Specijalizacija za odredjene oblasti - da ili ne?
Thread poster: Mia_L

Mia_L
Local time: 01:53
Jul 11, 2009

Postovane kolege,

Voljela bih da cujem vase misljenje o sljedecem: da li je bolje teziti tome da se prevodilac kroz svoj rad specijalizuje za odredjen broj oblasti ili teziti radu na sto vise polja?

Prevodjenjem se bavim vec petnaestak godina i mislim da je usmjeravanje vise nego neophodno, jer ne vidim kako je moguce jednakim kvalitetom prevoditi npr. oblast gradjevine, krivicno pravo i toksikologiju. Na ovo me je potakao jedan kolega prevodilac, koji radi u Evropskoj komisiji, koji tvrdi da prevodioci koje EK angazuje za prevod EU Acquis ne mogu birati oblasti, vec moraju prihvatati svaku. Ukoliko odbiju prevod jer smatraju da im data oblast nije bliska, sa takvima se saradnja ne nastavlja. Ovakav stav je malo poljuljao neka moja stanovista i ubjedjenja, pa bih vas molila da mi kazete sta vi mislite o tome - specijalizacija, ili ne?

Pozdrav svima iz hladne Podgorice!


 

Sandra Milosavljevic-Rothe  Identity Verified
Serbia
Local time: 01:53
German to Serbian
+ ...
specijalizacija pod obavezno Jul 11, 2009

Istina je da obrazovan čovek može (skoro) sve da shvati i nauči samo ako mu se da dovoljno dobra literatura i dovoljno puno vremena, ali nažalost su u ovom našem poslu kvalitetan referentni materijal, stručnjaci koji mogu odgovoriti na eventualna pitanja i razrešiti nedoumice, kao i vreme koje se prevodiocima daje na raspolaganje da bi se malo udubili u tematiku obično vrlo deficitarni. Tako i ne čudi da se kao rezultat prečesto dobiju prevodi koje prevodilac nije stigao ni da pročita i proveri pre predaje, a kamoli dao nekom ko se razume u dotičnu oblast da proveri i preispita da li ima nekih nebuloza i omaški.

U svakom slučaju opasnost od grubih grešaka je manja, što se prevodilac bolje razume u oblast u kojoj prevodi.

Treba međutim imati u vidu da nije samo stvar u oblasti, već u stručnosti samog teksta. A to je nešto što mislim da treba svaki put dobro pogledati pre nego što se prihvati posao.

U suprotnom se može ispostaviti da je za pristojno prevodjenje teksta potrebno toliko vremena da se praktično ne isplati naplatiti gaicon_smile.gif


 

Milan Djukić  Identity Verified
Serbia
Local time: 01:53
English to Serbian
+ ...
Da Jul 12, 2009

Samo jedna reč: DA

 

Miroslav Jeftic  Identity Verified
Local time: 01:53
English to Serbian
+ ...
Zavisi... Jul 12, 2009

Slažem se da je specijalizacija poželjna, ali nisam siguran da je uvek moguća. Odnosno osim ako nema nekog baš velikog klijenta, često prevodilac neće dobiti dovoljno posla samo u toj oblast za koju je posebno stručan.

 

Aleksandar Gasic
Montenegro
Local time: 01:53
English to Serbo-Croat
+ ...
da... uglavnom Jul 12, 2009

Specijalizacija je u svakom slucaju korisna, ali ne treba stvarati predrasude prema oblastima koje su "daleko". Jedna od mojih specijalizacija je homeopatija, ali ne uzimam medicinske (alopatske) tekstove. Na kraju krajeva, u zavisnosti od kolicine posla, uvijek se moze prekvalifikovati, da se tako izrazim.

 

Dejan Škrebić  Identity Verified
Bosnia and Herzegovina
Local time: 01:53
English to Serbian
+ ...
Након десет година, без специјализације Jul 14, 2009

Као преводилац радим већ десет година. Првих неколико година сам радио за агенцију и прихватао (морао) све послове које ми се понуде. Касније сам радио самостално са одређеним кругом корисника који ми је био стабилан, па се није много мијењао. Сада, након десет година, не могу да кажем да сам специјализован за одређену област.

Било је периода када сам мјесецима преводио углавном текстове везане за банкарство, затим један период од годину дана када су преводи били везани за саобраћај, затим рибарство итд.

Сматрам да нисам специјализован за одређену област. Када ми се појави нова област, код првих превода морам много да учим и вјероватно дајем мање квалитетне преводе, али корисници нису никада имали примједбе и увијек задржавамо пословни однос мјесецима.

Према томе, рекао бих да специјализација није увијек неопходна, али свакако много помаже.


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Specijalizacija za odredjene oblasti - da ili ne?

Advanced search


Translation news in Serbia

Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search