[PFA] Din nou facturi şi declaraţii
Thread poster: Andreea Judele

Andreea Judele
Romania
Local time: 00:12
French to Romanian
+ ...
Dec 10, 2007

Bună seara!

Am două nelămuriri de PFA nou-nouţ cum sunt şi sper să găsesc răspunsul aici.

1. Pe factură trebuie să scriu şi perechea de limbi pe care fac traducerea? Pot tăia facturi numai pe perechea de limbi pe care sunt autorizată? Dacă da şi eu lucrez şi pe celelalte perechi, e mai bine să mă fac SRL sau ce pot face până la examenul de la Ministerul Culturii? (după care pot să mă autorizez şi pe celelalte limbi) Sau nu e necesară menţionarea limbilor pe facturi?

2. Înainte de a-mi ieşi aactele ca PFA, am făcut câteva traduceri, iar clienţii mi-au spus să trec o factură ca persoană fizică normală, în Word. Am făcut aşa, iar banii respectivi i-am cheltuit pe dicţionare, că tot eram entuziasmată. Astăzi doamna de la Finanţe mi-a spus că trebuie să declar doar veniturile mele ca persoană fizică pe care le-am avut, dar nu şi cheltuielile, pentru că e ilegal. Ce mă sfătuiţi să fac? Să închid contul în bancă şi să îmi fac în altă parte? Să declar veniturile?

Mulţumesc mult pentru răspunsuri şi le aştept cu sufletul la gură.


 

Oana Duta  Identity Verified
Local time: 00:12
English to Romanian
+ ...
din experienţa mea Dec 10, 2007

Pe facturi eu scriu "prestări servicii traduceri", niciunul din clienţi (nici agenţiile, nici persoanele fizice, nici firmele) nu mi-au cerut vreodată să trec limba traducerii. Unii vor să scriu numărul de pagini şi tariful pe pagină, alţii îmi cer să scriu direct suma finală, dar nu am scris niciodată limba. Personal, nu ştiu cât de sigur e să tai o factură pe o traducere din/într-o limbă pe care nu eşti autorizată. Nu am idee cum/dacă vin verificări, controale, ce anume se verifică la aceste controale, poate un jurist te va lămuri mai bine, însă eu, ca traducător din/în engleză-spaniolă, aşa cum scrie şi pe ştampilă, nu aş face o factură pe germană, să zicem. Dar eu nu lucrez pe limbi pe care nu sunt autorizată, deci situaţia e diferită.

În ceea ce priveşte cheltuielile efectuate înainte să fii PFA (presupun că la asta te referi, nu?), mie contabilul mi-a spus că pot trece în registrul de încasări şi plăţi 1. cheltuielile efectuate pentru înfiinţarea PFA (astea nu-s mare lucru, era vorba de taxele plătite la Direcţia de impozite şi taxe şi de nişte copii legalizate) şi 2. cheltuielile care au legătură cu activitatea mea ca PFA, dar să nu fi fost făcute cu multă vreme înainte de a obţine certificatul fiscal. De exemplu, eu am plătit pe la sfârşitul lui septembrie prima tranşă de taxă la al doilea masterat, iar la începutul lui octombrie mi-a venit certificatul fiscal, a fost un interval de maxim 10 zile. Şi tot contabilul mi-a spus că la un eventual control se poate spune că eu depusesem deja actele pt PFA atunci când am plătit taxa şi deci intră la cheltuieli pe PFA.

În legătură cu contul în bancă, băncile au servicii speciale pt PFA (conturi speciale). Mie mi-au spus atât contabilul cât şi un inspector de la Finanţe că pot folosi şi un cont de persoană fizică atâta timp cât nu îl folosesc pentru alte operaţiuni, ci doar pentru PFA. Dar nu ştiu să-ţi spun mai multe pentru că eu nu am avut nicio încasare/plată prin bancă, cu excepţia taxei de membru ProZ, pe care nici nu m-aş mai complica s-o trec pe cheltuieli.

Sper să te fi ajutat cu ceva, măcar cu titlu informativ, şi eu sunt PFA doar de două luni.


 

Annelise Popa
Romania
Local time: 00:12
French to Romanian
+ ...
Cont bancar Mar 22, 2008

Oana Duta wrote:

Mie mi-au spus atât contabilul cât şi un inspector de la Finanţe că pot folosi şi un cont de persoană fizică atâta timp cât nu îl folosesc pentru alte operaţiuni, ci doar pentru PFA. Dar nu ştiu să-ţi spun mai multe pentru că eu nu am avut nicio încasare/plată prin bancă...


Bună,

Sunt şi eu PFA de puţin timp. Aş vrea să ştiu dacă pot folosi pentru activitatea de PFA contul bancar de persoană fizică, în condiţiile în care voi primi plăţi prin bancă pentru serviciile prestate şi de asemenea voi face plăţi. Banca la care am cont nu are servicii speciale pentru PFA, însă mi-au spus să îmi fac un nou cont curent ca persoană juridică, pentru activitatea de PFA.
Oana, ce înseamnă acele alte operaţiuni la care te referi?
Mulţumesc.

[Edited at 2008-03-22 00:34]

[Edited at 2008-03-22 00:34]


 

Oana Duta  Identity Verified
Local time: 00:12
English to Romanian
+ ...
Răspuns Mar 22, 2008

Bună,

Cred că trebuie să te consulţi mai întâi cu un contabil. Mie aşa mi-a recomandat un prieten care e contabil şi care a mai lucrat cu PFA şi ştie cum stă treaba pe la Administraţia Financiară a jud. Dolj. Eu aveam un cont deschis de puţin timp pe p. f. atunci când am început activitatea de PFA şi nu mai făcusem alte operaţiuni cu el. Şi de atunci l-am folosit doar pentru activitatea de PFA (încasări, plăţi), nu pentru venituri din alte surse (dacă ai salariu de ex. , sau încasezi vreo chirie, eu ştiu) sau alt fel de plăţi. Dar vreau ca destul de curând să îmi fac unul de PFA, trebuie să îmi fac timp într-o zi să mă duc să vorbesc cu funcţionara de la bancă, să văd ce pachet îmi convine, că au mai multe pachete de servicii în funcţie de tipurile de cont.

Cel mai bine, însă, e să întrebi un contabil din oraşul tău, pe mine experienţa m-a învăţat "câte bordeie, atâtea obiceie".

Baftă în activitatea de PFA!


 

Annelise Popa
Romania
Local time: 00:12
French to Romanian
+ ...
Multumesc Mar 22, 2008

Multumesc frumos pentru raspuns.

Voi intreba si un contabil.
Mai este cineva care foloseste cont de pf pentru activitatea de pfa?


 

Alina - Maria Chiteala  Identity Verified
Romania
Local time: 00:12
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
Cont Pf Jul 4, 2008

Da eu folosesc contul de Pf pt PFA din simplul motiv ca nu am avut timp sa merg la banca sa schimb.

 

Mariana Mag
Local time: 00:12
English to Romanian
Si eu Jul 20, 2008

Danne wrote:

Multumesc frumos pentru raspuns.

Voi intreba si un contabil.
Mai este cineva care foloseste cont de pf pentru activitatea de pfa?


Si eu folosesc tot contul de pf in care imi primesc salariul.
Din cate vad, cred ca nu e prea bine.
Ar trebui sa imi fac alt cont. Faza e ca eu lucrez full time si nu prea am timp de traduceri ca PFA.
cred ca pana la urma daca e un control, poti sa justific sumele care se ruleaza prin cont.
Numa ca trebuie sa-mi fac timp sa ajung la banca sa-mi fac alt cont.
Sincer cont tot de persoana fizica, ca nu am chef sa platesc comisioane bancii pentru cont de PFA pe care poate il folosesc de doua ori pe an.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

[PFA] Din nou facturi şi declaraţii

Advanced search


BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search