal pentru remunerarea traducatorului?

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search