banner ad

Hungarian translation: szalaghirdetés, banner

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
English term or phrase:banner ad
Hungarian translation:szalaghirdetés, banner

For term searches and specialty glossaries, please try the new GBK glossaries
13:54 Mar 12, 2010
English to Hungarian translations [PRO]
Marketing - Advertising / Public Relations
Additional field(s): Internet, e-Commerce, Marketing / Market Research
English term or phrase: banner ad
Definition from Avallo Inc.:
A (most often graphic) advertisement placed on a web page, which acts as a hyperlink to an advertiser's web site.

Example sentence(s):
 • Banner ads were initially judged primarily on the basis of click-through rate (CTR). In the early days of the Web, click-through rates were generally much higher than they are now, perhaps due to the novelty factor. Crucial Marketing
 • Now you can promote your website with high-quality banner ads that rival those used by major corporations - without the expense or hassle. addesigner.com
 • Banner ads are usually relatively simple pieces of HTML code, but their presence on the Web and their importance in Internet-based business is immense. HowStuffWorks, Inc.
Glossary-building KudoZ
This question was created by:


This question is closed

szalaghirdetés, banner
Definition:
Banner (Szalaghirdetés) - Az internetes reklámozás legáltalánosabban használt eszköze. Mérete 468*60 pixel. Az IAB/CASIE szabvány szerint ez a "full banner", más méreteket (lásd pl: button) külön névvel láttak el.
Selected response from:

Kata Koncz
Hungary
Grading comment
4 KudoZ points were awarded for this answerSummary of translations provided
5 +5szalaghirdetés, banner
Kata Koncz
5bannerhirdetés
Katalin Szilárd


Discussion entries: 4

  

Translations offered


8 mins   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): +5
szalaghirdetés, banner


Definition from Internetes fogalomtár:
Banner (Szalaghirdetés) - Az internetes reklámozás legáltalánosabban használt eszköze. Mérete 468*60 pixel. Az IAB/CASIE szabvány szerint ez a "full banner", más méreteket (lásd pl: button) külön névvel láttak el.

Example sentence(s):
 • A Bizottság letölthető és szabadon felhasználható szalaghirdetést készített a konzultáció népszerűsítése céljából. A szalaghirdetés megjelenítéséhez szükséges html-kód, melyet a felhasználó honlapjának forráskódjába kell beilleszteni - Európai Bizottság  
 • Banner - szalaghirdetés A banner hírek vagy rövid információk közlésére használható, bonyolultabb reklámüzenetek eljuttatására nem alkalmas. A kezdeti ígéretesen alakuló átkattintási (CTR) mutatók azonban hamar süllyedni kezdtek, a hirdetők pedig egyre kevésbé voltak elégedettek a mért adatokkal. Egy biztos: mostanra a szalaghirdetés célja módosult. Kezdetben csak arra szolgált, hogy rajta keresztül a felhasználó eljusson a hirdető honlapjára, mára azonban ki kell vennie részét a márkák népszerűsítésében is. A szalaghirdetések hatásáról történő állásfoglalást nehezíti, hogy a bannerek többsége egyszerre többféle módon hat. Előfordulhat, hogy egy adott hirdetés az egyik internetezőt azonnali kattintásra készteti (DR), addig a másiknál inkább a márka ismertségét erősíti. - DomainNet  
Kata Koncz
Hungary
Local time: 09:33
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 4

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
Yes  Ildiko Santana: Szalaghirdetés.
24 mins

Yes  Attila Széphegyi
1 hr

Yes  Istvan Abosi: I agree with both "banner" and "szalaghirdetés", I am sure "banner" is used most frequently now, in has been adopted by the hunagrian language, like a lot of other English words (e.g. marketing, bank, portál, fájl - some already written as pronounced).
2 hrs

Yes  Attila Bielik: szalaghirdetés
6 hrs

Yes  mytranslator
3 days 17 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

22 mins   confidence: Answerer confidence 5/5
bannerhirdetés


Definition from Webshark:
Bannerkampány

Az Internet fejlődésének egyik legnagyobb marketing lépése a bannerek, bannerkampányok elterjedése volt. A megoldás segítségével különböző weboldalakon tudjuk szolgáltatásainkat bemutatni, reklámozni, grafikus, animált kreatívok segítségével. A fejlődésünk során kialakultak olyan felületek, amelyek szinte már önálló rendszerként vagy egy felület részeként is működnek.

Sajnos a hatékonysága mára már közel sem olyan nagy, mint régen volt. Számtalan weboldalon vannak banner hirdetések, szinte nem is találunk olyan portál rendszert, amely nem lenne telezsúfolva banner hirdetésekkel. Ma már ez a jelenség inkább zavaró, mint hatékony.

Az internetes technológia idomulva az igényekhez, több fronton is harcol a fenti jelenségek ellen. Számtalan megoldás született, ennek ellenére ez a folyamat a mai napig is tart és folyamatosan alakul. Vannak POP-UP, POP-UNDER (előre-, és hátraugró) ablakok, amelyek reklám tartalmukkal inkább gátolják a látogatókat, mint segítik a további böngészésben. A böngésző szoftverek (Itt most az elterjedtebb szoftverekre gondolok, mint pl. Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera) már alapértelmezett beállításként tiltják a felugró ablakokat.

Tehát hiába is hirdetünk egy portál oldalon POP-UP, vagy POP-UNDER ablakban, nagy számú felhasználóhoz el sem jut a hirdetésünk. A bannerek átlagos átkattintás alapú hatékonysága 0,5-1,5%. Később megjelentek a LAYER típusú hirdetések, amelyek az aktuális portál oldal tartalma fölé, az aktív ablakon belül láthatóak. Ezek általában egy idő után "eltűnnek", vagy be kell zárni őket. Ez szintén zavaró hirdetési forma.

Összefoglalva a banner hirdetés napjainkban messze nem ér el olyan hatékonyságot, hogy ezen a területen komoly összegek elköltését javasoljuk Partnereinknek. Néhány összetett kampány részeként elengedhetetlen a banner kampány is, de csak és kizárólag célszerűen elosztva a kiválasztott portál oldalakon. Amennyiben banner kampányt indítunk bármely hírportálon, kérjük, hogy biztosítsanak statisztikai kimutatást a megjelenésekről (ADV), illetve kattintásokról (CT), a valós hatékonyság csak így látható. Kizárólag olyan portállal kötünk üzletet, aki a fent említett hiteles kimutatásokat át tudja adni részünkre!
PR cikk

Hírportálokon alkalmazzák ezt a hirdetési formát, általában banner kampánnyal egy időben. A hirdetni kívánt termékkel, szolgáltatással, céggel kapcsolatosan készül egy cikk, amely a potenciális vásárlói kör által preferált, célzott hírportálon megjelenik a megrendelés szerinti időpontokban. A megjelenés időpontja, intervalluma is lényeges, mivel az a cél, hogy a lehető legtöbb, célzott látogató elolvassa, ennek feltétele, hogy a tartalom számukra érdekes legyen.

Mint a kereső optimalizálásban, itt is fontos a tartalom minősége. Hatékonysága nagyságrendekkel jobb, mint egy banner hirdetésé. A PR cikk esetében szolgáltatásunkról, vállalkozásunkról tetszőleges mennyiségű információt adhatunk, általában nincs mennyiségi korlátozás.

Persze itt is érdemes figyelembe venni a látogatók rendelkezésre álló idejét. Csak annyit adjunk, amennyit mindenképpen szükséges! A cikkhez kötődő, további információkat a látogató rövid úton eléri weboldalunkon, ha jó a PR cikk, látogatása szinte biztosra vehető.

Egyes portálokon lehetőség van arra, hogy a PR cikket kiküldjék a rendszeres hírlevelek részeként is.

Banner kampányra és PR cikkre is több alternatíva létezik. Tapasztalt Munkatársaink segítenek Önnek a legjobbat kiválasztani!

Keressen bennünket!
Kapcsolódó oldalak

* Kereső optimalizálás
* E-mail marketing
* Zenei arculat

Example sentence(s):
 • 4. Banner-csere programok, egy jó kezdet, főleg ha nincs egy vasa sem. A banner-csere egy egyszerű, többnyire 2:1-es cserearánnyal működik, ahol Önnek fel kell tennie egy kódot a weboldalára amely minden egyes oldalletöltésnél letölt egyet a csereprogramban résztvevő bannerek közül. Minden két megjelenített bannerért egyszer megjelenítik az Ön hirdetését is valahol. - Marketing megoldások  

Explanation:
Akár tetszik, akár nem átvettük a banner szót. Így terjedt el, ezt használja a szakma, és a hétköznapokban sem használunk más szót rá.

--------------------------------------------------
Note added at 1 hr (2010-03-12 15:21:06 GMT)
--------------------------------------------------

http://elib.kkf.hu/edip/D_11583.pdf

KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR.
Nemzetközi kommunikáció szak
Reklám szakirány

"Az úgynevezett banner hirdetések további kereskedelmi weboldalakra kalauzolnak minket".

Page 1
MultiMédia az Oktatásban 2007 konferencia
Budapesti Műszaki Főiskola, 2007. augusztus 23-24.
297
ON-LINE MÉDIAGAZDASÁGTAN
Tarcsi Ádám
ELTE Informatikai Kar, Média- és Oktatásinformatika Tanszék
1117 Budapest
Pázmány Péter sétány 1/C
ade@elte.hu


Így jelentek meg a banner-hirdetések, e- mail marketing kampányok. A hirdetőknek kedvezhet az, hogy a célközönségüket könnyebben, biztosabban érhetik el, egy ember elérési költsége alacsony, a hirdetésekre történő rákattintási arány
azonban 2% alatt van.
Katalin Szilárd
Hungary
Local time: 09:33
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 35

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
No  Ildiko Santana: I fully support the usage of Hungarian words in the Hungarian language. 'Szalaghirdetés' is widely used already, and hopefully 'banner' will eventually disappear from Hungarian texts. We, translators, can - and should - facilitate this.
25 mins
  -> Whether you support it or not, this is what we here in Hungary use. You can call Hung. marketing/ad agencies or check on google: Results: 369,000 for bannerhirdetés. Also this is the term they use in marketing education: http://elib.kkf.hu/edip/D_1158.pdf

Yes  Istvan Abosi: However, we should also note that for practical reasons there are a lot of foreign words in our language. In fact we only have a few hundred "really" Hungarian words (around 500 in fact). :-) "Banner" is widely used as "fájl" (for "file"))
2 hrs
  -> Exactly. :) Szalaghirdetés is good also, just as bannerhirdetés. I just prefer bannerhirdetés, since this is the term I mostly read/heard.

No  Attila Bielik: As ildiko said it, this is not a Hungarian word.... and Google is a machine:)
5 hrs
  -> We both live in Hungary and we all know that bannerhirdetés or banner/bannerek are used among marketing experts, journalists, media experts or everyday people. This is what is written online, in newspapers, you can see on TV ads. This is what we use. :)

Yes  Zsuzsanna Lőrincz: HARDLY SEEMS REASONABLE TO CRITICIZE THE USE OF BANNER IN THE HUNGARIAN LANGUAGE.
23 hrs
  -> Thank you!
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
 • All of ProZ.com
 • Term search
 • Jobs
 • Forums
 • Multiple search