multi-phasic health screening

For term searches and specialty glossaries, please try the new GBK glossaries
00:56 May 28, 2020
English to Dutch translations [PRO]
COVID-19 - Medical - Medical (general)
Additional field(s): Biology (-tech,-chem,micro-), Medical (general), Journalism
English term or phrase: multi-phasic health screening
Definition from Farlex Partner Medical Dictionary:
The routine use of multiple tests, usually biochemical, for the purpose of detecting disease at a preventable or curable stage.

Example sentence(s):
 • The term multiphasic screening was first applied to a health survey in San Jose, California in 1949. That survey was designed to detect previously unrecognized chronic diseases for which screening tests were then available and for which therapy would presumably be helpful. Science Direct
 • Automated multiphasic screening programs are becoming generally accepted in the United States. They have developed as a result of the availability of automated testing procedures, and the increasing demand by the public for low-cost periodic health examinations. JAMA Network
 • A research team comprised of Honduran oncologists and scientists from Dartmouth's and Dartmouth-Hitchcock's Norris Cotton Cancer Center wanted to test a new model of "multiphasic" cancer screening event that offered testing for multiple types of cancer in a single screening experience. EurekAlert
Glossary-building KudoZ
Question posted on behalf of translation team:
GBK medical and pharma specialists


This question will remain open until an answer receives the required level of agreement from peers. Submission is still possible.


Summary of translations provided
4 +1(periodiek) preventief gezondheidsonderzoek
Barend van Zadelhoff
2meerfasige screeningtests
Stieneke Hulshof


Discussion entries: 1

  

Translations offered


8 hrs   confidence: Answerer confidence 2/5Answerer confidence 2/5
meerfasige screeningtests


Definition from own experience or research:
Een screeningsprogramma dat verschillende tests combineert om een bepaalde ziekte op te sporen.

Example sentence(s):
 • Een eenmalig oproepsysteem invoeren voor "meerfasige screeningtests" onder de bevolkingsgroep in de leeftijdsklasse die met deze aanbeveling wordt beoogd; Motivering Dit amendement heeft ten doel waar mogelijk meerfasige screeningtests in te voeren teneinde de met deze aanbeveling beoogde leeftijdsgroep in één keer alle benodigde tests te laten doorlopen. - Europees parlement  

Explanation:
Deze (vaak deels gautomatiseerde) screeningsmethodes lijken heel populair te zijn in de VS, maar veel minder in Europa. Ik vind dan ook hoegenaamd geen hits, in welke combinatie van termen dan ook.

De door mij aangehaalde link van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid van het Europees Parlement heeft niet zozeer betrekking op bovengenoemde deels geautomatiseerde onderzoeken, maar meer op het in één keer doorlopen van alle tests in één programma.
Stieneke Hulshof
Spain
Local time: 05:19
Native speaker of: Native in DutchDutch
PRO pts in category: 12
Login to enter a peer comment (or grade)

14 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +1
(periodiek) preventief gezondheidsonderzoek


Definition from Raad van State:
Bij preventief gezondheidsonderzoek wordt gescreend op meerdere aandoeningen of risicofactoren (multiphasic)

Definition multiphasic screening: https://tinyurl.com/yb54b9uq

Another one: 15. MULTIPHASIC SCREENING  It has been defined as the application of two or more screening tests in combination to a large number of people at one time than to carry out screening tests for single diseases.

https://www.slideshare.net/AbrahamMallela/types-of-screening

Nog een:

Dit advies gaat over een vergunningaanvraag voor selectieve screening op darmkanker via individuele risicoprofilering. Vroege opsporing van ziekten (screening, bevolkingsonderzoek) gebeurt op tal van manieren, die moeilijk te rubriceren zijn. Door de overheid georganiseerd bevolkingsonderzoek is meestal gericht op één ziekte (monophasic screening) en bedoeld voor een omschreven categorie van de bevolking, louter bepaald op basis van kenmerken als leeftijd en geslacht (universele screening). Daarnaast bestaan er vormen van screening die op verscheidene ziekten of risicofactoren tegelijkertijd gericht zijn (multiphasic screening). Voorbeelden zijn screening met hielprikbloed van pasgeboren kinderen op stofwisselingsziekten, het PMO oftewel preventief medisch onderzoek van werknemers, en veel vormen van commerciële screening (check-ups, body scans). Deze voorbeelden geven al aan dat de doelgroep ook hier goed omschreven zijn (pasgeborenen, bedrijfscollectieven) of onbegrensd (direct access testing).

https://tinyurl.com/ycusb294

Example sentence: Automated multiphasic screening programs are becoming generally accepted in the United States. They have developed as a result of the availability of automated testing procedures, and the increasing demand by the public for low-cost periodic health examinations.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Voor­stel van wet tot wij­zi­ging van de Wet op het be­vol­kings­on­der­zoek in ver­band met ac­tu­e­le ont­wik­ke­lin­gen op het ter­rein van pre­ven­tief me­disch on­der­zoek.

Het wetsvoorstel wijzigt de Wet op het bevolkingsonderzoek (hierna: Wbo), om deze wet beter te laten aansluiten op de ontwikkelingen van de laatste jaren in het aanbod van preventief gezondheidsonderzoek. Het wetsvoorstel beoogt de definitie van het begrip ‘bevolkingsonderzoek’ te verruimen. Daardoor gaat onder meer het in Nederland aanbieden van een dergelijk onderzoek dat in het buitenland verricht wordt onder de Wbo vallen. Voorgesteld wordt voorts om bevolkingsonderzoek in te delen in drie risico-categorieën, waaraan naar gelang het risico zwaardere eisen gesteld worden. Daarnaast wordt voorgesteld de vergunningplicht voor preventief gezondheidsonderzoek naar kanker te laten vervallen.
De Afdeling advisering van de Raad van State maakt onder meer opmerkingen over de motivering van het voorstel. De Afdeling acht een nadere uiteenzetting van de voor- en nadelen van preventieve gezondheidsonderzoeken in de toelichting noodzakelijk, evenals een motivering van de gemaakte keuzes in de regulering van preventieve gezondheidsonderzoeken in relatie tot de kwaliteit en veiligheid ervan, het recht op zelfbeschikking en de beheersing van de zorgkosten. In verband daarmee is aanpassing wenselijk van het wetsvoorstel en de toelichting.
1. Inleiding: achtergrond van het voorstel
Preventieve gezondheidsonderzoeken (veelal aangeduid als ‘health checks’) zijn onderzoeken waarbij geen sprake is van een individuele hulpvraag of medische indicatie, met als doel het ten behoeve van betrokkenen opsporen van ziekten, aandoeningen of risico-indicatoren. Daarbij kan worden gedacht aan onderzoek naar bloedwaarden en cholesterol, DNA-testen en ‘full body scans’.
Preventief gezondheidsonderzoek dat wordt aangeboden als dienst valt onder het begrip ‘bevolkingsonderzoek’ in de zin van de Wbo. Het begrip ‘bevolkingsonderzoek’ heeft voor velen de connotatie van een programmatisch collectief onderzoek van (een groot deel van) de bevolking, zoals bijvoorbeeld de onderzoeken naar darmkanker. Onder dit begrip valt echter ook preventief gezondheidsonderzoek dat een individu op eigen initiatief en kosten ondergaat. Kenmerkend bij bevolkingsonderzoek in de zin van de Wbo is dat het gaat om onderzoek zónder hulpvraag of medische indicatie. Zelftesten, waarbij gebruik wordt gemaakt van medische hulpmiddelen, worden zelden als dienst aangeboden en de Wbo is hierop dan ook niet van toepassing. Deze producten worden gereguleerd via een ander wettelijk kader.
Het wetsvoorstel regelt dat bevolkingsonderzoek wordt ingedeeld in drie categorieën, waarvoor verschillende beschermingsregimes gelden:
a. Bevolkingsonderzoek zonder medisch risico: voor dit bevolkingsonderzoek worden in de Wbo geen nadere regels gesteld.
b. Bevolkingsonderzoek met een medisch risico, dat wil zeggen onderzoek waarbij een voorbehouden handeling in de zin van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) (zie noot 1) wordt verricht: deze mogen worden verricht als daarvoor een toepasselijke kwaliteitsstandaard of professionele standaard geldt. (zie noot 2)
c. Bevolkingsonderzoek waarbij:
- het onderzoek betreft naar ernstige ziekten en afwijkingen waarvoor geen preventie of behandeling mogelijk is en in het bijzonder daarop betrekking hebbende risico-indicatoren kunnen worden aangetroffen;
- gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling;
- het onderzoek al van rijkswege wordt aangeboden aan bepaalde doelgroepen;
- sprake is van voorbehouden handelingen in de zin van de Wet BIG terwijl er geen kwaliteitsstandaard of professionele standaard van toepassing is.
Voor dit bevolkingsonderzoek is een vergunning vereist. (zie noot 3)

Example sentence(s):
 • Waarom heeft de Raad van State uitgesproken dat medisch check ups niet onder bevolkingsonderzoek vallen? Waarom vindt de kamer van wel? De Raad van State vroeg zich in 1989 af of het begrip b.o. niet te veel werd opgerekt door daartoe ook check-ups te rekenen. In het Nader Rapport (TK, vergaderjaar 1988-1989, 21 264, B) heeft de staatssecretaris geantwoord dat het niets uitmaakt voor de risico's ( het doel van de Wbo is daartegen te beschermen) hoe je het beestje noemt: periodiek gezondheidsonderzoek (PGO), check-up, medisch doormeten of multiphasic screening. Nu spreekt men vaak van individuele risicoprofilering of van een preventiepaspoort. Nieuwe wijn in oude zakken. - scriptie  
 • Preventief gezondheidsonderzoek Om te zorgen dat kinderen zo gezond mogelijk opgroeien en zich goed kunnen ontwikkelen, biedt jeugdgezondheidszorg advies, hulp en ondersteuning. In het voortgezet onderwijs worden alle jongeren tweemaal uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Als het nodig is, kan uw zoon of dochter dan snel advies, hulp of ondersteuning krijgen. Daarnaast gebruiken wij gegevens uit het onderzoek om advies te geven aan scholen en de gemeente. Deze gegevens zijn niet op naam. Meer informatie over het gezondheidsonderzoek kunt u zien in dit filmpje: - GGD  
 • Een bord dat is aangebracht ter aanduiding van een ter plaatse gevestigd onderzoeksinstituut dat zich bezig houdt met de opsporing van bepaalde ziekten of met het «medisch doormeten» van personen (ook wel aangeduid met periodiek gezondheidsonderzoek, check-up of multiphasic screening), zal daarentegen wel aangemerkt kunnen worden als een onderzoeksaanbod in de zin van de onderhavige wetsbepaling, ook al wordt op dat bord niet met zoveel woorden een aanbod tot opsporing gedaan. Met andere woorden: de aard van bepaalde kennisgevingen of aankondigingen die worden gedaan, is bepalend of sprake is van een aanbod als bedoeld in het onderhavige artikelonderdeel. - WBO essentiële begrippen  
Barend van Zadelhoff
Netherlands
Local time: 05:19
Native speaker of: Native in DutchDutch
PRO pts in category: 497

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
Yes  Erik van Vliet: Het klinkt als de gezondheidsonderzoeken die ook door zorgverzekeraars en arbeidsongeschiktheidsverzekeraars om de zoveel jaar worden vergoed. Ik denk dat je vertaling klopt.
6 hrs
  -> Dank je, Erik. De vertaaloplossing impliceert 'multiphasic screening', verwijst naar hetzelfde doel en is een bruikbaar en gangbaar begrip.
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
 • All of ProZ.com
 • Term search
 • Jobs
 • Forums
 • Multiple search