statutair toevertrouwde opdracht

09:21 Jul 27, 2018
This question was closed without grading. Reason: Other

Dutch to English translations [PRO]
Law/Patents - Law: Contract(s)
Dutch term or phrase: statutair toevertrouwde opdracht
Page 1 of a Belgian contract:

Contract tussen [ ] cvba …. mede optredend in naam en voor rekening van [ ], handelnd in het kader van de haar statutair toevertrouwde opdracht als privévennoot, vertegendwoordigt door …


What exactly is this "statutair toevertrouwde opdracht", and what is the sense of statutair - does it refer to the articles of association or to the law?
Is it something peculiar to a cvba?
Steve R
United Kingdom
Local time: 09:35

Summary of reference entries provided
Refs
Kitty Brussaard

Discussion entries: 19

  

Reference comments


4 hrs
Reference: Refs

Reference information:
This seems to be about a so-called gemengde intercommunale, i.e. a regional or inter-municipal public company (intercommunale) in which also one or more private partners participate.

Een intercommunale in België en Frankrijk is een vereniging van twee of meer gemeenten met als doel taken van gemeenschappelijk belang te realiseren, vaak op het gebied van nutsvoorzieningen (elektriciteit, gas, water, televisiedistributie), huisvuilverwerking, sociale huisvesting, crematoria, streekontwikkeling, enz.

Het takenpakket van de gemeente is enorm uitgebreid en complex geworden. Bovendien zijn er ook opdrachten en projecten die de gemeentegrenzen overschrijden en financieel onhaalbaar zijn. Om deze te kunnen realiseren, wordt een ruimer samenwerkingsverband tussen de verschillende gemeenten (intercommunales) opgericht.

Hoewel een intercommunale in essentie een vereniging van gemeenten is (zuivere intercommunale), kunnen ook private partners deelnemen (gemengde intercommunale). In sommige intercommunales participeert ook het provinciebestuur.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Intercommunale

De Vreg, de Vlaamse regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt, heeft de Vlaamse gemengde distributie-intercommunales een boete opgelegd tussen de 1.250 en 8.750 euro per kalenderdag omdat ze totnogtoe te weinig inspanningen hebben geleverd om hun activiteiten te scheiden van die van energieleverancier Electrabel. De Vreg hoopt met de fikse boetes de onafhankelijke werking van de gemengde netbeheerders af te dwingen.

DE Vreg, die instaat voor de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt, viseert alle Vlaamse gemengde intercommunales. Dat zijn Gaselwest, Igao, Imea, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas. Samen controleren deze intercommunales 80 procent van de laagspanningsnetten in Vlaanderen.

(...)

De Vreg wil vooral vermijden dat Electrabel een ongeoorloofd concurrentievoordeel haalt uit de nog altijd nauwe banden met de gemengde distributie-intercommunales.

Tot voor de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt waren die banden zelfs zeer hecht. De Belgische distributie-intercommunales beheerden niet enkel de netten, maar hadden ook een verkoopmonopolie voor stroom en gas in de gemeenten die vennoot waren van de intercommunales. In de gemengde intercommunales profiteerde Electrabel als de privé-vennoot mee van dit monopolie.
https://www.standaard.be/cnt/g9iekggj

3.3. Derde investeerder(s)

Nu de privévennootschap Electrabel zich op 31 december 2012 uit de intercommunale heeft teruggetrokken, zetten de gewijzigde Sibelga-statuten de deur open voor een of meer derde investeerders, ten belope van hoogstens 30% van het maatschappelijk kapitaal. Op korte termijn zal dit echter niet het geval zijn.

De geassocieerde overheden zullen hoe dan ook een participatie van minstens 70% van het maatschappelijk kapitaal behouden.
https://www.sibelga.be/uploads/assets/1208/nl/20180619113217...

--------------------------------------------------
Note added at 5 hrs (2018-07-27 14:42:59 GMT)
--------------------------------------------------

Een intercommunale is een vereniging van twee of meer gemeenten, soms zelfs met andere overheidsinstanties of privépartners (zogenaamde gemengde intercommunales). Haar activiteiten kunnen zich tot een aantal gemeenten beperken of zelfs het hele Brusselse Gewest bestrijken. De bedoeling is om een kritische omvang te bereiken die schaalvoordelen mogelijk maakt en investeringen toelaat in kwaliteitsvolle en technologisch geavanceerde diensten.

Een intercommunale kan drie rechtsvormen aannemen:
• de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA), de meest gekozen vorm;
• de naamloze vennootschap (NV);
• de vereniging zonder winstoogmerk (VZW).

Ongeacht welke vorm ze aanneemt, blijft een intercommunale altijd tot de overheidssector behoren.
http://plaatselijke-besturen.brussels/actoren/de-intercommun...

--------------------------------------------------
Note added at 5 hrs (2018-07-27 15:16:30 GMT)
--------------------------------------------------

@Steve: you're welcome and have a nice weekend!

--------------------------------------------------
Note added at 1 day 3 hrs (2018-07-28 12:22:49 GMT)
--------------------------------------------------

Ibogem is een gemengde intercommunale. Dat wil zeggen dat niet enkel de gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht er deel van uitmaken, maar ook de private sector.

Raad van bestuur
Bestuurders publieke vennoten
(...)
Bestuurders private vennoten (Indaver)
https://www.ibogem.be/over/over-bestuur/

ARTIKEL 1 : NAAM.
De intercommunale is een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 12, §2,
3° van het decreet van zes juli tweeduizend en één houdende de intergemeentelijke samenwerking, beheerst door onderhavige statuten.
Zij wordt “IBOGEM” genoemd.
In deze statuten wordt de intergemeentelijke samenwerking, voorheen intercommunale, aangeduid onder de naam “de Opdrachthoudende vereniging”.

ARTIKEL 2 : RECHTSVORM.
De Opdrachthoudende vereniging neemt de vorm aan van een samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid waarvan de kenmerken zijn vastgesteld krachtens de bepalingen van het decreet van zes juli tweeduizend en één houdende de intergemeentelijke samenwerking.

Voor al wat niet uitdrukkelijk geregeld is door dit decreet, zijn op het samenwerkingsverband de bepalingen van toepassing van het Wetboek van Vennootschappen die gelden voor de vennootschapsvorm van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
Overeenkomstig artikel 11 van het decreet van zes juli tweeduizend en één houdende de intergemeentelijke samenwerking heeft zij geen handelskarakter en is zij een publiekrechtelijk rechtspersoon.

De deelnemers, hun vertegenwoordigers en mandatarissen worden onderverdeeld in drie “groepen”, de “gemeentelijke deelnemers”, de "andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden" en de “private deelnemer”.

Onder "private deelnemer" wordt verstaan, elke deelnemer die beschouwd wordt als een niet-gemeentelijke of niet-intergemeentelijke deelnemer en die voor één of méér van de in artikel 4 beoogde activiteiten is aangesloten en vermeld wordt in de lijst der deelnemers die Bijlage 1 vormt van deze statuten.

ARTIKEL 2. PRIVATE DEELNEMER - HAAR STATUTAIRE OPDRACHT.

2.1. De Opdrachthoudende vereniging zal - ter concretisering van de inbreng in nijverheid zoals bepaald in 1.1. - aan de private deelnemer statutair de bedrijfsvoering toevertrouwen van de in haar schoot opgerichte bedrijfstak "Afvalverbranding”.
Deze statutaire toewijzing van de bedrijfstak “Afvalverbranding” wordt ingeschreven in artikel 11 van de gecoördineerde statuten van de Opdrachthoudende vereniging.
De private deelnemer zal deze opdracht uitvoeren overeenkomstig de beleidsbeginselen, vastgelegd door de raad van bestuur van de Opdrachthoudende vereniging, en onder diens toezicht.

2.2. Met het oog op het vrijwaren van de eenheid van dagelijks bestuur bij de Opdrachthoudende vereniging, zal de exploitatieverantwoordelijke van de private deelnemer deelnemen aan de vergaderingen van het directiecomité van de Opdrachthoudende vereniging, voor zover de agenda en/of beraadslagingen betrekking hebben op de activiteit van afvalverbranding.

2.3. De Opdrachthoudende vereniging aanvaardt de wijze waarop en de voorwaarden waaronder deze gebruiksrechten kunnen uitgeoefend worden.
De Opdrachthoudende vereniging zal binnen de bij de private deelnemer op te richten technische cel als controle-orgaan worden vertegenwoordigd door 6 leden van de gemeentelijke deelnemers en deelnemende andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, al dan niet bijgestaan door een extern deskundige, die inzage hebben in de evolutie van de exploitatiekosten in de overeenkomst met de private deelnemer bepaald, alsook inzage in de boekhouding.
https://www.ibogem.be/wp-content/uploads/2016/05/Gecoördinee...

Kitty Brussaard
Netherlands
Specializes in field
Native speaker of: Native in DutchDutch
PRO pts in category: 35
Note to reference poster
Asker: Thanks so much for posting all this!

Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search