kilóg a szőrös lóláb

English translation: the cloven hoof/foot is showing

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
Hungarian term or phrase:kilóg a szőrös lóláb
English translation:the cloven hoof/foot is showing
Entered by: JANOS SAMU

01:56 Apr 11, 2011
Hungarian to English translations [PRO]
Art/Literary - Idioms / Maxims / Sayings
Hungarian term or phrase: kilóg a szőrös lóláb
Van bizonyos elképzelésem, de még nem kristályosodott ki, hogy mit is írnék. A "kilóg a lóláb" két helyen is előfordul a cikkben, de, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, az egyik helyen még jelzővel is kiegészítették azt a bizonyos lólábat. Itt van a két, tipikusan "magyaros hosszúságú" mondat, ahol előfordul. Annyiból jó ez, hogy elég bő a szövegkörnyezet és tudni lehet, hogy mit ért a szerző a keresett kifejezés alatt.

...Ha az elmúlt két hónap eseményeit logikus lebontásban nézzük, figyelembe véve, hogy az Egyesült Államok emberjogi érdekeket fitogtatva minden erejét latba vetette annak érdekében, hogy állítólag Líbia polgári lakosságának védelmére jóváhagyassa az ENSz Biztonsági Tanácsában a repülési tilalmi zónát Kadhafi országa felett, észrevehetően kilóg a lóláb az USA politikai megnyilvánulásaiban, mivel mind a mai napig hasonló kísérletet nem tett Szíria esetében, ahol a kormány csapatai legalább háromszor annyi személy életét oltották ki mint a Kadhafit támogató fegyveresek Líbiában, sőt Obama embere most biztosította az USA kormányának támogatásáról a szaúd-arábiai uralkodót, miután az csapatokat küldött a Bahreinben demokratikus reformokat követelő tüntetők leverésére, és egy árva szóval sem tiltakozott a már három napja tartó bombázás és ágyúzás ellen, amely a nem éppen arab-barátnak nevezhető izraeli légierőknek és tűzérségnek köszönhetően folyamatossá vált a Gázai övezetben lévő polgári és katonai célpontok ellen, aminek megállítására az Arab Államok Ligája ugyanolyan repülési tilalmi zóna létrehozását kéri a Biztonsági Tanácstól a Gázai övezet felett, mint Líbiában. Igen, Obama úr, tisztelt Nobel-békedíjas; a szőrös lóláb olyannyira kilóg, hogy fel kell Önt terjesztenünk a Képmutatás Világdíjára, ugyanakkor felkérni a Nobel-Bizottságot arra, hogy fossza meg Önt a meg nem érdemelt Nobel-békedíjtól, hiszen, ahogy mi látjuk, Önt leginkább csak egyféle arab érdekli, a halott arab, és az, hogy minél kevesebben maradjanak, mert annál könnyebben hozzá tud férni az olajukhoz....
JANOS SAMU
United States
Local time: 23:49
the cloven hoof/foot is showing
Explanation:
Ez ugyan régies kifejezés, de a magyar szólás is nagyon régi.

--------------------------------------------------
Note added at 15 hrs (2011-04-11 17:29:01 GMT)
--------------------------------------------------


In response to the comment how archaic this expression is, here are a few links showing it is still being used in English as well:

http://www.answers.com/topic/cloven-hoof-album - this album was released in 1984 by the British heavy metal band “Cloven Hoof”, so I suppose they would not choose a band name English speakers would not understand

www.mangapark.com/manga/ravages-of-time-the/c249/6-1 “Revealing the cloven foot”

http://www.infoplease.com/dictionary/brewers/cloven-foot.htm...
To show the cloven foot, i.e. to show a knavish intention, a base motive. The allusion is to Satan, represented with the legs and feet of a goat; and, however he might disguise himself, he could never conceal his cloven feet. (See Bag O'Nails, Goat.)
“Real grief little influenced its composition and the cloven foot peeps out in some letters written by him at the period.” —St. James's Magazine
http://www.webster-dictionary.org/definition/To show the clo...

to reveal a devilish character, or betray an evil purpose, notwithstanding disguises - Satan being represented dramatically and symbolically as having cloven hoofs.

Selected response from:

Tünde Tanzer
United States
Local time: 05:49
Grading comment
Thank you everyone. This was a challenging term in a challenging context. Still interesting, because the Hungarian term is widely used today, however its meaning is not always the same - there is room for interpretation. In the given context the term stands for the symbolic representation of failed deception, not just simple lying. And this is the strongest message. From the recommended answers I find this one to be closest to a usable term, but it is still weaker than the Hungarian, because the emphasizer part (szőrös) is missing.
3 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
4 +2the cloven hoof/foot is showing
Tünde Tanzer
4 +2cannot hide its true colors
János Untener
4the emperor is stark naked
denny (X)
5 -1the cat is out of the bag
amanda solymosi
3 +1red herring, catch someone red handed
Katalin Horváth McClure
4everyone can see that (hairy) elephant in the room
Ildiko Santana


Discussion entries: 2

  

Answers


33 mins   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
everyone can see that (hairy) elephant in the room


Explanation:
Először a "stick/stand out a mile" vagy a "stick/stand out like a sore thumb" ötlött fel nekem, de sajnos nincs konkrétumunk, csak utalás arra, hogy a politikájukat valójában a nyíltan hirdetettel ellentétes, mögöttes indíttatások motiválják, és ezt a valódi, bár be nem vallott politikát már mindenki jól látja. Így arra gondolok, talán az elefántos hasonlattal lehetne élni: "the elephant in the room". A második említésnél pedig: "Yes, that hairy elephant is so huge that we should nominate you, Mr. President Obama, for the Hypocrisy Prize". (Az elefánt is szőrös, akárcsak a lóláb. :)
Angol értelmezése: "The elephant in the room: An important and obvious topic, which everyone present is aware of, but which isn't discussed, as such discussion is considered to be uncomfortable."

Másik ötletem a macskás hasonlat, talán kevésbé találó, de ez is egy lehetőség. To reveal a secret: to let the cat out of the bag. A sercet discovered: the cat is out of the bag / that furry cat is out of the bag. (A macseknak is van szőre, akárcsak a lólábnak vagy az elefántnak. :)

Személyes preferencia kérdése, melyiket gondolod a szöveg hangulatához jobban alkalmazhatónak, de talán segítettem kicsit.

Ildiko Santana
United States
Local time: 02:49
Works in field
Native speaker of: Native in HungarianHungarian, Native in EnglishEnglish
PRO pts in category: 8
Notes to answerer
Asker: Köszönöm szépen. The strongest meaning carried by the answer of your choice is that the wrong thing is at the wrong place, but it fails to focus on the deception, that is on the deliberate intent.


Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
neutral  denny (X): The elephant in the room is always seen, just is not mentioned. This is entrely different
45 mins
  -> I think this elephant IS, indeed, seen. In my interpretation, the whole point is that the real agenda is so obvious by now they can't even deny it (thus he should just trade in that peace prize for a hypocrisy prize)

agree  rajtranslator: Erről van szó. // Hogy denny-nek is igaza legyen, én a kontextusba így építeném be: Now there is no denying the elephant in the room whatsoever: v. Finally, the elephant in the room has been laid bare (és ez utóbbival talán a "szőrőst" is elintézük)
5 hrs
  -> Nagyon köszönöm :)

disagree  amanda solymosi: this saying is used when everyone is avoiding the uncomfortable obvious, as denny points out.
8 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

1 hr   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
the emperor is stark naked


Explanation:
kilóg a lóláb - the emperor has no clothes
kilóg a szőrös lóláb - the emperor is stark naked
I would leave the hair to the imagination of the reader.

denny (X)
Local time: 04:49
Native speaker of: Hungarian
PRO pts in category: 26
Notes to answerer
Asker: Köszönöm. Well known expression, however its weight is significantly less than that of the "kilóg a szőrös lóláb. It would be hard to combine it with the context.

Login to enter a peer comment (or grade)

1 hr   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +2
cannot hide its true colors


Explanation:
én valahogy úgy oldanám meg szerintem, hogy the US noticeably cannot hide its true colors when it comes to political statements

János Untener
Hungary
Local time: 10:49
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 4
Notes to answerer
Asker: Köszönöm. Nehéz volt a döntés e között és Tünde válasza között, mert ez is van olyan jó mint az övé, de pontokat megosztani nem lehet. Mivel a keresett kifejezés két helyen fordul elő a forrásszövegben, egyik helyen ezt, és a másik helyen Tündéét használnám.


Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Zsuzsanna Lőrincz: Ezt tartom a legszerencsésebbnek, mert hordozza a tényleges jelentést, hogy valaki el akarja rejteni a valós szándékát, de ez nem sikerül neki. A 'szőrös lóláb' már gúnyolódás: pl. 'your true colors are shining through so clearly...'
14 hrs

agree  juvera
1 day 19 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

1 hr   confidence: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5 peer agreement (net): +1
red herring, catch someone red handed


Explanation:
Csak további ötleteket vetnék fel, itt nyilván nem lehet teljesen azonos idiomatikus megfeleltetést találni.
Van ugye a "red herring", ez szeritem itt, az első előfordulásnál lehet, hogy használható:
"hogy állítólag Líbia polgári lakosságának védelmére jóváhagyassa az ENSz Biztonsági Tanácsában a repülési tilalmi zónát Kadhafi országa felett"
ugyanis a "red herring" az félrevezetésre utal, lásd Wikipedia:
(idiomatic) A clue that is misleading or that has been falsified, intended to divert attention.
Bár az igaz, hogy inkább "hamis nyom" a magyar megfelelője, de talán használható.
http://en.wiktionary.org/wiki/red_herring

A második előfordulásnál, ahol a szöveg vádló stílusra fordul, talán használható a "catch someone red handed", vagyis, hogy "rajtakapták".
"To catch someone red-handed is to discover him or her in the process of committing a naughty or forbidden act."
http://www.englishdaily626.com/idioms.php?004#Catch someone ...

--------------------------------------------------
Note added at 1 hr (2011-04-11 03:12:32 GMT)
--------------------------------------------------

A red-handed kötőjelesen írandó, nem tudom, miért maradt ki (elbénáztam).

--------------------------------------------------
Note added at 1 hr (2011-04-11 03:55:23 GMT)
--------------------------------------------------

További kutatás eredménye:
Ez mondjuk brit angol, de szőr is és láb is, és végülis a szövegbe beleillik:
Hairy at the heel: (UK) Someone who is hairy at the heel is dangerous or untrustworthy.
http://www.english-for-students.com/Idioms-H.html

Még egy eszembe jutott:
"wolf in sheep's clothing", ez is a második előfordulásra, amikor a képmutatásról beszél.
http://www.english-for-students.com/Idioms-H.html

Katalin Horváth McClure
United States
Local time: 05:49
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 16
Notes to answerer
Asker: Köszönöm. A kifejezéssel az a gondom, hogy az általad javasotl kifejezés a <b>rajtakapás tényét</b> emeli ki, nem pedig azt, amit a magyar szöveg: a saját logikai ellentmondáson alapuló hazugságban maradást.


Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Julia Prazsmary: A red herring esetleg tovább ragozható, mint pl. "polka-dotted/checkered red herring" Ha nem is használatos kifejezés (végső soron a szőrös lóláb sem az), az értelmet talán - hasonló építkezésben - átadja
2 hrs

neutral  Ildiko Santana: Kedves Kati, szeretném megkérdezni, hogy a kérdéses részben: "észrevehetően kilóg a lóláb az USA politikai megnyilvánulásaiban..." pontosan hogyan használnád a red herring javaslatodat? /Tudom, hogy csak ötlet, jó is, csak mondatba hogyan illeszthető? :)
5 hrs
  -> Amint fent írtam, a "red herring" kifejezést az "állítólag ..." részhez javasoltam. Ha ott használunk egy idiomatikus kifejezést, akkor a "lóláb" már nem szükséges. Az eredeti mondatot másképp is meg lehet fogalmazni, itt csak ötleteket soroltam fel.
Login to enter a peer comment (or grade)

8 hrs   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): -1
the cat is out of the bag


Explanation:
When a dangerous secret is suddenly revealed.

amanda solymosi
Hungary
Local time: 10:49
Native speaker of: Native in EnglishEnglish
Notes to answerer
Asker: Köszönöm. The answer recommended by you suggests the hiding of the truth and SUDDENLY revealing it, while the Hungarian term suggests the lack of skill in hiding the deception.


Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
neutral  rajtranslator: They are not at pains to conceal it, they simply pretend it does not exist (viz. America's greed for oil). An elephant in the room is something everyone knows but no one openly admits.
3 hrs
  -> quite

disagree  Ildiko Santana: This is one of the two suggestions I posted 8 hours ago. Obviously, you saw it, since you clicked *disagree* under my answer.
3 hrs
  -> I live in Hungary and according to everyone I asked, this is the relevant saying.

neutral  Katalin Horváth McClure: Ildikó already suggested this answer, before you. You could have just agreed there.
4 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

1 hr   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +2
the cloven hoof/foot is showing


Explanation:
Ez ugyan régies kifejezés, de a magyar szólás is nagyon régi.

--------------------------------------------------
Note added at 15 hrs (2011-04-11 17:29:01 GMT)
--------------------------------------------------


In response to the comment how archaic this expression is, here are a few links showing it is still being used in English as well:

http://www.answers.com/topic/cloven-hoof-album - this album was released in 1984 by the British heavy metal band “Cloven Hoof”, so I suppose they would not choose a band name English speakers would not understand

www.mangapark.com/manga/ravages-of-time-the/c249/6-1 “Revealing the cloven foot”

http://www.infoplease.com/dictionary/brewers/cloven-foot.htm...
To show the cloven foot, i.e. to show a knavish intention, a base motive. The allusion is to Satan, represented with the legs and feet of a goat; and, however he might disguise himself, he could never conceal his cloven feet. (See Bag O'Nails, Goat.)
“Real grief little influenced its composition and the cloven foot peeps out in some letters written by him at the period.” —St. James's Magazine
http://www.webster-dictionary.org/definition/To show the clo...

to reveal a devilish character, or betray an evil purpose, notwithstanding disguises - Satan being represented dramatically and symbolically as having cloven hoofs.Tünde Tanzer
United States
Local time: 05:49
Works in field
Native speaker of: Hungarian
PRO pts in category: 7
Grading comment
Thank you everyone. This was a challenging term in a challenging context. Still interesting, because the Hungarian term is widely used today, however its meaning is not always the same - there is room for interpretation. In the given context the term stands for the symbolic representation of failed deception, not just simple lying. And this is the strongest message. From the recommended answers I find this one to be closest to a usable term, but it is still weaker than the Hungarian, because the emphasizer part (szőrös) is missing.

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
neutral  János Untener: nem biztos, hogy örülne egy amerikai olvasó bármilyen utalásnak az ördögre , már ígyis mindenki ismeri a great satan kifejezést ott, vagy csak túlkomplikálom?
16 mins
  -> A magyar szólás eredeti jelentése éppen ez, kilóg a lóláb (az ördögnek). Én azt nem tudom kontrollálni, hogy az amerikai olvasók örülnének-e ennek vagy sem. Bízzuk Jánosra, hogy eldöntse, mit talál használható fordításnak.

agree  Katalin Horváth McClure: Hát, akár tetszik, akár nem, a magyar kifejezés is az ördögre utal, és ez a szinte szó szerinti megfelelője.
9 hrs
  -> Köszönöm!

neutral  Jim Tucker (X): Theoretically correct, but so little used in EN that it would call too much attention to itself -- that's the difference between "régies" and simply "régi"
11 hrs
  -> please see discussion

agree  Ildiko Santana: Csatlakozom Katihoz, nekem is nagyon tetszik ez az ötlet, a "cloven hoof peeping out". Nem is kéne messzire mennem, hogy olyan amerikai olvasót találjak, aki örülne az ilyen utalásnak. Persze egyikük sem az amerikai kormánynak dolgozik. :)
22 hrs
  -> Köszönöm!
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search