boordtabel

English translation: Data display

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
Dutch term or phrase:boordtabel
English translation:Data display
Entered by: Dave Greatrix

04:22 Aug 27, 2001
Dutch to English translations [Non-PRO]
Bus/Financial
Dutch term or phrase: boordtabel
it's form of table or chart
chris
Data display
Explanation:
We also know this as a summary chart in the UK.

See ref.http://www.bmj.com/collections/statsbk/1.shtml
Selected response from:

Dave Greatrix
United Kingdom
Local time: 04:27
Grading comment
2 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
na +1outline table
Evert DELOOF-SYS
naData display
Dave Greatrix
namore context please ...
Alexander Schleber


  

Answers


18 mins
more context please ...


Explanation:
In what connection is this term used?

Alexander Schleber
Belgium
Local time: 05:27
Native speaker of: Native in GermanGerman, Native in EnglishEnglish
PRO pts in pair: 826
Login to enter a peer comment (or grade)

44 mins peer agreement (net): +1
outline table


Explanation:


Een boordtabel is een overzichtstabel met alle kengetallen in verband met bv. een studie over de werkloosheid, een bedrijf, een regio, enz.

Hierbij een volledige uitleg van 'boordtabel', een woord dat vaak in België gebruikt wordt:

BOORDTABEL … OF STUUR VAN UW BEDRIJF

In de meeste gevallen zal een boordtabel zowel financiële als operationele gegevens bevatten en zal ze specifiek voor de onderneming op periodieke tijdstippen worden opgesteld. Het behoeft geen betoog dat hoe frequenter er informatie ter beschikking wordt gesteld, hoe beter de bedrijfsleiding geplaatst is om beslissingen te nemen.

Karakteristieken van een boordtabel

1. In een boordtabel komt het erop neer de kritische succesfactoren van de onderneming weer te geven. Dit zijn de elementen die voor de onderneming van vitaal belang zijn voor het bepalen van het succes van de onderneming.

2. De boordtabel dient zowel de actuele, gerealiseerde gegevens als de objectieven, budgetten en projecties te bevatten teneinde afwijkingen te kunnen vaststellen. Hieraan kan tevens een gevarengrens toegevoegd worden, nl. een grens boven dewelke of beneden dewelke de betrokken afwijking niet mag gaan om belangrijke correctieve acties door te voeren. Men noemt dit soms wel eens de 'knipperlichten' van de onderneming.

3. De informatie dient op een duidelijke, visuele manier te worden voorgesteld zodat ze leesbaar en overzichtelijk is en door het management van de onderneming correct kan geïnterpreteerd en gebruikt worden.

Hieraan kunnen we voldoen door tabellen en grafieken gecombineerd te gebruiken, zodat we een cijfermatig overzicht aanvullen met een visueel beeld.

In de tabel kan er gewerkt worden op basis van


opeenvolgende periodes,

vergelijking met analoge periodes,

vergelijking op basis van het voortschrijdend jaartotaal dat we bekomen door het eindcijfer van het laatste kalenderjaar uit te breiden met de gegevens van de eerstvolgende maand en te verminderen met de cijfers van de eerste maand van dat vorige jaar,

vergelijking via het mobiele gemiddelde dat seizoenschommelingen elimineert en toevallige afwijkingen uitschakelt; het geeft eveneens de tendens van een tijdreeks weer.

Grafieken kunnen minder nauwkeurig zijn, maar ze geven wel beter de tendensen weer en de relatie tussen verschillende elementen wanneer deze in één grafiek verwerkt worden.

4. De boordtabel dient niet alleen financiële informatie te bevatten. Ook niet financiële informatie dient opgenomen te worden, zoals de rapportering omtrent commerciële prestaties, de opvolging van de produktie, het personeelsbestand, enz...

Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen de factoren die omzetstimulerend werken (prijs, kwaliteit, flexibiliteit, service, leveringsbetrouwbaarheid, enz.) en de factoren die een kostenoptimalisatie-effect hebben (produktiviteit, efficiëntie, enz.)
De keuze van de kritische succesfactoren die worden voorgesteld op de boordtabel verschillen van onderneming tot onderneming, maar toch menen wij dat de volgende gegevens niet mogen ontbreken :

Vergelijking van omzet, kosten en resultaat met het budget in cijfers en percentage

Een selectie van de ratio's (liquiditeit, rendabiliteit, efficiëntie, solvabiliteit)

Toekomstige evolutie van de financiële middelen (de resultaten van de kasplanning) om tekorten of overschotten vast te stellen

Samenvattende gegevens over de openstaande vorderingen op klanten

De voorraadpositie

Produktiviteit: doorlooptijd van projecten, geproduceerde eenheden, capaciteitsbenuttiging,

Kwaliteit: aantal retouren van produkten door klanten, klachten over kwaliteit, levertermijnen, enz.

Orderportefeuille die de toekomstige verkopen kan aangeven

Evolutie marktaandeel (indien gegevens beschikbaar)

De boordtabel is evolutief opgesteld, zodat een vergelijking in de tijd mogelijk is. Voor de kritische succesfactoren worden de periodieke gegevens vergeleken met vooropgestelde objectieven.

U moet het initiatief zelf nemen

Elke ondernemer moet voor zichzelf uitmaken of het wenselijk is om gebruik te maken van de besproken beleidsinstrumenten.

Het is echter voldoende duidelijk dat enkel diegenen die goed geïnformeerd zijn over de huidige en toekomstige prestaties van hun onderneming veel beter gewapend zijn om met kans op slagen hun onderneming te leiden.

Verder kunnen deze documenten een aanzet zijn om te trachten het nog beter te doen, en er derhalve financieel beter van te worden.

Het is niet expliciet de bedoeling om deze analyses en budgetten zelf op te stellen. Het volstaat om bijvoorbeeld uw financiële adviseur (boekhouder, bedrijfsrevisor) te vragen om op regelmatige tijdstippen deze informatie ter beschikking te stellen.

Het is echter in ieder geval absoluut noodzakelijk om te weten wat er in uw zaak gebeurt. En als bedrijfsleider moet u dat initiatief zelf nemen. De inspanning loont zeer zeker de moeite.


HTH

Evert DELOOF-SYS
Belgium
Local time: 05:27
Native speaker of: Native in DutchDutch, Native in FlemishFlemish
PRO pts in pair: 1278

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  jarry (X): Outstanding answer!
14 mins
Login to enter a peer comment (or grade)

1 day 7 hrs
Data display


Explanation:
We also know this as a summary chart in the UK.

See ref.http://www.bmj.com/collections/statsbk/1.shtml


    Reference: http://www.bmj.com/collections/statsbk/1.shtml
Dave Greatrix
United Kingdom
Local time: 04:27
Native speaker of: English
PRO pts in pair: 1747
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search