sociale rechters en raadsheren

17:20 Mar 21, 2011
This question was closed without grading. Reason: Other

Flemish to English translations [PRO]
Law/Patents - Human Resources
Flemish term or phrase: sociale rechters en raadsheren
De ondertekenende partijen gaan de verbintenis aan de nodige maatregelen te treffen opdat de sociale rechters en raadsheren, die in de arbeidsrechtbanken en -hoven als werknemers of als werkgevers zetelen, zouden worden ingelicht over het bestaan van de bij artikel 6 van onderhavige overeenkomst voorziene gespecialiseerde commissie.

This is part of a collective labour agreement - I seem to recall something about lay judges and lawyers, but I am not quite sure how to translate the term sociale here refers to.

the commission deals with equal pay for men and women:

Een gespecialiseerde paritair samengestelde commissie zal op initiatief van de organisaties, die onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst hebben ondertekend, worden opgericht.
Zij zal tot taak hebben het bevoegde rechtscollege van advies te dienen, indien het erom verzoekt, omtrent geschillen over de toepassing van het beginsel van gelijke beloning.
Andre de Vries
United Kingdom
Local time: 15:26


Summary of answers provided
5lay judges and councillors
Michael Beijer


Discussion entries: 4

  

Answers


85 days   confidence: Answerer confidence 5/5
lay judges and councillors


Explanation:

"Rechter in sociale zaken
Een rechter in sociale zaken of een ***sociale rechter*** is in België een lekenrechter, die bij de arbeidsrechtbank wordt aangesteld. Deze rechters zijn vaak niet-juristen en worden gekozen uit de patronale en syndicale wereld en blijven daar vaak hun werkzaamheden verder uitoefenen. De bedoeling is dat zij vooral de praktische kennis uit de arbeidsverhoudingen in de arbeidsrechtspraak binnenbrengen." (http://nl.wikipedia.org/wiki/Rechter_in_sociale_zaken)

"Traditioneel wordt het actief participeren van lekenrechters, door rechtstreeks vragen te stellen, door de professionele rechter als niet functioneel ervaren, erger nog, bijwijlen schuilt er het gevaar in dat door het stellen van vragen, deze rechters gewild of ongewild al vooruitlopen op het volgende stadium, met name de deliberatie. Het gevaar is tot slot niet denkbeeldig dat een zweem van partijdigheid zou kunnen afgeleid worden uit de vraag op zich, of, uit de manier van vraagstelling.

Wat de concentratie op de inhoud van de zaak betreft, wordt een onderscheid gemaakt tussen het juridische en feitelijke van de zaak. Onder de sociale rechters en raadsheren wordt toegegeven dat in hoofdzaak aandacht geschonken wordt aan de feitelijke weergave van het dispuut. Meer dan bij de beroepsmagistraten het geval is nemen de lekenrechters notities op de zitting." (http://www.cass.be/arbeidshof/antwerpen/Publicaties/rede_200...

Example sentence(s):
  • Deze 'sociale rechters' of 'assessoren' zijn mensen van het terrein en komen uit vakbonden of werkgeversorganisaties.
  • Onder de sociale rechters en raadsheren wordt toegegeven dat in hoofdzaak aandacht geschonken wordt aan de feitelijke weergave van het dispuut.

    Reference: http://www.cass.be/arbeidshof/antwerpen/Publicaties/rede_200...
    Reference: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rechter_in_sociale_zaken
Michael Beijer
United Kingdom
Local time: 15:26
Specializes in field
Native speaker of: Native in EnglishEnglish
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search