KudoZ home » English to Hungarian » Zoology

coelom

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
For term searches and specialty glossaries, please try the new GBK glossaries
07:54 Nov 18, 2008
English to Hungarian translations [PRO]
Science - Zoology
English term or phrase: coelom
Definition from ucmp.berkeley.edu:
Fluid-filled cavity within the body of an animal; usually refers to a cavity lined with specialized tissue peritoneum in which the gut is suspended. The structure and development of the coelom is an important character for recognizing major groups of animals.

Example sentence(s):
 • Simpler animals like cnidarians (jellyfish, coral, etc.) and sponges are diploblastic and monoblastic respectively, lacking a coelom. Though the coelom developed in triploblastic animals, some of these animals have lost their coeloms. wiseGEEK
 • Flatworms would have lost the coelom secondarily. Since their acoelomate condition is no longer indicative of a primitive origin, most of their characters put them in the protostomes, with the spiralian phyla. CBS Interactive Inc. BNET
 • Functionally, a coelom can absorb shock or provide a hydrostatic skeleton. nationmaster.com
Glossary-building KudoZ
This question was created by:


This question will remain open until an answer receives the required level of agreement from peers. Submission is still possible.


Summary of translations provided
5 +1testüreg
Tibor Rozsahegyi Dr.
4coeloma
Dora Miklody


  

Translations offered


30 days   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
coeloma


Definition from bioport:
A coeloma, a másodlagos testüreg kialakulására a régebbi elméletek („enterocoel”-elmélet, Leuchart; „gastraea-coeloma”-elmélet, Gutman) azzal a magyarázattal szolgáltak, hogy a bélüreg gastralis tasakjainak lefűződésével alakult ki, így annak bélése entodermális eredetű. A nephrocoel elmélet ezzel szemben azt feltételezi, hogy a másodlagos testüreg a protonephridiumok csillós üregeiből alakult ki. A gonocoel-hipotézis pedig a gonádokat gyanítja a coeloma őseként. A mesenchyma-schizocoel elmélet (Ivanov) szerint parenchymás töltelékszövetekben létrejött schizocoel üregekből jött létre a másodlagos testüreg.

Example sentence(s):
 • A gyűrűsférgek teste kívül lehet csillós vagy kutikula borítású, a alatta jól fejlett bőrizomtömlőt találunk. A deuterocoeloma minden szelvényben kétoldali coeloma zsákokból áll. Az egymás után következő szelvények coeloma zsákjait a disszepimentumok választják el,melyeket a két érintő szelvény 1-1 peritoneum lemeze alkot. - elte  
 • Az embryio „behengeredésével”, a szikzacskó lefűződésével párhuzamosan a két oldali endocardiumcsövek és myoepicardialis vályúk fokozatosan közelednek egymáshoz, majd a lefűződés befejeztével először az endocardiumcsövek és myoepicardialis vályúk, később az őket körülvevő coeloma ventralisan egyesül. Az egyesülés befejező lépéseként eltűnik a mesocardium dorsale. - sote  
Dora Miklody
Hungary
Local time: 11:08
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 4

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
Yes  Zsolt Szentpéteri, DVM
30 days
  -> köszönöm!

No  mgvet: This is latin, not Hungarian.
30 days
Login to enter a peer comment (or grade)

60 days   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): +1
testüreg


Definition from own experience or research:
Coeloma (lat.) a. m. testüreg (testür, cölóma), az állatok bélcsatornája és testfala között levő különböző módon fejlődő, változó terjedelmű ür. A testür az egysejtű állatok testéből hiányzik, a többsejtű állatok túlnyomó részénél ellenben, amelyek a testürnélküliekkel (Acoelomata) szemben testürös állatoknak (Coelomata) neveztetnek, megvan.

Example sentence(s):
 • ... a bélcsatorna és a testfal között testüreg (coeloma) alakul ki. - Sapientia  
 • ... számos halon és több hüllőn a végbélnyílás mellett v. mögött fekvő nyílások (1-2), melyek által a testüreg (coeloma) közvetetlenül a külvilággal áll összeköttetésben. - Kereső.hu  

Explanation:
A szedercsíraszerűek, a szivacsok és a csalánozók kivételével minden kifejlett többsejtű állat rendelkezik testüregekkel.
A kifejlett lapos- és hengeresférgeknél ezt az üreget általában elsődleges testüregnek tekintik. Elsődleges testüreg (áltestüreg, őstestüreg) az ekto és entoderma, illetve az ezekből fejlődő testfal és bélcső között van.

Tipikus formájában a gyűrűsférgeknél jelenik meg a mezoderma és a másodlagos testüreg, az ekto- és entoderma között lévő, a középső csíralemez által minden irányban elhatárolt üreg. Másodlagos testüreg (valódi testüreg, eucölóma, deuterocoeloma, pontatlanul coeloma) a mezoderma saját ürege. A gyûrûsférgektõl kezdve alakul ki.

Hármas testüreg (trimetamer): a másodlagos testüreg több térrészre, üregre oszlik (szívburok ürege, jobb és bal mellhártyaüreg, hasüreg). (Tapogatósok, újszájúak.)

A gyakran tapasztalható rendszertani és terminológiai bizonytalanságot a következők okozzák:

Vitatott kérdés, hogy a mezoderma és igy a valódi testüreg melyik állatcsoportban jelenik meg először. Azt mindenki elfogadja, hogy a csalánozókban még nem, mert náluk előfordulhat ugyan egy kocsonyás támasztólemez a külső és a belső sejtréteg között, de ez igen sejtszegény és nem vesz részt szervek kialakításában, ezért megkülönböztetésül mesogloea a neve.
A laposférgekben a bőrizomtömlő és a bélcső között megjelenő, sokszögletű, nyúlványos sejtekből álló szövet (a parenchyma) viszont már felfogható, mint a mezoderma első, primitív formája. De mivel megjelenése nem hámszerű, a benne lévő hézagokat nem tekintik valódi tesüregnek.
A többi (nem gyűrűs) férgek esetében az okozza a nehézséget, hogy a mezoderma az entoderma felé nem képez határfelületet, csak az ektoderma felé határol. Emiatt ezen férgek testüregét ál-testüregnek nevezik.
A fentiek miatt a laposférgeket és a korábban "hengeresférgek"-nek nevezett féregtörzseket gyűjtőnéven mint ős-testüregeseket kategorizálják.
Tipikus formájában csak a puhatestűeknél és a gyűrűsférgeknél jelenik meg a másodlagos testüreg, s innentől kezdve válik általánossá.

http://www.univet.hu/users/vilisics/Zootax/images/Platyhelmi...
http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/ttkuj/9het/biosz/b...
http://www.imo.hu/Homepage/PDF/MS-2641_49-63.pdf
http://www.bioport.hu/allatvilag/rendszer/bilateria/bilateri...
http://www.kreditvadasz.hu/education/preview/2196/view/Hunga...
Tibor Rozsahegyi Dr.
Canada
Local time: 03:08
Native speaker of: Native in HungarianHungarian

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
Yes  twelverainbow
29 days
  -> thank you
Login to enter a peer comment (or grade)
The glossary compiled from Glossary-building KudoZ is made available openly under the Creative Commons "By" license (v3.0). By submitting this form, you agree to make your contribution available to others under the terms of that license.
Creative Commons License

Return to KudoZ list


KudoZ™ translation help
The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.See also:Term search
 • All of ProZ.com
 • Term search
 • Jobs
 • Forums
 • Multiple search