Pages in topic:   [1 2] >
SDL Studio SP1 - programs don't work anymore
Thread poster: AZTranslations

AZTranslations  Identity Verified
Germany
Local time: 01:47
German to English
+ ...
Oct 16, 2009

Hello.
I just downloaded the SP1 yesterday and installed it for both Studio and MultiTerm. Today i wanted to use it, but The termbases were no longer recognized (error message: The termbase was created with a version that is not compatible), so I uninstalled the SP1 using Windows XP system restore, but then Studio didn't work anymore, so I did another system restore to before I installed the SP1, but now neither Studio nor MultiTerm work?! I cannot uninstall Studio (neither through the uninstall command under programs nor vie the system control-software panel), and whenever i try to open either MultiTerm or Studio, I get the error message: Object reference not set to an instance of an object.
Help?!!!


Direct link Reply with quote
 

SDL Community  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 01:47
English
SDL Trados Support Oct 16, 2009

Hi Anke,

It seems that you now have a corrupt installation of SDL Trados Studio 2009 and SDL Multiterm 2009. Please uninstall the corrupt installation by using the Windows Installer Cleanup Utility supplied by Microsoft. Please visit the following website:

http://support.microsoft.com/kb/290301

Please download the "Windows Installer Cleanup Utility" and then install the software. Once it has installed please follow these instructions:

1. Select "SDL Trados Studio 2009 SP1" or "SDL Trados Studio" from the list - please take great care not to select any other applications from the list.
2. Choose "Remove". This will remove the corrupt installation information.
3. Select “SDL Multiterm 2009 SP1” or SDL Multiterm 2009” from the list
4. Choose “Remove” again
5. Close the program

I would also recommend uninstalling the following components from the Add/Remove Programs list:

SDL Multiterm 2009 Administrator
SDL Multiterm 2009 Convert
SDL Multiterm 2009 Core (may state SP1)
SDL Multiterm 2009 Extract
SDL Multiterm 2009 Word Integration

This will remove the previous SDL Multiterm 2009 necessary components which may have become corrupted. Once you have deleted this folder please try reinstalling SDL Trados Studio 2009 SP1 and SDL MultiTerm 2009 SP1.

I hope this helps.

Many Thanks,

Gareth Powell
SDL Support Team


Direct link Reply with quote
 

AZTranslations  Identity Verified
Germany
Local time: 01:47
German to English
+ ...
TOPIC STARTER
Yes, that did the trick! Oct 16, 2009

Thank you so much, Gareth, that did it!
And also thank you for your quick response!


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
Cannot access termbases Oct 31, 2009

Hi Gareth,
After finally getting around to upgrading from the last available release candidate to the final release of SP1, I can no longer access MT termbases from Studio. (Attempts give be a warning message about a bad connection, in Swedish.)

Should this procedure work for me too?

best regards
Joel


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
Problem remains Oct 31, 2009

Not expecting a response from Trados over the weekend, I gave Gareth's solution to another problem a try, but the problem remains.

I'd just started a 125,000-word electrical catalog job with a 3000-word, customer-provided termbase when the problem turned up. Integration with the termbase is critical and I can't start until this problem is resolved.

A translation of the error message from Swedish is "An exception has been thrown in an external component." There are several entries under "Stack trace" for various Studio and MT components/values.

I get the same error on old jobs too, on which I had no problems at all previously.

Any ideas out there?

[Edited at 2009-10-31 10:00 GMT]


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
This didn't help either Oct 31, 2009

- Removing ALL software from Trados, after running Gareth's method.
- Running a registry scan with Windows OneCare, which fixed 1400+ errors.
- Removing folders listed at http://talisma.sdl.com/display/2/articleDirect/index.aspx?aid=2724&r=0.2526479 (only had one).
- Reinstalling everything again, beginning with Suite.

After the TB from the project is removed, and Studio is restarted, I can open files, but cannot connect a TB. Get the error message if I try, but the file remains open.

If the TB is in the project when I try to open a file, I get the errror message and cannot open the file.

I can replicate this on completed projects too that worked fined before, with entirely different TMs. TBs and files. Something broke in the SP1 update process and I have no idea what it is.

As I have nothing else to do, I guess I'll run the procedure again, but this time just install the last release candidate from Ocober 13.

Stack trace:
vid Sdl.MultiTerm.TermAccess.TermRecognition.TermRecognitionEngine.CreateTip(ITermbaseConnector connector) vid Sdl.MultiTerm.TermAccess.TermRecognition.TermRecognitionEngine.SetConnector(ITermbaseConnector connector) vid Sdl.MultiTerm.TermAccess.TermAccess.GetTermRecognitionEngine() vid Sdl.ProjectApi.Implementation.TermbaseApi.ProjectTermAccess.GetTermRecognitionEngine() vid Sdl.TranslationStudio.Editor.Termbase.TermbaseProvider.OnTermbaseConnectorChanged() vid Sdl.TranslationStudio.Editor.Termbase.TermbaseProvider.set_TermAccess(ITermAccess value) vid Sdl.TranslationStudio.Editor.Termbase.TermAccessProvider.RegisterDocument(ITranslatableDocument document) vid Sdl.TranslationStudio.Editor.Termbase.TermAccessProvider.editorService_DocumentOpened(IDocument document) vid Sdl.TranslationStudio.Api.Editor.DocumentEventHandler.Invoke(IDocument document) vid Sdl.TranslationStudio.Editor.EditorService.OnDocumentOpened(IDocument document) vid Sdl.TranslationStudio.Editor.EditorService.document_Loaded(IDocument document) vid Sdl.TranslationStudio.Api.Editor.AbstractInternalDocument.OnLoaded() vid Sdl.TranslationStudio.Editor.TranslationEditor.TranslatableDocument.OnLoaded() vid Sdl.TranslationStudio.Api.Editor.AbstractInternalDocument.AfterLoad(IJob job)


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
And neither did this Oct 31, 2009

Reinstalling the latest release candidate was a wash too.
Seems like a need to do a cleaner install that I've been able to manage yet, but am out of ideas. Looks like I'll have to wait until support opens Monday.


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
And one last-ditch attempt.. Oct 31, 2009

...failed.

Tried Revo Uninstaller, removing all things Trados and then reinstalled Suite, Studio and MT. Exactly the same problem.

Guess I can get by with taking Sunday off.

[Edited at 2009-10-31 23:02 GMT]


Direct link Reply with quote
 

Dr JM Chen, PhD  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 00:47
Chinese to English
+ ...
Same problem here Nov 1, 2009

SDL Support wrote:

.....

http://support.microsoft.com/kb/290301

Please download the "Windows Installer Cleanup Utility" and then install the software. Once it has installed please follow these instructions:

1. Select "SDL Trados Studio 2009 SP1" or "SDL Trados Studio" from the list - please take great care not to select any other applications from the list.
2. Choose "Remove". This will remove the corrupt installation information.
3. Select “SDL Multiterm 2009 SP1” or SDL Multiterm 2009” from the list
4. Choose “Remove” again
5. Close the program

I would also recommend uninstalling the following components from the Add/Remove Programs list:

SDL Multiterm 2009 Administrator
SDL Multiterm 2009 Convert
SDL Multiterm 2009 Core (may state SP1)
SDL Multiterm 2009 Extract
SDL Multiterm 2009 Word Integration

This will remove the previous SDL Multiterm 2009 necessary components which may have become corrupted. Once you have deleted this folder please try reinstalling SDL Trados Studio 2009 SP1 and SDL MultiTerm 2009 SP1.



Hi,

I got the same problem here. I can no longer open Trados Studio:

Error message: 'Object reference not set to an instance of an object'

I followed Gareth's advice, removed old software (Studio and Multiterm) then download the latest version, but it still gives me the same error message when I try to open it...

Please help...

Thank you,

JM Chen


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
Not just us Nov 1, 2009

Another user had this problem last week and fixed it with a system restore: http://www.proz.com/forum/sdl_trados_support/148976-error_message_when_trying_to_open_termbase_in_trados_studio_2009.html.

I used System Restore too late. Due to several attempts to get things right before using it, the oldest restore point brought me back to a point where I regained functionality but without an installation of MT Convert.


Direct link Reply with quote
 

Dr JM Chen, PhD  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 00:47
Chinese to English
+ ...
Which 'system restore' thread please? Nov 1, 2009

Joel Earnest wrote:

Another user had this problem last week and fixed it with a system restore: http://www.proz.com/forum/sdl_trados_support/148976-error_message_when_trying_to_open_termbase_in_trados_studio_2009.html.

I used System Restore too late. Due to several attempts to get things right before using it, the oldest restore point brought me back to a point where I regained functionality but without an installation of MT Convert.



Thanks for the information, Joel.

But when I click on your link, I see a number of threads, could you please point me to the thread you are referring to?

Cheers!


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
Thread name Nov 1, 2009

It's called "SDL Trados Multiterm 8-Studio 2009-Tageditor 8 issue".

I've tried the suggested Java fixes, but none have worked... yet.
I don't get the same Java versions mentioned, but this seems to be the area that is causing the problem. I'll keep you posted.


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
Woops! Nov 1, 2009

I sent you the name of the wrong thread, although I did try the fix there too.
Try searching for "java" and set the period to "two weeks".
I'm going to continue this on that thread. The title, "Error message when trying to open termbase in Trados Studio 2009", is a much better fit for this problem.

[Edited at 2009-11-01 12:35 GMT]

[Edited at 2009-11-01 12:50 GMT]


Direct link Reply with quote
 

Dr JM Chen, PhD  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 00:47
Chinese to English
+ ...
problem remains... Nov 1, 2009

Joel Earnest wrote:

I sent you the name of the wrong thread, although I did try the fix there too.
Try searching for "java" and set the period to "two weeks".
I'm going to continue this on that thread. The title, "Error message when trying to open termbase in Trados Studio 2009", is a much better fit for this problem.

[Edited at 2009-11-01 12:50 GMT]


Found that thread, thank you.

Earlier, I noticed that 'Windows Installer Clean Up' didn't really remove my Studio and MultiTerm' (they were still in my Program Files Folder) which is strange, but I used 'Add or Remove Programs' from the Control Panel and removed them then re-installed them.

I have Java
1.6.0_15
1.6.0_14
1.6.0_13
1.5.0_10

I have also added -Xmx32m parameters to all of the above.

But after re-installation, I still get the same error message when try to open Studio.

I am using Windows XP on a iMac (using Parallels software), but I don't think this can be the problem, because Studio was working fine this way until last Friday 30th Oct before I downloaded SP1 (I downloaded SP1 on the 29th)...


Direct link Reply with quote
 

Joel Earnest
Local time: 01:47
Swedish to English
Friday? Nov 1, 2009

My problems started Friday. Wonder if there was a Java update released that day.

I've uninstallled all Java and Trados programs using Revo Uninstaller, and have begun installing them again. After installing Suite, my Trados version is 1.5.


Direct link Reply with quote
 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

SDL Studio SP1 - programs don't work anymore

Advanced search







memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »
Across v6.3
Translation Toolkit and Sales Potential under One Roof

Apart from features that enable you to translate more efficiently, the new Across Translator Edition v6.3 comprises your crossMarket membership. The new online network for Across users assists you in exploring new sales potential and generating revenue.

More info »



Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search