Poate un traducător autorizat să traducă acte pentru rude?
Thread poster: mella
mella
Local time: 14:43
English
+ ...
Oct 24, 2007

Bună ziua / dimineaţa / seara!

Aş vrea să vă întreb dacă se specifică undeva dacă ai dreptul, ca traducător autorizat, să traduci acte pentru rude (de orice grad). Eu aş avea de tradus ceva în formă legalizată pentru o mătuşă. Cu ocazia aceasta, mă întreb dacă am dreptul să traduc şi propriile acte. După logica mea, nu prea. Ca exemplu, lucrez la un birou notarial şi dacă ar trebui să fac copii legalizate după propriile acte, nu am dreptul să le semnez eu. La fel şi în cazul actelor rudelor apropiate. Mă gândesc că aşa e şi cu traducerile. Se specifică în vreuna din legi? Sau se practică aşa ceva?

Mulţumesc.


Direct link Reply with quote
 
Radu2007
Local time: 14:43
Italian to Romanian
+ ...
Traducator Oct 25, 2007

Parerea mea este ca puteti traduce si pentru dumneavoastra, si pentru rude.

Raspunderea civila/ penala este in general aceiasi ca pentru orice traducere pe care o faceti pentru terti si pe care va puneti stampila si semnatura.

Din cate imi amintesc referitor la insasi legea care reglementeaza activitatea Notarilor Publici, nu cred ca exista specificata o asemenea situatie de conflict de interese, incat un notar nu ar putea sa incheie el insusi acte notariale cu rudele sale, sa dea data certa pentru actele proprii etc.

Daca un avocat se poate apara pe sine insusi, nu vad de ce un traducator nu si-ar putea traduce (spre exemplu) actele de studii.


Direct link Reply with quote
 

Alpár-László Krecht  Identity Verified
Local time: 14:43
German to Hungarian
+ ...
Notarii spun că da Oct 25, 2007

Am întrebat odată acest lucru de la un notar, care mi-a răspuns că da, pot să-mi traduc propriile acte, deoarece nu sunt notar. Notarii într-adevăr nu au voie să întocmească acte notariale pentru rude.
Nu cunosc nici o lege care să reglementeze această problemă - nici în legea referitoare la traducători şi traduceri nu am găsit nimic relevant.


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Poate un traducător autorizat să traducă acte pentru rude?

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search