Pages in topic:   [1 2] >
Term recognition not working in Trados Studio 2014
Thread poster: Spiros Doikas

Spiros Doikas  Identity Verified
Local time: 05:09
Member (2002)
English to Greek
+ ...
Mar 5, 2014

It does work though with same termbases in Studio 2011!

I read through relevant threads here as well as this (trying reorganizing etc):
http://producthelp.sdl.com/kb/Articles/4451.html

To no avail.

The hitlist in SDL MultiTerm is shown but no results are listed + terms are recognized in SDL Trados Studio (red brackets over the found terms) but not shown in the Term Recognition dialog.


Direct link Reply with quote
 

SDL Community  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 04:09
English
Try this one... Mar 5, 2014

... http://kb.sdl.com/kb/article?ArticleId=5060&source=Article&c=12&cid=23

Note the automated fixit tool available through the ftp link near the bottom. If there is a problem accessing the ftp please try to download it from here: http://goo.gl/bhblWr

Regards

Paul


Direct link Reply with quote
 

Spiros Doikas  Identity Verified
Local time: 05:09
Member (2002)
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
Thanks Paul Mar 5, 2014

Thanks Paul. Run the fixit tool, and it sort of kept flashing the dialog very fast for a minute, then it went through. There was some point where it mentioned 32 bit version (my machine is 64).

I restarted and tested again. No change.

Installed Cumulative Updates too, to be on the safe side. No change.

Let me mention here that my problem does not fit the description of the symptoms mentioned in http://kb.sdl.com/kb/?ArticleId=5060&source=Article&c=12&cid=23#tab:homeTab:crumb:7:artId:5060


Direct link Reply with quote
 

SDL Community  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 04:09
English
Resolution Mar 6, 2014

Hi

Can you try to unpin the Term Recognition dialog and enlarge it and see if something is displayed then?

Also, if you have a high screen resolution, can you try to lower it for testing and see if then something is displayed?

Kind regards
Richard Puschmann | Support Engineer | SDL | Language Technologies Division |

Have a problem with SDL products? Maybe you already can find an answer in our Knowledge Base here: http://kb.sdl.com
Here you find solutions to known issues and many more....
If you want to keep up-2-date with the latest released articles you can also follow me on Twitter here: https://twitter.com/Richard___P


Direct link Reply with quote
 

Spiros Doikas  Identity Verified
Local time: 05:09
Member (2002)
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
Thanks Mar 6, 2014

I unpinned it and enlarged it. Still did not seem to work. I closed the pane. I reopened the pane (View>Term Recognition), and it worked!

However, I see that in latest version there are still some shortcomings. I.e. if the target term starts with a capital, and one enters the same letter as lowercase, no autosuggest entry appears. It will appear only if the letter entered is capital:

multiterm


Direct link Reply with quote
 

SDL Community  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 04:09
English
Case sensitive option... Mar 6, 2014

Hi Spiros

When you go to File > Options > AutoSuggest you will find on the right side the option Case sensitive that is by default ticked.

When you un-tick that box your requirement should be achieved.

Kind regards
Richard Puschmann | Support Engineer | SDL | Language Technologies Division |

Have a problem with SDL products? Maybe you already can find an answer in our Knowledge Base here: http://kb.sdl.com
Here you find solutions to known issues and many more....
If you want to keep up-2-date with the latest released articles you can also follow me on Twitter here: https://twitter.com/Richard___P

[Edited at 2014-03-06 10:38 GMT]


Direct link Reply with quote
 

Spiros Doikas  Identity Verified
Local time: 05:09
Member (2002)
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
Thanks Richard! Mar 6, 2014

Excellent, another problem solved.

I have a feeling that it would be useful for most people for the default to be unticked? Just my 2 cents


Direct link Reply with quote
 
Bruno1011
Local time: 04:09
German to Spanish
+ ...
Same problem here Mar 10, 2014

Hello

I have the same problem that Spiros reported: terms are not recognized nor suggested even though they are in the termbase.

I already run the automated solution mentioned in
http://kb.sdl.com/kb/article?ArticleId=5060&source=Article&c=12&cid=23
because a week ago I wasn't able to add terms to a termbase (a different one). After running it, term addition worked again (although since then I very frequently get annoying messages from Internet Explorer asking me if I want to allow Java to make changes in the system: if I accept it, then the term addition stops working and I need to run the automated solution again...)

However, now the problem is different: no term recognition/suggestion. This is a termbase received from the customer. I have reorganized it and still no improvement. I have tried what Spiros did (unpin the window, enlarge it, close it and open it again) but this is not working in my case.

The terminology provided by this customer is of mandatory use, so that I need a quick solution!!


Direct link Reply with quote
 

Spiros Doikas  Identity Verified
Local time: 05:09
Member (2002)
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
2011 Mar 10, 2014

Bruno, which version do you use? 2014? If yes, can you test it on 2011 if you have it? Did you test any other termbases? What is your resolution? Did you try changing that?

Direct link Reply with quote
 
Bruno1011
Local time: 04:09
German to Spanish
+ ...
Now it works Mar 10, 2014

I use Studio 2014. Unfortunately I don't have Studio 2011, so I can't compare. However, I tested other previous projects and the term recognition/suggestion still worked fine in them. Only this new project didn't work.

Now I have apparently found how to make it work. I opened the project configuration and deactivated and deleted the link to the termbase. Then I opened the project configuration again and added the link to the same termbase file, activated the corresponding checkbox and saved the project configuration. After this, the term recognition/suggestion is working again!

My impression so far is that Studio is very good when it works, but it is not robust at all and it should still be in the development phase, not being sold to real customers who depend on it for their work and need reliability.


Direct link Reply with quote
 

Spiros Doikas  Identity Verified
Local time: 05:09
Member (2002)
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
Projects Mar 10, 2014

I had similar issues with project packages I was sent (is this your case?), i.e. the project TM not updating, so I had to manually remove it and add it again to make it work.

Mind you, all programs of that sort of complexity have their fair share of bugs.


Direct link Reply with quote
 

Spiros Doikas  Identity Verified
Local time: 05:09
Member (2002)
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
Issue with specific term not recognized Mar 10, 2014

As you can see in the screen below, there is a term "allows you" in the termbase


multiterm


However, term recognition does not get it, although it gets the other terms in that segment.


multiterm

I very much wonder why... I have tried deleting the term and adding it again; adding it in a different termbase, to no avail. Funnily enough, further down it worked, and the only difference being that in the segment that it worked there was no tag before the term...

multiterm

[Edited at 2014-03-10 11:12 GMT]

[Edited at 2014-03-10 11:13 GMT]

[Edited at 2014-03-10 11:19 GMT]


Direct link Reply with quote
 
Bruno1011
Local time: 04:09
German to Spanish
+ ...
Termbase included in a project package. 64 bits machine. Mar 10, 2014

Yes, the "problematic" termbase was included in a project package sent to me by the customer.

And by the way, as in your case, my machine is 64 bits. Maybe it has something to do?


Direct link Reply with quote
 

María Croxcatto  Identity Verified
Argentina
Local time: 00:09
English to Spanish
Same issue here Jun 4, 2014

Term recognition seems to be erratic. In general, it works, but I notice that some random terms which are included in the termbase do not show up.

What I experience is what has already been described in this thread. I am also using Studio 2014 on 64 bits (Win 8.1).

When I was using Studio 2009, a behavior similar to this was experienced when trying to work on Studio 2009 after having used Trados Workbench and/or TagEditor, and there used to be a small exe file to be run which corrected this.

Thank you!

María Ivana Croxcatto


Direct link Reply with quote
 

marcinkucharski
Poland
Local time: 04:09
Polish to English
+ ...
Java 8.4 Mar 4, 2016

Unfortunately, the suggested solutions haven't worked for me. I still don't get any results from my glossary. Terms are visible only via search option. It is annoying. Also, I can't change my java security options since they changed the security tab. Only High and Very High options are available now and I can add exceptions only to sites (?). Please tell me how to add java security exceptions in version 8.4.

Direct link Reply with quote
 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

Term recognition not working in Trados Studio 2014

Advanced search







BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »
WordFinder
The words you want Anywhere, Anytime

WordFinder is the market's fastest and easiest way of finding the right word, term, translation or synonym in one or more dictionaries. In our assortment you can choose among more than 120 dictionaries in 15 languages from leading publishers.

More info »



Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search