Help!
Thread poster: gavrilo

gavrilo
Local time: 12:32
English to Croatian
+ ...
Feb 4, 2005

Skro sam se upisao na ovaj sajt, nisam još sve shvatio (evo, upravo sam "provalio" ovaj forum). Da li neko može da mi pomogne i objasni mi ukratko koje su prednosti (šta se sve dobija) na ovom sajtu, da li se isplati uplatiti "platinum", koje su šanse i šta treba da radim da bih dobio JOB, šta dobijam od učestvovanja u KUDOZ, šta mi kao početniku još savetujete itd. - ali iz svog ličnog iskustva, a ne iz reklamnih PROZ poruka.

Unapred zahvalan,

Gavrilo


 

Miomira Brankovic  Identity Verified
Serbia
Local time: 12:32
Member
English to Serbian
+ ...
Gledaj, èitaj i uèi! Mar 12, 2005

Dragi Gavrilo, take it easy. ProZ je simpatičan sajt koji svako može da koristi po svom nahođenju. Ne žuri, ne očekuj mnogo i uči polako. (Po nestrpljivom tonu tvog pisma rekla bih da si mlad i početnik).
1. Nemoj očekivati mnogo u pogledu dobijanja nekog posla. Poslovi preko ProZ-a za našu jezičku kombinaciju su retki, a u poredjenju sa brojem potencijalnih izvršilaca šanse da se nešto dobije su male. Zato ne vidim poseban podsticaj za nas da uplaćujemo platinasto članstvo - mislim da se ne isplati.
Ali na ProZu ima mnogo stvari koje su besplatne, a veoma korisne. Nebrojeno mišljenja iznetih u forumima, na Howtos i drugim delovima sajta korisni su i nama veteranima, a da ne govorim o početnicima.
2. Meni se dopada KudoZ, jer ga smatram nekom vrstom takmičenja, ličnog izazova i provere. To mi je odmor usred najžešćeg posla, kao što mi je za vreme studija bilo rešavanje matematičkih problema. Uz to osvežava "male sive ćelije", što bi rekao Herkul Poaro. KudoZu treba pristupiti ozbiljno, jer je pretpostavka da ljudi postavljaju pitanja kada su stvarno u stisci i ne znaju kako da reše problem pred kojim se nalaze. Nema potrebe za žurbom ili odgovaranjem po svaku cenu (ne takmičimo se za pare niti za nešto važnije), ali ako znaš odgovor i u njega si siguran - pošalji ga. U suprotnom, čitaj šta su drugi napisali - uvek ima nešto novo da se nauči jer prevodilaštvo je posao koji se uči celog života.
3. Korisno je pratiti i jednojezična pitanja i odgovore na KudoZu, tu se može naći vrlo dobrih saveta, uputstava i "caka" od onih kojima je to maternji jezik.
4. Nemoj misliti da se prevodilac postaje ako se dobro nauči neki strani jezik. Matematičari bi rekli: to je potreban, ali ne i dovoljan uslov. Ozbiljan prevodilac mora da se specijalizuje, mora dobro da poznaje tematiku koju prevodi i nikada da ne pomisli da sve zna. Stručni prevodilac ne sme da nagađa, on mora da zna. Internet uopšte, a ovaj sajt posebno, predstavljaju neiscrpan izvor informacija i znanja. Koristi ga.
4. Kada budeš imao vremena, napravi svoju prezentaciju (profil)koja će te predstaviti u najrealnijem svetlu. Osoba za koju se ne zna šta ima od škole, koliko i kakvog iskustva ima, šta sada radi i gde živi neće privući ničiju pažnju.
Zato je moj savet: ako želiš ozbiljno da se baviš ovim poslom, a imaš mogućnosti da budeš svakodnevno na internetu, prati šta se događa na ovom sajtu, uskači i doprinesi kada imaš šta da dodaš, a u međuvremenu čitaj ranije forume i odgovore u KudoZ-u, sve će ti biti od koristi.
Srdačan pozdrav od
Miomire


[Edited at 2005-03-13 07:05]

[Edited at 2005-03-13 07:07]

[Edited at 2005-03-21 00:55]


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Help!

Advanced search


Translation news in Serbia

SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search