jogtételezés

22:01 Mar 4, 2018
Hungarian to English translations [PRO]
Law/Patents - Law (general) / jogalkotás
Hungarian term or phrase: jogtételezés
"... szövegek értelmezése útján fel lehet ismerni a bennük rejlő normákat, és ezek megfogalmazásával ezeket TÉTELEZNI lehet. Nagyon fontos azonban, hogy ez a jogtételezés nem jogalkotás... "

A tételezés, jogtételezés fogalmakban kérnék segítséget.
Andrea Kalmár
United Kingdom
Local time: 04:41


Summary of answers provided
4 +1statutory branch or statutory legal branch
Dr. Eleonora Fejes
5legal associative argument- vagy legal argument
Dr. Eleonora Fejes
4write a legal proposition
Katalin Szilárd


  

Answers


3 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +1
statutory branch or statutory legal branch


Explanation:
Jogászként megkérdezném ki irt ilyet, hogy a jog tételezés nem jogalkotás. Veteránként nem láttam és nem hallottam ilyen kifejezést a gazdag jogi szakzsargonban hogy jogtételezés. Olyan van, hogy tételes jog, ami a kodifikált kontinentális jogrendszer sajátja- Tételes jog egy egy jog ág, ahol a jogszabályok, mint absztrakt tételek kodifikálva alkotnak egy jog ágat. pl polgári, jog, közigazgatási jog, büntető jog stb. Ez statutary law az angolszász rendszerben, de azok az esetjogon, azaz common law rendszeren alapulnak, nem a Romai Jogi , justinianusi kodifikalt jogon. Jogalkotáshoz hasonlitani a jogákat pedig egyenesen nonsense, hiszen jogot alkotni, csak meghatározott személyek, szervezetek tudtak és tudnak. Szoval az egész szakmailag is foghatatlan, de talán egy jogszabály halmaz valamely jogág keretébe történő besorolásáról próbál irni az aki az eredeti szöveget irta és azt nevezi terminologiailag furcsa mődon jogtételezésnek.

--------------------------------------------------
Note added at 1 day 4 hrs (2018-03-06 02:18:13 GMT)
--------------------------------------------------

Ez az! Ez a kis kiegészités, kontextusba helyezés sokat segit. Egy norma kialakitás előtti állapotról van szó , amin a Római jogi, Justinianusi kodifikációs kontinentális jogrendszer már rég keresztöl ment. Megtörtént az egyedi esetek absztrahálása, abból az általános elvek, normák, jogágak kialakitása. Ők a Koránban leirt egyes történetekből prónálnak most absztrahálni, az egyedi sokaságból az érvényes általánost megtalálni.Igy jobban hasonlit az esetjogra, a common law, ra, ami azért szintén eljutott egy magasabb absztrakciós szintre, . Igz most ayt mondanám, hogy a Romai Jogi "ARGUMENTACIO"a valamib[l valamire következtetés talán a legjobb."argumentatio ad maiorem a minus" ill. "argumantatio a minorem ad maius" mintájára hoznak létre egy asszociációt. lehet igy azt mondanám "legal associative argument"


    Reference: http://https://hu.wikipedia.org/wiki/Jogtudom%C3%A1ny
Dr. Eleonora Fejes
United States
Local time: 20:41
Specializes in field
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 8
Notes to answerer
Asker: Itt arról van szó, hogy az isten által kinyilatkoztatott szöveget (Korán) olvasva, értelmezve, abból tételeznek jogot, vagyis nem alkotnak külön törvényeket, hanem abból próbálják kikövetkeztetni, hogy mi a helyes. Ha én jól értelmezem. Hogy ki írta.. mindegy.


Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Erzsébet Czopyk: a válasszal több szempontból is egyetértek
22 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

1 day 4 hrs   confidence: Answerer confidence 5/5
legal associative argument- vagy legal argument


Explanation:
A mellékelt kontextusból,a Korán eseteiből való norma , követendő magatartási szabály keresés tűnik a célnak, a jogászi erőfeszités az egyediből az általános keresésre irányul, azaz a speciális sokaság alapján keresik a generálist. Ezek az ugynevezett argumentációk. "argumentatio ad minorem a maius" "a kevesebből a többre való következtetés. Ezért megváltoztatva előzo forditási terminológiai javaslatomat, inkább a legal associative argument, vagy legal argumenet kifejezést javaslom. Valami ilyesmit próbálnak csinálni

Dr. Eleonora Fejes
United States
Local time: 20:41
Specializes in field
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 8

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
neutral  Katalin Szilárd: Ez nem jó. Az angol a legal argument-et teljesen más értelemben használja (bizonyítékok/törvények bemutatása a bíróság meggyőzésére): https://legal-dictionary.thefreedictionary.com/argument De magyarul a jogi érv/jogi érvelés szintén ugyanúgy ezt jelenti
4 hrs
  -> Ez ám a jog igazi szépsége, egyakt, de mégse. az angol common law. azaz esetjogi jogrendszer. A Kontinentális római jogi, és abban az argumentum, argumentatio következtetés levonást is jelent. A forditandő szöveg meg valami Korán elemzés.
Login to enter a peer comment (or grade)

9 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
write a legal proposition


Explanation:
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_527...

"5. A jogi normák megjelenése. A jogtétel és a jogszabály

a) A jogi normák logikai struktúráját alkotó előírások jogtételekben vagy más szóval jogi mondatokban nyilvánulnak meg; a jogtételek pedig jogszabályokban jelennek meg. A jogi norma mint logikai egység és a jogtétel mint nyelvi megnyilvánulás kapcsolata bonyolult. Ennek egyik oka – túl azon a már jelzett összefüggésen, hogy egy jogi norma általában több jogtételben fejeződik ki, és egy jogtétel több jogi norma részét képezheti – az, hogy a jogtételek közötti logikai kapcsolat szorosabb vagy lazább lehet, ezért bizonyos határok között fölfogás kérdése, hogy mely jogtételek tartoznak föltétlenül egy adott jogi normához, vagy pedig inkább egy másik kapcsolódó vagy kivételt megfogalmazó normát alkotnak. A jogi norma és a jogtétel viszonyát tovább bonyolítja, hogy a jogszabályok a jogi normatartalmakat kifejező jogtételek mellett olyan jogtételeket is tartalmaznak, amelyeknek közvetlenül nincs normajellege. Ezeknek a jogtételeknek a jogi jellege különböző erősségű lehet, és az a jogrendszer egészében játszott szerepüknek, a kifejezett normatartalmakhoz való kapcsolódásuknak a függvénye.

b) Az előző összefüggéseket figyelembe véve a jogtételek fő típusait azok normajellege, normativitása, valamint megfogalmazásuk részletessége és összetettsége alapján különböztethetjük meg. Ezek a jogtételtípusok egymást átfödhetik, hiszen a jogtételek – egy szakasz vagy bekezdés – terjedelme bizonyos határok között tetszés szerint bővíthető, vagyis több különböző jellegű megfogalmazás is egy szakaszba sűríthető.

A jogi normatartalmat kifejező jogtételek alkotják a legjelentősebb és legnépesebb csoportot. Nyelvi megfogalmazásuk jellege szerint igen különbözőek lehetnek. Így többek között lehetnek"

Németül Rechtsatz.

https://books.google.hu/books?id=4q7fDgAAQBAJ&pg=PA294&lpg=P...

https://books.google.hu/books?id=0MViAgAAQBAJ&pg=PA127&lpg=P...
--------------------------------------------------
Note added at 9 hrs (2018-03-05 07:45:22 GMT)
--------------------------------------------------

http://charlescrawford.biz/2016/08/01/corbyn-labour-hierarch...

Legal science, as Kelsen would like it to be, has to describe a legal norm without either evaluating it or adopting it as an evaluation. This can be done by distinguishing rigorously between the social statement that is the norm itself and the legal-scientific restatement of it that is, or is contained in, a description of the norm. Kelsen terms the norm itself a ‘legal norm (Rechtsnorm)’ and its descriptive restatement a ‘legal proposition (Rechtssatz)’.

Thus, when a jurist (legal scientist) states that the law of a certain country contains the norm ‘theft is to be punished with imprisonment’, this legal proposition is not a comment on whether anybody in that country has a moral or other extra-legal obligation to impose, accept or evade such a penalty. In reading Kelsen, however, one has to bear in mind that, when he refers to a ‘norm’, he is usually speaking elliptically: he is uttering a legal proposition which stands for a legal norm, in much the same way that a picture of a dog shows the dog but does not bark.

--------------------------------------------------
Note added at 1 day 9 hrs (2018-03-06 07:11:57 GMT)
--------------------------------------------------

https://books.google.hu/books?id=jz6a_UaJwywC&pg=PA153&lpg=P...

"I do not propose to discuss the truth of the Bible or the Christian religion as a theological proposition. I lay it down, and I think I have established that, as a legal proposition , both are true for all purposes of the State and of this case. "

https://ir.stthomas.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1318&con...

"If direct support of a legal proposition in the Qur'an and Sunna is not possible, then a Muslim legal scholar seeks an instance when all legal s cholars or jurists agree on a particular point of law or interpretation."

Katalin Szilárd
Hungary
Local time: 05:41
Specializes in field
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 24
Notes to answerer
Asker: Ez jól hangzik, to propose, igen! Az iszlám jogról van szó, ahol a szent szövegeket olvassák, értelmezik és jogot tételeznek. Valahogy így.

Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search