KudoZ home » English to Bulgarian » Law/Patents

profiling

Bulgarian translation: "личностна преценка" или летищна охранителна процедура; профилиране (P. Skipp)

Advertisement

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
English term or phrase:profiling
Bulgarian translation:"личностна преценка" или летищна охранителна процедура; профилиране (P. Skipp)
Entered by: Vihar Krastev
Options:
- Contribute to this entry
- Include in personal glossary

09:24 Feb 23, 2002
English to Bulgarian translations [PRO]
Law/Patents
English term or phrase: profiling
Става дума за нещо като разпит за установяване причината да си на летището.
Терминът на български е?
slavist
Local time: 15:28
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ГОРНИЯ ОТГОВОР НА PETER SKIPP: профилиране, изготвяне на рисков профил/характеристика
Explanation:
Нищо ново няма да кажа освен това, че ПРОФИЛИРАНЕ наистина се налага като понятие.
А ето и откъде знам:
Преди 3-4 години с друг колега-преводач и виден специалист по обществен ред и национална и международна сигурност преживяхме 3-4 месеца плътно, денонощно с екип британски митничари от службата за митническо разузнаване на Her Majesty's Customs and Excise (британските митници), които обучаваха свои български колеги (и кучета) от различни ГКПП именно да ПРОФИЛИРАТ, т.е. да изготвят РИСКОВ ПОРТРЕТ или РИСКОВА ХАРАКТЕРИСТИКА и РИСКОВО ДОСИЕ на пътници, камиони, шофьори, транспортни и спедиторски компании и т.н. с оглед на това до каква степен е основателно да се предполага, че са замесени в контрабанда или трафик (на наркотици, оръжие, пари, хора, бели робини и т.н.) По НАЙ-РАЗЛИЧНИ clues и с всевъзможни intelligence средства и похвати -- събрани данни, сведения, внедрени агенти, log информация от товарителници и корабни дневници, полетна информация, кредитни карти, хотелски регистри (нека не ви издавам всичко все пак) може да се определи с доста голяма точност защо именно камиона на Х.Х. да бъде издърпан за обстойна проверка и защо еди кой си пътник да бъде разпитан по-подробно за причините и целите на пътуването му. Ето това се нарича (рисково) профилиране - определяне на степента на риска, асоцииран с отделните лица и обекти и създаване на (рискови) профили (портрети, характеристики) на лицата и обектите. Тези АНАЛИЗИ и продуктите от тях се подават в база данни, където се създават ПРОФИЛИ (досиета). Та ако лицето Юсуф Караоглу пет години е пътувал редовно от Турция до Германия с 15-годишния си ТИР камион и все е облечен скъсано и бедно и яде сланина, докато чака проверката (именно това е част от неговия профил) и изведнъж се появи с нов ТИР Волво, а не е спечелил на лотария и жена му не работи в бардаците на Капалъ чарши, значи има ОГРОМНА вероятност ЛОШИТЕ guys да са му купили камион срещу ангажимент от негова страна да попренася, ако успее, наркотици, скрити в хилядите възможни места за "тайници". Ако албанецът Шабан пътува всяка седмица по веднъж с празен ТИР през България, значи е веротно да проиграва маршрута и да събира информация за смените на правозащитните служители, условията и степента на контрол и т.н. Това става негов профил и започват да го наблюдават. И още много неща има в ПРОФИЛИРАНЕТО.

А второто значение на POFILING, което не е съвсем несвързано с първото, отново стана популярно и нашумя в новините съвсем неотдавна, когато един служител на тайните служби (a Secret Service officer) от личната охранителна свита на Президента Буш бе свален от един самолет, защото, според капитана на самолета, бил подозрителен. После се вдигна МНОГО шум и самият Буш се намеси, като се каза, че човекът бил injustly profiled because he was of Arab origin. Често се говори, че полицията в някои щати, където етническата смес е близо 99% англосаксонска и протестантска, неоснователно PROFILE-ват представители на други етноси, т.е. нарочват ги, подозират ги в провинения и правонарушения именно въз основа на ПРОФИЛА (характеристиката, данните), че дадената група в преобладаващата си част има или някога е имала подобно поведение.
Цялата тази дълга тирада имаше една-едничка кратка цел: да кажа, че ПРОФИЛИРАНЕ е ако не още термин, то вече добре позната дума на българските служители от институциите, занимаващи се с охраната на реда, законите и националната сигурност по летищата, гарите и ГКПП-тата.

И сега към другия Ви въпрос за verbal reprimand. Ще ме прощавате, ама не е бил толкова ясен смисълът, щом не се сетихме, че става дума за полицай, порицаващ гражданин при изпълнение на служебните си задължения по опазване на реда. Затова и Ви пратихме отначало за зелен хайвер, т.е. в джунглите на Кодекса на труда. Sorry.
АБСУРДНО Е да се каже, според мен, че ПОЛИЦАЙ може да мъмри гражданин. Мъмрят, скастрят, хокат, държат или четат конско евангелие учителите, свещениците, майките и т.н. Полицаите порицават, предупреждават и санкционират.
В българската полицейска практика може да има устно предупреждение спрямо нарушител на реда или закона, когато се отправя на място, на момента, като реакция и за да се прекрати ескалацията на неправомерното поведение. А има и писмено предупреждение (под формата на предупредителен полицейски протокол), който нарушителят подписва като ангажимент, че няма да извършва повече въпросното нарушение. Ако наруши подписаното си обещание, санкциите вече ще са други -- има си норми на процесуалното право, написани са в закон, стига да има кой да (му се) чете. Ако имате електронен достъп до Закона за МВР или до Наказателно-процесуалния кодекс, можете да видите какво точно е записано там по въпроса, т.е. какви са правомощията на органите на МВР и какви санкции могат да прилагат. Уверявам Ви, че няма да намерите думата "мъмрене".
Хайде, че със сигурност ще ме смъмрят за lavishness. Успех.
Selected response from:

Vihar Krastev
Grading comment
4 KudoZ points were awarded for this answer

Advertisement


Summary of answers provided
5 +1"личностна преценка" или летищна охранителна процедура
Peter Skipp
4 +1ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ГОРНИЯ ОТГОВОР НА PETER SKIPP: профилиране, изготвяне на рисков профил/характеристикаVihar Krastev
4именно "профилиране" и предложих -- три пъти...
Peter Skipp


  

Answers


1 hr   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): +1
"личностна преценка" или летищна охранителна процедура


Explanation:
... целяща определяне действителните причини за пътуване на дадено лице, както и "същността" на това лице. С други думи изграждане на "профил" или "контур".

Прилага се при поне 50 на сто от всички полети (и всички такива до "чувствителни" направления) и спрямо поне 50 на сто от всички пътуващи в такъв полет (и всички такива с имена подобни на "Бен Ладен"). Работи така -- служащ от охраната разговаря с пътника за общи неща, като от разговора изгражда картина за действителните му намерения и характер -- дали той е bona fide пътник или пък терорист, който иска да превърне спътниците си в "пътници", така да се каже :)

Най-добрият начин да се разговаря е чрез задаване въпроси. Така фактически "профилирането" си е един прикрит разпит. Трае от минута-две до (доколкото зная за полетите на израелската авиокомпания "Ел Ал") десетина, че и повече минути.

Преводът ми е описателен, но при по-нататъшни споменавания може да се каже "профилиране" -- професионалистите ще го разберат.

--------------------------------------------------
Note added at 2002-02-26 23:26:30 (GMT) Post-grading
--------------------------------------------------

Та аз именно \"профилиране\" ви и предложих... :(

--------------------------------------------------
Note added at 2002-02-26 23:26:21 (GMT) Post-grading
--------------------------------------------------

Та аз именно \"профилиране\" ви и предложих... :(

--------------------------------------------------
Note added at 2002-02-26 23:28:31 (GMT) Post-grading
--------------------------------------------------

Та аз именно \"профилиране\" ви и предложих... :(

Peter Skipp
Bulgaria
Local time: 15:28
Native speaker of: Native in BulgarianBulgarian, Native in EnglishEnglish
PRO pts in pair: 163

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Vihar Krastev: Отлично, Петър. Изготвяне на рисков портрет (профил) на пътника. Използват го всички служби по сигурността, полицията, митниците. Има обаче и едно странично значение - предубедено необосновано селектиране на лице по дадени признаци (раса, етнически т.н.)
36 mins
  -> благодаря. За второто значение не знаех
Login to enter a peer comment (or grade)

16 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +1
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ГОРНИЯ ОТГОВОР НА PETER SKIPP: профилиране, изготвяне на рисков профил/характеристика


Explanation:
Нищо ново няма да кажа освен това, че ПРОФИЛИРАНЕ наистина се налага като понятие.
А ето и откъде знам:
Преди 3-4 години с друг колега-преводач и виден специалист по обществен ред и национална и международна сигурност преживяхме 3-4 месеца плътно, денонощно с екип британски митничари от службата за митническо разузнаване на Her Majesty's Customs and Excise (британските митници), които обучаваха свои български колеги (и кучета) от различни ГКПП именно да ПРОФИЛИРАТ, т.е. да изготвят РИСКОВ ПОРТРЕТ или РИСКОВА ХАРАКТЕРИСТИКА и РИСКОВО ДОСИЕ на пътници, камиони, шофьори, транспортни и спедиторски компании и т.н. с оглед на това до каква степен е основателно да се предполага, че са замесени в контрабанда или трафик (на наркотици, оръжие, пари, хора, бели робини и т.н.) По НАЙ-РАЗЛИЧНИ clues и с всевъзможни intelligence средства и похвати -- събрани данни, сведения, внедрени агенти, log информация от товарителници и корабни дневници, полетна информация, кредитни карти, хотелски регистри (нека не ви издавам всичко все пак) може да се определи с доста голяма точност защо именно камиона на Х.Х. да бъде издърпан за обстойна проверка и защо еди кой си пътник да бъде разпитан по-подробно за причините и целите на пътуването му. Ето това се нарича (рисково) профилиране - определяне на степента на риска, асоцииран с отделните лица и обекти и създаване на (рискови) профили (портрети, характеристики) на лицата и обектите. Тези АНАЛИЗИ и продуктите от тях се подават в база данни, където се създават ПРОФИЛИ (досиета). Та ако лицето Юсуф Караоглу пет години е пътувал редовно от Турция до Германия с 15-годишния си ТИР камион и все е облечен скъсано и бедно и яде сланина, докато чака проверката (именно това е част от неговия профил) и изведнъж се появи с нов ТИР Волво, а не е спечелил на лотария и жена му не работи в бардаците на Капалъ чарши, значи има ОГРОМНА вероятност ЛОШИТЕ guys да са му купили камион срещу ангажимент от негова страна да попренася, ако успее, наркотици, скрити в хилядите възможни места за "тайници". Ако албанецът Шабан пътува всяка седмица по веднъж с празен ТИР през България, значи е веротно да проиграва маршрута и да събира информация за смените на правозащитните служители, условията и степента на контрол и т.н. Това става негов профил и започват да го наблюдават. И още много неща има в ПРОФИЛИРАНЕТО.

А второто значение на POFILING, което не е съвсем несвързано с първото, отново стана популярно и нашумя в новините съвсем неотдавна, когато един служител на тайните служби (a Secret Service officer) от личната охранителна свита на Президента Буш бе свален от един самолет, защото, според капитана на самолета, бил подозрителен. После се вдигна МНОГО шум и самият Буш се намеси, като се каза, че човекът бил injustly profiled because he was of Arab origin. Често се говори, че полицията в някои щати, където етническата смес е близо 99% англосаксонска и протестантска, неоснователно PROFILE-ват представители на други етноси, т.е. нарочват ги, подозират ги в провинения и правонарушения именно въз основа на ПРОФИЛА (характеристиката, данните), че дадената група в преобладаващата си част има или някога е имала подобно поведение.
Цялата тази дълга тирада имаше една-едничка кратка цел: да кажа, че ПРОФИЛИРАНЕ е ако не още термин, то вече добре позната дума на българските служители от институциите, занимаващи се с охраната на реда, законите и националната сигурност по летищата, гарите и ГКПП-тата.

И сега към другия Ви въпрос за verbal reprimand. Ще ме прощавате, ама не е бил толкова ясен смисълът, щом не се сетихме, че става дума за полицай, порицаващ гражданин при изпълнение на служебните си задължения по опазване на реда. Затова и Ви пратихме отначало за зелен хайвер, т.е. в джунглите на Кодекса на труда. Sorry.
АБСУРДНО Е да се каже, според мен, че ПОЛИЦАЙ може да мъмри гражданин. Мъмрят, скастрят, хокат, държат или четат конско евангелие учителите, свещениците, майките и т.н. Полицаите порицават, предупреждават и санкционират.
В българската полицейска практика може да има устно предупреждение спрямо нарушител на реда или закона, когато се отправя на място, на момента, като реакция и за да се прекрати ескалацията на неправомерното поведение. А има и писмено предупреждение (под формата на предупредителен полицейски протокол), който нарушителят подписва като ангажимент, че няма да извършва повече въпросното нарушение. Ако наруши подписаното си обещание, санкциите вече ще са други -- има си норми на процесуалното право, написани са в закон, стига да има кой да (му се) чете. Ако имате електронен достъп до Закона за МВР или до Наказателно-процесуалния кодекс, можете да видите какво точно е записано там по въпроса, т.е. какви са правомощията на органите на МВР и какви санкции могат да прилагат. Уверявам Ви, че няма да намерите думата "мъмрене".
Хайде, че със сигурност ще ме смъмрят за lavishness. Успех.

Vihar Krastev
PRO pts in pair: 56

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Peter Skipp: да, профилиране си е известен термин вътре в охранителните и прочее среди.
9 hrs
  -> Съгласен, всъщност подкрепям 1-ия Ви отговор от вчера. Хрумва ми още по-лесно обяснение: ПРОФИЛЪТ е типичната поведенческа характеристика на престъпника, специалистите сравняват пътниците с този профил, за да открият евентуално съответствие в опасна степе
Login to enter a peer comment (or grade)

3 days14 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
именно "профилиране" и предложих -- три пъти...


Explanation:
два пъти в самия отговор и един път в подкрепа на друг отговор. Явно обаче отговорите следва да са "пълни" и "изчерпателни" и да наблягат върху законодателството.

Peter Skipp
Bulgaria
Local time: 15:28
Native speaker of: Native in BulgarianBulgarian, Native in EnglishEnglish
PRO pts in pair: 163
Login to enter a peer comment (or grade)




Return to KudoZ list


KudoZ™ translation help
The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.



See also:



Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search