Poate un traducător autorizat să traducă acte pentru rude?
Thread poster: mella

mella
Local time: 10:16
English
+ ...
Oct 24, 2007

Bună ziua / dimineaţa / seara! icon_smile.gif

Aş vrea să vă întreb dacă se specifică undeva dacă ai dreptul, ca traducător autorizat, să traduci acte pentru rude (de orice grad). Eu aş avea de tradus ceva în formă legalizată pentru o mătuşă. Cu ocazia aceasta, mă întreb dacă am dreptul să traduc şi propriile acte. După logica mea, nu prea. Ca exemplu, lucrez la un birou notarial şi dacă ar trebui să fac copii legalizate după propriile acte, nu am dreptul să le semnez eu. La fel şi în cazul actelor rudelor apropiate. Mă gândesc că aşa e şi cu traducerile. Se specifică în vreuna din legi? Sau se practică aşa ceva?

Mulţumesc.


 

Radu2007
Local time: 10:16
Italian to Romanian
+ ...
Traducator Oct 25, 2007

Parerea mea este ca puteti traduce si pentru dumneavoastra, si pentru rude.

Raspunderea civila/ penala este in general aceiasi ca pentru orice traducere pe care o faceti pentru terti si pe care va puneti stampila si semnatura.

Din cate imi amintesc referitor la insasi legea care reglementeaza activitatea Notarilor Publici, nu cred ca exista specificata o asemenea situatie de conflict de interese, incat un notar nu ar putea sa incheie el insusi acte notariale cu rudele sale, sa dea data certa pentru actele proprii etc.

Daca un avocat se poate apara pe sine insusi, nu vad de ce un traducator nu si-ar putea traduce (spre exemplu) actele de studii. icon_smile.gif


 

Alpár-László Krecht  Identity Verified
Local time: 10:16
German to Hungarian
+ ...
Notarii spun că da Oct 25, 2007

Am întrebat odată acest lucru de la un notar, care mi-a răspuns că da, pot să-mi traduc propriile acte, deoarece nu sunt notar. Notarii într-adevăr nu au voie să întocmească acte notariale pentru rude.
Nu cunosc nici o lege care să reglementeze această problemă - nici în legea referitoare la traducători şi traduceri nu am găsit nimic relevant.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Poate un traducător autorizat să traducă acte pentru rude?

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search