Meer dan 16 miljoen dollar (752 miljoen frank) daarvan leiden echter naar Aristo

12:06 Jan 15, 2001
Flemish to English translations [Non-PRO]
Bus/Financial
Flemish term or phrase: Meer dan 16 miljoen dollar (752 miljoen frank) daarvan leiden echter naar Aristo
Newspaper article which reads:Albert Pans ging RFC Antwerp redden. Eerst voerde hij Amerikaanse investeerders ten tonele, die hem echter afdeden als een fantast. Toen toverde bij een bankgarantie tevoorschijn die, zoals Trends onlangs ontdekte, niet van een bank kwam.
In de zomer van vorig jaar verscheen Albert Pans met een prachtig verhaal over de financiering van een nieuw voetbalstadion voor RFC Antwerp. Hij had Amerikaanse investeerders bereid gevonden 1,8 miljard frank in het project te stoppen. Pans schermde met de Amerikaanse Société BankHouse Corporation uit Bosten, waar bij naar eigen zeggen een jaar had gewerkt. Dankzij die contacten had hij investeerders gevonden voor zijn plan om De Bosuil, het stadion van RFC Antwerp, om te vormen tot de modernste voetbaltempel van het land. Tijdens de onderhandelingen met Antwerp in de lente van 1999 gebruikte Pans ook een document dat voor een bankgarantie moest doorgaan. De bankgarantie is geschreven op het briefhoofd van het Nederlandse Credit Bancorp BV en ondertekend door haar associate vice-president René Bütschi. Er staat dat Albert Pans over voldoende fondsen van legale origine beschikt om 75 miljoen dollar (nagenoeg het dubbele van wat Pans RFC Antwerp voorschotelde) te investeren in het project rond het Bosuil-stadion. Een goeie maand later tekenden Pans en RFC Antwerp een voorakkoord over de financiering van de voetbalploeg. De bankgarantie dateert van 24 maart 1999 en is gericht aan een vennootschap, Overend, Gurney & Co. 1871, die op dat moment nog niet bestond. Pas op 12 mei 1999 werd die firma opgericht. Ook het Brusselse adres in de Louizalaan waar de vennootschap zich later officieel vestigde, was blijkbaar in maart al bekend. Pans zegt dat hij toen al wist dat hij die vennootschap zou oprichten en op welk adres hij zich zou vestigen. Wie de brief van nabij bekijkt, ziet onmiddellijk dat hij verdacht is. Het woord 'bank' in een firmanaam is beschermd en voorbehouden aan koosjere financiële instellingen. De naam Credit Bancorp suggereert dat er een bank achter de naam zit, maar dat is dus niet het geval. En een bankgarantie van een bedrijf dat geen bank is, is ook geen garantie.
Wie achter de schermen van Credit Bancorp gaat kijken, komt in een wereld van nepfirma's terecht. Hier gaat soms veel geld om, maar de oorsprong ervan is veelal duister. Albert Pans beschrijft Credit Bancorp als een financiële instelling die hem en zijn investeerders hielp bij het liquide maken van bepaalde financiële middelen waarover ze beschikten. Met de Société BankHouse heeft dit allemaal niets te maken, zegt hij.
Dat gevoel is wederzijds. De Société Bankhouse Corporation, een gerespecteerde, conservatieve bank, zegt dat Pans een paar maal op bezoek is geweest met investeringsvoorstellen "waarmee je in een bar wel eens succes kan hebben, maar niet bij ons." De bank ontkent dat Pans er ooit heeft gewerkt.
Desondanks blijft Pans erbij dat hij een jaar lang vice-president European Affairs bij Société BankHouse is geweest. Vragen om bewijzen wimpelt hij steevast af. "Wie mij kent, weet dat ik betrouwbaar ben en dat is het voornaamste," zegt hij.
Geen serieuze activiteit
Credit Bancorp BV, het Nederlandse bedrijf dat de bankgarantie opstelde, blijkt een nepvennootschap te zijn, tot eind vorig jaar gevestigd op het adres van Noble Trust BV in Rotterdam. Ze werd opgericht op 23 juli 1997 met het lerse Credit Bancorp Ltd als enige aandeelhouder. Het kapitaal van de BV is een schamele 40.000 gulden, 732.000 frank. Een jaarrekening is na 1997 in Nederland nooit meer neergelegd en van enige serieuze activiteit is er volgens bronnen in Nederland nooit sprake geweest.
De Nederlandse centrale bank ageerde tegen het gebruik van de misleidende naam Credit Bancorp. De BV zag zich genoodzaakt haar statuten te wijzigen. Sinds december 1999 gaat het bedrijf door het leven als vermogensbeheerder in plaats van kredietverstrekker en zijn naam werd omgedoopt tot CBL Investments BV. Diezelfde maand zette Noble Trust het vennootschapje buiten. Zonder enige maatschappelijke zetel kan de onderneming dit jaar uit het Rotterdamse handelsregister worden geschrapt.Op de bankgarantie wordt, behalve een dozijn vestigingen wereldwijd, het Zwitserse Credit Bancorp SA voorgesteld als het hoofdkantoor van de groep. In Genève is het echter verdacht rustig. Telefoon en fax zijn afgesloten en ook de website is verdwenen. En de Amerikaan Richard Blech, de man achter de schermen van Credit Bancorp, is spoorloos, net als zijn medewerker René Bütschi. In zijn woning in het Franse Monnetier-Mornex, vlakbij Genève, blijkt hij niet te verblijven en zijn gsm-nummer is er niet bekend.
Credit Bancorp SA heeft een kapitaal van 50.000 Zwitserse frank (1,3 miljoen frank) en telt minder dan vier werknemers. Dit kun je bezwaarlijk een vertrouwenwekkende financiële instelling noemen die garanties ten bedrage van miljarden franken uitschrijft.
Superclub
Waar echter wel geld zit, is in het Antiliaanse kantoor. Dat beschikt over een geplaatst kapitaal van 50 miljoen dollar (2,3 miljard frank). Het kantoor is ondergebracht bij CTF Trust NV op Curaçao, een adres dat ook in het Superclub-dossier voorkomt.
Op de Britse Maagdeneilanden zitten eveneens miljoenen dollars. Het Ierse Credit Bancorp Ltd, dat van de Ierse centrale bank zijn naam moest wijzigen in CBL Ltd, had volgens zijn laatste neergelegde jaarrekening in 1997 voor 16,5 miljoen dollar (775 miljoen frank) aan activa. Meer dan 16 miljoen dollar (752 miljoen frank) daarvan leiden echter naar Aristocrat Corporate Finance Ltd en het investeringsfonds Aristocrat Endeavor Fund, met maatschappelijke zetel op de Maagdeneilanden.
In de structuur van Credit Bancorp duiken ook een aantal Scandinavische namen op. Een aandeelhouder van het Ierse CBL Ltd was Jan Kronstroem. In 1996 werd een Noor, Knut Iwan Heyerdahl-Larsen, aandeelhouder. Die bezat op dat moment 425 van de 1000 aandelen. De Amerikaan Richard Blech bezat de andere 575.
Het Antwerpse parket is tijdens het onderzoek naar Albert Pans de voorbije maanden op reis geweest naar Noorwegen, waar het een aantal Noren in de gevangenis heeft ondervraagd. Volgens een woordvoerder van het Antwerpse parket voert het Pans-onderzoek naar een internationaal zeer wijdverspreid netwerk van oplichters.
(W.V.D.)(Bron: Trends - 28 september 2000)

Please quote cost to translate the whole article.
Jeffrey Weston


Summary of answers provided
naHowever, more than 16 million dollars of this amount can be traced back to Aristocrat...
Myriam Coppieters-Jarsky (X)
naHowever, more than 16 million dollars of this amount can be traced back to Aristocrat...
Myriam Coppieters-Jarsky (X)
naMore than US$16 million
Evert DELOOF-SYS


  

Answers


15 mins
More than US$16 million


Explanation:
could be traced back to Aristo (or lead to Aristo...)

If the translation is not too urgent (please state deadline),I'll be more than happy to help you out with it.
Rate: €(euro) 0.12/source word + VAT (if applicable)

If agreeable, please send the article by separate email (attachment) + P/O (contract assignment form) to eds@deltra.be; I'll then fax you a duly signed copy.

I can work as of Thursday/Friday this week (maybe already a bit on Wednesday).

Kind regards,

Evert Deloof-Sys
Moderator ProZ E-D, R-D, D-F

Nachtegaalstraat 36
8490 Belgium

Email: eds@deltra.be
Phone: +32(0)50 815280
Fax: +32(0)50 815284
Efax: +1 413 826 0378

Evert DELOOF-SYS
Belgium
Local time: 21:22
Native speaker of: Native in DutchDutch, Native in FlemishFlemish
PRO pts in pair: 278
Login to enter a peer comment (or grade)

68 days
However, more than 16 million dollars of this amount can be traced back to Aristocrat...


Explanation:
You can trace their origin of something by following tracks, a trail. Here the origin of the money can be traced back to Aristocrat, establishing a link.


    Understanding of the language.
Myriam Coppieters-Jarsky (X)
Local time: 14:22
Login to enter a peer comment (or grade)

68 days
However, more than 16 million dollars of this amount can be traced back to Aristocrat...


Explanation:
I made a little correction. I noticed the mistake just as the screen was disappearing. You can trace THE origin of something by following tracks, a trail. Here the origin of the money can be traced back to Aristocrat, establishing a link.


    Understanding of the language.
Myriam Coppieters-Jarsky (X)
Local time: 14:22
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search