Off topic: Atenţie la CDurile vechi!
Thread poster: lucca

lucca
Romania
Local time: 10:16
English to Romanian
Oct 28, 2007

"Vechi", adică mai vechi de 5-6 ani. Unele dintre ele (cam 2-4%, deocamdată probabil că numai cele cu anumite defecte ascunse iniţiale) nu mai pot fi citite (deloc sau doar pe anumite porţiuni sau citire lentă pe unele porţiuni) de CD-drive-urile din calculatoare.
Fac o "mare ripuire" (pun pe un hard-disk toată muzica pe care o am pe CDuri) şi am găsit până acum 8 astfel de CDuri (muzică în formatul obişnuit sau ca mp3; de CDurile cu programe nu m-am ocupat). Par să fie afectate cu frecvenţă egală atât CDurile legale cât şi... altele. Sunt afectate mai des cele care folosesc pigment verde pe faţa de date. Uneori se văd defecte evidente (dezlipiri, moar etc) ale foliei de aluminiu, alteori nu se vede absolut nimic.
Nu contează cât de des au fost (sau nu) ascultate. Pe lângă cele 8, am avut 4 care au stat în cutiile lor nedesfăcute (învelişul original de plastic era intact). S-au "murdărit", aveau un fel de strat de depuneri pe faţa de date. A cedat la curăţire simplă, cu Kleenexuri uşor umezite cu apă.
Concluzii:
1. Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, verificaţi-vă colecţiile de CDuri!
2. Este preferabil ca transpunerea pe calculator să nu fie făcută pe un drive de laptop, ci pe unul (preferabil de marcă şi nu chiar foarte recent) dintr-un calculator staţionar.
3. Drive-urile care nu includ şi inscriptor de CD/DVD se pare că citesc mai bine decât cele combo.
Am să revin dacă voi mai afla ceva important.


 

Andreea Judele
Romania
Local time: 10:16
French to Romanian
+ ...
Nu e neapărat doar cazul CD-urilor Oct 28, 2007

... eu am pierdut o bună parte dintr-un album foto personal pentru că l-am păstrat pe un DVD. Aşadar, atenţie şi unde le păstraţi, pentru că nici acele mape de 76 de locuri, sau mai puţine, nu sunt destul de bune dacă nu au coperta tare. În cazul în care este materialul mai prost, discul nu se păstrează în condiţii bune şi prezintă riscuri mari la citire.

Lucian, dacă te pot ajuta cu muzică... oricând!

Seară bună!


 

Saturniana  Identity Verified
Local time: 10:16
English to Romanian
+ ...
Site interesant legat de medii de stocare optice Oct 29, 2007

Depinde foarte mult şi de calitatea mediului optic, mai ales că nu te poţi lua după marcă (marca înscrisă pe el nu corespunde întotdeauna cu producătorul, putând exista, de exemplu, TDK fabricat de TDK, de Moser Baer sau de Ritek).

Un site interesant, pe care am găsit o mulţime de informaţii utile pentru mine cu privire la mediile optice, este www.cdfreaks.com, unde, pe lângă teste de unităţi optice, (personal mi-am luat două inscriptoare DVD pe baza testelor lor, unul intern şi unul extern) există şi un forum în care se discută diverse subiecte legate de CD-uri şi DVD-uri, inclusiv comportarea lor în timp.


 

Florin Ioan Ular  Identity Verified
Romania
Local time: 10:16
Member (2006)
English to Romanian
+ ...
Inscripţionarea şi calitatea discurilor Oct 29, 2007

Pentru o viaţă mai lungă a oricăror CD-uri sau DVD-uri vă recomand inscripţionarea la viteze mai mici decât viteza maximă disponibilă în cazul fiecărui inscriptor.
Vitezele mari de inscripţionare au fost introduse ca un element de competiţie comercială şi nu întotdeuana în urma unor teste riguroase.
Niciodată nu inscripţionez un disc la viteze mai mari de 24x / 32x. Până acum am avut foarte puţine surprize. Am discuri de 10 ani care încă funcţionează perfect chiar şi fără prea multă întreţinere.
Şi, bineînţeles, suportul pe care se inscripţionează contează foarte mult. Aşa cum s-a spus, nu este suficient să te bazezi pe numele înscris pe carcasa discurilor.
Pentru cei interesaţi, mai jos găsiţi un Media Quality Guide unde discurile sunt grupate pe clase de calitate:

http://www.digitalfaq.com/media/dvdmedia.htm


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 10:16
German to Romanian
+ ...
Şi originalele pot avea probleme Oct 30, 2007

Unele originale sunt pe suport slab şi chiar foarte slab din punt de vedere calitativ. Mă refer mai ales la CDuri produse la noi in România; astea mai noi sunt mai bune, dar CDurile mai vechi, multe lasa de dorit, se vede că sunt facute dintr-un plastic foarte prost. Din păcate, şi la trupe mari se mai întâmplă; de pildă Phoenix, albumul SymPhoenix Timişoara, e pe un CD mult prea nasol faţă de calitatea albumului şi a trupei în general. CDurile originale din străinătate, mai ales cele produse de labeluri renumite ca Nuclear Blast (no. 1 in metal), sau Century Media, sau Napalm Records etc. sunt foarte bune si cred ca nici peste 50 de ani n-or sa aiba nimic.

Şi eu am grijă să prăjesc la viteze rezonabile, niciodată la maximă şi numai pe CDuri şi DVDuri bune, de obicei Sony sau TDK; mai am şi de mai slabă calitate, diverse chestii copiate de alţii pt. mine pe Benq, Memorex sau Traxdata; pe majoritatea le-am recopiat pe CDuri sau DVDuri bune, să fie, fiindcă şi eu ţin mult la muzica mea.


 

lucca
Romania
Local time: 10:16
English to Romanian
TOPIC STARTER
Ce s-a mai întâmplat Oct 30, 2007

Din cele 8 CD-uri am reuşit să recuperez unulicon_frown.gif (dar cel mai bun, cca. 12 ore de mp3-uri cu Tangerine Dream; ştiu, e o formaţie antică). Mulţumesc pentru oferta de ajutor, dar ce-am pierdut nu merită efortul. Noi observaţii:
1. Se recomandă ca pentru recuperare să se folosească CD-writerul pe care s-a înregistrat CD respectiv. Lăsând la o parte că de multe ori nu avem acces la acel CD-writer, Yamaha al meu (20x) dă BSD dacă scoţi intempestiv CDul din unitate.
2. Drive-ul din laptop (cel mai nouă unitate CD/DVD pe care o am) citeşte mai bine decât cele mai vechi (Teac şi Toshiba). Toate sunt doar lightly used, aşa că problema e de drivere şi de algoritmi de corectare a datelor, nu de uzură. De ex., Teac citeşte cât poate dintr-un fişier defect (chiar dacă numai 10-20 KB; la început ţi se pare că recuperarea merge bine...), pe când Toshiba încearcă (o eternitate) să-l reacceseze înainte de a se da bătut.
3. CDurile pe care le înregistrez eu sunt la sau puţin sub viteza recomandată de Nero, după ce testează CDul blank. Cele din comerţul "gri" - de la tarabe - nu cred că erau înregistrate la viteze de top. După ce au dispărut tarabele, nu am mai cumpărat decât CD/DVD legale (majoritatea de la Amazon). Toate cele 8 CDuri defecte erau de la tarabe. Ce bine că au fost desfiinţateicon_wink.gif
5. CD recuperat (cu Toshiba) nu avea pigment verde, ci argintiu (obişnuit).
6. După cum era de aşteptat, utilitarul folosit nu are importanţă. Windows Explorer şi Norton (Total) Commander dau aceleaşi rezultate.


 

Saturniana  Identity Verified
Local time: 10:16
English to Romanian
+ ...
Recuperare date de pe CD-uri Oct 30, 2007

Recuperarea de date de pe CD-uri, şi DVD-uri se poate face cu ajutorul unor programe ca IsoBuster. Eu am reuşit să recuperez nişte date de pe nişte CD-uri proaste care erau de necitit de pe la 500 de mega încolo.

Efotul depus de unitatea optică în acest proces este foarte mare, drept pentru care e bine să nu fie una de laptop, pentru simplul fapt că dacă se strică, trebuie dus tot laptopul la service şi atunci e necesară o soluţie de backup pentru lucru.


 

lucca
Romania
Local time: 10:16
English to Romanian
TOPIC STARTER
Mulţumiri, Saturniana! Oct 30, 2007

Sfaturi foarte bune.

 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Atenţie la CDurile vechi!

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search