fibromyalgia

Greek translation: ινομυαλγία

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
English term or phrase:fibromyalgia
Greek translation:ινομυαλγία
Entered by: Eftychia Stamatopoulou

18:01 Jan 12, 2004
English to Greek translations [PRO]
Medical
English term or phrase: fibromyalgia
Πώς αποδίδουμε στα Ελληνικά αυτό το σύνδρομο πόνου; Δε μου έρχεται τώρα με τίποτα!
Ευχαριστώ!
xxxx-Translator
ινομυαλγία
Explanation:
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/BHCLang.nsf/0/B2CF1...
Ινομυαλγία
Το σύνδρομο ινομυαλγίας είναι μια πάθηση στην οποία παρουσιάζονται πόνοι στους μυς και στις γειτονικές δομές χωρίς καμία προφανή βλάβη στον ιστό. Ο πόνος συνήθως είναι διαδεδομένος.

και http://www.arthritis.org.gr/pages/diseases/inomialgia.htm

Τι Είναι η Ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μυς και τους συνδέσμους αλλά όχι τις αρθρώσεις. Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, είναι πιθανό όμως να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Καθώς δεν συνοδεύεται από ορατές, εξωτερικές ενδείξεις, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας συχνά δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης που σας βασανίζουν. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία συνήθως φαίνονται καλά στην όψη ενώ αισθάνονται πολύ άσχημα.

Η ινομυαλγία είναι μια κοινή πάθηση, που μερικές φορές έχει τόσο σοβαρή μορφή που δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του ασθενούς. Ο όρος ινομυαλγία δηλώνει την κατάσταση κατά την οποία οι ινώδεις ιστοί και οι μύες εκδηλώνουν πόνο (άλγος) και ευαισθησία. Ο πόνος συχνά μοιάζει να εκτείνεται σε όλο το σώμα.

Συνήθως παρουσιάζεται ευαισθησία κάποιων σημείων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η εμφάνιση πόνου σε αυτά τα σημεία βοηθά το γιατρό να προβεί στη διάγνωση. Αν ασκηθεί αρκετή πίεση σε αυτά τα σημεία οι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώσουν ενόχληση. Το γεγονός που σηματοδοτεί τη διαφορά στην ινομυαλγία είναι το ότι η πίεση αυτή προκαλεί έντονο πόνο και πολλά από αυτά τα σημεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Το σχήμα της επόμενης σελίδας απεικονίζει κάποια τυπικά ευαίσθητα σημεία του σώματος. Κάποιες φορές η ευαισθησία παρουσιάζεται σε μεμονωμένες περιοχές του σώματος και αυτό μπορεί να γίνει αφορμή να εμφανιστούν τοπικές παθήσεις όπως για παράδειγμα επικονδυλίτιδα (αλλιώς γνωστή ως «αγκώνας του τένις»). Η ινομυαλγία πάντως συνοδεύεται από ευαισθησία σε αρκετά σημεία του σώματος.

Στο παρελθόν συχνά γινόταν λανθασμένα η διάγνωση της ινομυαλγίας ως μυϊκός ρευματισμός ή ως συνδετικίτιδα. Επίσης λανθασμένα γινόταν διάγνωση εκφυλιστικής ασθένειας των αρθρώσεων (σημάδια φυσιολογικής φθοράς είναι πολύ συνήθη στις ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης καθώς μεγαλώνουμε είτε αυτά συνοδεύονται από πόνο είτε όχι).

Οι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε μια πολύ πιο σαφή εικόνα της ινομυαλγίας και η σωστή διάγνωσή της γίνεται όλο και πιο συχνά από ρευματολόγους και παθολόγους.

Περιοχές ευαίσθητων σημείων στους πάσχοντες από ινομυαλγία

Τα Συμπτώματα της Ινομυαλγίας

Ο πόνος, το αίσθημα κόπωσης και η διαταραχή του ύπνου αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν τον πόνο της ινομυαλγίας ως άλγος, δυσκαμψία και αίσθημα κόπωσης στους μύες και στους τένοντες και συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις. Η ενόχληση μπορεί είτε να είναι εντονότερη νωρίς το πρωί, είτε να χειροτερεύει καθώς προχωρά η μέρα ή να εντείνεται με την δραστηριότητα. Μπορεί να αφορά ένα μέρος του σώματος ή διάφορες περιοχές όπως τα άκρα, ο αυχένας ή η πλάτη.

Η κόπωση αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή όψη της ινομυαλγίας. Είναι πιθανό να υπάρχει αίσθημα κούρασης σε όλο το σώμα και έλλειψη ενέργειας, ή μυϊκή κόπωση και έλλειψη αντοχής. Σε κάθε περίπτωση, ίσως σας είναι δύσκολο να ανεβείτε μια σκάλα ή να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια σας, πόσο μάλλον να πηγαίνετε στη δουλειά. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα με τη σταδιακή απώλεια της καλής φυσικής κατάστασης.

Επίσης μερικά από τα λιγότερο κοινά, πλην όμως εξίσου ενοχλητικά είναι τα ακόλουθα:

• Μυρμηκίαση, αιμωδία (μούδιασμα), κακή κυκλοφορία ή πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
• Πονοκέφαλος, οξυθυμία, κακή ή μελαγχολική διάθεση
• Αφηρημάδα και δυσκολία συγκέντρωσης
• Ανάγκη ούρησης ή ξαφνικό και επιτακτικό αίσθημα ανάγκης για ούρηση
• Ευερέθιστα έντερα
• Κατά το ξύπνημα, αίσθημα ανεπαρκούς ξεκούρασης και ανανέωσης από τον ύπνο

Συμπτώματα όπως τα παραπάνω μπορεί βέβαια να έχουν άλλες αιτίες και με τη συμβουλή του γιατρού σας θα αποφασίσετε αν χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις και περαιτέρω διερεύνηση ή γνώμη κάποιου ειδικευμένου γιατρού. Η ένταση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην ινομυαλγία πααρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Το φάσμα εκτείνεται από την σοβαρότατα αποδιοργανωμένη ζωή του πάσχοντος έως την σχεδόν φυσιολογική ζωή και αυτή η διαφορά δυσκολεύει την ορθή διάγνωση της πάθησης και οδηγεί συχνά σε διάσταση ιατρικών απόψεων.

Η Ινομυαλγία και η Χρονιά ή Μετά-Ιογενής Κόπωση (Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα-Με)

Τα συμπτώματα που περιγράφονται στην μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ) μοιάζουν πολύ με αυτά της ινομυαλγίας εκτός του ότι οι πάσχοντες από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα συχνά θυμούνται να έχουν προσβληθεί από κάποιο ιό πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έχουν λιγότερους πόνους. Γι αυτό και πολλοί γιατροί προτιμούν τη χρήση του όρου «σύνδρομο μετα-ιογενούς ή χρόνιας κοπώσεως» από τον όρο «μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα». Υπάρχουν πολλά ακόμη που χρειάζεται να μάθουμε για αυτές τις παθήσεις πριν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε εάν υπάρχει ή όχι σχέση μεταξύ τους.

Τι Προκαλεί την Ινομυαλγία;

Οι πιο πρόσφατες έρευνες πάνω στη ινομυαλγία είχαν ως εφαλτήριο τα ευρήματα της ύπαρξης συγκεκριμένων ευαίσθητων σημείων και των διαταραχών του ύπνου. Μελέτες των εγκεφαλικών κυμάτων (EEG: ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) κατά τη διάρκεια του ύπνου δείχνουν ότι άτομα που έχουν ινομυαλγία χάνουν τον βαθύ τους ύπνο. Ο βαθύς και χωρίς όνειρα ύπνος παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες και εντεταμένες διακοπές από ελαφρύτερο ύπνο με όνειρα.

Υγιείς άνθρωποι των οποίων ο ύπνος διακόπτεται σε κάθε περίοδο του βαθύ τους ύπνου, υποφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα και έχουν τα ευαίσθητα σημεία της ινομυαλγίας.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή του βαθύ ύπνου η οποία με τη σειρά της προκαλεί ινομυαλγία. Περισσότερες από μία αιτίες μπορεί να επηρεάζουν το κάθε άτομο. Ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα είναι μια αιτία που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Επίσης μπορεί να ευθύνεται ο πόνος που προέρχεται από έναν τραυματισμό ή από κάποια άλλη ασθένεια όπως η αρθρίτιδα. Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι ο συναισθηματικός πόνος, το άγχος ή η κατάπτωση που προέρχεται από κάποιο συμβάν ή από τις διαπροσωπικές σχέσεις στο χώρο της εργασίας ή στην προσωπική ζωή.


Ο (φαύλος) κύκλος του πόνου και του διαταραγμένου ύπνου

Από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η ινομυαλγία τότε ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που παράγει περισσότερο πόνο και περισσότερο διαταραγμένο ύπνο. Αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να επιφέρει ψυχική κατάπτωση ή και κατάθλιψη ακόμη κι όταν αυτή δεν είναι εξ' αρχής παρούσα.

Όταν η ινομυαλγία είναι εμφανώς συνδεδεμένη με κάποια άλλη πάθηση όπως την αρθρίτιδα ή την κατάθλιψη τότε συνήθως ονομάζεται «δευτερογενής». Όταν φαίνεται πως εκδηλώνεται μεμονωμένα ονομάζεται «πρωτοπαθής».

Αντιμετώπιση και Θεραπεία της Ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία δεν θεραπεύεται πλήρως, όμως με τη βοήθεια του γιατρού και της οικογένειας η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ. Είναι πιθανό να υποχωρήσει η ασθένεια από μόνη της, όμως συνήθως αυτό γίνεται μόνο μετά από μήνες ή και χρόνια. Ο γιατρός θα βοηθήσει αρχικά κάνοντας τη διάγνωση της ινομυαλγίας και καθησυχάζοντάς σας ότι παρά τον πόνο που νιώθετε δεν έχετε μια πάθηση που θα σας προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες. Δεν έχετε περισσότερες πιθανότητες από τον οποιονδήποτε να εμφανίσετε αρθρίτιδα στο μέλλον. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή όμως εσείς μόνος σας θα δείτε αν αυτή σας βοηθά αρκετά ώστε να αξίζει να την συνεχίσετε. Η οικογένειά σας θα σας στηρίξει δείχνοντας κατανόηση και δίνοντάς σας κουράγιο.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν και μπορούν να βοηθήσουν στη καταπολέμηση του πόνου περιλαμβάνουν παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) από τα οποία υπάρχουν αρκετά. Αυτά μπορούν ως ένα βαθμό να βοηθήσουν. Παρομοίως, μια ένεση με στεροειδές τοπικά στην προσβεβλημένη περιοχή μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα στην περίπτωση που υπάρχει έντονος πόνος σε ένα ή δύο σημεία του σώματος. Όμως το αποτέλεσμα των ενέσεων είναι προσωρινό.

Ο γιατρός θα προσπαθήσει επίσης να σας βοηθήσει στο θέμα του διαταραγμένου ύπνου. Η χρήση ενός μαλακού κολάρου κατά τη διάρκεια του ύπνου βοηθά κάποιους ασθενείς να κοιμούνται καλύτερα, ειδικά όταν ο αυχένας πονάει. Δεν είναι κακό να το δοκιμάσετε για μια εβδομάδα περίπου, φτάνει να μην συνηθίσετε να το φοράτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα κοινά χάπια για την αϋπνία είναι καλύτερα να αποφεύγονται γιατί εύκολα γίνονται συνήθεια και τελικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Πολλοί ασθενείς βοηθούνται από κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν κατάθλιψη. Κάποιες από τις παλαιότερες αντικαταθλιπτικές ουσίες (π.χ. αμιτριπτυλίνη) έχουν βρεθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Έχουν επίσης ηρεμιστική δράση και βοηθούν στη αποκατάσταση του ύπνου. Θα βοηθήσουν επίσης τα άτομα που έχουν κατάθλιψη η οποία συνδέεται με την ινομυαλγία. Το όφελος μπορεί να μην είναι άμεσο γι αυτό και αξίζει να προσπαθήσετε να κάνετε χρήση τους για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών πριν αποφασίσετε αν σας βοηθούν ή όχι. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους ίσως εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από τα ευεργετικά τους αποτελέσματα - συνήθως προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο γιατρός σας θα αυξήσει σταδιακά τη δοσολογία ώσπου να φτάσετε σε αποτελεσματικό επίπεδο. Ο γιατρός σας ακόμη μπορεί να σας συστήσει κάποιο φυσιοθεραπευτή για περαιτέρω ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με την ινομυαλγία. Παρ' όλα αυτά ο πιο αποτελεσματικός θεραπευτής της πάθησης αυτής θα είστε εσείς ο ίδιος.

Πως να Αντιμετωπίσετε την Ινομυαλγία

Γεγονός είναι - και αξίζει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος - ότι η ινομυαλγία μπορεί να έχει σοβαρή μορφή και διαρκέσει αρκετά χρόνια. Το ευχάριστο είναι όμως ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει να κρατούν υπό έλεγχο την κατάστασή τους και τη έχουν κάνει μέρος της ζωής τους χωρίς να την αφήσουν να τους καταστρέψει τη ζωή.

Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν πραγματικά αποτέλεσμα και θα σας βοηθήσουν αν τις ακολουθήσετε με υπομονή και επιμονή.

Θα βοηθήσετε τον εαυτό σας ανακαλύπτοντας τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και προσπαθώντας βαθμιαία να το ακολουθείτε όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσετε και να γνωρίζετε ότι η θεραπεία μπορεί είναι οδυνηρή. Επίσης να θυμάστε ότι κάτι που μπορεί να βοηθά ένα άτομο με ινομυαλγία ίσως να μην έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα σε κάποιο άλλο.

1. Μάθετε περισσότερα για την ινομυαλγία από αυτό το φυλλάδιο και ερευνήστε αν υπάρχει κάποια ομάδα υποστήριξης ή σύλλογος για άτομα με αυτή την πάθηση στην περιοχή σας. Η γνωριμία με άλλους ασθενείς που έχουν παρόμοιο πρόβλημα και το να μοιραστείτε το πρόβλημά σας αλλά και να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν και άλλοι στην ίδια κατάσταση με σας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ευεργετικό.

2. Ζητήστε από τα μέλη της οικογενείας σας να διαβάσουν αυτό το φυλλάδιο κα ενθαρρύνετε τους να συζητήσετε όλοι μαζί την κατάστασή σας. Και η δική τους ζωή θα αλλάξει.

3. Δοκιμάστε τη φαρμακευτική αγωγή που σας προτείνει ο γιατρός σας και έπειτα αποφασίστε αν θα συνεχίσετε να την ακολουθείτε.

4. Αποφύγετε φάρμακα όπως τα αποσυμφορητικά ρινικής βλεννογόνου. Μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, καφέ ή τσάι αργά το βράδυ καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στον ύπνο σας. Η χαλάρωση και η ήπια σωματική άσκηση θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

5. Μάθετε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Μειώστε την ένταση των μυών και το στρες. Μάθετε να χαλαρώνετε το μυαλό και το σώμα σας. Μια κασέτα ή βίντεο με τεχνικές χαλάρωσης ή απαλή μουσική θα σας μπορούσε να βοηθήσει πολύ.

Selected response from:

Eftychia Stamatopoulou
Greece
Local time: 11:46
Grading comment
ευχαριστώ πολύ!
4 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
5 +9ινομυαλγία
Eftychia Stamatopoulou


Discussion entries: 1

  

Answers


10 mins   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): +9
ινομυαλγία


Explanation:
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/BHCLang.nsf/0/B2CF1...
Ινομυαλγία
Το σύνδρομο ινομυαλγίας είναι μια πάθηση στην οποία παρουσιάζονται πόνοι στους μυς και στις γειτονικές δομές χωρίς καμία προφανή βλάβη στον ιστό. Ο πόνος συνήθως είναι διαδεδομένος.

και http://www.arthritis.org.gr/pages/diseases/inomialgia.htm

Τι Είναι η Ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μυς και τους συνδέσμους αλλά όχι τις αρθρώσεις. Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, είναι πιθανό όμως να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Καθώς δεν συνοδεύεται από ορατές, εξωτερικές ενδείξεις, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας συχνά δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης που σας βασανίζουν. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία συνήθως φαίνονται καλά στην όψη ενώ αισθάνονται πολύ άσχημα.

Η ινομυαλγία είναι μια κοινή πάθηση, που μερικές φορές έχει τόσο σοβαρή μορφή που δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του ασθενούς. Ο όρος ινομυαλγία δηλώνει την κατάσταση κατά την οποία οι ινώδεις ιστοί και οι μύες εκδηλώνουν πόνο (άλγος) και ευαισθησία. Ο πόνος συχνά μοιάζει να εκτείνεται σε όλο το σώμα.

Συνήθως παρουσιάζεται ευαισθησία κάποιων σημείων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η εμφάνιση πόνου σε αυτά τα σημεία βοηθά το γιατρό να προβεί στη διάγνωση. Αν ασκηθεί αρκετή πίεση σε αυτά τα σημεία οι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώσουν ενόχληση. Το γεγονός που σηματοδοτεί τη διαφορά στην ινομυαλγία είναι το ότι η πίεση αυτή προκαλεί έντονο πόνο και πολλά από αυτά τα σημεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Το σχήμα της επόμενης σελίδας απεικονίζει κάποια τυπικά ευαίσθητα σημεία του σώματος. Κάποιες φορές η ευαισθησία παρουσιάζεται σε μεμονωμένες περιοχές του σώματος και αυτό μπορεί να γίνει αφορμή να εμφανιστούν τοπικές παθήσεις όπως για παράδειγμα επικονδυλίτιδα (αλλιώς γνωστή ως «αγκώνας του τένις»). Η ινομυαλγία πάντως συνοδεύεται από ευαισθησία σε αρκετά σημεία του σώματος.

Στο παρελθόν συχνά γινόταν λανθασμένα η διάγνωση της ινομυαλγίας ως μυϊκός ρευματισμός ή ως συνδετικίτιδα. Επίσης λανθασμένα γινόταν διάγνωση εκφυλιστικής ασθένειας των αρθρώσεων (σημάδια φυσιολογικής φθοράς είναι πολύ συνήθη στις ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης καθώς μεγαλώνουμε είτε αυτά συνοδεύονται από πόνο είτε όχι).

Οι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε μια πολύ πιο σαφή εικόνα της ινομυαλγίας και η σωστή διάγνωσή της γίνεται όλο και πιο συχνά από ρευματολόγους και παθολόγους.

Περιοχές ευαίσθητων σημείων στους πάσχοντες από ινομυαλγία

Τα Συμπτώματα της Ινομυαλγίας

Ο πόνος, το αίσθημα κόπωσης και η διαταραχή του ύπνου αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν τον πόνο της ινομυαλγίας ως άλγος, δυσκαμψία και αίσθημα κόπωσης στους μύες και στους τένοντες και συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις. Η ενόχληση μπορεί είτε να είναι εντονότερη νωρίς το πρωί, είτε να χειροτερεύει καθώς προχωρά η μέρα ή να εντείνεται με την δραστηριότητα. Μπορεί να αφορά ένα μέρος του σώματος ή διάφορες περιοχές όπως τα άκρα, ο αυχένας ή η πλάτη.

Η κόπωση αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή όψη της ινομυαλγίας. Είναι πιθανό να υπάρχει αίσθημα κούρασης σε όλο το σώμα και έλλειψη ενέργειας, ή μυϊκή κόπωση και έλλειψη αντοχής. Σε κάθε περίπτωση, ίσως σας είναι δύσκολο να ανεβείτε μια σκάλα ή να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια σας, πόσο μάλλον να πηγαίνετε στη δουλειά. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα με τη σταδιακή απώλεια της καλής φυσικής κατάστασης.

Επίσης μερικά από τα λιγότερο κοινά, πλην όμως εξίσου ενοχλητικά είναι τα ακόλουθα:

• Μυρμηκίαση, αιμωδία (μούδιασμα), κακή κυκλοφορία ή πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
• Πονοκέφαλος, οξυθυμία, κακή ή μελαγχολική διάθεση
• Αφηρημάδα και δυσκολία συγκέντρωσης
• Ανάγκη ούρησης ή ξαφνικό και επιτακτικό αίσθημα ανάγκης για ούρηση
• Ευερέθιστα έντερα
• Κατά το ξύπνημα, αίσθημα ανεπαρκούς ξεκούρασης και ανανέωσης από τον ύπνο

Συμπτώματα όπως τα παραπάνω μπορεί βέβαια να έχουν άλλες αιτίες και με τη συμβουλή του γιατρού σας θα αποφασίσετε αν χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις και περαιτέρω διερεύνηση ή γνώμη κάποιου ειδικευμένου γιατρού. Η ένταση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην ινομυαλγία πααρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Το φάσμα εκτείνεται από την σοβαρότατα αποδιοργανωμένη ζωή του πάσχοντος έως την σχεδόν φυσιολογική ζωή και αυτή η διαφορά δυσκολεύει την ορθή διάγνωση της πάθησης και οδηγεί συχνά σε διάσταση ιατρικών απόψεων.

Η Ινομυαλγία και η Χρονιά ή Μετά-Ιογενής Κόπωση (Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα-Με)

Τα συμπτώματα που περιγράφονται στην μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ) μοιάζουν πολύ με αυτά της ινομυαλγίας εκτός του ότι οι πάσχοντες από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα συχνά θυμούνται να έχουν προσβληθεί από κάποιο ιό πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έχουν λιγότερους πόνους. Γι αυτό και πολλοί γιατροί προτιμούν τη χρήση του όρου «σύνδρομο μετα-ιογενούς ή χρόνιας κοπώσεως» από τον όρο «μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα». Υπάρχουν πολλά ακόμη που χρειάζεται να μάθουμε για αυτές τις παθήσεις πριν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε εάν υπάρχει ή όχι σχέση μεταξύ τους.

Τι Προκαλεί την Ινομυαλγία;

Οι πιο πρόσφατες έρευνες πάνω στη ινομυαλγία είχαν ως εφαλτήριο τα ευρήματα της ύπαρξης συγκεκριμένων ευαίσθητων σημείων και των διαταραχών του ύπνου. Μελέτες των εγκεφαλικών κυμάτων (EEG: ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) κατά τη διάρκεια του ύπνου δείχνουν ότι άτομα που έχουν ινομυαλγία χάνουν τον βαθύ τους ύπνο. Ο βαθύς και χωρίς όνειρα ύπνος παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες και εντεταμένες διακοπές από ελαφρύτερο ύπνο με όνειρα.

Υγιείς άνθρωποι των οποίων ο ύπνος διακόπτεται σε κάθε περίοδο του βαθύ τους ύπνου, υποφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα και έχουν τα ευαίσθητα σημεία της ινομυαλγίας.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή του βαθύ ύπνου η οποία με τη σειρά της προκαλεί ινομυαλγία. Περισσότερες από μία αιτίες μπορεί να επηρεάζουν το κάθε άτομο. Ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα είναι μια αιτία που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Επίσης μπορεί να ευθύνεται ο πόνος που προέρχεται από έναν τραυματισμό ή από κάποια άλλη ασθένεια όπως η αρθρίτιδα. Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι ο συναισθηματικός πόνος, το άγχος ή η κατάπτωση που προέρχεται από κάποιο συμβάν ή από τις διαπροσωπικές σχέσεις στο χώρο της εργασίας ή στην προσωπική ζωή.


Ο (φαύλος) κύκλος του πόνου και του διαταραγμένου ύπνου

Από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η ινομυαλγία τότε ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που παράγει περισσότερο πόνο και περισσότερο διαταραγμένο ύπνο. Αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να επιφέρει ψυχική κατάπτωση ή και κατάθλιψη ακόμη κι όταν αυτή δεν είναι εξ' αρχής παρούσα.

Όταν η ινομυαλγία είναι εμφανώς συνδεδεμένη με κάποια άλλη πάθηση όπως την αρθρίτιδα ή την κατάθλιψη τότε συνήθως ονομάζεται «δευτερογενής». Όταν φαίνεται πως εκδηλώνεται μεμονωμένα ονομάζεται «πρωτοπαθής».

Αντιμετώπιση και Θεραπεία της Ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία δεν θεραπεύεται πλήρως, όμως με τη βοήθεια του γιατρού και της οικογένειας η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ. Είναι πιθανό να υποχωρήσει η ασθένεια από μόνη της, όμως συνήθως αυτό γίνεται μόνο μετά από μήνες ή και χρόνια. Ο γιατρός θα βοηθήσει αρχικά κάνοντας τη διάγνωση της ινομυαλγίας και καθησυχάζοντάς σας ότι παρά τον πόνο που νιώθετε δεν έχετε μια πάθηση που θα σας προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες. Δεν έχετε περισσότερες πιθανότητες από τον οποιονδήποτε να εμφανίσετε αρθρίτιδα στο μέλλον. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή όμως εσείς μόνος σας θα δείτε αν αυτή σας βοηθά αρκετά ώστε να αξίζει να την συνεχίσετε. Η οικογένειά σας θα σας στηρίξει δείχνοντας κατανόηση και δίνοντάς σας κουράγιο.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν και μπορούν να βοηθήσουν στη καταπολέμηση του πόνου περιλαμβάνουν παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) από τα οποία υπάρχουν αρκετά. Αυτά μπορούν ως ένα βαθμό να βοηθήσουν. Παρομοίως, μια ένεση με στεροειδές τοπικά στην προσβεβλημένη περιοχή μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα στην περίπτωση που υπάρχει έντονος πόνος σε ένα ή δύο σημεία του σώματος. Όμως το αποτέλεσμα των ενέσεων είναι προσωρινό.

Ο γιατρός θα προσπαθήσει επίσης να σας βοηθήσει στο θέμα του διαταραγμένου ύπνου. Η χρήση ενός μαλακού κολάρου κατά τη διάρκεια του ύπνου βοηθά κάποιους ασθενείς να κοιμούνται καλύτερα, ειδικά όταν ο αυχένας πονάει. Δεν είναι κακό να το δοκιμάσετε για μια εβδομάδα περίπου, φτάνει να μην συνηθίσετε να το φοράτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα κοινά χάπια για την αϋπνία είναι καλύτερα να αποφεύγονται γιατί εύκολα γίνονται συνήθεια και τελικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Πολλοί ασθενείς βοηθούνται από κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν κατάθλιψη. Κάποιες από τις παλαιότερες αντικαταθλιπτικές ουσίες (π.χ. αμιτριπτυλίνη) έχουν βρεθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Έχουν επίσης ηρεμιστική δράση και βοηθούν στη αποκατάσταση του ύπνου. Θα βοηθήσουν επίσης τα άτομα που έχουν κατάθλιψη η οποία συνδέεται με την ινομυαλγία. Το όφελος μπορεί να μην είναι άμεσο γι αυτό και αξίζει να προσπαθήσετε να κάνετε χρήση τους για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών πριν αποφασίσετε αν σας βοηθούν ή όχι. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους ίσως εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από τα ευεργετικά τους αποτελέσματα - συνήθως προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο γιατρός σας θα αυξήσει σταδιακά τη δοσολογία ώσπου να φτάσετε σε αποτελεσματικό επίπεδο. Ο γιατρός σας ακόμη μπορεί να σας συστήσει κάποιο φυσιοθεραπευτή για περαιτέρω ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με την ινομυαλγία. Παρ' όλα αυτά ο πιο αποτελεσματικός θεραπευτής της πάθησης αυτής θα είστε εσείς ο ίδιος.

Πως να Αντιμετωπίσετε την Ινομυαλγία

Γεγονός είναι - και αξίζει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος - ότι η ινομυαλγία μπορεί να έχει σοβαρή μορφή και διαρκέσει αρκετά χρόνια. Το ευχάριστο είναι όμως ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει να κρατούν υπό έλεγχο την κατάστασή τους και τη έχουν κάνει μέρος της ζωής τους χωρίς να την αφήσουν να τους καταστρέψει τη ζωή.

Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν πραγματικά αποτέλεσμα και θα σας βοηθήσουν αν τις ακολουθήσετε με υπομονή και επιμονή.

Θα βοηθήσετε τον εαυτό σας ανακαλύπτοντας τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και προσπαθώντας βαθμιαία να το ακολουθείτε όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσετε και να γνωρίζετε ότι η θεραπεία μπορεί είναι οδυνηρή. Επίσης να θυμάστε ότι κάτι που μπορεί να βοηθά ένα άτομο με ινομυαλγία ίσως να μην έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα σε κάποιο άλλο.

1. Μάθετε περισσότερα για την ινομυαλγία από αυτό το φυλλάδιο και ερευνήστε αν υπάρχει κάποια ομάδα υποστήριξης ή σύλλογος για άτομα με αυτή την πάθηση στην περιοχή σας. Η γνωριμία με άλλους ασθενείς που έχουν παρόμοιο πρόβλημα και το να μοιραστείτε το πρόβλημά σας αλλά και να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν και άλλοι στην ίδια κατάσταση με σας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ευεργετικό.

2. Ζητήστε από τα μέλη της οικογενείας σας να διαβάσουν αυτό το φυλλάδιο κα ενθαρρύνετε τους να συζητήσετε όλοι μαζί την κατάστασή σας. Και η δική τους ζωή θα αλλάξει.

3. Δοκιμάστε τη φαρμακευτική αγωγή που σας προτείνει ο γιατρός σας και έπειτα αποφασίστε αν θα συνεχίσετε να την ακολουθείτε.

4. Αποφύγετε φάρμακα όπως τα αποσυμφορητικά ρινικής βλεννογόνου. Μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, καφέ ή τσάι αργά το βράδυ καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στον ύπνο σας. Η χαλάρωση και η ήπια σωματική άσκηση θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

5. Μάθετε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Μειώστε την ένταση των μυών και το στρες. Μάθετε να χαλαρώνετε το μυαλό και το σώμα σας. Μια κασέτα ή βίντεο με τεχνικές χαλάρωσης ή απαλή μουσική θα σας μπορούσε να βοηθήσει πολύ.Eftychia Stamatopoulou
Greece
Local time: 11:46
Native speaker of: Greek
PRO pts in pair: 80
Grading comment
ευχαριστώ πολύ!

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Natassa Iosifidou
1 min
  -> Ευχαριστώ!

agree  Sophia Fourlari
18 mins
  -> Ευχαριστώ!

agree  Nadia-Anastasia Fahmi
19 mins
  -> Ευχαριστώ!

agree  Betty Revelioti
25 mins
  -> Ευχαριστώ!

agree  Valentini Mellas: Ax afta ta sentonia .. Well done though!
34 mins
  -> Ευχαριστώ Βαλεντίνη!

agree  Vicky Papaprodromou
36 mins
  -> Ευχαριστώ!

agree  Joanne Panteleon: Πωπώωω σεντόνιιι..!!.. Εύγε Ευτυχία! Μπράβο :-)
1 hr
  -> Ευχαριστώ!

agree  Katerina Kallitsi
2 hrs
  -> Ευχαριστώ!

agree  Evdoxia R.
13 hrs
  -> Ευχαριστώ!
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search