KudoZ home » English to Dutch » Sports / Fitness / Recreation

defensive tackle

Dutch translation: verdediger

Advertisement

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
English term or phrase:defensive tackle
Dutch translation:verdediger
Entered by: Evert DELOOF-SYS
Options:
- Contribute to this entry
- Include in personal glossary

04:26 Sep 21, 2001
English to Dutch translations [PRO]
Sports / Fitness / Recreation
English term or phrase: defensive tackle
In een footballteam:
"He's a defensive tackle."

Kan iemand me hiermee helpen?
Sandra
verdediger
Explanation:
is de gangbare vertaling voor 'defensive tackle'.
Desnoods 'verdedigende tackle'.

Hier heb je alle uitleg ivm American football (via www.google.com), niet altijd in even goed Nederlands, maar laten we maar niet gaan muggenziften :)

Over American Football:

Posities:


American Football combineert mensen van verschillende fysieke eigenschappen tot één team. Zo zijn er mensen die veel kracht beschikken, anderen vertrouwen op hun techniek of snelheid. Vaak zie je ook dat mensen die fysiek eigenlijk te kort komen dit heel goed kunnen compenseren met taktisch inzicht of motivatie.

Hieronder volgt een overzicht van verschillende posities, gesplitst in aanval en verdediging. Let wel op dat deze posities niet altijd in het veld vertegenwoordigd zijn. Dit hangt af van de gekozen strategie. Ook kunnen de benamingen per team verschillen. Maar toch proberen we enkele standaard posities uit te diepen.

Aanvallers:

Wide Receiver (vanger)

De Wide Receiver staat altijd aan de buitenkant van de aanvalsformatie, hij vormt de 'dreiging in de lucht' wat wil zeggen dat hij vaak de bal door de lucht krijgt toegespeeld.
Let Op ! de werkelijke vangkwaliteiten kun je niet beoordelen op het kunnen vangen van een boogbal op een training. Een receiver moet bereid zijn te duiken naar een hard gegooide bal, wetend dat er om hem heen een aantal verdedigers staan die maar al te graag willen tackelen. Dit vereist een grote snelheid en behendigheid in zijn bewegingen.
Naast het vangen van passes moet hij ook in staat zijn te blocken wanneer zijn offense een runningplay uitvoerd. Een goed lopende 'lucht-aanval' kan de wedstrijd beslissen...
Receivers kunnen, snel, veel terreinwinst bezorgen.
Tackles (buitenste lijnmannen)
Tackles zijn de buitenste mannen van de aanvalslijn. Deze aanvalslijn bestaat standaard uit vijf spelers. Samen verdedigen zij de spelverdeler (Quarterback) zodat deze de vooraf afgesproken taktiek ongehinderd kan uitvoeren. Over het algemeen doen de 'lijn mensen' vrij ondankbaar werk, vaak moeten zij de sterkste tegenstanders uitschakelen zodat de baldrager met de eer kan strijken. Dit komt voort uit het feit dat lijnmensen niet met de bal mogen lopen en hem ook niet mogen vangen. Al dit werk wordt natuurlijk wel in dank afgenomen. Kenmerk is: De Tackles van de 'offensive line' (front five) zijn over het algemeen de grootste en sterkste aanvallers. Deze mannen moeten in staat zijn iedere verdediger tegen te houden en de verdedigers weg te houden bij de spelverdeler (Quarterback).

Guards (binnenste lijnmannen)
De guards zijn de snelste mannen van de lijn. Als gekozen wordt om te lopen met de bal naar de buitenkanten, verlaat hij zijn positie om de verdedigers van de baldrager af te houden. Op deze positie is kracht en omvang van ondergeschikt belang aan inzet en snelheid.

Center (centrale lijnman)
De center wordt vaak gezien als belangrijkste man in de aanval, dit omdat het spel bij hem begint. De center geeft bij iedere hervatting van het spel de bal tussen zijn benen door aan de spelverdeler. Dit vraagt grote concentratie en behendigheid, want na het afgeven van de bal moet hij ook nog afrekenen met een verdediger. Die verdediger staat vaak nog geen 30 centimeter van hem af. Onder deze druk moet hij vooral foutloos spelen, immers je hebt niets aan een geweldige spelverdeler, als de bal simpelweg niet bij de spelverdeler aankomt!

Tight-End
De Tight-End is een extra man op de aanvalslijn (offensive line). Deze Tight-End is waarschijnlijk ook de meest veelzijdige speler op het veld. Hij moet niet alleen een verdediger uit kunnen schakelen (ookwel blocken genoemd) Maar hij mag als enige op de offensiveline de bal dragen of vangen! Dit vereist dus vang- en ren techniek. Grootte en snelheid zijn vaak belangrijker dan pure kracht.

Quarterback

De Quarterback (spelverdeler) is de meest opvallende speler in de aanval, immers iedere aktie start bij hem. Hij moet onder alle omstandigheden 'cool' blijven want hij wordt vaak gezien als leider van het team. Een goede Quarterback heeft een geweldig taktisch inzicht, hij bepaalt vaak in de huddle (samenkomst die vooraf gaat aan ieder spelhervatting) de te volgen taktiek. Daarnaast moet hij beschikken over atletische eigenschappen, zoals het strak gooien van een bal (pass) en het lopen met de bal (run).
De Quarterback kijkt naar vrijstaande medespelers.


De Runningback heeft het zwaar te verduren. Full-Back

Dit is vaak de grootste en sterkste van de standaard baldragers. Er wordt van hem verwacht dat hij in situaties waar veel verdedigers op een kluitje staan onder iedere omstandigheid altijd een paar meters (yards) terreinwinst kan behalen. Verder moet hij ook kunnen blocken voor de (vaak) wat lichter Tail-back.Tail-Back De grootte van een Tail-Back is niet het belangrijkste. Hij moet snel en behendig zijn om langs de verdedigers te kunnen manoevreren. Soms moet hij helpen met het blocken als er gegooid gaat worden (Pass). Dit is een fysiek zeer veeleisende positie, hij moet een hele wedstrijd tackels kunnen incasseren en steeds 100% kunnen blijven geven.


Verdedigers:

Ends

Net als in de offence heb je in de verdediging (defence) ook een groep spelers die op één lijn staan recht tegenover de offensiveline. De buitenste spelers van de defencesiveline staan vaak tegenover de Tackles (zie offence). Zij hebben veel verantwoordelijkheden. De voornaamste is te zien als de aanval over de grond gaat. Dan zorgen de Ends ervoor dat de baldrager naar binnen (naar de drukte) gedwongen wordt, daar staan immers meer teamgenoten (dus de kans op een vroegtijdige tackle neemt toe). Als de offence laat zien dat ze gaan passen (dit is zichtbaar als de Quarterback de bal niet afgeeft, maar naar potentiele 'lucht doelwitten' gaat kijken met als bedoeling de bal naar zijn Receivers of Tight-End te gooien) dan probeert de End extra druk op de Quarterback te zetten, door hem te proberen te tackelen (sack). Op deze positie staan vaak de grootste en krachtigste spelers die ook nog over een dosis snelheid beschikken.
De Defensiveline schakelt voorblockers uit en zet druk op de Quarterback.
Tackles
Dit zijn de sterkste en zwaarste verdedigers zij moeten de grondaanval (run) die door het midden gaat kunnen stoppen en van eerst nog afrekenen met blockers. Ook kan van hen gevraagd worden extra druk op de Quarterback te zetten.

Linebackers

Linebackers zijn vaak verdeeld in buitenste (outside) en binnenste (inside) linebackers. Deze spelers moeten snel, behendig en hard zijn. Ze hebben veel verantwoordelijkheden, zoals het stoppen van de run en het helpen met het verdedigen van de pass. Ook proberen ze weleens een verrassings aanval op de Quarterback (blitz). Het allerbelangrijkste is inzet en het vroegtijdig kunnen beoordelen ('lezen') waar het aanvalsspel zich naartoe zal bewegen.
De Linebackers zijn de hart en ziel van de Defense.
Secondary
De Secondary is de tweede verdedigingslinie en wordt veelal ingezet op de pass te verdedigen. De secondary kun je splitsen in Cornerbacks, Strong Safety en de Free Safety. De , meestal twee Cornerback's 'dekken' (cover) over het algemeen de Wide-Receivers. De StrongSafety covered de Tight-End en de Free Safety help waarnodig. Ook kan de verdedigende partij ervoor kiezen het veld in stukken (zones) te verdelen, en iedere zone door één speler te laten verdedigen. In de Secondary is snelheid een eerste vereiste. Ook moeten deze spelers wendbaar zijn, immers zijn moeten de aanvaller op de voet kunnen volgen, dit is moeilijk wat de verdediger weet niet waar de aanvaller naar toe wil/gaat. Verder moet iedereen in de secondary goed kunnen tackelen, omdat ze meestal de laatste verdediginglinie vormen. Een aanvaller die langs de secondary komt moet scoren.De Kicker zorgt voor veel punten. Kickers

Kickers (schoppers) kunnen in verschillende situaties in het veld gebracht worden. Teneerste als de offence het niet lukt binnen 4 downs 10 yards te halen. Dan schopt de kicker de bal zo hoog en ver mogelijk op de helft van de tegenstanders ('punt'). De ontvangende partij mag dan proberen de bal te vangen en deze terug te lopen om een betere veldpositie te halen (puntreturn). Als de ontvangende partij niet probeert de bal terug te lopen dan nemen zij de aanval van de 'puntende' partij over dáár waar de bal neerkomt én ophoudt met stuiteren.Een tweede situatie wanneer een kicker het veld in komt is, als de aanvallende partij het niet lukt opnieuw een 'first down' te halen maar dicht genoeg bij het scoringsgebied van de tegenstander is. Dan probeert de kicker de bal door de 'goalpost' te schoppen (fieldgoal). Lukt dit, dan krijgen zij 3 punten. In deze situatie mag de tegenstander de bal niet teruglopen. (Lukt de fieldgoal niet, dan gaat de bal over naar de tegenstander.)
Deze manier van kicken, de fieldgoal dus, mag men ook proberen ná het scoren van een touchdown. Dit is dan goed voor één punt (wanneer een team ipv de PAT (point-after-touchdown) niet schopt maar besluit de bal in de 'endzone' lopen of een 'pass' vangen dan verdienen zij twee punten (In Nederland ziet men het laatste vaker dan een geschopte PAT))
Wanneer de helft begint én na een score, komt de kicker in het veld om vanaf zijn eigen 35 yardsline de bal zo diep mogelijk op de helft van de tegenstander te schoppen (kick-off). De tegenstander krijgt dan de mogelijkheid de bal terug te lopen. Kiezen zij daar niet voor, dan begint hun aanval op hun eigen 20 yardsline.Selected response from:

Evert DELOOF-SYS
Belgium
Local time: 13:31
Grading comment
Bedankt, Evert. De rest van die informatie kan ik ook goed gebruiken.
4 KudoZ points were awarded for this answer

Advertisement


Summary of answers provided
4verdediger
Evert DELOOF-SYS
2Defensive tackleShayna Barby


  

Answers


19 mins   confidence: Answerer confidence 2/5Answerer confidence 2/5
Defensive tackle


Explanation:
Ik heb zo het idee dat het vaak Engels blijft. Misschien helpt de onderstaande link?

Succes!


    Reference: http://www.americanfootball.nl/regelsinhoudsopgave.htm
Shayna Barby
Local time: 12:31
Native speaker of: Native in EnglishEnglish, Native in DutchDutch
Login to enter a peer comment (or grade)

46 mins   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
verdediger


Explanation:
is de gangbare vertaling voor 'defensive tackle'.
Desnoods 'verdedigende tackle'.

Hier heb je alle uitleg ivm American football (via www.google.com), niet altijd in even goed Nederlands, maar laten we maar niet gaan muggenziften :)

Over American Football:

Posities:


American Football combineert mensen van verschillende fysieke eigenschappen tot één team. Zo zijn er mensen die veel kracht beschikken, anderen vertrouwen op hun techniek of snelheid. Vaak zie je ook dat mensen die fysiek eigenlijk te kort komen dit heel goed kunnen compenseren met taktisch inzicht of motivatie.

Hieronder volgt een overzicht van verschillende posities, gesplitst in aanval en verdediging. Let wel op dat deze posities niet altijd in het veld vertegenwoordigd zijn. Dit hangt af van de gekozen strategie. Ook kunnen de benamingen per team verschillen. Maar toch proberen we enkele standaard posities uit te diepen.

Aanvallers:

Wide Receiver (vanger)

De Wide Receiver staat altijd aan de buitenkant van de aanvalsformatie, hij vormt de 'dreiging in de lucht' wat wil zeggen dat hij vaak de bal door de lucht krijgt toegespeeld.
Let Op ! de werkelijke vangkwaliteiten kun je niet beoordelen op het kunnen vangen van een boogbal op een training. Een receiver moet bereid zijn te duiken naar een hard gegooide bal, wetend dat er om hem heen een aantal verdedigers staan die maar al te graag willen tackelen. Dit vereist een grote snelheid en behendigheid in zijn bewegingen.
Naast het vangen van passes moet hij ook in staat zijn te blocken wanneer zijn offense een runningplay uitvoerd. Een goed lopende 'lucht-aanval' kan de wedstrijd beslissen...
Receivers kunnen, snel, veel terreinwinst bezorgen.
Tackles (buitenste lijnmannen)
Tackles zijn de buitenste mannen van de aanvalslijn. Deze aanvalslijn bestaat standaard uit vijf spelers. Samen verdedigen zij de spelverdeler (Quarterback) zodat deze de vooraf afgesproken taktiek ongehinderd kan uitvoeren. Over het algemeen doen de 'lijn mensen' vrij ondankbaar werk, vaak moeten zij de sterkste tegenstanders uitschakelen zodat de baldrager met de eer kan strijken. Dit komt voort uit het feit dat lijnmensen niet met de bal mogen lopen en hem ook niet mogen vangen. Al dit werk wordt natuurlijk wel in dank afgenomen. Kenmerk is: De Tackles van de 'offensive line' (front five) zijn over het algemeen de grootste en sterkste aanvallers. Deze mannen moeten in staat zijn iedere verdediger tegen te houden en de verdedigers weg te houden bij de spelverdeler (Quarterback).

Guards (binnenste lijnmannen)
De guards zijn de snelste mannen van de lijn. Als gekozen wordt om te lopen met de bal naar de buitenkanten, verlaat hij zijn positie om de verdedigers van de baldrager af te houden. Op deze positie is kracht en omvang van ondergeschikt belang aan inzet en snelheid.

Center (centrale lijnman)
De center wordt vaak gezien als belangrijkste man in de aanval, dit omdat het spel bij hem begint. De center geeft bij iedere hervatting van het spel de bal tussen zijn benen door aan de spelverdeler. Dit vraagt grote concentratie en behendigheid, want na het afgeven van de bal moet hij ook nog afrekenen met een verdediger. Die verdediger staat vaak nog geen 30 centimeter van hem af. Onder deze druk moet hij vooral foutloos spelen, immers je hebt niets aan een geweldige spelverdeler, als de bal simpelweg niet bij de spelverdeler aankomt!

Tight-End
De Tight-End is een extra man op de aanvalslijn (offensive line). Deze Tight-End is waarschijnlijk ook de meest veelzijdige speler op het veld. Hij moet niet alleen een verdediger uit kunnen schakelen (ookwel blocken genoemd) Maar hij mag als enige op de offensiveline de bal dragen of vangen! Dit vereist dus vang- en ren techniek. Grootte en snelheid zijn vaak belangrijker dan pure kracht.

Quarterback

De Quarterback (spelverdeler) is de meest opvallende speler in de aanval, immers iedere aktie start bij hem. Hij moet onder alle omstandigheden 'cool' blijven want hij wordt vaak gezien als leider van het team. Een goede Quarterback heeft een geweldig taktisch inzicht, hij bepaalt vaak in de huddle (samenkomst die vooraf gaat aan ieder spelhervatting) de te volgen taktiek. Daarnaast moet hij beschikken over atletische eigenschappen, zoals het strak gooien van een bal (pass) en het lopen met de bal (run).
De Quarterback kijkt naar vrijstaande medespelers.


De Runningback heeft het zwaar te verduren. Full-Back

Dit is vaak de grootste en sterkste van de standaard baldragers. Er wordt van hem verwacht dat hij in situaties waar veel verdedigers op een kluitje staan onder iedere omstandigheid altijd een paar meters (yards) terreinwinst kan behalen. Verder moet hij ook kunnen blocken voor de (vaak) wat lichter Tail-back.Tail-Back De grootte van een Tail-Back is niet het belangrijkste. Hij moet snel en behendig zijn om langs de verdedigers te kunnen manoevreren. Soms moet hij helpen met het blocken als er gegooid gaat worden (Pass). Dit is een fysiek zeer veeleisende positie, hij moet een hele wedstrijd tackels kunnen incasseren en steeds 100% kunnen blijven geven.


Verdedigers:

Ends

Net als in de offence heb je in de verdediging (defence) ook een groep spelers die op één lijn staan recht tegenover de offensiveline. De buitenste spelers van de defencesiveline staan vaak tegenover de Tackles (zie offence). Zij hebben veel verantwoordelijkheden. De voornaamste is te zien als de aanval over de grond gaat. Dan zorgen de Ends ervoor dat de baldrager naar binnen (naar de drukte) gedwongen wordt, daar staan immers meer teamgenoten (dus de kans op een vroegtijdige tackle neemt toe). Als de offence laat zien dat ze gaan passen (dit is zichtbaar als de Quarterback de bal niet afgeeft, maar naar potentiele 'lucht doelwitten' gaat kijken met als bedoeling de bal naar zijn Receivers of Tight-End te gooien) dan probeert de End extra druk op de Quarterback te zetten, door hem te proberen te tackelen (sack). Op deze positie staan vaak de grootste en krachtigste spelers die ook nog over een dosis snelheid beschikken.
De Defensiveline schakelt voorblockers uit en zet druk op de Quarterback.
Tackles
Dit zijn de sterkste en zwaarste verdedigers zij moeten de grondaanval (run) die door het midden gaat kunnen stoppen en van eerst nog afrekenen met blockers. Ook kan van hen gevraagd worden extra druk op de Quarterback te zetten.

Linebackers

Linebackers zijn vaak verdeeld in buitenste (outside) en binnenste (inside) linebackers. Deze spelers moeten snel, behendig en hard zijn. Ze hebben veel verantwoordelijkheden, zoals het stoppen van de run en het helpen met het verdedigen van de pass. Ook proberen ze weleens een verrassings aanval op de Quarterback (blitz). Het allerbelangrijkste is inzet en het vroegtijdig kunnen beoordelen ('lezen') waar het aanvalsspel zich naartoe zal bewegen.
De Linebackers zijn de hart en ziel van de Defense.
Secondary
De Secondary is de tweede verdedigingslinie en wordt veelal ingezet op de pass te verdedigen. De secondary kun je splitsen in Cornerbacks, Strong Safety en de Free Safety. De , meestal twee Cornerback's 'dekken' (cover) over het algemeen de Wide-Receivers. De StrongSafety covered de Tight-End en de Free Safety help waarnodig. Ook kan de verdedigende partij ervoor kiezen het veld in stukken (zones) te verdelen, en iedere zone door één speler te laten verdedigen. In de Secondary is snelheid een eerste vereiste. Ook moeten deze spelers wendbaar zijn, immers zijn moeten de aanvaller op de voet kunnen volgen, dit is moeilijk wat de verdediger weet niet waar de aanvaller naar toe wil/gaat. Verder moet iedereen in de secondary goed kunnen tackelen, omdat ze meestal de laatste verdediginglinie vormen. Een aanvaller die langs de secondary komt moet scoren.De Kicker zorgt voor veel punten. Kickers

Kickers (schoppers) kunnen in verschillende situaties in het veld gebracht worden. Teneerste als de offence het niet lukt binnen 4 downs 10 yards te halen. Dan schopt de kicker de bal zo hoog en ver mogelijk op de helft van de tegenstanders ('punt'). De ontvangende partij mag dan proberen de bal te vangen en deze terug te lopen om een betere veldpositie te halen (puntreturn). Als de ontvangende partij niet probeert de bal terug te lopen dan nemen zij de aanval van de 'puntende' partij over dáár waar de bal neerkomt én ophoudt met stuiteren.Een tweede situatie wanneer een kicker het veld in komt is, als de aanvallende partij het niet lukt opnieuw een 'first down' te halen maar dicht genoeg bij het scoringsgebied van de tegenstander is. Dan probeert de kicker de bal door de 'goalpost' te schoppen (fieldgoal). Lukt dit, dan krijgen zij 3 punten. In deze situatie mag de tegenstander de bal niet teruglopen. (Lukt de fieldgoal niet, dan gaat de bal over naar de tegenstander.)
Deze manier van kicken, de fieldgoal dus, mag men ook proberen ná het scoren van een touchdown. Dit is dan goed voor één punt (wanneer een team ipv de PAT (point-after-touchdown) niet schopt maar besluit de bal in de 'endzone' lopen of een 'pass' vangen dan verdienen zij twee punten (In Nederland ziet men het laatste vaker dan een geschopte PAT))
Wanneer de helft begint én na een score, komt de kicker in het veld om vanaf zijn eigen 35 yardsline de bal zo diep mogelijk op de helft van de tegenstander te schoppen (kick-off). De tegenstander krijgt dan de mogelijkheid de bal terug te lopen. Kiezen zij daar niet voor, dan begint hun aanval op hun eigen 20 yardsline.

Evert DELOOF-SYS
Belgium
Local time: 13:31
Native speaker of: Native in DutchDutch, Native in FlemishFlemish
PRO pts in category: 8
Grading comment
Bedankt, Evert. De rest van die informatie kan ik ook goed gebruiken.
Login to enter a peer comment (or grade)
Return to KudoZ list


KudoZ™ translation help
The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.See also:Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search