[PFA] Începător. Ştampilă? Registrul Comerţului?
Thread poster: anisia80

anisia80
English to Romanian
Dec 5, 2007

Buna seara. In sfarsit, dupa lungi asteptari, astazi am primit autorizatia de la Ministerul Justitiei.

Am trei intrebari deocamdata, probabil o sa revin cu altele:

- ce forma trebuie sa aiba stampila si ce trebuie sa scrie pe ea?

- ca sa ma inregistrez ca PFA la Primarie imi trebuie, printre alte acte "rezervarea denumirii la oficiul registrului comertului". Ce inseamna asta? Adica trebuie sa merg mai intai la Registrul Comertului?

- daca vreau sa ma autorizez ca PFA pe mai multe domenii (traduceri si dresaj canin) imi trebuie cate o stampila pentru fiecare specializare?

Multumesc.

[Titlu editat de un membru al personalului sau de un moderator 2007-12-05 20:57]


 

Tatiana Neamţu
Romania
Local time: 01:00
English to Romanian
+ ...
My two cents Dec 5, 2007

Din câte cunosc şi am tot citit, inclusiv pe acest forum, ştampila poate avea orice fel de formă. A mea de exemplu este rotundă. Majoritatea folosesc însă ştampilă dreptunghiulară. Trebuie să scrie pe ea "Traducător autorizat engleză, germană" (să zicem) şi nr. autorizaţiei MJ. Eu am trecut pe ea şi nr. certificatului de înregistrarea ca PFA şi ştampilez şi facturile. Nu ştiu dacă este 100% legal, poate ar trebui una separată .... Ştampila mea este şi tradusă în limbile în care traduc, însă asta nu e obligatoriu.
Cât despre PFA, există 2 posibilităţi:

a) cu autorizaţie de la MJ trebuie mers numai la Administraţia Financiară cu autorizaţia (original şi copie), buletin (original şi copie), dovadă de spaţiu (care se declară spaţiu pentru exercitarea profesiei) cu tabel cu acceptul locatarilor (în funcţie de localitate se poate sări peste etapa asta, sau este suficient de la preşedintele asociaţiei etc...; mă refer la cazurile în care se locuieşte la bloc), se completează la Administraţie un formular cu venitul estimativ şi o să primiţi notificare să mergeţi să ridicaţi certificatul de înregistrare ... apoi mergeţi să cumpăraţi facturier sau chitanţier şi voila ... clienţi să fie. Cât despre facturi şi chitanţe, conform Codului Fiscal din ian 2007 se pot edita şi pe computer, cu anumite specificaţii, detaliate f. clar în Cod.

b) dacă nu este autorizaţie de la MJ şi doriţi să faceţi traduceri specializate, de ex., se merge la Registrul Comerţului pentru a primi autorizaţie şi apoi la Primărie nu mai ştiu pentru ce etc. Nu este cazul dumneavoastră din câte văd. Pentru traduceri cel puţin.

Nu îmi imaginez că aţi putea folosi aceeaşi ştampilă şi pentru traducător PFA şi pentru dresor canin PFA. Fiind însă vorba de legislaţia din România şi mai ales în funcţie de localitateicon_smile.gif))) ... orice este posibil. Totuşi, cum traducătorii sunt categorisiţi la profesii liberale şi sunt autorizaţi direct de Minister puteţi merge direct la Adm. Fin. Dacă vreţi să fiţi PFA şi pentru dresor canin, va trebui să fiţi autorizată probabil de Registrul Comerţului şi să treceţi şi prin Primărie.

Sunt sigură numai de informaţiile privind ştampila, facturile şi înregistrarea la Administrarea Financiară pe baza autorizaţiei de la MJ. Despre autorizarea ca PFA cu domeniul dresor canin, probabil trebuie să treceţi prin punctul b).

[Editat la 2007-12-05 22:55]


 

anisia80
English to Romanian
TOPIC STARTER
Multumesc Dec 6, 2007

Multumesc pentru raspuns.
Ca dresor canin am diplome si atestate de la Asociatia Chinologica si Clubul de Dresaj Canin, nu asta e problema, ma gandeam ca ma duc atat cu diplomele acestea cat si cu autorizatia MJ de traducator si imi fac PFA pe amandoua specializarile, deodata.
Cand am intrebat de Registrul Comertului si Primarie pt. autorizare PFA m-am bazat pe ce spune legea 300/2004 din 28/06/2004 privind autorizarea persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_4409/Constituire/persoana/fizica/autorizata/si/asociatie/familiala.html

Acum chiar nu mai stiu ce sa fac si unde sa ma ducicon_smile.gif


 

Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 01:00
English to German
+ ...
Explicaţie Dec 6, 2007

anisia80 wrote:
- ca sa ma inregistrez ca PFA la Primarie imi trebuie, printre alte acte "rezervarea denumirii la oficiul registrului comertului". Ce inseamna asta? Adica trebuie sa merg mai intai la Registrul Comertului?


La Oficiul Registrului Comerţului trebuie să mergeţi numai dacă doriţi să funcţionaţi ca asociaţie familială sau societate comercială, nu ca persoană fizică autorizată. În fond ORC nu are chiar nimic de a face cu PFA.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 01:00
English to Romanian
+ ...
mai multe activităţi diferite Dec 6, 2007

Din câte ştiu eu, nu puteţi obţine PFA decât pentru o activitate independentă, nu pentru ma multe, iar numărul de PFA este limitat la o singură înregistrare pentru aceeaşi persoană. Probabil veţi fi nevoită să alegeţi sau să vă deschideţi o firmă. Vă recomand să întrebaţi în mod special la primărie sau la AF în legătură cu acest aspect.

 

anisia80
English to Romanian
TOPIC STARTER
Multumesc Dec 6, 2007

Si atunci eu ce sa inteleg din:
"Art. 12. - (1) O persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau o asociatie familiala are dreptul de a detine o singura autorizatie.
(2) Pentru desfasurarea altei activitati care nu este prevazuta in autorizatie este necesara completarea autorizatiei. "

Ca le pot face pe amandoua sau nu?

Oricum, am fost azi la Administratia Financiara si m-au trimis la Primarie sa imi fac PFA, "la noi doar platiti impozitul, atat!!!", sa ma ia si la bataie functionara ................


Alta intrebare: Voi ce fonturi cu diacritice romanesti folositi?


 

Oana Duta  Identity Verified
Local time: 01:00
English to Romanian
+ ...
răspuns Dec 6, 2007

Eu (şi nu doar eu, ci şi alte colege traducătoare din oraşul meu) am fost la Administraţia Financiară pentru înregistrare ca PFA după primirea autorizaţiei de la MJ. Nu am avut nicio treabă cu Primăria, nu am călcat niciodată pe acolo. Nici la Registrul Comerţului nu a trebuit să merg. Am fost la Finanţe, mi-au dat două formulare, declaraţia 070 şi formularul pentru declararea veniturilor anticipate, am dus copie după cartea de identitate, autorizaţie, actul de spaţiu (prezentând şi originalele) şi în două săptămâni mi-a venit certificatul fiscal. Exact cum a spus şi Tatiana. Apoi urmează plata impozitului (vine acasă prin poştă decizia de impozit pe veniturile anticipate, şi impozitul se plăteşte tot la Finanţe), Sănătatea, Pensiile...
Mi se pare absurd să te trimită la Primărie să te înregistrezi ca PFA, certificatul de înregistrare îl emite Adm. Financiară.
Fonturi... în funcţie de documentul original, de cerinţele clientului, cel mai des evident Arial, Times New Roman, Verdana. Dacă ai tastatura pe română merg folosite destule fonturi cu diacritice, mai sunt unele care fac probleme la ş şi ţ, dar personal n-am avut niciodată probleme din cauza asta.
Cât despre ştampilă, eu am una rotundă, pe care scrie numele, numărul autorizaţiei şi limbile, e făcută înainte să primesc codul fiscal. Pe asta o folosesc şi pentru chitanţe şi facturi şi n-am avut niciodată probleme până acum, deşi am în plan să-mi fac alta care să conţină şi codul fiscal.


 

anisia80
English to Romanian
TOPIC STARTER
Multumesc si tie pt. raspuns. Dec 6, 2007

Este totusi cineva din Bucuresti care si-a facut PFA recent, sa imi spuna si mie cum a procedat?

Oricum, maine ma duc sa imi scot cazier si adeverinta medicala ... la Primarie se cer si astea ..... Dumnezeu cu mila, ma descurc eu pana la urma ... sper sa nu ma trimita de la Primarie din nou la Adm. Fin. ca ma impusc .............................


 

Tatiana Neamţu
Romania
Local time: 01:00
English to Romanian
+ ...
Păi la bătaie puteai să le iei tu ... Dec 6, 2007

anisia80 wrote:


Oricum, am fost azi la Administratia Financiara si m-au trimis la Primarie sa imi fac PFA, "la noi doar platiti impozitul, atat!!!", sa ma ia si la bataie functionara ................


Iarăşi mă apucă nervii..... traducătorii se înregistrează la ADMINISTRAŢIA FINANCIARĂ direct pe baza autorizaţiei de la Ministerul Justiţiei (dacă există). Punct. Aici nu pot s-o mai cotească ... şi nu mai depinde de localitate..... şi de cretinela de la ghişeu. Pentru dresor canin, da, trebuie să mergeţi la Primărie.

PS: îmi cer scuze pentru limbaj, dar numai când îmi imaginez madamele din spatele ghişeului mă ia cu nervi.


anisia80 wrote:

Alta intrebare: Voi ce fonturi cu diacritice romanesti folositi?


Dacă te referi la forumul proz.com nu depinde de fonturi, ci de anumite setări. Colegul Dan Marasescu a explicat ce şi cum în articolul: http://www.proz.com/translation-articles/articles/563/1/Mic-ghid-de-citire{47}scriere-în-Unicode-pe-ProZ.com

[Editat la 2007-12-06 22:14]

[Editat la 2007-12-06 22:15]


 

Sorana_M.
Romania
Local time: 01:00
English to Romanian
Act de spatiu? Dec 6, 2007

De cand se cere si act de spatiu?

Mie nu mi-au cerut asa ceva.

Iar acasa nu vine declaratia anticipativa, ci cea rectificativa. Pe aia anticipativa o faci o data (eu am facut-o de mai multe ori, ca deh, s-au restructurat Finantele si nu stiu ce dosare ratacisera ei).

De la Finante am obtinut si certificatul pentru cumpararea de formulare cu regim special (este altul decat certificatul fiscal, care contine codul de inregistrare fiscala).


 

Oana Duta  Identity Verified
Local time: 01:00
English to Romanian
+ ...
pentru Serenity Dec 7, 2007

Mie în Craiova, pentru înregistrare ca PFA, mi-au cerut şi act de spaţiu (pe lângă care a trebuit să duc certificatul de nomenclatură stradală, că apartamentul e cumpărat acum 20 de ani şi de atunci s-a schimbat numele străzii). Asta era acum câteva luni. Iar acasă mi-a venit cam în vreo două săptămâni decizia de impunere pentru venitul anticipat (pe care îl declarasem eu când mă înscrisesem), am declarat 100 RON venit net anticipat, a venit decizie de impunere pentru 16 RON, pe care i-am plătit la Finanţe (trebuia până la 15.12) iar anul următor plătesc diferenţa pentru venitul efectiv realizat.

Pentru formulare cu regim special n-a fost nevoie de niciun certificat, eu mi-am cumpărat un chitanţier şi un facturier de la un copy shop.

Oricum observ că... câte bordeie, atâtea obiceie.


 

Florin Ioan Ular  Identity Verified
Romania
Local time: 01:00
Member (2006)
English to Romanian
+ ...
Autorizatie Dec 8, 2007

Daca ai autorizatia de la MJ nu ai treaba nici cu Reg. Comertului, nici cu Primaria. Autorizatia ta este deja o autorizatie de functionare, primaria nu poate sa-ti mai elibereze una.
Trebuie sa mergi din nou la Finante si sa le explici ca esti traducator autorizat si ai autorizatie de la MJ iar ei nu trebuie decat sa te ia in evidenta ca platitor de impozite.
Exista la Finante un birou pentru consiliere contribuabili si acolo te va lamuri exact ce pasi trebuie sa parcurgi.
De la primarie se obtine autorizatia in cazul in care nu esti deja autorizat de catre MJ (caz in care poti efectua traduceri ca PFA insa nu poti traduce documente a caror traducere necesita legalizare la notar).
Succes!


 

anisia80
English to Romanian
TOPIC STARTER
Multumesc Dec 8, 2007

FlorinU,
Bun, deci daca Administratia Fin. ma ia in evidenta, tot ei imi elibereaza si acel cod fiscal ca sa pot elibera chitante si facturi?
Pe baza acestei inregistrari la Adm. Fin. imi pot plati singura darile catre Stat (pensie, sanatate) fara sa trec prin inregistrarea PFA la Primarie? Dar in cazul in care, peste un an, voi dori sa solicit credit de la banca?

icon_biggrin.gif Oricum ma mai duc luni o data si la Adm. Fin si la Primarie, dar am observat ca de cele mai multe ori trebuie sa fii mai informat ca ei ca sa le spui ce au de facut, altfel te dau pe usa afara si nici nu apuci sa deschiz gura sa intrebiicon_frown.gif((

[Edited at 2007-12-08 13:02]


 

Oana Duta  Identity Verified
Local time: 01:00
English to Romanian
+ ...
răspuns Dec 8, 2007

Adm. Financiară eliberează codul fiscal, e singura autoritate competentă, Primăria nu poate face treaba asta. La Pensii şi la Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să te înregistrezi, or să-ţi ceară acest document de la Adm. Fin., plus copie după buletin, dupa declaraţia anticipată de venit, după autorizaţia de la Min. Justiţiei. Oricum cel mai bine e să te duci direct la instituţia în chestiune să întrebi exact ce acte îţi trebuie, e posibil ca cei din Bucureşti să ceară altceva, eu vorbesc din experienţa mea în Craiova.

În rest, complet de acord cu tot ce a spus Florin, Primăria îţi poate elibera o autorizaţie de funcţionare în cazul în care nu ai autorizaţia de la Min. Justiţiei. Dacă ai autorizaţia de la Justiţie, te duci direct la Finanţe, nu ai nicio treabă cu Primăria.

Credit de la bancă presupun că se poate lua în baza unor condiţii de bonitate, eventual îţi vor cere situaţia veniturilor pe anul precedent, sau o garanţie, asta variază de la bancă la bancă şi în funcţie de mărimea creditului.


 

Ana-Maria Badea  Identity Verified
Romania
Local time: 01:00
Italian to Romanian
+ ...
Buna tuturor Dec 10, 2007

As avea si eu nevoie de un mic ajutor. Tocmai mi-a sosit autorizatia de la MJ si stiu ca trb sa merg la Adm FIn si la Tribunal sa fiu luata in evidenta. Problema este ca eu nu sunt in tara si prin urmare voi putea fare inregistrarea doar in Februarie. Stiu ca se plateste amenda la Adm. FIn., dar nu stiu cam cat, ma poate ajuta cineva cu vreo informatie.
Multumesc anticipat tuturor.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

[PFA] Începător. Ştampilă? Registrul Comerţului?

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search