Pages in topic:   [1 2 3] >
Autorizare si/sau inregistrare traducatori
Thread poster: Oana Popescu

Oana Popescu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
Apr 1, 2003

Care este diferenta (daca exista) intre traducator autorizat si traducator inregistrat ca persoana fizica ce desfasoara o activitate independenta? O calitate o include sau o exclude pe cealalta? Care sunt avantajele/dezavantajele de ordin practic (hartii, autorizari, inregistrare, contabilitate, impozitare etc.)? Este suficient sa fii autorizat la Ministerul Justitiei ca sa traduci orice texte si sa emiti facturi pentru serviciul tau(avand in vedere noul Cod al Muncii si disparitia conventiilor civile de colaborare)? Sau aceasta autorizare e valabila strict pentru activitatea juridica/notariala si trebuie urmata de inregistrarea ca persoana fizica independenta? Cam multe intrebari, scuze... dar am vrut sa fie clar ce mi-e mie neclar icon_smile.gif). Eu am avut autorizatie de la Min. Justitiei, dar nu am lucrat aproape deloc pe domeniul notarial. Acum trebuie reinnoita (a mea e din 1996).

Intre timp, am lucrat pe contracte de colaborare. Nu stiu acum ce cale sa aleg ca sa pot continua: reautorizare si atat (daca e suficient) sau inregistrare la primarie, ca activitate independenta.

Multumesc mult pentru orice sfat!
[addsig]


 

Maricica W.  Identity Verified

English to Romanian
+ ...
diferentele sunt foarte mari Apr 1, 2003

Autorizarea este un act de natura profesionala, inregistrarea ca PFA este obligatorie din punct de vedere fiscal.

Neinregistrarea daca se obtin venituri este infractiune - evaziune fiscala.

Autorizarea este o etapa necesara premergatoare inregistrarii.


HTH

Veronica


 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
Fiscul este totul Apr 1, 2003

Oana,

Dupa ce ai obtinut autorizatia de la Min. Justitiei, in mod normal ar fi trebuit sa te inregistrezi la administratia financiara de care apartii pentru a putea obtine facturier/chitantier. Cum bine spune si Veronica, TREBUIE sa fii inregistrat la fisc, indiferent de cine te-a autorizat: Ministerul Justitiei sau primaria. Pe urma, cred ca poti sa lucrezi linistita - nu numai traduceri notariale, chiar daca singura autorizatie pe care o ai este cea de la Ministerul Justitiei.


 

Oana Popescu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Stiu ca de fisc nu scapam :-) Apr 1, 2003

Multumesc Veronica si Andrei icon_smile.gif...

In 1996 cand mi-am luat autorizatia, am facut-o mai mult asa \"ca sa fie\". Nu aveam nici o perspectiva sa traduc acte notariale si nici nu-mi suradea idea. Mi s-a spus atunci ca \"e pacat sa nu iei si autorizarea asta\". Dar nu mi s-a spus si ca trebuie sa ma duc la circa financiara, sa ma inregistrez, indiferent ca am activitate sau nu. Asa ca am stat linistita ani de zile, fara sa stiu ca sunt in conflict cu legea. Am tradus pe contracte de colaborare, platind impozit la fiecare lucrare, asa ca ma stiam in regula. Am tradus un certificat de nastere si parca o carte de munca, solicitari venite din partea unei firme de traduceri cu care am colaborat scurt timp. Nici n-au avut nevoie de stampila (cu toate ca imi facusem si asa ceva). Asta a fost tot si am ajuns la concluzia ca nu merita, atata timp cat nu te profilezi pe asa ceva. Si nici nu mi-a placut. Cu alte cuvinte, am renuntat, fara sa stiu ca trebuia sa declar asta la fisc.

Dar acum ma gandesc daca nu e mai simplu asa, sa ma reautorizez, in loc sa iau drumul mai lung, cu autorizare de la primarie, pentru activitate independenta. M-ar intersa daca sunt avantaje sau dezavantaje, sau daca iti confera un alt statut... nu in ideea unei activitati in domeniul notarial, ci in general.
[addsig]


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
Scapi de tribunal si politie Apr 4, 2003

care este un mare avantaj. Dac nu ai autorizatie din aceea eliberata de Min. Justitiei nu te pot solicita sa faci traduceri pentru politie si tribunal.

TES


 

Oana Popescu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
1-0 pentru persoana independenta? Apr 5, 2003

Quote:


On 2003-04-04 07:50, Cleopatra wrote:

care este un mare avantaj. Dac nu ai autorizatie din aceea eliberata de Min. Justitiei nu te pot solicita sa faci traduceri pentru politie si tribunal.

TES
Critina, deci vrei sa spui ca e mai bine sa ma inregistrez la primarie, ca persoana independenta? Sunt mai putine probleme?

Adevarul e ca din 1996 (de cand am figurat pe listele de traducatori autorizati ai Min. Justitiei), am primit doar 2 solicitari de la circa de politie din cartier, una in septembrie 2002 si una in ianuarie 2003. Oricum, autorizatia mea expirase deja (toti cei autorizati inainte trebuie sa se reautorizeze, conform noilor legi). Asa ca i-am refuzat.

Care sunt insa celelalte implicatii? Contabilitate, emitere facturi, evidente,inregistrari, impozitare etc? E mai complicat daca esti persoana fizica independenta? Sau e acelasi lucru? Poate sunt intrebari prostesti, dar efectiv sumt lucruri noi pentru mine. Pana acum nu am avut bataie de cap cu colaborarile: lucram, primeam banii, mi se retinea impozitul, la sfarsit de an se calcula impozitul global si asta era tot. Acum nu prea stiu in ce ma bag icon_wink.gif
[addsig]


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
nereguli Apr 5, 2003

Dupa cate tin eu minte la Finante cand te inregistrezi trebuie sa declari o data a inceperii activitatii care este inscisa pe formular. Atata vreme cat declari inceperea activitatii de la data respectiva, te inregistrezo fara probleme si esti OK. NU te stresa. Si eu am avut respectiva autorizatie de la Min. Justitiei si nu am lucrat pe ea si cand mi-am facut certificat fiscal etc si am inceput activitatea nu am avut nici o problema pe aceasta tema. Daca nu ai activitate este OK> 

Oana Popescu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Multumesc :-) Apr 8, 2003

Quote:


On 2003-04-05 16:07, Cleopatra wrote:

NU te stresa. Si eu am avut respectiva autorizatie de la Min. Justitiei si nu am lucrat pe ea si cand mi-am facut certificat fiscal etc si am inceput activitatea nu am avut nici o problema pe aceasta tema. Daca nu ai activitate este OK>

Multumesc, Cristina. Asa o sa fac. Se pare ca s-a revenit asupra ideii de conventie civila (cel putin asa se discuta). totusi, cred ca inregistrarea iti ofera unele avantaje. Ma gandesc la trecerea unor cheltuieli pe costuri si reducerea impozitului. Eu mi-am schimbat calculatorul anul trecut, plus alte cheltuieli, pe care nu le-am putut deduce. Asa ca impozitul pe venit global m-a uscat icon_frown.gif(. Pe de alta parte, acum se vor adauga doua taxe usturatoare pentru persoanele juridice (asta esti dupa inregistrarea la fisc, nu?): 800 mii de lei pe luna numai pentru taxa radio-TV. Mi se pare scandalos de mult.
[addsig]


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
autorizatie Apr 11, 2003

In conditiile codului muncii actual exista (cum este si normal) doua posibilitati: contractul de furnizare servicii (contract economic normal intre parti) sau cartea de munca.

In primul caz se cere sa ai facturier si sa emiti in baza contractului o factura. In cazul in care nu te incadrezi in nici una singura solutie este sa lucrezi la negru, in care caz risti sa fii tras in piept.

Avantajele sau dezavantajele depind de preferintele si situatiile concrete ale fiecarui oras si fiecarei persoane. Cel mai sanatos este sa procedezi asa cum iti convine tie cel mai bine.

Multa bafta si multe salutari!


 

Dan Ilioiu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
Mai multe detalii despre PFA - mesaj lung Aug 20, 2003

Stimati colegi, cred ca este prima mea prezenta pe forum, va salut. Am postat aici desi problemele apar in mai multe thread-uri.

As vrea sa reluam putin acesta problema a autorizarii.

Sotia mea este a facut Filologia (spaniola/engleza). La ceva vreme a depus dosarul la MJ, a obtinut autorizatia, s-a inscris la Administratia Financiara.
Am cumparat facturier, chitantier, am intocmit Jurnalul de incasari si plati.

Intrebare 1: Este necesara obtinerea unei alte autorizatii (de la primarie sau de altundeva) pentru desfasurarea activitatilor de traducere?

Pentru persoanele care desfasoara activitati independente nu se emite un cod fiscal, codul de identificare fiind codul numeric personal. Impunerea se face pe baza calculului venitului impozabil (total brut-total dedeuctibil) - daca doriti mai multe detalii pot reveni.

Pina in luna martie 2003 activitatea principala a fost desfasurata pe baza de conventie civila, avind si citeva comenzi pentru care s-a emis factura. Odata cu disparitia conventiilor civile toata activitatea se desfasoara cu emitere de facturi.

Cu acesta ocazie a trebuit sa faca un contract cu casa de asigurari de sanatate si cu casa de asigurari sociale (acestea doua sunt obligatorii conform legii) - pot reveni cu alte detalii.

Pentru primirea banilor a trebuit sa facem un cont bancar. Am intrebat la mai multe banci daca exista un cont destinat PFA (avind in vedere diferentele intre PFA si o persoana juridica - firma). In urma discutiilor am deschis un cont care s-a dovedit pina la urma a fi un cont de persoana juridica (cu toate restictiile respective). Acum doresc sa renunt la acest cont si banii sa se primeasca intr-un cont simplu (PF). A mai avut cineva experiente de genul acesta? Este necesar un cont de persoana juridica?

Va multumesc, mai am intrebari dar voi trimite alte mesaje pentru a nu-l lungi (si mai mult) pe acesta.

Dan


 

Dan Ilioiu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
Putina legislatie Aug 20, 2003

Diferente PFA – profesii liberale

Acesta este un fragment dintr-un articol referitor la TVA de pe un site al unei firme de consultanta. (la cerere pot da si link-ul, nu-l postez pentru a nu face reclama).

"Din punct de vedere fiscal intre cele doua tipuri de activitati exista asemanari si deosebiri.Cea mai importanta asemanare este aceea ca legea considera veniturile din ambele activitati drept venituri din activitati independente.
Multi si-au pus de nenumarate ori intrebarea care este deosebirea dintre o persoana fizica autorizata si o persoana care exercita o profesie liberala si ce deosebiri exista intre cele 2 tipuri de activitati [...]. Pentru a raspunde primei intrebari va trebui sa precizez ca in practica se face deseori o grava confuzie intre cele 2 tipuri de activitati.
Persoana fizica autorizata este aceea care desfasoara activitati comerciale pe cont propriu in temeiul D-L54/1990 [nota mea - abrogat - vezi legea 507/2002],activitati care sunt prevazute de art 3 Cod Com. Din aceasta cauza, persoana fizica autorizata are intotdeauna calitatea de comerciant, fiind supusa legislatiei comerciale. Profesiile liberale sunt profesiile de avocat, notar, medic, expert contabil, contabil autorizat sau orice alta activitate desfasurata in domeniul stiintific, literar, artistic si care nu confera celui ce practica o astfel de activitate calitatea de comerciant. De la regula necomercialitatii profesiilor liberale va trebui sa privim ca pe o aparenta exceptie situatia societatilor comerciale de expertiza contabila. Societatea comerciala de expertiza contabila nu este o veritabila exceptie de la regula sus-mentionata deoarece este evident ca o societate comerciala nu poate exercita o profesie ci poate doar sa-si exercite obiectul de activitate. Prin urmare nu putem vorbi de exercitarea profesiei liberale de catre o societate comerciala.
In alta ordine de idei, din punct de vedere fiscal intre cele doua tipuri de activitati exista asemanari si deosebiri. Cea mai importanta asemanare este aceea ca legea considera veniturile din ambele activitati drept venituri din activitati independente,fiind supuse in mod similar regulilor de impozitare prevazute de OG73/1999 [nota mea - abrogat - vezi ordonanta de urgenta 7/2001]. In privinta deosebirilor voi remarca faptul ca spre deosebire de unele profesii liberale, in temeiul art 2 al 3 din OUG217/1999, persoanele fizice autorizate sunt intotdeauna obligate sa incaseze si sa verse la bugetul de stat TVA. Aceasta obligatie este supusa insa conditiei prevazuta de art 6 pctA litk 11 din OUG 17/1999 si anume ca veniturile obtinute sa depaseasca plafonul de 50mil. lei anual [plafonul s-a modificat - nota mea - anul acesta este de 1.5 miliarde].
In ceea ce priveste profesiile liberale va trebui sa distingem intre profesiile de avocat, notar, medicii care isi desfasoara activitatea in cadrul unor cabinete medicale si profesiile de expert contabil si contabil autorizat.[...]"

De asemenea Hotarirea 58/2003

"Norma metodologica din 23/01/2003
de aplicare a Legii nr. 507/2002 privind organizarea şi desfasurarea unor activitati economice de către persoane fizice", prezinta "Nomenclatorul profesiilor reglementate prin legi speciale". In acest nomenclator, pe ultima linie este activitatea de traducator autorizat, reglementata de "Legea nr. 178/1997 pentru autorizarea şi plata interpreţilor şi traducătorilor folosiţi de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de Ministerul Justiţiei".

Nimic despre activitatea independenta ca traducator.

Va marturisesc ca sunt cam in ceata si daca am putea aduce cevba lumina in aceste probleme ar fi minunat.


 

Dan Ilioiu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
Ultimul mesaj de azi - promit :) Aug 20, 2003

A fost cineva la Registrul Comertului pentru a obtine informatii?

Cred ca ar fi utila prezentarea experientei.

Multumesc


 

Oana Popescu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Contract CAS Aug 21, 2003

ailioiu wrote:


Cu aceasta ocazie a trebuit sa faca un contract cu casa de asigurari de sanatate si cu casa de asigurari sociale (acestea doua sunt obligatorii conform legii) - pot reveni cu alte detalii.

DanDaca am deja un loc de munca, unde platesc CAS, mai trebuie sa fac contract cu casele de asigurari sociale si de sanatate pentru activitatea independenta? Si mai platesc contributiile respective si pe traduceri?


 

Dan Ilioiu  Identity Verified
Romania
Local time: 23:36
English to Romanian
+ ...
Legi Aug 22, 2003

Pentru asigurari sociale (pensie): Legea 19/2000

Art. 5.
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
[...]
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
[...]
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
[...]

Art. 6.
[...]
(2) Persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, care au implinit varsta de 18 ani, sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului, in termen de 30 de zile de la incadrarea in situatiile mentionate.
(3) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, daca se regasesc si in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I. II si III.
[..]

Pentru asigurarea de sanatate: Ordonanta 150/2002

Art. 4.
(1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, toţi cetăţenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetăţenii străini si apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa in România. In aceasta calitate au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurare potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.

[...]
Art. 8.
(1) Obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care angajează persoane cu contract individual de munca sau convenţie civila, precum si persoanelor fizice, după caz.
[...]
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care exercita profesii liberale sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfăşoare activităţi independente.

[...]
Art. 51.
(1) Persoana asigurata are obligaţia plăţii unei contribuii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1).
(2) Contribuţia lunara a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activităţi desfăşurate de persoane care exercita profesii liberale sau autorizate potrivit legii sa desfăşoare activităţi independente;
[...]


Este posibil ca aceste legi sa fi suferit modificari si completari, daca stie cineva mai multe ...


 

Katalin Rozália Szász
Local time: 23:36
French to Hungarian
+ ...
3 salarii medii pe economie Aug 22, 2003

[/quote]

Daca am deja un loc de munca, unde platesc CAS, mai trebuie sa fac contract cu casele de asigurari sociale si de sanatate pentru activitatea independenta? Si mai platesc contributiile respective si pe traduceri? [/quote]

Mi se pare ca da, daca realizezi venituri (sper ca venit si nu rulaj) mai mari de 3 salarii medii pe economie - pe an.

Lui Dan.
Lista aceea a profesiilor liberale, unde e trecuta si profesia de traducator (dar se refera numai la traducatorii autorizati de MJ) a cauzat probleme si in Brasov. Aici s-a ajuns la concluzia, ca traducatorii autorizati de MJ - pot practica in regim de profesie liberala, iar celorlalti traducatori (cei autorizati de Ministerul Culturii - nu stiu daca ai o diploma de filologie atunci intri sau nu in aceasta categorie, sau trebuie sa mai dai examenul de traducator)li se poate elibera autorizatie de persoana fizica autorizata (cu mentiunea ca nu pot face traduceri pentru MJ).
Eu am mers pe varianta profesie liberala, gandindu-ma, ca asa pot face orice fel de traduceri (mumai clienti sa am), cu cealalta varianta insa nu pot face traduceri notariale etc.
La Registrul Comertului am fost, si mi-au spus, ca n-am ce cauta acolo, nu trebuie sa ma inregistrez la ei.
Cu contul bancar nu am inca experienta.


 
Pages in topic:   [1 2 3] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Autorizare si/sau inregistrare traducatori

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search