KudoZ home » German to Swedish » Bus/Financial

Kontingente

Swedish translation: kontingenter

Advertisement

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
German term or phrase:Kontingente
Swedish translation:kontingenter
Entered by: Mats Wiman
Options:
- Contribute to this entry
- Include in personal glossary

08:36 Jul 5, 2001
German to Swedish translations [PRO]
Bus/Financial
German term or phrase: Kontingente
Kontingente bestellen und IP-Freischaltung
nasholm
kontingenter
Explanation:
Beställa kontingenter och IP(-adress)-aktivering

kontingent betyder väl här ett visst antal av något varom fråga är (IP-adresser, lösenord el.dyl.) och nämns säkert som term i texten.

NE:
kontingent [-g3_nt] (fr. contingent, av lat. conti_ngens, av conti_ngo 'beröra', 'vidröra', 'beträffa', 'falla på någons lott'), bidrag, fastställd andel, särskilt om medlemsavgift. Som handelspolitisk term avser kontingent det licensutrymme ett land genom bilateralt eller annat handelsavtal (avtalskontingent) eller genom unilateralt beslut ställer till förfogande under en bestämd tidsperiod för import till eller export från det egna landet av en vara eller en grupp av varor. Med kontingentering menas en kvantitativ begränsning av utrikeshandeln och kvotering av fördelningen av licensutrymmet mellan olika intressenter. På engelska motsvaras kontingent av quota, vilket ofta medför att kvot används i samma betydelse på svenska. Kontingentering var en vanlig handelspolitisk metod under åren efter andra världskriget men har i takt med att frihandelssträvandena växt sig starkare blivit allt sällsyntare.
Selected response from:

Mats Wiman
Sweden
Local time: 13:36
Grading comment
4 KudoZ points were awarded for this answer

Advertisement


Summary of answers provided
nakontingenter
Mats Wiman


  

Answers


11 hrs
kontingenter


Explanation:
Beställa kontingenter och IP(-adress)-aktivering

kontingent betyder väl här ett visst antal av något varom fråga är (IP-adresser, lösenord el.dyl.) och nämns säkert som term i texten.

NE:
kontingent [-g3_nt] (fr. contingent, av lat. conti_ngens, av conti_ngo 'beröra', 'vidröra', 'beträffa', 'falla på någons lott'), bidrag, fastställd andel, särskilt om medlemsavgift. Som handelspolitisk term avser kontingent det licensutrymme ett land genom bilateralt eller annat handelsavtal (avtalskontingent) eller genom unilateralt beslut ställer till förfogande under en bestämd tidsperiod för import till eller export från det egna landet av en vara eller en grupp av varor. Med kontingentering menas en kvantitativ begränsning av utrikeshandeln och kvotering av fördelningen av licensutrymmet mellan olika intressenter. På engelska motsvaras kontingent av quota, vilket ofta medför att kvot används i samma betydelse på svenska. Kontingentering var en vanlig handelspolitisk metod under åren efter andra världskriget men har i takt med att frihandelssträvandena växt sig starkare blivit allt sällsyntare.    Norstedts+NE+MW
Mats Wiman
Sweden
Local time: 13:36
Native speaker of: Native in SwedishSwedish
PRO pts in pair: 2146
Login to enter a peer comment (or grade)
Return to KudoZ list


KudoZ™ translation help
The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.See also:Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search