faktura till VAT-exempt företag i England
Thread poster: Christina Baier

Christina Baier  Identity Verified
Sweden
Local time: 23:37
Member (2014)
French to German
+ ...
Jul 29, 2015

Hej!

Jag ska utföra ett jobb åt ett engelsk företag, till en fast budget.

Företaget har inget VAT-nummer, små företag i England med en omsättning upp till en viss gräns behöver tydligen inte ha det.

Enligt svenska skatteregler är det då jag som ska betala svensk moms på det hela (om jag hat förstod rätt). Jag undrar nu hur jag ska utforma fakturan.

Ska det stå "VAT exempt" på fakturan, ingen moms i fakturan och ska jag ändå bokföra momsen sen???

Mycket tacksam om någon vänlig själ kan hjälpa mig!

Christina[Edited at 2015-07-29 15:46 GMT]

[Edited at 2015-07-29 20:25 GMT]


 

Anna Fredén  Identity Verified
Sweden
Local time: 23:37
Member (2016)
French to Swedish
+ ...
Skatteverket om moms Oct 27, 2016

Hej!

Ditt problem löste sig förmodligen för länge, länge sen, men andra kan undra över samma sak så jag tänkte skriva ett svar här i alla fall. Jag har nu nämligen stött på precis samma problem (en VAT-exempt översättningsbyrå baserad i England) och varit inne och läst lite på Skatteverkets hemsida:

Sälja tjänster till andra EU-länder

Någon får gärna rätta mig om jag har uppfattat fel (så att jag slipper få problem...) men här är en sammanfattning av vad jag har förstått. Vi utgår från att det gäller försäljning av tjänst (översättning) till en beskattningsbar person (= ett företag) i England.

- du ska inte lägga på någon moms (det är kundens ansvar, även om kunden nu i det här fallet inte kommer behöver betala någon moms i England)
- du ska däremot redovisa försäljning av tjänsten till Skatteverket (inte betala moms, bara redovisa)

Jag har inte hittat om det måste stå något särskilt på fakturan. Jag använder Vismas bokföringsprogram och det tar automatiskt bort momsen när valutan är euro, utan att kräva något VAT-nummer på fakturan, så jag litar på att det går bra så.
Det viktiga som jag har förstått det är inte VAT-numret i sig, utan att kunden driver ekonomisk verksamhet. Om Skatteverket frågar får jag väl bevisa det på något annat sätt...

Hoppas detta kan hjälpa någon annan (och att jag fattat allt rätt)!

/Anna


 

Christina Baier  Identity Verified
Sweden
Local time: 23:37
Member (2014)
French to German
+ ...
TOPIC STARTER
Hej Anna! Oct 27, 2016

Ja, det som du skriver var det som jag också kom fram till till slut. Ingen moms på fakturan men sedan redovisar man beloppet i momsdeklarationen till Skatteverket (det finns en säskilt ruta för det).

Det som förundrar mig är att ditt bokföringsprogramm automatiskt tar bort momsen när det är Euro. Vad gör du då om du säljer en översättning till en privatperson inom EU? Då ska man ju lägga på svensk moms...


 

Tania Samuelsson  Identity Verified
Sweden
Local time: 23:37
Member (2009)
Swedish to English
+ ...
moms Oct 28, 2016

Jag frågade Skatteverket om ungefär samma sak för ett tag sedan och fick detta svar:

Du kan sälja dina översättningstjänster till beskattningsbara personer i ett annat EU-land utan att ta ut svensk moms. I vanligt fall har beskattningsbara personer inom EU ett s.k. VAT-nr. Du ska alltid ta ut svensk moms till kunder som inte har åberopat sitt VAT-nr i ett annat EU-land eller visat med registreringsbevis att de är beskattningsbara personer i ett annat EU-land. Utan VAT-nr eller registreringsbevis gäller samma regler som för privata personer dvs. svensk moms ska tas ut


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

faktura till VAT-exempt företag i England

Advanced searchPerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search