Pages in topic:   [1 2 3] >
Off topic: România din perspectiva lui Anthony Bourdain
Thread poster: Cristian Brinza

Cristian Brinza  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
English to Romanian
Feb 28, 2008

Citesc în "Cotidianul" că Anthony Bourdain (nenea care face "No reservations" pe Travel Channel) a fost în România. Nu am văzut episodul, dar după ce zice el pe blog, Romanian sucks big time!!!
Dacă sunteţi curioşi ce a cuvântat individul (ca să nu mai spun de geniala sa idee de a alege un ghid din Maica Rusie), iată şi linkul cu pricina!!!
http://anthony-bourdain-blog.travelchannel.com/2008/02/romania-what-the-hell-happened.html


Direct link Reply with quote
 
lucca
Romania
Local time: 21:24
English to Romanian
Anthony Bourdain Feb 28, 2008

A apărut un mic articol şi în Cotidianul de azi:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=18126&art=43799&cHash=2d9d48c6e0
Omul ar putea fi incompetent (dar face emisiuni destul de bune de obicei) sau rău intenţionat.
După ce am citit cam o treime din comentariile din linkul semnalat de Cristian, jumătatea goală a paharului ar fi că niciuna din postările românilor nu e scrisă într-o engleză bună. Jumătatea plină a paharului e că toate sunt inteligibile. Autorii reuşesc să comunice şi, cei mai mulţi, să trăiască în străinătate.
Nu comentez emisiunea. Chiar dacă aş fi văzut-o, nu aş mai avea de adăugat mare lucru la comentariile de pe site.

[Edited at 2008-02-28 16:18]


Direct link Reply with quote
 

Cristina Moldovan do Amaral  Identity Verified
United States
Local time: 11:24
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
Am văzut episodul Feb 28, 2008

Și nu prea știu ce să spun... Am stat până la ora 11 noaptea ca să-l văd, mi-am anunțat toate rudele din partea soțului și toți prietenii americani și le-am spus să nu cumva să piarda episodul, că va fi ceva nemaipomenit. Dupa primele zece minute eram verde. A fost dus în locuri de un prost gust înfiorător și a avut un ghid rus care nu știa nici românește și nimic despre cultura noastră. În Sighetul Marmației a mâncat într-o bombă de birt de la piață, unde i s-au servit niște zoaie și i s-a spus că e ciorbă. Să zică mersi că nu a făcut diaree sau mai știu eu ce. A vrut sa filmeze la Curtea Veche în București și nu a fost lăsat. Într-un târziu, i s-au cerut 10 Euro pe metru pătrat ca să filmeze!! Un preț aberant. calculat pe loc de către cine știe ce ”tovarăș” care n-a auzit în viața lui de turism. Au cumpărat o Dacie 1310 de la cineva ca să călătorească prin Maramureș, ca și când n-ar fi existat mașini bune în România. Eu n-am înțeles de ce a acceptat să se urce în acea rablă. Poate că e masochist.
A fost la hotelul Casa lui Dracula din Poiana Brașov, despre care a spus că arată ca și cum” Motel Six had sex with a Renaissance Fair and then crammed in a breakfast nook and a crummy bar”. LOL Sorry, dar are dreptate!!! Petrecerea de Haloween la care a participat acolo mi-a adus aminte de Satiriconul în regia lui Fellini.
Într-adevăr, mulți dintre cei cu care s-a întâlnit în România au fost foarte neprietenoși cu el. Soțul meu i-a dat dreptate când a fost vorba de calitatea proastă a serviciilor în România. Când am fost în țară acum un an, și noi am avut niște experiențe deosebit de neplăcute cu reprezentanții de la Tarom, cu cei de la vamă, cu un șofer de autobuz, cu tipa de la informații, etc. Din această cauză, m-am gândit că n-are niciun rost să mă bag pe forum și să-mi apăr țara. După mine, omul și-a început călătoria pe picior greșit, a călătorit cu un incompetent, și nimic nu a mai reușit să-i schimbe părerea proastă.
Cu toate astea, soțului meu i-a plăcut România și a fost și el de acord că Bourdain a avut ghinion.
Când am fost în țară, atât eu cât și soțul meu am observat un lucru foarte interesant: românii nu zâmbesc. Peste tot am văzut numai fețe încruntate, crispate. Și asta nu pentru că nu erau fericiți, însă cred că nu le stă în fire. Când le-am atras atenția părinților mei asupra acestui lucru, s-au simțit răniți în amorul propriu și mai că m-au pus la zid.
Nu trageți, vă rog!


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Să-mi dau şi eu cu părerea :) Feb 28, 2008

Nu prea mă uit la TV şi nici nu am de gând să vânez această emisiune, după ce am citit ce am citit (recunosc fugitiv la linkul indicat de Cristi).

A fost dus în locuri de un prost gust înfiorător...

Trebuie să recunoaştem că asemenea locuri există. Mă îndoiesc însă că numai în România. Dacă nu ne place, nu avem decât să le schimbăm. Nu depinde de altcineva.

a avut un ghid rus care nu știa nici românește și nimic despre cultura noastră. În Sighetul Marmației a mâncat într-o bombă de birt de la piață, unde i s-au servit niște zoaie și i s-a spus că e ciorbă. Să zică mersi că nu a făcut diaree sau mai știu eu ce. A vrut sa filmeze la Curtea Veche în București și nu a fost lăsat. Într-un târziu, i s-au cerut 10 Euro pe metru pătrat ca să filmeze!! Un preț aberant. calculat pe loc de către cine știe ce ”tovarăș” care n-a auzit în viața lui de turism. Au cumpărat o Dacie 1310 de la cineva ca să călătorească prin Maramureș, ca și când n-ar fi existat mașini bune în România. Eu n-am înțeles de ce a acceptat să se urce în acea rablă. Poate că e masochist.

Pe de o parte, nu sunt de acord cu faptul că nu şi-a făcut lecţiile şi nu şi-a pregătit cum trebuie călătoria (oare intenţionat?). Eu nu am vizitat 50 de ţări, doar vreo 11 anul trecut. Din experienţa mea limitată, treaba asta cu călătoritul are un learning curve, pe măsură ce capeţi experienţă, ştii să-ţi pregăteşti mai bine călătoriile. Aşadar nu-mi explic, poate aşa e tipicul emisiunii, să fie nepregătită? Nu sunt convinsă că a avut ghinion, ci mai degrabă că l-a căutat Dacă ar fi dorit să ia masa la un restaurant de cinci stele, nu cred că i-ar fi fost greu să-l găsească. Pe de altă parte, un ghid rus... se pot imagina multe teorii şi scenarii, nu intru în detalii.

Soțul meu i-a dat dreptate când a fost vorba de calitatea proastă a serviciilor în România. Când am fost în țară acum un an, și noi am avut niște experiențe deosebit de neplăcute cu reprezentanții de la Tarom, cu cei de la vamă, cu un șofer de autobuz, cu tipa de la informații, etc.

Îh! Nu vreau să încep... Azi am avut o amicală întrevedere la ghişeul Tarom, iar taximetristul care m-a dus până acolo nu a fost nici el mai breaz. Vorba individei de la ghişeu "Mai haidaţi" în România Ar fi cred o ipocrizie să spun că eu sunt mulţumită de serviciile pe care le primesc de la unii prestatori din România. Totuşi există multe excepţii. Personal, nu-mi plac generalizările şi nici lucrurile cu o singură dimensiune (care nu prea există în realitate).

Înţeleg de ce a căutat locuri mai populare. Acolo sunt oamenii din popor veritabili. Personal, îmi plac mai mult oamenii dintr-o piaţă sau de pe uliţele unui sat decât cei de la agenţiile Tarom Legat de Castelul lui Dracula, cineva cu un dram de cultură generală ar şti la ce să se aştepte, e o invenţie publicitară bazată pe o scorneală fantezistă. Iar Halloween-ul nu are niciun fel de tradiţie în România şi nici nu va prinde vreodată (părerea mea).

Peste tot am văzut numai fețe încruntate, crispate. Și asta nu pentru că nu erau fericiți, însă cred că nu le stă în fire.

Ah! Cheese! Poate americanii zâmbesc prea mult şi prea repede. Photo opp!
Lăsând gluma la o parte, ştiu la ce te referi: în servicii, chiar dacă înjuri pe dinăuntru, trebuie să ai constant masca zâmbitoare pe dinafară. Eu o consider o mască mai degrabă decât un zâmbet veritabil. O atitudine care nu ţine de fire, ci de antrenament. Sunt şi români care zâmbesc prea mult: fetele de liceu care nu se pot opri din hlizit în orice împrejurare, de exemplu (nu ştiu cât de potrivit e exemplul, poate chiar foarte nepotrivit, e o chestie universală cred - treceţi vă rog cu vederea).

Fiecare popor cu bunele şi cu relele lui. Românii nu cred că se dau mai buni sau mai tari decât sunt. Ce rost ar avea? În schimb, personal sunt optimistă în privinţa potenţialului şi a viitorului acestei ţări, indiferent câţi what's his name vor mai patrula prin Dacii de la fier vechi care costă cât o pereche de pantofi decenţi


[Editat la 2008-02-28 18:22]


Direct link Reply with quote
 

Adriana Crihan  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
English to Romanian
+ ...
E pe youtube Feb 28, 2008

http://youtube.com/watch?v=Q6qDg_IYlwg

Direct link Reply with quote
 

Cristina Moldovan do Amaral  Identity Verified
United States
Local time: 11:24
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
de acord cu comentariile tale, Cristiana Feb 28, 2008

Eu cred că ori l-a crezut orbește pe rus ori a căutat asemenea locuri cu lumânarea, de dragul show-ului. Am înțeles că i s-a propus să meargă la Sighișoara și în alte locuri frumoase, însă a refuzat.

Din propria experiență, este cam greu să-ți faci lecțiile despre România, dacă nu ai pe cineva de acolo. Anul trecut mi-am dus soțul la Sovata. Până să ajungem acolo, în mașină, i-am povestit despre frumoasele hoteluri din stațiune, despre numeroasele restaurante cu mâncăruri delicioase, despre cochetele vile din centru, Lacul Ursu, baza de tratament, etc. Când am ajuns acolo, pe 27 decembrie, stațiunea era pustie, hotelurile Făget și Sovata erau în paragină și doar Alunișul, vopsit într-un verde țipător, urma să găzduiască turiști de Revelion. Am vrut să intrăm, însă, deși erau angajați în hotel, nimeni nu s-a sinchisit să ne deschidă ușa și să vină să vorbească cu noi. Era frig și am căutat un loc unde să bem un ceai, însă n-am găsit nimic deschis. A trebuit să facem calea întoarsă la Târgu Mureș. Am fost atât de dezamăgită încât n-am fost în stare să mai scot un cuvânt până a doua zi. Pe vremuri, în preajma sărbătorilor de iarnă, stațiunea era plină de turiști.

Oriunde te-ai duce în lumea asta, chiar și în cea mai bogată țară, găsești și sărăcie și urâțenie și birturi proaste și tot ce vrei. Dacă prezinți acea țară unora care n-au vizitat-o și arâți numai aspectele negative, binențeles că toți își vor face o impresie proastă și o vor evita. Îmi aduc aminte că, imediat când am sosit în State, mergeam pe stradă uitându-mă în toate părțile ca o speriată de bombe, aștempându-mă ca, în orice clipă, să apară unul cu o armă și să mă tâlhărească. Asta din cauză că văzusem prea multe filme violente care numai asta arătau. Tot așa, îmi imaginam că majoritatea oamenilor trăiesc în locuințe insalubre și pline de gândaci, cum numai prin Harlem sau downtown Detroit (și nici măcar acolo) mai întâlnești.

Cât despre zâmbete...câteodată, mai ales când două persoane nu au o limbă comună, un simplu zâmbet poate să salveze situația. Imaginează-ți că ești într-o țară a cărei limbă nu o cunoști și ai de-a face cu o persoană morocănoasă, care nu vorbește nicio limbă străină și care nici măcar nu-ți zâmbește. Ce mesaj îți transmite acea persoană? Eu m-aș speria puțin. Poate așa s-a speriat și Tony.

Oricum, s-au făcut și se fac multe progrese în țară. Nici eu nu mi-am pierdut optimismul.


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
am urmărit câteva minute din filmuleţ Feb 29, 2008

Mulţumim, Adriana. YouTube is the best

S-ar părea că tipul ăsta e un fel de băiat rău al bucătăriei. Unii îl compară cu Andrei Gheorghe. Nu e genul meu de prezentator, mi s-a părut cam arogant şi plin de prejudecăţi. Sunt convinsă că cinismul ăsta prinde însă la mulţi. Am înţeles că are mania de a mânca tot felul de "mâncăruri" potrivite pentru probele din Survivor. Fără doar şi poate e spectaculos şi face audienţă să înghiţi tot felul de trăsnăi. Este în mod cert un critic culinar la polul opus faţă de Radu Anton Roman. Prefer oricând un rerun al lui Radu Anton Roman, cel puţin nu mă plictisea şi avea ceva nou de spus.

Eu nu iau lucrurile atât de în serios. Nu mi se pare că merită.

PS: Cristina, la Sovata îţi recomand Vila Klein, vizavi de poştă. A fost pe vremuri reşedinţa lui nobil din regiune, iar acum este un hotel administrat de o familie (are o istorie interesantă, nu voi divulga părţile suculente, cine merge, să întrebe). Condiţiile sunt incomparabile faţă de hotel, eu am stat în clădirea principală. Bucătăreasa este extraordinară, întreaga masă de Revelion ne-a fost pregătită de bucătăreasă, de doamna Klein şi de o soră a acesteia. Am fost câţiva ani la rând acolo, şi iarna şi vara, serviciile sunt peste medie, familia Klein e foarte prietenoasă. În afară de asta, staţiunea este într-o dezolare tristă, dar regiunea este superbă. Făcând abstracţie de fantomele hotelurilor de altă dată, dai şi de căsuţe superbe în stilul popular al regiunii, iar plimbările prin păduri sau în jurul lacului sunt liniştitoare, aerul e curat.

[Editat la 2008-02-29 09:05]


Direct link Reply with quote
 

Cristian Brinza  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
English to Romanian
TOPIC STARTER
văzut întreg episodul Feb 29, 2008

Mulţumesc, Adriana. Nu mi-a trecut prin minte să caut pe YouTube.
Concluzia de ansamblu este tristeţea. La un moment dat mi s-a făcut de-a dreptul milă pentru cei doi, mai ales pentru Bourdain. Avea aerul unui individ rătăcit într-un spaţiu total străin. Mergea bezmetic pe străzile infecte ale Bucureştiului, nimeni nu-l băga în seamă, avea o privire sticloasă, pierdută. Neinspirata decizie de a alege un ghid străin (ca să nu mai zic că era şi rus pe deasupra) l-a proiectat într-o realitate paralelă. Emisiunea surprinde şi aspectele negre ale RO (aş îndrăzni să spun chiar absurde - nu am reuşit nici până acum să pricep cum poţi să taxezi filmarea la metru pătrat), însă o mare parte se concentrează şi pe kitsch-ul importat (Halloween-ul din "Hotelul lui Dracula" cu turişti din Nevada). Singurul moment autentic românesc mi s-a părut masa luată la familia din Maramureş.
De când am văzut emisiunea, nu-mi dă pace o întrebare: dacă ar fi să promovăm România în exterior, cu ce i-am atrage pe turişti? Întrebarea poate părea superficială la prima vedere. Mă gândesc însă la turismul autentic, cel care nu cade în extreme (pe de-o parte, vizite sforăitoare la muzee închipuite, în care nişte ghizi debitează date şi evenimente istorice fără relevanţă pentru turist, iar în cealaltă extremă, axarea pe locurile comune ale turismului românesc - Casa Poporului, Dracula, Săpânţa etc.) Nu ştiu ce aş alege.


Direct link Reply with quote
 

Valentin Cirdei  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
Member (2006)
English to Romanian
+ ...
No, really, what the hell happened ? Did anything really happen ? Feb 29, 2008

De fiecare dată când dau peste „No Reservations” la televizor, acolo rămân. E un motiv pentru care atâţia telespectatori (120 de milioane, cum spune Bourdain) din întreaga lume s-au garnisit cu morbul emisiunii: tipul e antonimul flegmatic al occidentalului care descoperă numai „destinaţii” extraordinare, „de neratat”. Fiecare emisiune a sa e modulată în aceeaşi cheie: chiar şi laudativ, asumă întotdeauna o distanţă, e deconectat de tonusul evenimentelor. Iar tocmai ironiile dau miezul episodului uneori, care nu mi se pare că s-a îndepărtat nici acum de la trama obişnuită. Nu ştiu de unde atâta spasme în comentariile de pe blogul său, oamenii ăia s-au uitat la altceva. Asta îmi aduce aminte de reacţiile românilor (pe imdb) la 432: „de ce nu facem şi noi un thriller sau un film de acţiune, acolo ?”. Comisarul Moldovan reloaded, hmm.
Până una alta, hai să ne gândim la două lucruri: de ce se numeşte „No Reservations” şi ce NU a arătat camera. Dacă era chiar atât de rău-intenţionat, ar fi dat şi o raită pe la orfelinate, n-ar fi ocolit cerşetorii şi ar fi insistat pe fiecare feliuţă de balcanism în parte. Sincer, cred că ne-a făcut un serviciu. Ţara a fost judecată (serios, chiar a fost ?) în proprii săi termeni: a aderat la Uniunea Europeană, capitala are/a avut pretenţia de „Mic Paris” etc. Ni s-a amintit, poate ne intră bine în cap, ce fiasco de prost-gust e toată povestea cu „Dracula” şi că nu ştim să exploatăm mitul pe care un englez ni l-a servit direct din Biblioteca Britanică, numai să-l transformăm în k-ching. În comentariile de pe blog se ajunge deja la deturnări conspiraţioniste, cu rusul care sabotează România... hai să fim serioşi. Nu e o prezentare denaturată a României, e doar o prezentare.
Chiar asta se poate vinde din ea acum: zdrenţe de comunism şi Dracula, nu espresso şi termopan. Nu-mi închipui că cineva s-ar duce în Africa să viziteze zgârie-nori sau în Alaska pentru splendidul litoral. Normal, avem ideile noastre despre câte un mirific colţ de plai în România, dar dacă nu sunt pre-ancorate în mintea occidentală, riscă să pară complet neinteresante. Aşa că Bourdain a făcut un gest cât se poate de normal: beeline for the stereotypes. Alegerile au fost neinspirate, aşa e (cel puţin în privinţa crâşmei), dar de aici şi numele emisiunii. În loc să spumegăm aiurea, mai bine ne-am concentra pe aspecte constructive, cum ar fi cele trei milioane de euro de „fabulospirit” şi bine-meritata lui variaţie oclusivă.


Direct link Reply with quote
 

Valentin Cirdei  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
Member (2006)
English to Romanian
+ ...
Aside Feb 29, 2008

Mai aveam vreo 3 minute de văzut (mulţumiri Adrianei, nu mi-ar fi dat prin cap să-l caut pe youtube). Episodul se termină într-o notă mai mult decât optimistă. Probabil că cei care s-au crispat din reflex pe blog nu-şi dau seama că ei sunt cei ridicoli.

Apropo de stereotipuri:
http://soj.weblog.ro/

Sunt curios: le-a inventat el sau i le-o fi şoptit cineva ?


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
chestia cu rusul şi stilul emisiunii Feb 29, 2008

Nu ştiu care-i treaba cu rusul, dar pot să spun care e impresia mea. Mie mi s-a părut că e cam escroc. Pare a avea pretenţia să prezinte România (istorie îndepărtată şi recentă, cultură, obiceiuri) fără a avea habar despre ce vorbeşte. Personal, mi s-a părut un personaj îndoielnic, dar e posibil să fiu eu cam pretenţioasă. Cam atât despre rus.

Cât despre poor Anthony a.k.a Toni lost in Romania, ehem! E limpede că aşa a fost făcută emisiunea şi montajul. De aici până la a-i plânge de milă, mai e cale lungă (pentru mine)! Deşi nu am văzut alte episoade şi nici nu cred că e genul meu de emisiune turistică sau culinară sau whatever (viaţa e prea scurtă ca să urmăresc ore în şir de anti-emisiuni), sunt convinsă că atitudinea acestui prezentator nu e prea diferită în alte episoade sau situaţii. He seemed too full of himself for that Sorry, I don't have to like him

Cât am văzut din emisune e plină de greşeli copilăreşti şi ridicole (din partea celor care au organizat deplasarea şi s-au ocupat de diferite formalităţi) şi de clişee de prost gust, căutate cu tot dinadinsul.

Apropo de Dracula. Nu românii au inventat mitul Dracula. Nu prea ştim ce să facem cu el, pentru că nu ne identificăm cu o asemenea poveste şi nici nu înţeleg de ce ne-am simţi datori să ni-l asumăm (din politeţe faţă de ignoranţa altora? Pentru a stoarce bani de la străini?). Ceva fals nu poate deveni niciodată mai mult decât o formă fără conţinut. Nu aş crede că singurul lucru demn de promovat din România este legenda îndoielnică a lui Dracula. E o mare prostie ca în loc să ne promovăm istoria şi cultura veritabil româneşti, să ne apucăm să imităm Halloween-ul şi alţi cai verzi pe pereţi, care nu au legătură cu cultura şi obiceiurile româneşti.

Poate prea mult tindem să fim ca alţii şi prea puţin ne amintim de ceea ce suntem cu adevărat şi că nu e nimic în neregulă cu a avea o identitate culturală proprie. Într-o lume a aparenţelor, se vede treaba că e dificil să pari ceea ce nu eşti şi, după mine, nici nu merită.


[Editat la 2008-02-29 20:17]


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Stereotipuri Feb 29, 2008

Valentin Cirdei wrote:
Apropo de stereotipuri:
http://soj.weblog.ro/

Sunt curios: le-a inventat el sau i le-o fi şoptit cineva ?


Foarte interesant şi destul de amuzant. Recomand paginile următoare. Jumătate dintre lucrurile pe care le enumeră mi s-au părut întotdeauna stranii, deranjante, iar depre unele nici acum nu ştiu dacă să cred că sunt pe reale sau sunt numai vorbe. Autorul se pare că le ia de bune. Pe alocuri generalizările sunt pripite.


Direct link Reply with quote
 
lucca
Romania
Local time: 21:24
English to Romanian
Aroganţa curcanului Feb 29, 2008

Care spune să fim ca el, iar dacă nu suntem ca el, treaba noastră. Emisiunea lui poate să aibă şi 1 miliard de telespectatori, că tot lasă de dorit (am văzut un episod despre Portugalia, acum câteva săptămâni). Emisiunea e superficială iar tonul realizatorului nu este întotdeauna potrivit. Nu spun că noi am fi perfecţi (trăiesc şi eu în Ro şi acest lucru îmi ocupă şi mie tot timpul). Probabil că nu ne strică un astfel de duş rece din când în când, dar chiar aşa ceva e România? "Pe ce te bazezi"? Pe un rus beat şi pe o ceată de turişti americani într-un tourist trap? Pe o Dacie veche? N-ai văzut că e veche atunci când ai cumpărat-o? Nu toată lumea are Lexus. Pe un şantier în lucru? Bucureştiul e aşa cum e, dar sunt şi alte lucruri de văzut în el decât gropile şi maidanezii.
Întrebi pe cineva tocmai întors din România ce a văzut. Îţi răspunde: am văzut x, y, z,... Ce-ar trebui să vadă un turist străin în România, astfel încât să nu pot să-i replic: dacă n-ai văzut a, b, c,... mai du-te odată, că n-ai văzut esenţialul? Care ar fi a, b, c,... în cazul României? Aflăm aşa ceva din emisiune? Dar noi ştim să-i dăm un răspuns cât de cât adevărat?
În altă ordine de idei, ce turist nu închiriază o maşină, ci cumpără o vechitură locală? Ca să aflu despre mâncărurile unei ţări, merg la un "local" de mâna a şaptea dintr-o localitate oarecare? De ce nu la cantina pentru săraci?
Pentru mâncare, aleg un restaurant (nu cel mai ieftin, dar nici din cele scumpe) din capitala ţării sau dintr-o zonă urbană mare, unde mai sunt câteva restaurante în vecinătate. Merg într-o piaţă agricolă şi într-un magazin mare. Asta dacă chiar vreau să aflu ceva de unul singur, fără să întreb un localnic.
Cum să fie românii amabili cu mine, dacă cineva din anturajul meu îi ia cu "tovarăşe"?
Vă mai amintiţi de reportajele de călătorie prin Europa ale Cârcotaşilor? Ei nu erau (pe atunci) de meserie, dar erau (şi sunt) inteligenţi şi ştiau/ştiu cum se face televiziune (la fel ca şi Andrei Gheorghe). Dar ei nu fac mişto de dragul miştoului.
Orice "teleast" poate să se ducă undeva, în Albania sau în Bulgaria sau mai ştiu eu pe unde, şi să vină cu o emisiune distrugătoare, gen Borat, să se tăvălească telespectatorii de râs. Dar aşa ceva nu mai e emisiune de turism / gastronomie, ci pamflet.


[Edited at 2008-02-29 16:12]

[Edited at 2008-02-29 16:14]


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:24
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Dacia şi buna-credinţă Feb 29, 2008

Fără alte comentarii, un link interesant:
http://www.galeriafoto.com/forums/showpost.php?s=609479be21ef2802f9723029e32e9aa3&p=23671&postcount=15

Ca să vă lămuriţi, urmăriţi imaginile din mesajul nr. 13. Întreg firul: http://www.galeriafoto.com/forums/showthread.php?p=23671#post23671

Şi pariez că o să vă intereseze acest document:
http://mturism.ro/fileadmin/mturism/PublicitateAchizitiiPublice/vizita_sua.pdf

Rămâne să judece fiecare cât de pierdut a fost Tony sub îndrumarea binevoitoare a lui Zamir şi nu numai. Dat fiind că suntem cred toţi adulţi pe aici, de reţinut că emisiunile astea nu sunt chiar aşa de neplanificate, există un scenariu aprobat, la faţa locului se filmează şi iar se filmează şi la ceva timp după se montează, se editează, se scriu textele şi se înregistrează voice-over-ul... daţi-mi voie vă rog să ridic din sprânceană, că e a mea şi fac ce vreau cu ea


[Editat la 2008-02-29 19:40]


Direct link Reply with quote
 
lucca
Romania
Local time: 21:24
English to Romanian
Incompetenţii şi rău-voitorii Feb 29, 2008

Cristiana, ce bine că există acces la informaţie şi Internet! Mulţumiri pentru linkuri.
În privinţa titlului acestui mesaj, ar trebui stabilit who's who.
Sper că va apărea şi o declaraţie oficială în legătură cu boacăna asta, pentru care s-a cheltuit din banii contribuabililor români, prin licitaţie.
Sau indivizii respectivi nu ştiau că Travel se transmite şi în România?!
Ce obrăznicie!
Aşa facem noi, mereu reuşim să ne dăm cu stângu'-n dreptu'.


[Edited at 2008-02-29 19:00]

[Edited at 2008-03-01 05:58]


Direct link Reply with quote
 
Pages in topic:   [1 2 3] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

România din perspectiva lui Anthony Bourdain

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search