kaj je "hasard" in kaj je "risk" v slovenščini
Thread poster: Vito Smolej

Vito Smolej
Germany
Local time: 05:10
Member (2004)
English to Slovenian
+ ...
May 18, 2016

Te dni je vedno več slišati o glifosatu, najbolj pogosto uporabljenem pesticidu in o "nevarnostih", ki jih za živo sfero pomeni. Zakaj nevarnost v narekovajih? Draga bralka, bralec, potrpi.

Znano je tudi da po eni strani WHO meni, da glifosat "ni nevaren", po drugi strani pa ga IARC (mednarodna agencija zha raziskave raka) uvršča med nevarne, oz. med (morda) rakotvorne snovi (sestanek IARC marca 2015: rakotvorna snov grupe 2A, torej verjetno rakotvorna za ljudi).

Kdo ima prav? IARC ocenjuje "hasard" neke učinkovine (pa naj bo UV žarčenje, rdeče meso ali pa glifosat). Za WHO po drugi strani pa je pomemben "risk" učinkovine, na primer vdihovanje azbesta 8 ur na dan, 5 dni na teden., Za IARC je azbest rakotvoren ("hazard" na ravni skupine 1). Zame na svežem zraku in v zelenem pa meni WHO, da azbest ni "risk".

Še boljši primer za razliko med pomenom besed "hasard" in "risk" je jata morskih psov, ki so gotovo "hasard". Če jih gledam skozi stekleno steno v akvariju, niso zame noben "risk", povsem drugače pa je, če se jim pridružim na drugi strani stekla.

Kdo ima torej prav? Tako WHO kot IARC. Ampak ... žemlja ni kruh ... in "hasard" ni "risk" in ne en ne drug nista enostavno "n evarnost"na enolončnica. Poglejmo v Grada:
risk: smelost, drznost; tveganost, nevarnost; riziko;
hazard: slučaj; tveganje, nevarnost; i

Če iz lenobe prevajamo oba izraza kot nevarnost, samo prispevamo k zmedi. Zato vprašanje srenji: kako bi bilo najbolje prevajati oba izraza na enoličen, konzistenten, diskriminantno jasen način?

LP

smo


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


kaj je "hasard" in kaj je "risk" v slovenščini

Advanced search


Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search