fuzzy logic - logica difuza
Thread poster: Cristiana Coblis

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 05:04
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Feb 4, 2003

Revin, pentru ca nu este bine. Exist[ o diferenta intre logica euridistica ;i logica fuzzy, care ar fi aceasta nu ma pot pronunta exact pentru ca nu este domeniul meu. Referirea care figureaza in text este legata de descoperirea unor fisiere pierdute pt. ca au fost arhivate aiurea in memoriile calculatoarelor. Se depisteaza fisierele prin folosirea logicii fuzzy (bat-o vina!) Am gasit logica difuza si mi s-a parut destul de potrivit termenul. Este si mult mai pe intelesul celor carora se adreseaza textul. Astept observatiile voastre.Direct link Reply with quote
 

costinro
United Kingdom
Local time: 03:04
English to Romanian
+ ...
fuzzy logic = logica vagului/logica fuzzy Feb 4, 2003

Cristina,

Daca o universitate prestigioasa precum Politehnica din Timisoara foloseste termenul \"logica vagului\" ca versiune in limba romana a lui \"fuzzy logic\" nu vad de ce sa te indoiesti?http://www.cs.utt.ro/ro/Activitati/Curricula/Ingineri/AnV/SIA_Crisan.ht

In franceza se spune \"logique floue\". Ca sa te lamuresti putin poti sa citesti si:http://www.aptronix.com/fide/whatfuzzy.htm

sau http://www.chez.com/bmantel/pages/logfloue.html

Direct link Reply with quote
 
Anca Nitu
Local time: 22:04
German to English
+ ...
de acord Feb 4, 2003

din ce am inteles fuzzy logic e un sistem de modelare, aplicat la multe inclusiv baze de date

uite niste linkuri care explica ce face:

http://www.austinlinks.com/Fuzzy/

http://www.emsl.pnl.gov:2080/proj/neuron/fuzzy/what.htmldin aceasta cauza am recomandat sa-l lasi asa cum e botezindu-l \"sistem fuzzy logic\" sau sa folosesti o expresie care sa defineasca conceptul

si am sustinut expresia \" logica de aproximare\"hibrizi ca logica fuzzy eu nu as folosi\"difuz\" nu mi se pare prea bun ( te rog sa nu te superi e doar o parere) pentru ca sugereaza imprastieremai degraba as zice \"superficial\" dar \"logica superficiala\" suna groaznic asa ca tot la aproximare sau pastrarea termenului asa cum e el pe limba sa ne intoarcemDirect link Reply with quote
 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:04
English to Hungarian
+ ...
logica de aproximare Feb 11, 2003

Am folosit expresia \"logica euristica\" pentru a sugera caracterul nedeterminist al procesului de cautare. Intrucat despre aceasta este vorba: gasirea unei solutii la o problema.Metoda euristica inseamna ca nu ne limitam la ceva fix, un procedeu apliat in trecut si care s-a dovedit eficace, ci ne jucam cu ideile, ne mai gandim si la altceva, \"facem o baie calda\", si lasam creierul sa functioneze in relanti.

Astfel, sunt sanse ca solutia va veni aproape de la sine, si noi na-vem decat sa strigam: Heureka! (sau: Evrika!) si sa punem pe hartie solutia miracol.Sunt de acord cu tine Cristina, ca metoda euristica nu acopera pe deplin \"logica fuzzy\", desi sunt undeva pe aproape.Mie logica vagului nu mi se pare o solutie buna, nici logica nebuloasa (parca a fost si asta). \"Logica difuza\" este un good match, desi imi aminteste mai mult de metodele de studiu al proceselor haotice.Si aici este timpul sa facem o remarca importanta: Notiunea de logica apartine filozofiei, nu intamplator primul tratat de () logica a fost scris de un filozof: Aristotel.

Metoda euristica, este si ea inrudita cu fuzzy logic, desi sunt unele diferente de accent. In euristica accentul este pe joaca, spontaneitate, in fuzzy logic accentul este pe aproximare.Fuzzy logic este deci o metoda de gandire, (approach) prin care cautam solutia unei probleme, si ne multumim chiar cu niste rezultate care sunt \"undeva pe aproape\".

Nu vrem raspunsuri/afirmatii categorice de DA sau NU, ci e de ajuns un \"circa\".Deci dupa parerea mea e buna oricare dintre solutiile:

Logica vaga/difuza/nebuloasa

insa \'logica de aproximare\" reda cel mai bine esenta metodei, si este si pe intelesul tuturor. Nu necesita prea multe explicatii.[ This Message was edited by:on2003-02-21 20:48]


Direct link Reply with quote
 

costinro
United Kingdom
Local time: 03:04
English to Romanian
+ ...
Logica vagului Feb 13, 2003

nu este o gaselnita a mea. Dupa o investigare mai atenta a subiectului si dupa ce m-am consultat cu un reputat profesor de la o catedra universitara constat ca romanii au chiar o prioritate in domeniu. Cel care a creat termenul romanesc de \"logica vagului\" si a facut pionierat in domeniu este nimeni altul decat Grigore Moisil. Are si niste discipoli care au facut cariere stralucite in America,este vorba despre C. V. Negoita si D. A. Ralescu. Cand scriu articole in romana si ei folosesc acelasi termen. Nu trebuie sa reinventam noi, niste umili traducatori ceea ce a fost deja inventat si nici nu trebuie sa stabilim pseudosinonimii, no offense Peter.

[ This Message was edited by:on2003-02-13 11:58]


Direct link Reply with quote
 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:04
English to Hungarian
+ ...
Well Feb 14, 2003

(Intre paranteze fie spus, nu ma consider un traducator umil, desi acum - si in trecut - este la moda modestia. NU. Eu sunt un om mandru, si consider traducerea/interpretarea o meserie la fel de buna ca oricare alta. E nevoie in societate si de medici, si de profesori, si de ingineri, ingineri-traducatori ca mine, etc. Fiecare sa fie mandru de ceea ce face. Si un pic de umor nu strica nicoadata )Am mai studiat problema cu fuzzy logic.http://www.ch172.thinkquest.hostcenter.ch/fuzzy-logic7.htmlhttp://www.andrews.edu/~calkins/math/biograph/topfuzz.htmhttp://www.dementia.org/~julied/logic/history.htmlhttp://www.dbai.tuwien.ac.at/marchives/fuzzy-mail99/0866.htmlhttp://www.philosophypages.com/dy/f9.htmhttp://www.dementia.org/~julied/logic/intro.htmlam gasit referiri chiar si la Grigore Moisil, de ex. una din lucrarile fondatorului fuzzy logic se intituleaza astfel:Zadeh, L.: \"Fuzzy Logic and Approximate Reasoning. (In memory of Grigore Moisil),\" in Synthese 30 (1975): pp. 407-28.

********Cu toate acestea mie nu-mi place \"logica vagului\". Asta din punct de vedere lingvistic. In astronomie ar merge, la fel si in matematica.

In limbajul cotidian sustin in continuare ca \"logica de aproximare\", sau \"logica aproximativa\" sunt traduceri mai pe intelesul publicului larg.

...Asta e insa o parere subiectiva, caci daca lumea stiintifica a accepta deja termenii amintiti de Costin, trebuie sa ne scoatem palaria.

[ This Message was edited by:on2003-02-21 20:51]


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

fuzzy logic - logica difuza

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search