[Autorizaţie MJ] traduceri partiale?
Thread poster: ecaterina

ecaterina
Local time: 22:51
Romanian to English
+ ...
Aug 30, 2007

A venit alaltaieri la mine un client care tot insista sa-i traduc numai o ,,bucatica" ( doua pagini) din cartea de munca si numai prima pagina (fara cea care cuprinde situatia scolara) a diplomei de studii. L-am refuzat politicos si i-am spus ca nu pot traduce un document numai partial.
Azi o colega m-a contrazis spunand ca se pot traduce si parti din anumite acte, dar nu m-a convins. Cum este corect?

[Titlu editat de un membru al personalului sau de un moderator 2007-09-15 23:30]


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 22:51
German to Romanian
+ ...
Traducere în extras Aug 31, 2007

Se poate face traducere în extras, cf. pct. 6 din Anexa 1 la OMJ 233C/1996 pentru completarea Regulamentului de punere în aplicare a Legii nr. 36/1995:

"6. Traducerea se poate face fie de pe întregul text al înscrisului, fie de pe parti determinate din text, cu conditia ca partile extrase sa nu denatureze întelesul integral al înscrisului, facându-se în acest caz mentiune ca traducerea priveste un extras."

Deci îi pui titlul "Traducere din limba X în extras". La cărţi de muncă, precizezi nr. paginilor traduse, adică faci o menţujne gen "Pag. 2", sau "Pag. 10-11", dacă traduci tabelul acela de la cap. VI, care se întinde tot pe câte 2 pagini. Ce nu ai voie e să faci adăugiri şi omisiuni în bucata tradusă, adică dacă omul e instalator, să zicem, nu poţi să îi pui din burtă că e şi electrician sau altceva, chiar dacă mai vin unii cu astfel de pretenţii, să adaugi chestii care nu sunt, sau să omiţi chestii care sunt (itemi cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă etc.). Deci poţi traduce o carte de muncă pe bucăţi, dar bucăţile le traduci exact aşa cum sunt.

La diplome, da, sunt care vor doar faţa, fără versoul cu rezultatele la examen (licenţă, bac, examen de calificare profesională etc., depinde de tipul diplomei). Tot traducere în extras faci. Oricum, nu toate diplomele au ceva pe verso; modelele de diplome diferă, în funcţie de anul emiterii diplomei. A mea diplomă de licenţă, de pildă, nu are nimic pe verso, că aşa era modelul în anul când am terminat eu facultatea; rezultatele la examenul de licenţă le am pe o foaie separată, iar diploma menţionează că este însoţită de 2 anexe, foaia matricolă şi rezultatele la examenul de licenţă. Diplomele de bac iaraşi sunt foarte diferite; unele vechi sunt format foarte mare, A3, sau mai mare, nu ştiu exact, cu toate mediile generale la toate materiile, în toţi anii de liceu, pe verso; altele au numai media generală anuală pe fiecare an de liceu şi rezultatele la bac, iar cele mai recente numai rezultatele la bac. Deci nu-i o tragedie dacă omul cere să nu îi traduci şi verso; poate unde îi cere diploma nu îi interesează şi ce note a avut, ci doar că a absolvit liceul şi că a luat bacul. Deci nu e ilegal să omiţi acea parte, dacă precizezi că faci traducere în extras şi nu e rău să faci menţiunea, după ce ai tradus faţa diplomei, că pe verso sunt rezultatele la examen.

Când nu ştii sigur la acte ce se poate face în extras şi ce nu, cel mai bine e să întrebi la notariat, unde urmează să faci legalizarea. Precis ei ştiu cel mai bine să te lămurească. Să nu accepţi să traduci diplome şi cărţi de muncă şi alte acte din astea fără legalizare, doar cu semnătura traducătorului; asemenea traduceri se legalizează întotdeauna la notariat, dar unii clienţi vor să fie şmecheri şi să nu plătească legalizarea. Dar nu e corect.

Numai bine.

[Bearbeitet am 2007-08-31 08:27]


 

ecaterina
Local time: 22:51
Romanian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Mulţumesc Aug 31, 2007

Mulţumesc mult pentru lămuriri, Ovidiu!

 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

[Autorizaţie MJ] traduceri partiale?

Advanced search


BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search