Pages in topic:   [1 2 3] >
Srpskohrvatski jezik
Thread poster: Srdjan Stepanovic

Srdjan Stepanovic  Identity Verified
Serbia
Local time: 06:50
English to Serbian
+ ...
Oct 18, 2009

Pozdrav svima!

Interesuje me šta mislite o ideji za ukidanje jezičkih kombinacija sa srpskohrvatskim jezikom? Taj jezik više ne postoji i mislim da je nepotrebno da postoje kombinacije i sa srpskim i sa srpskohrvatskim. Ako podržavate ovu ideju, možda bismo mogli da moderatorima uputimo pismo za ukidanje srpskohrvatskog? Ovo je samo idejaicon_smile.gif

Pozdrav!


 

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 06:50
Member
English to Macedonian
+ ...
Predlog da se diskusija vodi na engleskom Oct 18, 2009

Pozdrav Srdjane,

Predložio bih da ovu diskusiju objavite na engleskom i tu možda u forum http://www.proz.com/forum/prozcom_suggestions-13.html.
Mislim da bi se na taj način i ProZovom osoblju omogućilo praćenje diskusije i donošenje eventualnih zaključaka i/ili rešenja bez posredstva moderatora.

Pozdrav,
Sherefedin


 

Srdjan Stepanovic  Identity Verified
Serbia
Local time: 06:50
English to Serbian
+ ...
TOPIC STARTER
Hvala na predlogu, Oct 18, 2009

upravo sam sastavio poruku na engleskom i poslao u deo foruma koji ste predlozili.

Pozdrav,

Srdjan


 

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 06:50
Member
English to Macedonian
+ ...
Link Oct 18, 2009

Link: http://www.proz.com/forum/prozcom_suggestions/148432-serbo_croat_language.html?pg=e

za sve one koji su zainteresovani da prate ovu diskusiju ili učestvuju u njoj.

Pozdrav,
Sherefedin


 

Kristina Kolic  Identity Verified
Croatia
Local time: 06:50
Member (2007)
English to Croatian
+ ...
Obavijest o Vašoj inicijativi u hrvatskom forumu Oct 18, 2009

Poštovani Srdjane,

Vašu poruku i poveznicu prema temi na engleskom jeziku prenijela sam na hrvatskom forumu jer vjerujem da to pitanje zanima i hrvatsku zajednicu na portalu ProZ.com.

Srdačan pozdrav,

Kristina


 

Srdjan Stepanovic  Identity Verified
Serbia
Local time: 06:50
English to Serbian
+ ...
TOPIC STARTER
Odlicno! Oct 18, 2009

Jos boljeicon_smile.gif

Pozdrav,

Srdjan


 

V&M Stanković  Identity Verified
Serbia
Local time: 06:50
Member (2005)
English to Serbian
+ ...
A šta bismo time dobili? Oct 18, 2009

U principu, meni može da smeta samo ako sam za nešto zakinuta, ako mi nešto nedostaje, a postoji i poslovica „od viška glava ne boli“. A da srpskohrvatski nije višak i da je čak i formalno u ISO standardizaciji, o tome je već pisao i kolega Kovačević (to je njegova „šlager“ tema). Po meni, onaj ko nema potrebe za korišćenjem tog jezičkog para, može da bira neki drugi, ali u tome ga ni na koji način ne ometa postojanje i ovog jezika. Pogledajte samo prostu statistiku, čini mi se da se na KudoZ-u više pitanja postavi u sh>en i en>sh parovima, nego u svim ostalim ex-sh (sr, hr, bo) parovima zajedno - to bi po meni bio očigledan dokaz da je to potrebno i korisno velikom broju naših kolega i da bi oni ovakvim ukidanjem bili uskraćeni.

Nikako ne želim da započinjem, a ni da učestvujem, u bilo kakvim tzv. „stručnim“ lingvističkim diskusijama na tu temu (kakvih je bilo dosta i na ProZ-u), pošto obično praktično odmah zastrane i odu u nešto što nema nikakve veze sa strukom, samo bih zamolila inicijatora Srđana i koleginicu Kristinu koja je to odmah prevela i na hrvatski, kao i druge koji to zagovaraju, da objasne kakve im praktične probleme zadaje postojanje sh jezika na ProZ-u. Verujem da će se u međuvremenu javiti i neki od mnogobrojnih naših kolega koji intenzivno koriste sh jezičke parove, pošto bi ih možda takvo ukidanje ugrozilo.

A uz dužno poštovanje prema kolegi Šerefedinu, potpuno mi je nejasno kako bi nam u ovim našim stvarima pomogli neki drugi na predloženom engleskom ProZ forumu - teško da će nam tu pomoći npr. Japanac ili Amerikanac (a do sada su se javila ta dvojica kolega i to više sa pitanjima nego sa korisnim predlozima, kao što se i moglo očekivati), pa ne vidim nikakvog razloga da se ova diskusija vodi i tamo.

Pozdrav svima,

Vesna


 

Srdjan Stepanovic  Identity Verified
Serbia
Local time: 06:50
English to Serbian
+ ...
TOPIC STARTER
Ideja za ovaj predlog na forumu Oct 18, 2009

mi je pala upravo posle jednog odgovora na kudoz pitanje u kombinaciji srpskohrvatski-engleski. Jezik kao jezik mi ne smeta, ali ne vidim svrhu njegovog korišćenja, kada već na prozu postoje srpski i hrvatski kao zasebni jezici, osim ako to nisu razlozi sentimentalne prirodeicon_smile.gif Ne znam kako bi to moglo da ugrozi kolege koji postavljaju pitanja u toj kombinaciji, bilo bi dobro da se jave i da daju razlog zašto baš koriste sh umesto srpski, ja ne vidim neki valjan razlog osim već pomenutih sentimentalnihicon_smile.gif Praktične koristi bi moglo da bude. Recimo mogli bi da se objedine svi kudoz odgovori na sh i srpskom u jedan kudoz rečnik radi bolje i lakše pretrage. Ovako mi deluje kao da se jedna ista stvar bez potrebe deli na dva dela.

Pozdrav!

Srđan


 

Miroslav Jeftic  Identity Verified
Local time: 06:50
English to Serbian
+ ...
Hm Oct 19, 2009

Ne bismo puno dobili, ali ne bismo ništa ni izgubili.icon_smile.gif Ako neko npr zatraži prevod EN - SH, niko neće reći "da, nema problema", već će uvek uslediti pitanje "a na koji jezik zapravo mislite"? Tim pre što postoje već zasebni jezici kao što je Srđan već rekao.icon_smile.gif

 

Kristina Kolic  Identity Verified
Croatia
Local time: 06:50
Member (2007)
English to Croatian
+ ...
pitanje srpskohrvatskog zanimljivo srpskoj i hrvatskoj zajednici Oct 19, 2009

Vesna Stankovic wrote:
(...) samo bih zamolila inicijatora Srđana i koleginicu Kristinu koja je to odmah prevela i na hrvatski, kao i druge koji to zagovaraju, da objasne (...)
Vesna


Poštovana Vesna,

Srdjan je ovdje pokrenuo raspravu o pitanju srpskohrvatskog jezika koje obuhvaća i srpski i hrvatski jezik te je stoga svakako zanimljivo i članovima hrvatske zajednice na ProZ.com-u. Budući da većina članova hrvatske zajednice na ProZ.com-u ne prati i ne prima obavijesti o temama na srpskom forumu ili na engleskim forumima ovog portala, ocijenila sam potrebnim upoznati ih s postojanjem ove teme i teme u engleskom forumu prenijevši obavijest o tome u hrvatskom forumu.

Srdačan pozdrav,

Kristina


 

bergazy  Identity Verified
Croatia
Local time: 06:50
Croatian to Italian
+ ...
Srpskohrvatski = klingonski Oct 19, 2009

S obzirom na to da Ustav niti jedne od država nastalih raspadom SFRJ ne navodi srpskohrvatski kao službeni jezik, može se reći da ga na životu održavaju isti mehanizmi kao i oni koji vrede za klingonski.

http://en.wikipedia.org/wiki/Klingon_Language_Institute

Određena grupa ljudi doživljava taj jezik kao svoj. Mislim da bi ih, u duhu zapadne demokratije trebalo podržati kao specifičnu subkulturnu grupu s obzirom na njihov sve manji broj i izuzetno zanimljivu intelektualnu pozadinu.


 

kamilw
Local time: 06:50
English to Polish
+ ...
Komentar od stranca Oct 19, 2009

Zdravo svima,

Dozvolite mali komentar od stranca. Niti jedan od srpskog, bosanskog, hrvatskog i crnogorskog jezika mi nisu materini jezici, ali sve jednako dobro znam i naučio sam da menjam dijalekte kao pravi balkanski špijunicon_smile.gif Za mene je bilo najudobnije da izaberem "srpskohrvatski" u profilu, kako bi svi odmah znali da poznajem sve ove jezike. Osim toga sam izabrao i pare sa hrvatskim, bosanskim i srpskim jezicima. Jednako volim i poštujem ljude i jezike/dijalekte iz celog prostora ex-Juge ali mislim da je dobro da postoji mogučnost izabiranja "srpsko hrvatskog", posebno za ljude kojima to nije prvi jezik.

Pozdrav,
Kamil

[Edited at 2009-10-20 11:55 GMT]


 

Cedomir Pusica  Identity Verified
Serbia
Local time: 06:50
Member (2009)
English to Serbian
+ ...
Convenience Oct 19, 2009

Postovani kolega Srdjane,

Mislite da je dovoljan razlog za ukidanje nekog jezika sa formalnog spiska na nekom internet portalu to sto vam je nekako pogodnije da manje znate?

K vragu, neko je postavio isto pitanje u dve jezicke kombinacije! Pa to je apsolutno nedopustivo! Moram dva puta da gledam. Udjem u jednu kombinaciju, pa izadjem iz nje, pa trazim drugi par pa udjem... Uf... koji posao! Aj da mi ukinemo tu mogucnost!

Od sada, svi Srbi moraju da govore srBski jezik! Jel to jasno?!icon_biggrin.gif A Hrvati hrvatski. Good fences make good neighbors.

Nego kolega, ajmo mi na pivo. Lakse cemo se dogovoriti. A jos ako naseckamo malo mezenceta, ih!icon_biggrin.gif

Pozdrav svim ljudima dobre volje! Srpskohrvatski = klingonski = krangovski = neunistiv!icon_wink.gif

[Edited at 2009-10-23 18:32 GMT]


 
Pages in topic:   [1 2 3] >


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Srpskohrvatski jezik

Advanced search


Translation news in Serbia

Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search