waiver of subrogation

Macedonian translation: одрекување од исполнување со преминување на правото врз исполнувачот (суброгација)

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
English term or phrase:waiver of subrogation
Macedonian translation:одрекување од исполнување со преминување на правото врз исполнувачот (суброгација)
Entered by: Sashenka Ljuben

19:03 Nov 12, 2013
English to Macedonian translations [PRO]
Bus/Financial - Insurance / Re-insurance
English term or phrase: waiver of subrogation
"General” means to include a waiver of subrogation in favour of each party insured hereunder from the insurers.
Sashenka Ljuben
Macedonia (FYROM)
Local time: 09:46
одрекување од исполнување со преминување на правото врз исполнувачот (суброгација)
Explanation:
Саше,

на едниот линк подолу има убав илустративен пример за примената на суброгацијата и откажувањето од неа. Погледни го.

Бидејќи се работи за облигационен однос, еве како Законот за облигациони односи го дефинира:
ЗАКОН ЗА ОБЛИГАЦИОНИ ОДНОСИ
II. ИСПОЛНУВАЊЕ СО СУБРОГАЦИЈА
Исполнување со преминување на правото врз исполнувачот (Суброгација)
Член 288
(1) Во случај на исполнување на туѓа обврска, секој исполнувач може да договори со доверителот, пред исполнувањето или при исполнувањето, исполнетото побарување да премине врз него со сите или само со некои споредни права.
(2) Доверителовите права можат да преминат врз исполнувачот и врз основа на договор меѓу должникот и исполнувачот, склучен пред исполнувањето.
(3) Во случаите од ставовите (1) и (2) на овој член суброгацијата на исполнувачот во правата на доверителот настанува во моментот на исполнувањето.

Законска суброгација
Член 289
Кога обврската ќе ја исполни лице кое има некој правен интерес во тоа, врз него преминува според самиот закон во моментот на исполнувањето на довери-теловото побарување со сите споредни права.

Суброгација во случај на делумно исполнување
Член 290
(1) Во случај на делумно исполнување на довери-теловото побарување, врз исполнувачот преминуваат споредните права со кои е обезбедено исполнувањето на тоа побарување само доколку не се потребни за ис-полнување на остатокот од доверителовото побару-вање.
(2) Доверителот и исполнувачот можат да догово-рат дека гаранциите ќе ги користат сразмерно со сво-ите побарувања, а можат да договорат и дека испол-нувачот ќе има право на првенствена наплата.

Подолу е и линкот до законот. Можеби ќе скроиш покусо решение :).

Позз, Ирена

Selected response from:

Irena Kacarski-Kimova
Macedonia (FYROM)
Local time: 09:46
Grading comment
4 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
3одрекување од исполнување со преминување на правото врз исполнувачот (суброгација)
Irena Kacarski-Kimova


  

Answers


1 hr   confidence: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5
одрекување од исполнување со преминување на правото врз исполнувачот (суброгација)


Explanation:
Саше,

на едниот линк подолу има убав илустративен пример за примената на суброгацијата и откажувањето од неа. Погледни го.

Бидејќи се работи за облигационен однос, еве како Законот за облигациони односи го дефинира:
ЗАКОН ЗА ОБЛИГАЦИОНИ ОДНОСИ
II. ИСПОЛНУВАЊЕ СО СУБРОГАЦИЈА
Исполнување со преминување на правото врз исполнувачот (Суброгација)
Член 288
(1) Во случај на исполнување на туѓа обврска, секој исполнувач може да договори со доверителот, пред исполнувањето или при исполнувањето, исполнетото побарување да премине врз него со сите или само со некои споредни права.
(2) Доверителовите права можат да преминат врз исполнувачот и врз основа на договор меѓу должникот и исполнувачот, склучен пред исполнувањето.
(3) Во случаите од ставовите (1) и (2) на овој член суброгацијата на исполнувачот во правата на доверителот настанува во моментот на исполнувањето.

Законска суброгација
Член 289
Кога обврската ќе ја исполни лице кое има некој правен интерес во тоа, врз него преминува според самиот закон во моментот на исполнувањето на довери-теловото побарување со сите споредни права.

Суброгација во случај на делумно исполнување
Член 290
(1) Во случај на делумно исполнување на довери-теловото побарување, врз исполнувачот преминуваат споредните права со кои е обезбедено исполнувањето на тоа побарување само доколку не се потребни за ис-полнување на остатокот од доверителовото побару-вање.
(2) Доверителот и исполнувачот можат да догово-рат дека гаранциите ќе ги користат сразмерно со сво-ите побарувања, а можат да договорат и дека испол-нувачот ќе има право на првенствена наплата.

Подолу е и линкот до законот. Можеби ќе скроиш покусо решение :).

Позз, Ирена
    Reference: http://www.slvesnik.com.mk/Issues/9B34D7ACD289420FBAF034D79C...
    Reference: http://www.investopedia.com/terms/w/waiver-of-subrogation.as...
Irena Kacarski-Kimova
Macedonia (FYROM)
Local time: 09:46
Works in field
Native speaker of: Native in MacedonianMacedonian
PRO pts in category: 8
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search