Off topic: Not so bad after all!
Thread poster: Mats Wiman

Mats Wiman  Identity Verified
Sweden
Local time: 18:36
Member (2000)
German to Swedish
+ ...

Moderator of this forum
Oct 23, 2004

Vår medlem i förskingingen, Erik Hansson har sänt mig följande intressanta länk:
http://www.msnbc.msn.com/id/5456853/site/newsweek/

Utan att be om lov vidarebefordrar jag densamma till alla oss här uppe.

OBS! Språket är engelska.

Hälsn

Mats


 

Lisa Lloyd  Identity Verified
Local time: 17:36
English to Swedish
+ ...
Du gamla, du fria... Oct 23, 2004

osvicon_smile.gif. Ja, jag är glad att jag är svensk. Glad, inte stolt, för stolthet tycker jag man kan känna över det man själv har åstadkommit och jag är inte så säker på att jag skulle vara så särskilt 'svensk' om jag hade fötts i Eritrea.

Det händer titt som tätt att folk här i England undrar om det står riktigt rätt till i hjärnkontoret på mig som har flyttat från ett så underbart land som Sverige.

De som har varit i Sverige kommenterar gärna hur rent det var överallt. Där jag bor nu (North Yorkshire) verkar det som de flesta vuxna varken har vett att plocka upp skräp efter sig eller att lära sina barn hur man gör det. Exempel på saker jag har sett åtskilliga gånger här, men aldrig i Sverige, är hundbajspåsar (välfyllda) som folk har slängt in en bit i skogen när ingen tittar - förmodar att de enbart plockat upp efter hunden eftersom någon råkat gå förbi... Ser ofta även stora svarta soppåsar, bilbatterier, barnvagnar etc. inslängda i skogen, ibland bara någon meter från promenadvägen.

Återvinning av sopor är något som en minoritet av befolkningen sysslar med och det görs inte mycket från högre ort för att öka medvetenheten om hur viktigt det faktiskt är... De brittiska öarna förvandlas sakta men säkert till ett sopberg.

Något jag tycker väldigt mycket om i den svenska mentaliteten är en sorts naiv tro på att vi kan påverka världen trots att vi är så få... och det har vi ju faktiskt lyckats med enligt artikeln ovan!

"If you want to see a change in the world, you have to BE the change." Ghandi[Edited at 2004-10-23 09:06]

[Edited at 2004-10-25 12:44]


 

Erik Hansson  Identity Verified
Germany
Member (2002)
Swedish
+ ...
Men ger det hela bilden? Oct 25, 2004

Jomenvisst Mats, inte behöver du fråga om lov inteicon_wink.gif
Sådana rapporter och jämförelser mellan olika länder är alltid intressanta, men det är oklart om det ger en helhetsbild.

Hur ska man jämföra jantelagstänkande i olika länder? Och finns det kanske färre alkoholister i ett visst land, fastän vin och sprit inte klassificeras som farligt gods? Och vilken effekt har 6-8 brödskivor om dagen på tandhälsan?

Precis som Lisa skriver, så händer det inte så sällan att folk frågar mig hur jag i all världen kunde flytta från Sverige som är så trevligt och har så mycket fin natur. Jag ger dem delvis rätt. Men i nästa andetag talar de om för mig att allting var så otroligt dyrt när de firade semester i Sverige - deras 'inköpskorg' innehöll ofta endast öl, sprit, vin, charkuterivaror och kanske lite bröd. Att man i Sverige får tre kubikmeter dricksvatten till priset av en kubikmeter i Tyskland, eller att svensk el är otroligt mycket billigare än tysk, glöms ofta bort helt...

Jag tror nog att alla dylika jämförelser är lite haltande - tar vi bara skattesystem, skolväsen, sjukvård, kollektivtrafik. Vet inte hur man ska man kunna jämföra olika system med varandra om de olika beståndsdelarna varierar, t.ex. saknas förmögenhetsskatt i Tyskland (vilket är glädjande) och momsen är lägre, men samtidigt finns det gott om tobaksreklam samt reklam i tv-program för barn. Det ojas mycket om att Tysklands ungdomar börjar röka allt tidigare, och det har startats en massa studier i ämnet, men samtidigt hänger det en cigarettautomat i närheten av varenda skola... och det är något jag inte kan fatta.

Hälsningar
Erik
**********************************
Erik Hansson
Technical translator DE-SE
Hansson Übersetzungen GmbH
Am Birkenwäldchen 38
D-01900 Bretnig-Hauswalde, Germany
Phone +49 - 3 59 52 - 321 07
Fax +49 - 3 59 52 - 322 02
E-Mail info@hansson.de
Internet www.hansson.de
Internet www.technical-translators.net
ProZ profile http://www.proz.com/pro/21654
***********************************


[Edited at 2004-10-26 06:48]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

Not so bad after all!

Advanced searchWordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search